Navijači v Mariboru so znova pripravili prekrasno kuliso. Foto: MMC RTV SLO
Navijači v Mariboru so znova pripravili prekrasno kuliso. Foto: MMC RTV SLO
Marek Hamšik
Prvi zvezdnik Slovakov Marek Hamšik se je po tekmi najprej pogovoril s prijatelji. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski navijač
V Mariboru brez Zorana Pavloviča seveda ne gre. Foto: MMC RTV SLO
Mirnes Šišič
Mirnesu Šišiču so v drugem polčasu pošle moči. Foto: MMC RTV SLO
Slovaški navijači
Med slovaškimi navijači so bili tudi navijači Slovana iz Bratislave - Belasa Šlachta. Foto: MMC RTV SLO
Samir Handanovič
Samir Handanovič je odlično opravil svoje delo. Foto: MMC RTV SLO
Za šal slovenske reprezentance je bilo treba odšteti 10 evrov ... Foto: MMC RTV SLO
... za pleskavico pa štiri evre. Foto: MMC RTV SLO
Veliko slavje po drugem zadetku

Medtem ko je Matjaž Kek nedaleč stran na novinarski konferenci užival kot že dolgo ne in tri točke po trdi kvalifikacijski tekmi opisal kot smetano na torti, je Luka Elsner, ki je moral tekmo spremljati s tribune, prijateljici hitel razlagati, kako dobro ozračje se je v zadnjih tednih vzpostavilo v slovenski reprezentanci: "Če veš, da je boljše kot v marsikaterem klubu, potem je vse jasno."
Tudi Zavrl zadovoljen

Skozi "mešano cono" se je s telefonom v roki sprehodil tudi (odhajajoči) predsednik nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl, izraz na obrazu pa je izdajal njegovo globoko notranje zadovoljstvo. Legendarni ekonom v slovenski izbrani vrsti Igor Benčič je veselo tleskal roke s presrečnimi kolegi.

Napaka tokrat ni bila usodna
Potem so pred poročevalce in snemalce stopili tisti, ki so glavno povedali že na igrišču. Po vrsti so hvalili fenomenalno podporo, ki so jim jo pripravili glasni navijači. Štiri točke z uvodnih dveh tekem kvalifikacij so tisto, kar so po prijateljskem obračunu proti Hrvaški pred tremi tedni potihem pričakovali. Takrat so prvič občutili, da v nabito polnem Ljudskem vrtu enostavno ne morejo razočarati in da jih v slabo voljo lahko spravi le preveliko nepotrebnih napak. Ena takih se jim je pripetila tudi tokrat. Na srečo ni bila usodna, je pa poskrbela za napetost do zadnjega sodnikovega žvižga.
Kek bo zdaj lažje dihal
"Videli ste, kaj se zgodi, če nam samo malo popusti koncentracija, doživeli smo infarktno končnico, a s pomočjo navijačev nam je uspelo zadržati prednost. Prebudili smo nogometno Slovenijo, to je zares velik uspeh," je dejal Kek, ki je v Mariboru doživel že veliko nepozabnih trenutkov.
V torek je praznoval 47. rojstni dan in lepšega darila si ni mogel želeti. Že dolgo časa ga nismo videli tako sproščenega in nasmejanega, odvalil se mu je velik kamen od srca. "Zasluženo smo zmagali v pravem spektaklu, kot ga lahko ponudi le Ljudski vrt. V takem vzdušju je lažje igrati. Za nami je težkih deset dni, napredek pa je že viden. Igralci se dvigujejo, res smo potrebovali pozitiven rezultat, ki prinaša dodatno energijo," je dodal slovenski selektor in se nato ozrl še v prihodnost.
"Naša skupina bo še zelo zanimiva. Ostali bomo trdno na tleh. Zaradi štirih točk še ni čas za norenje. Pritisk bo zdaj večji, imamo pa še kar nekaj rezerv. Bolje je nositi nahrbtnik s pozitivnim bremenom. Sanje so vedno dovoljene, v slačilnici so vsi igralci neizmerno veseli, padel jim je velik kamen od srca, a vzroka za veliko evforijo še ni," je sklenil strateg, ki stanuje v bližini stadiona.
Weiss: Sodnik je neupravičeno razveljavil zadetek
Slovaški selektor Vladimir Weiss, razumljivo, ni bil nič kaj dobre volje: "Obe ekipi sta odigrali zelo dobro tekmo. Mi smo začeli slabo, kar je tudi odločilo tekmo. Oboji smo imeli veliko priložnosti, izstopali so nekateri posamezniki, predvsem Novakovič je zelo spreten. Zadovoljen sem z igro vratarja Štefana Seneckyja, Martina Škrtela, Martina Petraša in Zdenka Štrbe, drugi bi lahko prikazali več."

