Oliver Bogatinov se je dokazal na klopi Aluminija. Zdaj ga čaka še precej težja naloga, saj bo težko nadomestiti Zlatka Zahoviča in Darka Milaniča v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com
Oliver Bogatinov se je dokazal na klopi Aluminija. Zdaj ga čaka še precej težja naloga, saj bo težko nadomestiti Zlatka Zahoviča in Darka Milaniča v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com

"Če bi predčasno končali sezono, ne vidim razloga, zakaj bi bila trenutna oziroma lestvica po 25. krogu verodostojnejša in bolj regularna kot denimo po 12. krogu. Dvanajst tekem je razlike navzgor ali navzdol, v nobenem primeru pa s tem ne odigramo celotnega prvenstva, kar je edino regularno," je v pogovoru za STA povedal Bogatinov.

Zaveda se, da so interesi zelo različni, odvisen je seveda od položaja na lestvici: "To lahko ponazorim z naslednjim stališčem. Če bo na primer obveljalo tolmačenje, kot se je omenjalo v Angliji, da bi, če se prvenstvo ne odigra do konca, šteli izidi prejšnje sezone, bi sprejeli takšen scenarij, saj nam je zdravje najpomembnejše."

Trije močni dogodki zaznamovali zadnji mesec v Mariboru
Zadnji krog pred premorom je v Ljudskem vrtu 7. marca postregel z zelo pestrim dogajanjem. Po porazu proti Bravu z 1:2 je odstopil trener Darko Milanič, teden zatem pa še najuspešnejši športni direktor v zgodovini samostojne Slovenije Zlatko Zahovič. Bogatinov je torej obul zelo velike čevlje.

"Pandemija spreminja svet, tega se vsi dobro zavedamo in je opazno na vsakem koraku. V našem primeru pa smo začeli tudi novo poglavje po odhodu Zlatka Zahoviča in Darka Milaniča, najuspešnejšega športnega direktorja in najtrofejnejšega trenerja. To so bili trije močni dogodki, ki so zaznamovali zadnje obdobje," je pojasnil Bogatinov, ki je dodal, da je cilj kluba še vedno naslov državnega prvaka.

"Vrednost nogometašev je iz včeraj na danes v povprečju padla za 20 odstotkov," je v pogovoru za TV Slovenija povedal Bogatninov. Foto: www.alesfevzer.com

Igralcem je težko v trenutni fazi
"Veliko časa je namenjenega komuniciranju, spremljanju, upoštevanju vseh priporočil nogometnih organizacij in tudi vlade. Dejavnosti moštva se do preklica nadaljujejo z individualnim programom dela, nova navodila igralcem pa sledijo v odvisnosti od dogajanja v prihodnjih dneh. Igralcem je težko v trenutni fazi prav zaradi negotovosti, vendar je prav prilagodljivost na razmere odlika, ki so jo že večkrat uspešno prikazali na igrišču, zato ne dvomim, da jo bodo tudi tokrat," je dejal nekdanji nogometaš, ki je po karieri nabiral trenerske izkušnje pri Aluminiju, pred tem pa v mladinski šoli Kopra, bil je tudi v strokovnem štabu Olimpije, pa trener Mure, pomočnik pri Kopru, deloval je tudi v Savdski Arabiji.

Zdaj se je znašel pred zahtevno nalogo, saj bo ta kriza pustila posledice. "Nogomet že čuti in še bo čutil posledice trenutne neprijetne situacije v svetu, posrednih ali neposrednih učinkov krize in vpliva na prihodnost še ne moremo oceniti. Veliko je negotovosti in vprašanj. Veliko informacij, kako drugi klubi rešujejo trenutne težave in problematiko, je javno in hitro dostopnih. Naše težave rešujemo znotraj kluba in upam, da tako tudi ostane v prihodnje," je povedal 41-letni strokovnjak.

Nogometaši kažejo razumevanje za racionalizacijo
Pod Kalvarijo se obetajo popolnoma drugačni časi. Ta teden so potekali številni sestanki z nogometaši o znižanju plač. Veljavno pogodbo ima trenutno kar 44 nogometašev.

"Opravili smo individualne razgovore z igralci in omenim lahko, da udeleženci kažejo razumevanje in željo, da je rešitev skupna in v dobro vseh, čeprav so ukrepi nepriljubljeni," je dejal Bogatinov in se zahvalil tudi za ukrepe vlade, saj "vladni drugi sveženj pomoči na določen način rešuje tudi težave nogometnih klubov".

Pripravljajo se na nadaljevanje v maju
Dodal je tudi, da se v klubu držijo navodil oziroma ukrepov vlade. "Veliko je odvisno od vladnih pogledov, nimamo veliko manevrskega prostora in kot vzorni državljani sledimo navodilom. Ne razmišljamo o tem, da bi igralce že zdaj vrnili v trenažni proces, saj ne želimo v nobeni točki delovati v nasprotju s pravili, ki veljajo v družbi. Vse dejavnosti pripravljamo na način, da se bo prvenstvo nadaljevalo z majem. Se pa zavedamo, da bo od trenutka, ko pridemo nazaj na igrišče, in do trenutka, ko se bo odigrala prva tekma, potrebnega kar nekaj časa, da bi igro vrnili na ustrezno raven."

Vseeno pričakuje, da se bo sezona odigrala do konca: "Zdravje ljudi je na prvem mestu, to je naše temeljno izhodišče. Trenutno pa tudi milijon strokovnjakov skupaj ne more resnično napovedati konca pandemije, zato se zavzemamo za optimizem in sledimo optimističnim napovedim, saj le to ohranja upanje in motivira za prihodnost. Vmes je, žal, prišlo tudi do medijskega obračunavanja s predstavniki nogometa, kar ni najboljša popotnica. Toda ostajamo optimisti glede nadaljevanja sezone, prilagodljivost ob solidarnosti bo edina pot. Naše stališče je, da sledimo navodilom Evropske nogometne zveze in načrtujemo dejavnosti za scenarij, če se bo sezona končala prej ali slej. O terminih in vseh konkretnih potezah pa bo odločalo vodstvo tekmovanja."

Težko delo za vijoličaste do konca prvenstva
Do konca letošnje sezone v Prvi ligi je še 11 krogov. Maribor je trenutno na četrtem mestu, za vodilno Olimpijo pa zaostaja sedem točk. V nadaljevanju prvenstva bo najprej gostoval v Domžalah, nato pa Aluminij prihaja na derbi v Ljudski vrt. Ekipo bo vodil začasni trener Saša Gajser, dolgoletni pomočnik Darka Milaniča.

Bogatinov: Vrednost nogometašev je padla v povprečju za 20 odstotkov
Ekipa
ZRPGToč.
Olimpija25155552:2950
Celje25129453:2545
Aluminij25136644:2445
Maribor25127641:2643
Mura25911537:3038
Tabor Sežana25851229:3729
Bravo25771131:4328
Triglav25831432:5927
Domžale25751334:4726
Rudar250101523:5610