Mauro Camoranesi je petič vodil Maribor in drugič zmagal. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Mauro Camoranesi je petič vodil Maribor in drugič zmagal. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Vijoličasti se niso izneverili tradiciji, po kateri redno premagujejo Novogoričane, tokrat z 0:4. To je bila že njihova deveta zaporedna zmaga nad belo-modrimi, ki so Mariborčane zadnjič spravili na kolena avgusta 2016. Popolnoma nasprotna statistika torej kot proti Taboru iz Sežane, kjer so pred tremi tedni doživeli tretji fiasko v manj kot letu dni (3:1).

"Zelo sem zadovoljen s predstavo celotne ekipe, igrala je zelo dobro. Bili smo organizirani in agresivni. Jasno je, da so občutki veliko pozitivnejši, ko se zmaguje. Naš cilj je, da ostanemo pozitivni. Moramo biti še boljši, a to moramo vedno znova potrjevati z zmagami," je po obračunu pred 300 gledalci, med katerimi pa ni bilo gostujoče navijaške skupine Viole, povedal trener Maribora.

"V primerjavi s prejšnjimi tekmami smo izboljšali intenzivnost v igri oziroma ritem. Že od prvega dne govorim, da če nam bo uspelo igrati v višjem ritmu, bomo prava ekipa. Če igramo počasi, trpimo. Reprezentančni premor nam je omogočil, da smo lahko veliko delali, predvsem pa se pogovarjali z igralci prav o tem, da povišamo intenzivnost. To je za nas ključnega pomena," je še poudaril Camoranesi.

Prva priložnost za Pihlerja

Prvič, odkar je prišel v Ljudski vrt, je pod njegovim vodstvom igral Aleks Pihler. Zamenjal je Alexandruja Cretuja, ki ga deset dni ni bilo v Mariboru in je z romunsko reprezentanco obredel pol Evrope od Reykjavika in Osla do domačega Ploieștija.

"O Pihlerju smo razmišljali že prej, da bi dal sredini nekaj več ravnotežja. Imel je priložnost, da pokaže, da je v dobri formi. Odigral je zelo dobro, Vrhovec tudi, vesel sem za Denisa (Klinarja, op. a.), ki je dosegel zadetek. Kolmanič je imel dve priložnosti, obramba ni prejela gola ... Na splošno sem zadovoljen z vsem. Seveda je tu tudi Nemanja (Mitrović, op. a.), to je njegov trenutek. Igral je zelo dobro za reprezentanco in danes znova. Pričakujemo, da bo tako tudi nadaljeval," je razložil Argentinec na klopi Štajercev.

Vseeno se ni želel opredeliti, ali je bil zanj najboljši igralec tekme Rok Kronaveter ali Rudi Požeg Vancaš. "Ne bi izpostavljal posameznika, ampak ekipo v celoti. Skupaj so naredili veliko dobrih stvari. Rok je kljub novemu položaju zanj po mojem mnenju dobro igral že proti Olimpiji. V takšni postavitvi smo odigrali šele drugo tekmo, normalno je, da potrebujemo čas. Za Rudija sem že pred tekmo rekel, da sem z njim zadovoljen. Treba je bilo samo počakati na njegov gol in podajo. Vedno je treba biti potrpežljiv. Danes je šlo vse v redu."

Sorodna novica Maribor pri zadnji Gorici skočil na drugo mesto

Požeg Vancaš: Štirih golov ni lahko doseči niti proti tretjeligašu

Belokranjec je z mojstrsko potezo le dosegel prvi ligaški zadetek v tej sezoni, po požrtvovalnem vložku je vpisal tudi lepo podajo pri zadnjem zadetku Klinarja. Kronaveter je iz kota podal za prvi gol in na 3:0 povišal z 11-metrovke.

"Več kot to, da je bil zadetek lep, mi pomeni to, da sem zadel za 2:0, da smo se malo odlepili, saj pri 1:0 nikoli nisi brez skrbi. Potem smo še bolj prevzeli pobudo. Reprezentančni premor je bil dobrodošel, delali smo na taktiki in fizični pripravi, zbrali smo se in odigrali kot ekipa. Zelo dobro smo tekli in zapirali eden drugega. Bili smo tudi dobri v zaključkih. Pomembno je, da smo po dolgem času zadržali ničlo v obrambi. Štirih zadetkov pa ni lahko doseči niti proti tretjeligašu," je tekmo ocenil Požeg Vancaš, ki je bil v zadnjem času deležen veliko kritik, tako medijev kot navijačev.

