Med letoma 1999 in 2002 smo v zadnjem krogu sloveneske nogometne lige videli kar tri neposredne obračune za prvaka, čemur so sledili trije odločilni dnevi na daljavo. Pred dvema letoma je bil Maribor že 23. navidezno prvak, ko je Rok Kronaveter z 11-m v 80. minuti naslov prinesel Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com
Med letoma 1999 in 2002 smo v zadnjem krogu sloveneske nogometne lige videli kar tri neposredne obračune za prvaka, čemur so sledili trije odločilni dnevi na daljavo. Pred dvema letoma je bil Maribor že 23. navidezno prvak, ko je Rok Kronaveter z 11-m v 80. minuti naslov prinesel Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com

Neposredni obračun 36. kroga Celje ‒ Olimpija si boste lahko v sredo zvečer ogledali na TV Slovenija 2/MMC-ju, kjer se bo studijski del začel že ob 19.55 in zaključil s šampionsko proslavo ob 23.20.

I. SNL je doslej v zadnjem prvenstvenem krogu videla tri velike finalne tekme, v katere je bil v letih 1999, 2001 in 2002 vselej vpleten Maribor, ki je bil tudi zmagovalec vseh treh velikih finalov. Kolo časa najprej vrtimo 21 let nazaj.


Sorodna novica Prvenstva so se kar 11-krat odločala v Ljudskem vrtu

Datum: 13. junij 1999 ‒ Gorica zasenčena v Ljudskem vrtu

MARIBOR ‒ GORICA 2:0
Ljudski vrt ‒ 10.000; Filipović 15., Bozgo 48.
Končna lestvica: Maribor 66, Gorica 62, Rudar 56 ...

Maribor Teatanic: Grešak, Šterbal, Kek, Šarkezi (od 32. Jolič), Židan, Filipović (od 62. Šimundža), Čipi, Balajić, Djuranović, Galič, Bozgo.

HIT Gorica: Mavrič, Ribarič, Debenjak, Mitraković, Bajrektarevič, Srebrnič, Žlogar, Bečaj, Gunjač, Nikčević, Halili (od 46. Changaj).

Po dobljenem
Po dobljenem "finalu" z Gorico je sledilo sanjsko poletje in Maribor s Klitonom Bozgom v vidni vlogi se je prvič prebil v skupinski del Lige prvakov. Foto: EPA

Mariborčani so od samega začetka tekme diktirali oster tempo in imeli že v prvi minuti (Dalibor Filipović) priložnost za vodstvo, sledil je strel Klitona Bozga. Na drugi strani je poskusil Novica Nikčević. V 15. minuti je Bozgo še enkrat prodiral proti vratom Gorice, Primorci so ga pri tem zrušili, sodnik Mitrović pa je pokazal na prosti strel z roba 16 metrov. Mariborčani so to izkoristili, saj je Filipović z natančnim strelom premagal nemočnega Boruta Mavriča. Tudi začetek drugega dela je pripadel domačinom, ki so že v 46. minuti dosegli drugi zadetek in dokončno zapečatili usodo Novogoričanov: Goran Jolič je žogo lepo podal Bozgu, ta pa je stekel na sredino proti vratom in z udarcem v desni spodnji kot premagal Mavriča. V 77. minuti bi lahko vijoličasti izid še povišali, saj je Šimundža "priigral" enajstmetrovko, ki pa jo je Bozgu Mavrič ubranil. Po tekmi je NK Maribor pod taktirko Bojana Prašnikarja tretjič dvignil pokal za osvojitev naslova državnega prvaka.


Datum: 27. maj 2001 - Velika štajerska čaga na starem Bežigradu

OLIMPIJA ‒ MARIBOR 1:1
Bežigrad ‒ 8.500; Cimerotič 80.; Sztipanovics 70.
Končna lestvica: Maribor 62, Olimpija 60, Primorje 56 ...

Olimpija: Pejković, Granić, Ošlaj, Agić (od 78. Jukić), Kosič, Muniši, Jolič, Cimerotič, Raković (od 65. Kmetec), Stefanović, Fridl (od 67. Karapetrović).

Maribor: Simeunović, Vugdalić, Duro, Sešlar, Židan, Čeh, Fileković, Balajić, Šarkezi, Cipot (od 88. Zemljič), Sztipanovics.

