Ante Ćorić je igral za zagrebški Dinamo tudi v Ligi prvakov. Foto: EPA
Ante Ćorić je igral za zagrebški Dinamo tudi v Ligi prvakov. Foto: EPA
Olimpijo okrepila Savić in Ćorić

Olimpija se je pred današnjim iztekom prestopnega roka okrepila s srbskim nogometašem Vujadinom Savićem. Izkušeni osrednji branilec je s klubom kot posojen igralec sklenil sodelovanje do konca te sezone. Nazadnje je bil 30-letni Savić član nikozijskega Apoela, za katerega je nastopil 25-krat in dosegel dva zadetka. Predtem je med drugim v dveh obdobjih igral za Crveno zvezdo ter za Bordeaux, Dynamo Dresden, Arminio Bielefeld in Šerif Tiraspol.

Zvečer je v Stožice prišel še 23-letni Hrvat Ante Ćorić. Igral bo kot posojen nogometaš Rome. Ćorić je največje uspehe doživel v dresu Dinama iz Zagreba, s katerim je štirikrat osvojil naslov državnih prvakov ter trikrat naslov pokalnih prvakov.

Leta 2018 je prestopil v elitno italijansko ligo k Romi, za katero je zbral tri nastope. Sledila je posoja k španskemu drugoligašu Almerii, za katerega je zbral 17 nastopov. Oktobra lani je odšel na posojo v nizozemsko prvo ligo k Venlu, zdaj pa do konca sezone z možnostjo podaljšanja prihaja v Olimpijo.

"Počutim se odlično. Vesel sem, da sem prišel k Olimpiji. Želim si čim več igrati in pomagati ekipi do naslova prvaka, to je glavni cilj. Ekipa je dobra in, kar je najbolj pomembno, igra pravi nogomet. Fante sem že spoznal in lahko rečem, da smo se odlično ujeli," je za spletno stran Olimpije povedal Ćorić.

Olimpija na krilih izjemnega Ivanovića prvič v tej sezoni na vrhu

Ljubljančani so uspeh med tednom v Kopru (1:2) nadgradili z zmago v Stožicah z 2:0 nad Muro. Ta v letošnjem prvenstvu na treh tekmah še ni zatresla mreže Olimpije (0:0, 0:1).

Trener Goran Stanković ni spreminjal začetne postave z Bonifike. "Tekma je bila težka. Prvi polčas je bil izenačen, v drugem pa mislim, da smo bili mi za kanček boljši. Zasluženo smo zmagali. Ne bi izpostavljal posameznikov, za zadetke je zaslužna vsa ekipa," je dejal v pogovoru za TV Slovenija.

Prvo ime tekme je bil Đorđe Ivanović, ki je v 77. minuti po podaji Michaela Pavlovića z leve strani vtekel v kazenski prostor, preigral Matica Maruška in dosegel deveti gol v sezoni.

Nekdanji član Partizana je 159 sekund pozneje ušel rezervistu Žanu Karničniku in podal Galu Kurežu, ta pa je dobil zračni dvoboj z Juretom Travnerjem in z glavo prvič zatresel mrežo v slovenskem prvenstvu. 19-letnik iz Strahovelj pri Kisovcu, od koder je doma tudi kolesarski as Primož Roglič, je enajstič igral v Prvi ligi. Vselej je na zelenico vstopil s klopi, prvič prav proti Muri 14. septembra.

19-letni Gal Kurež je v 79. minuti dosegel svoj prvi zadetek v Prvi ligi TS. Foto: www.alesfevzer.com
19-letni Gal Kurež je v 79. minuti dosegel svoj prvi zadetek v Prvi ligi TS. Foto: www.alesfevzer.com

Nočejo ustvarjati pritiska

Nogometaši so po zadnjem sodnikovem žvižgu prešerno proslavili tri točke, opazno je, da dihajo kot eno in so sproščeni. "Ekipni duh se čuti že od prvega dne. Verjamem v fante in v to zgodbo, ponosen in vesel sem, da sem del nje. Nočemo ustvarjati pritiska, tudi danes ga ni bilo. Hočem le, da so fantje na vsaki tekmi 100-odstotno osredinjeni. Videli bomo, kaj nam bo to prineslo. Tekem je še veliko. To ni tek na 100 metrov, ampak maraton," je poudaril Stanković.

Branilec Antonio Delamea Mlinar, ki se je v Olimpijo pozimi vrnil iz ZDA, je dodal: "V prvem polčasu je imela Mura več časa žogo, mogoče nismo bili najboljši v presingu v srednji coni, kar smo v drugem delu popravili in se pomaknili naprej. S tem smo dali možnost svojim veznim igralcem, da dobijo t. i. druge žoge. Iz dveh takšnih položajev smo tudi dosegli zadetek. Ivanović je res enkraten igralec. S takšno miselnostjo in borbenostjo moramo iti tekmo za tekmo, moramo pa poskrbeti, da bo veliko manj tehničnih napak."

Olimpija ni več kolonija tujcev, z domačimi upi je vrhu Prve lige
Mura zdaj za Olimpijo zaostaja sedem točk, za Mariborom pa šest. Foto: www.alesfevzer.com
Mura zdaj za Olimpijo zaostaja sedem točk, za Mariborom pa šest. Foto: www.alesfevzer.com

Šimundža: Zaslužili bi si več

Trener Sobočanov Ante Šimundža ne more biti zadovoljen z izkupičkom na uvodnih dveh tekmah po premoru, potem ko se je Mura, ki je imela veliko težav z okužbami z novim koronavirusom, v četrtek brez zadetkov razšla s Taborom. Edini strel v okvir vrat je tik pred vodilnim golom Olimpije sprožil neutrudni tekač Nino Kouter (13,4 km), toda vratar Žiga Frelih je bil dobro postavljen.