"Mogoče podzavestno malo razmišljaš o tem, a smo profesionalci in moramo živeti s tem. Na vsakem treningu in tekmi dajem vse od sebe, medijev pa ne spremljam, tako da to ne vpliva name. Navijači imajo razloge, da so nezadovoljni. Izpadli smo iz Evrope in prvenstva nismo dobro začeli. Počasi jim bomo morali vračati na igrišču, drugače ne gre. Upam, da bom še izvajal dobre predstave. Trener mi zaupa, zato mi je lažje. V novem sistemu sem bližje vratom, v obrambi pa se mi ni treba toliko vračati za svojim igralcem, ampak zapiram bolj sredino."

Statistika tekme Gorica - Maribor

Streli: 6:15 (v prvem polčasu 3:7)

Streli v okvir vrat: 1:8 (v prvem polčasu 0:2)

Koti: 2:5

Prekrški: 11:15

Posest žoge: 42:58 odstotkov

Maribor z zmago nad Gorico na drugo mesto

Petrić: Znebiti se moramo individualnih napak

In kako je dvoboj videl trener Gorice Gordan Petrić? "Vedeli smo, da nas Maribor lahko ogrozi iz prekinitev in igre v tranziciji. Ko prejmeš zadetek proti takšni ekipi, se je zelo težko vrniti. V prvem polčasu so fantje pokazali značaj in bili enakovreden tekmec. Ne vem, ali je Maribor sprožil še kakšen strel. V drugem polčasu pa je pretehtala individualna kakovost igralcev. Le izid je nekoliko previsok, v zadnjih minutah smo dali priložnost tudi mlajšim. Na splošno ne morem zameriti igralcem, zamerim jim lahko le za individualne napake. Teh se moramo znebiti, da počasi postanemo suverenejši. Točke bomo morali iskati proti tekmecem, ki so nam enakovrednejši."

Novogoričanom sta zagodli tudi okužbi z novim koronavirusom Matije Široka in vratarja mlade reprezentance Uroša Likarja, preventivno je srečanje izpustil član reprezentance do 17 let Tjaš Begić, načet je bil Luka Volarič. "Nismo imeli izkušenega Široka, tudi z Begićem bi lahko kaj poskusili, vratar Likar je bil v dobri formi, manjkal je tudi Volarič. Ne iščemo izgovorov, virus je prizadel tudi druge ekipe, a štirje kakovostni igralci za naše moštvo pomenijo veliko."

Cvijanović: Preveč golov iz prekinitev

Goran Cvijanović, nekdanji nogometaš Maribora in povratnik v Novo Gorico, je opozoril, da se štirikratnim državnim prvakom ponavljajo iste napake: "Zadetek iz prekinitve se nam ne bi smel zgoditi, preveč golov smo že prejeli na tak način. To moramo popraviti. V drugem polčasu smo se morali odpreti, poskusili napadati, a Maribor je dobra ekipa z dobrimi posamezniki, kar je izkoristil. Imamo novega trenerja in precej novih igralcev, potrebujemo še nekaj časa, da najdemo harmonijo. Verjamem, da bomo boljši. Prvenstvo bo še dolgo, mislim pa, da bo eno izmed najbolj izenačenih v zgodovini."

Kapetan Gorice Rok Grudina je imel na začetku tekme lepo priložnost, da bi popeljal gostitelje v vodstvo, a je v ugodnem položaju v kazenskem prostoru slabo zadel žogo: "Po mojem mnenju izid ni previsok, ampak kar realen. V prvem polčasu smo se še nekako držali, v drugem pa razpadli in slabo stali na igrišču. Mariboru smo pustili preveč prostora oziroma medprostorov med posameznimi igralnimi vrstami."

Zadetki s tekem v Kopru in Novi Gorici

Mulahusejnović najboljši strelec lige

Novogoričani bodo v prihodnjem krogu v soboto gostovali v Celju, Mariborčani pa isti dan gostili Koprčane. Zanimivo bo videti, kaj lahko naredi Nardin Mulahusejnović, ki pod Kalvarijo ni dobil prave priložnosti, zdaj pa je v dresu kanarčkov najboljši strelec lige. Prispeval je oba zadetka za zmago Kopra nad Domžalami z 2:0, skupaj pa jih je na sedmih tekmah dosegel pet, vse iz igre.

Med tednom bodo na sporedu tudi tekme 2. kroga Pokala Pivovarne Union. Maribor bo že v torek gostoval v Velenju pri Rudarju, Koper bo v sredo na Bonifiki pričakal Aluminij.