Veliko veselje nogometašev Aluminija v Športnem parku v Novi Gorici. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje nogometašev Aluminija v Športnem parku v Novi Gorici. Foto: www.alesfevzer.com

Kidričani so bili boljši tudi večji del povratne tekme in bi na krilih razpoloženega Nika Marinška lahko tudi zmagali. Nekaj težav so imeli le v zaključku tekme, ko je Gorica zaigrala na vse ali nič, vendar se je takrat videlo, da ima Aluminij tudi dobrega vratarja. Tibor Banić je nekajkrat dobro posredoval.

Nik Marinšek je izenačil na 1:1. Foto: www.alesfevzer.com
Nik Marinšek je izenačil na 1:1. Foto: www.alesfevzer.com

Iličić poskrbel za hitro vodstvo Gorice
Goričani so hitro prišli do vodstva na povratni tekmi. Čeprav na začetku niso brezglavo krenili v napad, pa so izkoristili že prvo nevarnejšo akcijo, pri tem pa jim je pomagala tudi neodločna obramba Aluminija. V 9. minuti po strelu Alena Krajnca najprej ni najbolje posredoval Banić, ki je žogo odbil, nato je poskusil še Dario Kolobarić, njegov strel so gostje blokirali, a žoge niso poslali zunaj kazenskega prostora. Prišla je do Miroslava Iličića, ki jo je poslal v mrežo.

Mojstrska poteza Marinška
Aluminij že pred prejetim golom ni bil v podrejenem položaju, v nadaljevanju pa je bil celo podjetnejši in nevarnejši. Napadalna igra se mu je obrestovala v 27. minuti, ko je prišel do izenačenja. Tin Martič je z desne strani podal žogo do Daniela Skibe, ki ni najbolje streljal, a je pred vrati Nik Marinšek s peto spremenil pot žogi, vratar Uroš Likar je bil brez moči.

Robert Pevnik je zelo dobro vodil Aluminij v drugi ligi. Zaradi poraza proti Primorju z 0:1 v predzadnjem krogu so morali Kidričani v kvalifikacije, ki pa so jih opravili z odliko. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Pevnik je zelo dobro vodil Aluminij v drugi ligi. Zaradi poraza proti Primorju z 0:1 v predzadnjem krogu so morali Kidričani v kvalifikacije, ki pa so jih opravili z odliko. Foto: www.alesfevzer.com

Aluminij precej nevarnejši pred odmorom
Marinšek je v 32. minuti prišel do novega strela, a je goriška obramba njegov poskus blokirala. Po kotu je Martić že premagal Likarja, vendar ga je na golovi črti rešil Steven Juncaj, ki je z glavo odbil žogo v polje. Na drugi strani je Alessandro Ahmetaj s prostega strela zadel zunanji del mreže. Do odmora so imeli gostje dve veliki priložnosti, toda Skibi in Marku Brestu, ki sta se znašla sama pred vrati, je veselje preprečil Likar.

Selimović stresel prečko v sodnikovem dodatku
Brest bi v 53. minuti lahko bolje zaključil protinapad, šest minut zatem pa je zapravil še lepšo priložnost. Po podaji Marinška z desne strani je z bližine zadel prečko. V 66. minuti se je izkazal vratar Aluminija, ki je ubranil strel Iličića z glavo, na mestu je bil tudi po poskusih Etiena Velikonje in Ahmetaja. Najlepšo priložnost so imeli domači v desetminutnem sodnikovem dodatku, ko se je branilec Vahid Selimović sam znašel pred Banićem, z volejem streljal močno, vendar stresel le prečko.

Zadetka s tekme Gorica – Aluminij

Pevnik verjame, da se bodo v naslednji sezoni uvrstili med prvih šest
"Že na začetku sezone smo imeli cilj, da se vrnemo v Prvo ligo. Sestavili smo novo ekipo, le trije ali štirje igralci so ostali iz prejšnje sezone. To je velik uspeh, naredili smo korak naprej. Cilj v prihodnji sezoni ne sme biti obstanek, ampak uvrstitev med najboljših šest. Verjamem, da nam bo to uspelo," je bil po uvrstitvi med prvoligaško druščino optimističen trener Aluminija Robert Pevnik.

Ekipo bo najbrž vodil tudi v novi sezoni: "Pogodbo imam, 'šuma' je moj drugi dom, tu sem že tri leta več kot doma. Zadovoljen sem."

"Lani sem prvič s kakšno ekipo izpadel in to me je vso sezono morilo. Uprava kluba nam je omogočila fenomenalne razmere, sestavili smo odličen strokovni štab, v nobenem trenutku se ni čutilo, da ne bi imel podpore. Skozi sezono smo imeli malo padcev, v kvalifikacijah pa smo pokazali, da si zaslužimo prvo ligo. Vanjo smo se uvrstili suvereno. Zanimivo je, da so mi igralci govorili, da lažje igrajo proti prvoligašem kot proti drugoligašem. To smo dokazali že v pokalu, kjer smo izločili Koper in namučili Olimpijo. Ko smo v predzadnjem krogu kljub dobri, a neučinkoviti igri izgubili proti Primorju (0:1) ter zapravili priložnost za prvo mesto in neposredno uvrstitev v prvo ligo, smo se le še bolj združili in motivirali," je še dodal.

Danijel Šturm, ki je spomladi v Kidričevem igral kot posojen nogometaš Maribora, pa je dejal: "Bili smo res 'napaljeni', poslušali navodila trenerjev, ki so nam jih dajali skozi ves teden, in bili dosledni na igrišču. Aluminij nima toliko denarja kot drugi klubi, a če igraš s srcem, se da veliko narediti. Prepričan sem, da ni razloga za skrbi, da ne bi mogli zagotoviti proračuna za igranje v prvi ligi."

Kaj je po izpadu iz prve lige povedal trener Gorice Agron Šalja? Preberite tukaj.

Pevnik: Naslednjo sezono moramo imeti cilj uvrstitev med prvih šest

Kvalifikacije za Prvo ligo, povratna tekma:
Gorica – ALUMINIJ 1:1 (1:1)
800; M. Iličić 9.; Marinšek 27.

Gorica: Likar, Krajnc (58./Andrejašić), Hrka, Selimović, Mlakar, Petrović (66./Velikonja), Ahmetaj, Jukić (46./Ankrah), Juncaj (58./Karrica), Kolobarić (72./Marinič), M. Iličić.

Aluminij: Banić, Jovan, Koblar, Schaubach, Martić, Jagić, Gorenak (68./Črnčec), Brest (90./Grajfoner), Marinšek (82./Baskera), Šturm (68./Katuša), Skiba (82./Čavara).

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)


Prva tekma:
ALUMINIJ – GORICA 3:1 (1:1)
600; Brest 7., Marinšek 57./11-m, Skiba 78.; Krajnc 19.