Leta 2001 veliko slavje Maribora za Bežigradom

Naslednji tak primer se je zgodil leta 2001, ko sta se za naslov borila večna tekmeca. Maribor je imel na lestvici dve točki prednosti pred Olimpijo, a so Ljubljančani gostili zadnje dejanje sezone. Odlični Šarkezi je poveljeval vijoličasti obrambi, ki je zaustavila udarna ljubljanska napadalca Ermina Rakovića in Sebastjana Cimerotiča.

Na drugi stran je Nastja Čeh v protinapadih dvakrat lepo našel Madžara Barnabasa Sztipanovicsa, ki je izkoristil eno od dveh priložnosti in Štajercem zagotovil veselje. V 69. minuti so Mariborčani izvedli preprosto akcijo, Sztipanovics se je znašel sam pred Pejkovićem in prek njega poslal žogo v mrežo. Le nekaj minut pozneje se je Madžar še enkrat znašel sam pred ljubljanskim vratarjem, toda tokrat je žoga zletela mimo desne vratnice.

Za neizkoriščeno priložnost je kazen prišla v 80. minuti, ko je Kmetec v kazenskem prostoru dolgo držal žogo, nato pa vendarle natančno podal do Sebastjana Cimerotiča, ki je s strelom po tleh izid izenačil. Izenačujoči zadetek je Olimpiji dal krila, svoje so dodali tudi glasni navijači in do konca tekme je igra potekala le na en gol, zatresla se je vratnica, a zmage za naslov ni bilo. Mariborčani so vzdržali, ob zadnjem sodnikovem žvižgu pa si padli v objem ter skupaj z navijači proslavili peti naslov prvaka Slovenije, na drugi strani je bila potolčena Olimpija, ki jo je takrat vodil Prašnikar.


Datum: 5. maj 2002 ‒ Nič od velikega meta Ajdovcev

MARIBOR ‒ PRIMORJE 3:0
10.500; Pekič 13., Djuranović 65., Sztipanovics 80.
Končna lestvica: Maribor 66, Primorje 60, Koper 56 ...

Maribor Pivovarna Laško: Murko, Golob (od 88. Žnuderl), Vugdalić, Duro, Inđić, Sztipanovics, Karić, Pekič, Djuranović, Šarkezi (od 83. Fileković), Cipot.

Primorje: Rutar, Hurić, Gregorič, Vidmar, Ribarič, Tanjić, Mlakar, Mitraković (od 63. Ranić), Barut (od 46. Črnigoj), Obilinović, Vogrič (od 88. Zatkovič).

Bojan Prašnikar je bil trener Maribora ob prvih štirih, in to zaporednih, naslovih prvaka, nato pa so mu
Bojan Prašnikar je bil trener Maribora ob prvih štirih, in to zaporednih, naslovih prvaka, nato pa so mu "vijoličasti" na starem Bežigradu preprečili šampionsko slavje z Olimpijo. Štajerce je vodil Hrvat Ivo Sušak, ki je postal prvi tuji trener z naslovom prvaka in je bil dolgo tudi edini vse do Rodolfa Vanolija z Olimpijo leta 2016. Foto: www.alesfevzer.com

Zadnji tak primer pa se je pripetil že leto pozneje, spet so daljšo potegnili Mariborčani, tokrat je bil njihov tekmec Primorje. Ajdovci so pred zadnjim krogom sicer zaostajali tri točke, a bi z zmago vendarle lahko osvojili naslov prvaka.

Mariborčani so še šestič zapored postali državni prvaki, potem ko so popolnoma zasenčili nasprotnike, poleg treh zadetkov so si priigrali še nekaj lepih priložnosti, gostujočega vratarja Rutarja pa je nekajkrat rešila sreča. Vijoličasti so pred rekordnim številom gledalcev napadli od samega začetka in goste potisnili v podrejen položaj, posledica tega pa je bil zadetek že v 13. minuti. Cipot je lepo podal do Pekiča, ki je zatresel gostujoča vrata. Sledili so novi poskusi Dura, Sztipanovics je zatresel vratnico, blizu je bil Cipot, nevarno je s prostega strela udaril Karić.

Tudi v drugem delu tekme so vijoličasti zadržali pobudo in v 65. minuti povišali svoje vodstvo. Karić, ki se je znašel na levi strani, je žogo podal Duru, ta jo je podaljšal do Dejana Djuranoviča, ki je z dvajsetih metrov streljal v sam desni zgornji kot in na najlepši način proslavil svoj 34. rojstni dan. Šesti zaporedni naslov Maribora je še s tretjim golom potrdil Sztipanovics.


