Prihod in prevzem Olimpije Milana Mandarića prinaša nov začetek za ljubljanski klub, a vprašanje je, ali lahko v slovenskem okolju ponovi uspešne zgodbe iz Anglije. V 1. SNL pač ni bajnih odkupov televizijskih pravic, na desettisoče zvestih navijačev in navsezadnje nogomet tudi ni absolutni kralj športa in srčika družabno-poslovnega življenja. Foto: Reuters
Prihod in prevzem Olimpije Milana Mandarića prinaša nov začetek za ljubljanski klub, a vprašanje je, ali lahko v slovenskem okolju ponovi uspešne zgodbe iz Anglije. V 1. SNL pač ni bajnih odkupov televizijskih pravic, na desettisoče zvestih navijačev in navsezadnje nogomet tudi ni absolutni kralj športa in srčika družabno-poslovnega življenja. Foto: Reuters

Danes je Izet Rastoder odstopil kot predsednik NK-ja Olimpija. Veseli smo največje zmage zadnjih let. V našem boju se nismo predali, vztrajali smo, čeprav nam ni bilo lahko brez severne tribune, se je vse skupaj le končalo v pozitivni smeri. Brez nas ni Olimpije!

Green Dragons Ljubljana
Milan Mandarić
Milan Mandarić je bil lastnik Portsmoutha šest let, Leicester Cityja in Sheffield Wednesday pa po pet let. Omenjene tri klube je kupil za skupnih sedem milijonov funtov, a k temu je treba prišteti tudi povračilo dolgov. Na koncu je vse tri klube v veliko boljšem stanju prodal za skupnih 109,5 milijona funtov. Foto: Reuters

Milan je bil zelo korekten. Sešla sva se in privolil je v to, da mu klub do 31. avgusta plača 100.000 evrov, skupen dolg pa naj bi bil poravnan z 800.000 evri. Teh 700.000 evrov, ki bi ostali za plačilo, bi lahko poravnavali s prodajo nogometašev.

Predsednik Kopra Ante Guberac junija 2013 o ustnem dogovoru z Milanom Mandarićem, ki pa je čez pol leta zahteval izvršbo
Green Dragons
Green Dragonsi se bodo zdaj lahko vrnili v Stožice, prav nedokončani ljubljanski megaprojekt pa naj bi bil eden glavnih motivov, da se Mandarić spusti v zgodbo z Olimpijo. Foto: Aleš Fevžer
Luka Koper
Ob prevzemu predsedniškega mesta Olimpije velja opozoriti na nenavaden položaj, v katerem je Luka Koper dolžna več kot 600 tisoč evrov novemu gospodarju ljubljanskega kluba. Vsekakor konflikt interesov, zaradi česar bodo medsebojne tekme pod drobnogledom javnosti. Foto: www.alesfevzer.com

Čisto preprosto. Ta srbsko-ameriški poslovnež ni več eksotičen ali dovolj bogat, da bi lahko bil lastnik kluba v Angliji, kar je škoda, ker je bil dober v tem.

BBC ob marčnem slovesu "Mr. Fixita" od domovine nogometa
Milan Mandarić
Kdo je Milan Mandarić? Srb, leta 1938 rojen v Gospiću, je odrastel v Novem Sadu. Pri 21 letih je prevzel očetovo zasebno strojegradnjo in izkoristil gospodarsko liberalizacijo v 60. letih v Jugoslaviji. A politično ozračje se je spremenilo in zato se je izselil v ZDA, kjer je v Kaliforniji uresničil ameriške sanje. Bil je na pravem kraju ob pravem času in soudeležen pri proizvodnji računalniških delov v nastajajoči Silicijevi dolini. Zdaj je solastnik proizvajalca elektronskih delov Sanmina, katerega letni promet zlasti s prodajo matičnih plošč in tiskanih vezij presega šest milijard dolarjev in zaposluje 42 tisoč ljudi. Sočasno se ukvarja tudi z bančništvom in nepremičninami. Foto: Reuters

V glavnem mestu Slovenije se že dolgo ni tako veliko govorilo o Olimpiji kot v ponedeljek, ko je Izet Rastoder sprejel mamljivo štirimilijonsko ponudbo Milana Mandarića. Olajšanje in zadovoljstvo ter želja po novem začetku so zelo očitni, saj je zeleno-bela barka z zastavo banane že dolgo blodila brez prave usmeritve in uspeha.