Omenil je tudi dogodek ob koncu prvega polčasa, ko je po kotu Petraš poslal žogo v mrežo, a je storil očiten prekršek nad Andražem Kirmom. Slovaški strateg ni bil takšnega mnenja: "Mislim, da je bil naš gol v prvem polčasu regularen, potem bi tekma šla v povsem drugo smer. Na malo tekmah sem videl toliko priložnosti, s končnim izidom pa seveda nisem zadovoljen."
Koren: Nimamo samo Novakoviča
Slovenski kapetan Robert Koren, ki je v soboto prvič po skoraj letu dni oblekel reprezentančni dres, je poudaril, da je bilo ozračje v naši izbrani vrsti dobro že prej, zdaj pa so nogometaši s podporo javnosti in medijev dobili dodatni zalet. Milivoje Novakovič je z dvema zadetkoma seveda navdušil tudi njega, vendar ga ni želel izpostavljati. "Nimamo samo Novakoviča, proti Poljski je zadel Zlatko Dedič. Tudi drugi smo dobro postavljeni na igrišču," je dejal 27-letni Korošec, ki je prepričan, da lahko v Mariboru čez natanko mesec dni pade tudi Severna Irska.

Na vrsti klubski izzivi
Nogometaši kot pravi profesionalci kljub sijajni zmagi niso niti približno razmišljali o kakšnem velikem slavju, saj jih že čez nekaj dni čakajo pomembne klubske tekme. Samir Handanovič v nedeljo z Udinesejem gostuje pri Juventusu, Kölnova asa Novakovič in Mišo Brečko pa bosta že dan prej na domačem stadionu pričakala Bayern. Zanimivo, da Brečko po tekmi edini izmed slovenskih nogometašev ni bil pripravljen za pogovor. Upajmo, da za to niso krive "kritike", ki so ga doletele po nekoliko slabši predstavi na Poljskem.
"Injekcija" še drži
Ljudski vrt se je resnično izkazal za "katalizatorja" sprememb v zgodbi slovenske reprezentance, o kateri si je pred letom dni le malokdo mislil, da se bo spremenila v takšno uspešnico. Po klavrnem koncu kvalifikacij za EP se je Kekova zasedba na letošnjih zahtevnih prijateljskih tekmah izbrusila, vrhunec pa doživela, ko je bilo to najpomembneje. Kot naročena je bila prestavitev derbija proti Hrvaški z majskega v avgustovski termin. Navijači in nogometaši so takrat dobili "injekcijo", kot jo lahko ponudi samo takšna tekma in ki "drži" še danes. Lepo bi bilo, če bi popustila čim pozneje.

Glasno od začetka do konca

Glavna pridobitev selitve v Maribor niso gledalci sami po sebi, ti bi ob dobrih izidih bržkone spodobno napolnili tudi celjski stadion. Pridobitev so številni in glasni organizirani navijači, ki za sabo potegnejo cel stadion. Tako kot so to počeli pred leti za Bežigradom, ko si je slovenska reprezentanca prvič utirala pot na evropsko in svetovno prvenstvo. V Celju smo jih pogrešali. Standardni vzkliki "Hočemo zmago!" in "Kdor ne skače, ni Slovenec" so v sredo zvečer v Ljudskem vrtu odmevali že v prvi minuti tekme in niso prenehali do konca.

Maribor velik magnet
Lep občutek je, če ob vožnji na tekmo iz Ljubljane prvi avtomobil, iz katerega vihra slovenska zastava, srečaš že pred cestninsko postajo pred Trojanami. Dokaz, da za prave navijače ni predolgih poti, pa dobiš kmalu po prihodu pred stadion, ko se zapleteš v pogovor s skupino ljubiteljev nogometa iz Podnanosa. Tudi pogled na tribune, kjer ob transparentih štajerskih navijačev visijo napisi "Brkini za Slovenijo" in "Divji Japodi" pravi, da Maribor ni predaleč niti za Primorce, kar se nekateri bojijo. Je pač Maribor: velik magnet, zaradi katerega se splača podaljšati pot še tistih nekaj deset kilometrov iz Celja ...

"Jaz verjamem v te fante, to je generacija za naslednja leta," je sporočilo Keka, ki napoveduje, da se za lepe večere v štajerski prestolnici tudi v prihodnje ni bati.

M. R.











































Veliko slavje po drugem zadetku