Pozdrav Dina Skenderja in Maura Camoranesija po koncu tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Pozdrav Dina Skenderja in Maura Camoranesija po koncu tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Ko je sodnik Damir Skomina odpiskal konec srečanja, se je s spodnjega dela zahodne tribune, na kateri se je zbrala manjša skupina navijačev, slišalo kar nekaj neokusnih žaljivk in celo vzklike, ki pomenijo grožnjo s smrtjo.

Med nogometaši Maribora je bilo takoj opaziti nesložnost pri nameri, ali iti pozdravit navijače ali ne. Ko se je že zdelo, da bodo vseeno stopili do roba igrišča, so se nato vendarle odločili, da bodo raje odkorakali naravnost v slačilnico.

"Navijači so nas spodbujali vso tekmo in lahko vedno izrazijo svoje mnenje. Odločitve, da nismo šli do njih, pa ne bi komentiral. Naj ostane v slačilnici," je na novinarski konferenci po tekmi dejal Rok Kronaveter, ki je pod vodstvom novega trenerja prvič igral v začetni postavi. Enako velja za Blaža Vrhovca.

"Zanima me samo tisto, kar se dogaja na igrišču, drugega ne komentiram," je povedal Camoranesi.

Ivanović zagotovil Olimpiji točko v Ljudskem vrtu

"Znova sem videl ekipo"

Neprepričljive predstave Maribora še naprej ne napovedujejo nič kaj mirne jeseni v Ljudskem vrtu, čeprav je trener vijoličastih poskušal izpostaviti nekaj svetlih točk: "Derbi je bil lep, saj je bil precej izenačen. V prvem polčasu smo prikazali kar nekaj dobrih stvari, v drugem je poskušala Olimpija, ki je zaostajala, dodati nekaj dinamike. Na prvih tekmah smo na žalost igrali slabo, toda danes sem zelo zadovoljen, saj sem znova videl ekipo. Ekipa je v zadnjih mesecih zelo trpela. V pretekli sezoni je izgubila boj za naslov in se ni uvrstila v Evropsko ligo. Danes sem videl igralce, ki si pomagajo, se ne obremenjujejo z napakami, se trudijo, so borbeni in si želijo igrati bolje. To je zame kot trenerja zmaga."

Manj zadovoljen je bil s prejetim zadetkom za izenačenje v 75. minuti. "Gol smo prejeli, ker znajo tudi drugi igrati," se je najprej malo pošalil, nato pa v resnejšem tonu nadaljeval: "Zgodilo se je pri eni izmed akcij, ki smo jih imeli predvsem v drugem polčasu kar veliko, ko smo iskali naše tri napadalce, ki so imeli več prostora. Na žalost sta se zgodila en slab sprejem in zgrešena podaja. Če se ne motim, je bila tudi izgubljena žoga na sredini igrišča. Velikokrat se zgodi, da če narediš napako pri gradnji napada, omogočiš tekmecu priložnost za zadetek. Na ta način smo izgubili preveč žog."

Zadovoljni vsaj s pristopom

Na četrti tekmi na klopi Maribora se je nekdanji zvezdnik Juventusa prvič zatekel k igri s tremi igralci v obrambni vrsti (tako je pod njegovo taktirko igral tudi Tabor) in dvema bočnima branilcema, ki stojita nekoliko višje. Poleg Nemanje Mitrovića in Špira Peričića je v obrambi igral še Ilija Martinović, ki je prvič dobil priložnost po junijski selitvi iz Aluminija. Na bokih sta bila Denis Klinar in Žan Kolmanič.

"Če pogledamo, koliko priložnosti si je pripravila Olimpija, smo odigrali zelo dobro tekmo. Že v petek na novinarski konferenci pred tekmo sem rekel, da mislim, da ni pomemben sistem, ampak dinamika v igri," je poudaril Camoranesi.

"Trener se je odločil za sistem 3-4-3, da bi jih presenetili. V prvem polčasu nam je dobro uspevalo, imeli smo še nekaj lepih priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili. Na koncu bi morali bolje oddelati, mogoče nismo bili dovolj mirni in prejeli smo prepoceni zadetek," je menil Kronaveter.

Tudi on je poskušal najti nekaj spodbudnih stvari: "Igra nam še ne steče, kot bi morala, vsekakor pa smo po sramoti v Sežani pokazali boljši obraz. Vseeno smo lahko zadovoljni s pristopom. Videlo se je, da si želimo zmago, in bili smo ji precej blizu."

Končna ocena osrednjega dvoboja 6. kroga Prve lige TS je bila kljub temu kritična: "Strinjam se, da je bil to eden izmed slabših derbijev. Ni bilo veliko priložnosti, primanjkovalo je tudi dinamike, ki je po navadi bila na derbiju. Mogoče smo oboji igrali preveč na sigurno. Ne smemo iskati alibija v tem, da imamo novega trenerja. Imamo dovolj izkušenj, morali bi bolje odreagirati tudi na nove stvari."

Vemo, da mi najbolj ustreza vloga 'polšpice'. Trener se je tokrat odločil, da me postavi na položaj, v katerem bi imel več časa žogo v nogah. Mešanović je izkoristil prostor za mano, je pa res, da sem imel sam vso tekmo na hrbtu igralca in je bilo malo težje kot po navadi. Mogoče se nisem najbolje znašel na tem položaju, ampak dal sem maksimum.

Rok Kronaveter
Sorodna novica Ivanović preprečil slavje Maribora v Ljudskem vrtu

Mešanović že dosegel več golov kot v prejšnji sezoni

Zdaj sledita dva tedna brez klubskih tekem, saj je znova na sporedu Liga narodov. 17. oktobra pa Mariborčani gostujejo v Novi Gorici. "Upam, da bomo kakovost, ki jo gotovo imamo, kmalu pokazali tudi na tekmah. Reprezentančni premor prihaja v pravem trenutku, da se še bolje spoznamo s trenerjem in njegovimi zahtevami ter da nato poskušamo narediti niz dobrih izidov, ki jih nujno potrebujemo."

"Treba je samo delati in se poskušati izboljšati. Ni skrivnosti. Samo od nas je odvisno, ali bomo nadaljevali rast, ki si jo želimo," o tem, na čem bo v naslednjih dneh največ poudarka, pravi Camoranesi.

"Ekipa je že zdaj v boljšem stanju, kot je bila, toda nismo še na 100 odstotkih. Tako kot Olimpija imamo še veliko prostora za napredek. Za vodilno Muro, ki je po mojem mnenju že na 100 odstotkih, zaostajamo štiri točke, do konca prvenstva pa je še 30 krogov," je v optimističnem slogu sklenil mariborski "mister".

Še to: Jasmin Mešanović, ki je zdaj kapetan Maribora, je v pretekli sezoni na 30 ligaških tekmah dosegel le dva zadetka, letos na štirih srečanjih že tri.

Elšnik: Ko mašina steče, bo Olimpija čisto drugačna ekipa