Zmaji brez lovorik, vijoličasti pa v Ligi prvakov
Green Dragonsi
so dočakali dan zmage, ko se je uresničil njihov slogan, ki ni primeren za zapis, Ljubljančani pa upajo, da bodo končno dobili pravi nogometni klub, ki bo konkurenčen zelo uspešnemu Mariboru. V sedmih letih pod Rastoderjem nova Olimpija ni osvojila nobene lovorike, medtem ko so večni tekmeci že štiri jeseni zapored igrali v Evropi, od tega nazadnje celo v Ligi prvakov, hkrati pa so petkratni zaporedni prvaki Slovenije.

Rastoder s pozitivno ničlo iz stadiona v dvorano?
Po petih letih na mestu predsednika kluba se je za odhod odločil Rastoder, ki je poslovni imperij zgradil z bananami, njegovo podjetje Derby je največji distributer banan na Balkanu in šesti na svetu. Sedem let je bil glavni pokrovitelj, a dejansko je večji del sredstev bil posojen klubu, ki je tako predsedniku in mecenu v isti osebi dolžan več kot tri milijone evrov. S štirimi milijoni evrov bo Mandarić dejansko odkupil terjatve in Rastoder bo s pozitivno ničlo mirno zapustil klub, ki ga je nameraval na cedilu pustiti že lani. A pri Green Dragonsih osovraženi predsednik naj bi v Ljubljani samo zamenjal šport: iz nogometa bo presedlal na košarko, kjer naj bi reševal Union Olimpijo.

V 70. letih obogatel ob rojstvu Silicijeve doline
Milan Mandarić
je bil ob letošnjem (začasnem?) nogometnem slovesu od Anglije deležen obsežnih slavospevov, celo BBC mu je poklonil obsežen članek z naštevanjem njegovih dosežkov in motivov ter potez, s katerimi je v zadnjem desetletju pred propadom rešil tri tradicionalne angleške klube. Gospod, ki vse popravi in uredi oz. Mr. Fixit, je kot pravi Srb zaljubljen v nogomet, in ko je v ZDA obogatel z izdelavo računalniških delov v Silicijevi dolini, je hitro začel vlagati v nogomet.

V Evropi najprej v Belgijo in Francijo, nato odkril Anglijo
A druga domovina še ni bila zrela za pravi nogometni bum, zato se je v 90. letih podal najprej v Belgijo (Charleroi) in nato v Francijo, kjer je kupil Nico in z njo leta 1997 osvojil pokal ter jo z dobičkom prodal. Naslednji cilj je bila Anglija: leta 1999 je kupil Portsmouth, ki je bil v prisilni poravnavi. S Harryjem Redknappom se pompey leta 2003 vrne v Premier ligo in čez tri leta za 32 milijonov funtov proda klub francosko-izraelskemu poslovnežu Alexandru Gaydamaku. Ta nato v štirih letih torpedira klub, a parlamentarna in sodna preiskava razsodita, da Mandarić pri tem ne nosi nobene krivde, prav tako pa ni grešil pri plačevanju davkov.

Kupi poceni propadli klub in ga rešenega bogato proda
Takoj po prodaji je Mandarić za šest milijonov funtov kupil Leicester City, sočasno pa se prek Mladena Rudonje kot vlagatelj že pojavi v Sloveniji - postane mecen Kopra, a več o tej zgodbi malo pozneje. V drugem angleškem klubu sprva ni šlo po načrtih in je izpadel iz Premier lige, a lisice so leta 2009 postale prvak druge lige. Leto zatem proda klub Tajcu Višaju Raksriaksornu za 40 milijonov funtov!

Naslednji izziv je bil že na vidiku: za en funt je prevzel močno zadolženi Sheffield Wednesday, ga popeljal iz tretje v drugo ligo ter predvsem finančno servisiral in stabiliziral. Sove postanejo spet spoštovan klub, ki oživi strast med navijači in za katerega se obeta, da bo počasi nared za preboj v Premier ligo. Mandarić oznani, da nima dovolj sredstev, da bi lahko sestavil zmagoviti mozaik za prvo angleško ligo, in najde novega lastnika Tajca Dejphona Čansirija, ki je odštel 37,5 milijona funtov kupnine.

V Kopru ni bilo pričakovanih nenogometnih poslov
In zdaj se 76-letni Mandarić z mastnim dobičkom, a tudi izrednim ugledom med navijači, v športni javnosti in medijih iz domovine nogometa vrača v Slovenijo, ki mu je prirasla k srcu in ima tu tudi eno izmed svojih številnih domovanj. A v Kopru nimajo pretirano dobrih spominov na njegovo epizodo v letih 2006 in 2007. Koprske zgodbe se je Mandarić naveličal že po letu in pol, kljub osvojeni prvi lovoriki - slovenskemu pokalu - so ga bolj zanimali drugi posli. Prvi v vrsti je bil nov stadion Bonifika, ki pa je bil zgrajen šele tri leta po njegovem odhodu. Drugi posel, ki je padel v vodo in je bil verjetno odločilen: ni mu uspelo priboriti si dokončanja zakletega projekta Toncity. Namesto njega ga je dobil zdaj propadli Istrabenz.