Še trikrat potem se je naslov prvaka odločal prav v zadnjem krogu, pri čemer je bil najbolj napet razplet sezone 2003/04, ko so bili v igri do zadnjega edinkrat kar trije klubi. A ne Olimpija ne Maribor nista slavila, temveč Gorica.

Datum: 30. maj 2004 ‒ zgodovinski troboj Gorici

GORICA ‒ KOPER 2:0 (0:0)
Šturm 46., Težački 81.

OLIMPIJA ‒ PRIMORJE 3:0 (1:0)
Žlogar 2., Kosič 56., Kmetec 82.

MURA ‒ MARIBOR 2:1 (0:1)
Jeličić 68., Radosavljević 89.; Brezič 45.

Končna lestvica: Gorica 56, Olimpija 55, Maribor 54, Koper 50, Mura 49 ...

Pavel Pinni je bil trener, ki je zrežiral tri zaporedne naslove Gorice med letoma 2004 in 2006, pri čemer so dvakrat potrdili naslov prav v zadnjem krogu prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Pavel Pinni je bil trener, ki je zrežiral tri zaporedne naslove Gorice med letoma 2004 in 2006, pri čemer so dvakrat potrdili naslov prav v zadnjem krogu prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

Sedemkratni zaporedni prvak Maribor je imel vse v svojih nogah ‒ vodil je pred zadnjim krogom in ob polčasu po zaslugi Danijela Breziča vodil v Murski Soboti. Na preobrat je upala Olimpija, ki je vodila proti Primorju že od 2. minute, ko je bil natančen Tonči Žlogar. Medtem se je Gorica doma mučila s Koprom.

Sledila je drama: Gorica je takoj na začetku 2. polčasa prek Janija Šturma povedla, nato je Mura izenačila in naslov je bil virtualno v Novi Gorici. Dokončno je prvenstvo razpletel Aleksandar Radosavljević, ki je v 89. minuti zadel za zmago Mure z 2:1. Maribor je padel celo na tretje mesto, saj je Olimpija doma s 3:0 premagala Primorje.


Datum: 3. junij 2006 ‒ Goričani ubranili prednost in naslov

GORICA - RUDAR 4:0 (1:0)
Burgić 18., Demirović 52., Srebrnič 81., Šturm 90.

DOMŽALE - MARIBOR 2:0 (1:0)
Ilić 43., Žinko 55.

Končna lestvica: Gorica 73, Domžale 71, Koper 57, Maribor 54 ...

Zadnji krog je znova osrečil Gorico, ki je osvojila tretji zaporedni državni naslov, skupno četrtega slovenskega. Za naslov sta se na daljavo udarila Gorica in nova sila slovenskega nogometa Domžale. Vrtnice so imele dve točki prednosti pred ravbarji, razplet pa ni bil vprašljiv. Goričani so prvi povedli prek Mirana Burgića, Domžalčani so samo sledili. Gorica je s kar 4:0 razbila Rudar, Domžale pa z 2:0 odpravile Maribor.


Datum 27. maj 2018 ‒ Maribor virtualni prvak, ko je z 11-m udaril Kronaveter

DOMŽALE ‒ OLIMPIJA 1:1 (0:0)
Bizjak 67.; Kronaveter 80./11-m

MARIBOR ‒ GORICA 2:0 (2:0)
Tavares 20., Vršič 22.

Končna lestvica: Olimpija 80, Maribor 80, Domžale 76, Rudar 50 ...

Olimpija na dramatični tekmi v Domžalah do naslova

Kar 12 let je minilo do naslednje drame v zadnjem krogu, ki je na koncu prinesel najtesnejši razplet, saj sta tako Olimpija kot Maribor prvenstvo sklenila z 80 točkami. Ljubljančani so imeli pred zadnjim krogom dve točki prednosti, a so igrali pri tretjih Domžalah. Sočasno je Maribor proti Gorici lovil obvezno zmago in v Ljudskem vrtu je bilo vsega konec že po dobrih 20 minutah. Naprej je bil natančen kapetan Marcos Tavares, dve minuti zatem še Dare Vršič in vijoličasti so samo še upali na poraz Olimpije.

In v 67. minuti je ob Kamniški Bistrici po podaji Alvirja res Lovro Bizjak popeljal Domžale v vodstvo. Navidezni naslov je šel v roke Mariboru, nato pa je prišla 80. minuta in enajstmetrovka za zeleno-bele. Z bele točke je bil natančen Rok Kronaveter, ki je izenačil na 1:1 in s tem državni naslov prinesel Olimpiji.