Milijonarju izplačujejo štiri tisoč evrov na mesec
Ob ločitvi je ostal 1,3-milijonski dolg, ki bi pred letom in pol skoraj postal usoden za Luko Koper. Mandarićev slovenski odvetnik Franci Matoz je namreč zahteval izvršbo. Nekdanji partner v klubu Ante Guberac je bil pritisnjen ob zid in napovedal propad kluba, a nato le našel skupni jezik z Mandarićem. Ta je odpisal pol milijona dolga, Koprčani so takoj vrnili 100 tisočih evrov, od takrat pa mesečno plačujejo štiri tisoč evrov, večino pa naj bi poplačali s 50-odstotnim deležem pri prodajah igralcev, ki pa jih za zdaj ni.

Dogovor je v nasprotju s prejšnjimi ustnimi zdaj overovljen in spoštovan, s čimer naj bi se zgodba počasi končala. Če zdajšnje vodstvo koprskega kluba pravi, da je sodelovanje zelo korektno, pa je zlasti pri navijačih še vedno čutiti zamero do poslovneža, ki je napovedoval velike stvari, a hitro odšel in še zdaj črpa sredstva kluba, ki naj bi ga prerodil.

Novega direktorja v Beogradu odnesli navijači
Ob slavju Rastoderjevega odhoda med navijaškimi zaljubljenci v zeleno-bele vseeno tudi v Ljubljani ne manjka previdnosti, ki jo narekujejo že prve poteze. Za športnega direktorja je bil ob ponedeljkovi predaji poslov že imenovan Ranko Stojić, nekdanji vratar Partizana in Dinama Zagreb ter zdajšnji menedžer, ki ga v Srbiji ne spremlja ravno najlepši sloves. Kot glavni financer beograjskega Rada med letoma 2010 in 2013 si je nakopal srd navijačev, ki so ga na koncu tudi prisilili, da je zapustil klub, ki so mu ostali dolgovi in sesuti sistem.

Z ustanoviteljem menedžerske agencije Dynamic Agency, ki jo zdaj formalno vodita sinova, prihajajo k Olimpiji tudi njegovi varovanci. Prvi je tu napovedan trener Marko Nikolić, ki je nazadnje vodil Partizan. Iz omenjenega kluba se ponujajo že prva imena, za trojico Partizanovih igralcev, ki jih zastopajo Stojići, so že napovedali poletni odhod.

Še noben vlagatelj v SNL se ni proslavil
Skratka, burne zgodbe z neuspešno Olimpijo še ni konec. Zdaj je res čas za olajšanje in nov začetek, previdnost pa ni odveč, saj ostaja dejstvo, da se še niti en tako imenovani vlagatelj v slovenskem nogometu ni proslavil, praviloma pa so za seboj puščali le pogorišča (Mura in Koper Georgea Subana) ali pa zadolžene in sesute klube (Italijani v Gorici in Nizozemci v Muri) ali pa okolici odtujene klube brez uspehov (Rastoderjeva Olimpija).

Čakajoč odgovore in vizijo na skupščini
Na skupščini Olimpije, ko bo 15. junija klub uradno iz rok Izeta Rastoderja prešel v roke Milana Mandarića, bo mogoče malce jasneje, ali se lahko v Ljubljani res ponovi otoška zgodba, kot upajo privrženci Olimpije.

Danes je Izet Rastoder odstopil kot predsednik NK-ja Olimpija. Veseli smo največje zmage zadnjih let. V našem boju se nismo predali, vztrajali smo, čeprav nam ni bilo lahko brez severne tribune, se je vse skupaj le končalo v pozitivni smeri. Brez nas ni Olimpije!

Green Dragons Ljubljana

Milan je bil zelo korekten. Sešla sva se in privolil je v to, da mu klub do 31. avgusta plača 100.000 evrov, skupen dolg pa naj bi bil poravnan z 800.000 evri. Teh 700.000 evrov, ki bi ostali za plačilo, bi lahko poravnavali s prodajo nogometašev.

Predsednik Kopra Ante Guberac junija 2013 o ustnem dogovoru z Milanom Mandarićem, ki pa je čez pol leta zahteval izvršbo

Čisto preprosto. Ta srbsko-ameriški poslovnež ni več eksotičen ali dovolj bogat, da bi lahko bil lastnik kluba v Angliji, kar je škoda, ker je bil dober v tem.

BBC ob marčnem slovesu "Mr. Fixita" od domovine nogometa