"Videli smo dva enakovredna tekmeca. Mislim, da smo bili na trenutke boljši in si ustvarili več priložnosti, poraz z 2:0 je previsok. Zaslužili bi si več. Ne bi rekel, da smo bili nenevarni, prišli smo v nekaj dobrih položajev. Ni to težava, temveč ta, da nekatere naše odločitve niso takšne, kot si želimo. Tekmo je odločila individualna kakovost Ivanovića, sicer pa Olimpija ni bila posebej nevarna," je povedal Šimundža.

Zdaj vemo, česa smo sposobni. Mislim, da smo lahko še mnogo boljši. Mogoče je to za javnost nekoliko presenečenje v primerjavi z jesenjo, a smo dobro sprejeli zahteve trenerja.

Kapetan Olimpije Timi Max Elšnik
Statistika tekme Olimpija - Mura (2:0)

Streli: 13:4 (v prvem polčasu 6:2)

V okvir vrat: 3:1 (0:0)

Koti: 3:4 (2:1)

Posest žoge: 45:55 odstotkov (42:58)

Analiza po koncu tekme Olimpija – Mura

Camoranesi: Ker lovimo zaostanek, izgubljamo preveč točk

Če je Olimpija v zadnjih treh krogih vselej zmagala, je Maribor trikrat remiziral. V soboto je točko iz Ljudskega vrta odnesel Bravo (1:1). Znova se je znašel v zaostanku in moral loviti izenačenje.

"To se nam ponavlja prepogosto. Ne skrbi me značaj ali odziv ekipe, ker ga vedno imamo, skrbi pa me, da zaradi tega izgubljamo preveč točk. Moramo biti boljši in zbranejši v prve pol ure tekme. Če smo 100-odstotni v izvedbi, smo po mojem mnenju najboljša ekipa v Sloveniji. Če pa smo z glavo oziroma miselnostjo le pri 95 odstotkih, smo povsem običajna ekipa," je razmišljal trener Mauro Camoranesi, ki se je tokrat odločil za sistem s štirimi branilci, v začetni postavi pa sta bila tudi v Domžalah rezervista Jan Repas in Jan Mlakar.

Ob koncu so bili gostje celo bližje zmagi, čeprav so imeli domači v drugem polčasu konkretno premoč. "Ko napadaš, razumljivo, da tekmecem omogočiš nekaj protinapadov. Zato smo se nekajkrat znašli na preizkušnji. Ko seštejemo celotno dogajanje, je točka sprejemljiva, tudi po zaslugi vratarja Juga. Remi je v redu, ker nismo bili na dovolj visoki ravni," je dodal Argentinec na klopi vijoličastih. Maribor je na 21 tekmah prejel že 27 zadetkov, veliko iz prekinitev.

Maribor le remiziral z Bravom

Grabić navdušen nad drugim polčasom

Trener Brava Dejan Grabić je s svojimi varovanci niz neporaženosti podaljšal na devet tekem, nazadnje so Šiškarji izgubili 24. novembra v Kopru (2:1).

"Točka seveda ni slaba, ampak odlična. Zelo sem zadovoljen s prikazanim in izidom. Normalno, da ima Maribor takšno kakovost, da te prej ali slej potisne proti svojemu golu. Vseeno sem navdušen nad tem, kako so fantje igrali v drugem polčasu, ne glede na to, da smo morali trpeti v nizkem bloku. Dočakali smo dve, tri priložnosti iz protinapadov in žal nam je, da nismo dosegli še enega zadetka. Z načrtom, ki smo ga imeli pred tekmo, smo si ustvarili dovolj priložnosti, da bi lahko tudi zmagali in se približali mestom, ki vodijo v Evropo."

Srebrnič "visel" že decembra

Slabše od pričakovanj je pomlad začel Koper, ki je po porazu proti Olimpiji klonil še v Novi Gorici (2:1).

"Ni preprosto sestaviti ekipe, imamo veliko kakovostnih igralcev. To niso vedno sladke skrbi. Igralci se trudijo, si želijo, a nam v tem trenutku ne gre. Nismo bili dovolj dobri, da bi zmagali, lahko pa bi izvlekli remi. Na teh dveh tekmah nismo pokazali pravega obraza, ambicije pa seveda ostajajo visoke. Treba je gledati naprej," je poudaril trener Miran Srebrnič.

Koprčanov v nadaljevanju sezone ne bo več vodil, saj je v ponedeljek odstopil, a bo kljub temu še ostal vpet v delovanje kluba. Na klop kanarčkov je sedel aprila 2019, ko so igrali še v tretji ligi. V škripcih se je znašel že decembra po domačem porazu proti Mariboru (1:2), ki mu je sledil še neuspeh v Celju (2:0), vendar mu je predsednik kluba Ante Guberac po nekaj burnih dneh tedaj vendarle izrekel zaupnico.

Maks Barišić je po porazu na primorskem derbiju spomnil: "Tudi na začetku sezone smo slabo štartali in se potem hitro pobrali."

Cilj ni deveto mesto, ampak najmanj osmo. Ni drugega cilja.

Strelec drugega zadetka za Gorico Tjaš Begić

Cvijanović: Iz tekme v tekmo bo lažje

Na drugi strani je Gorica osvojila zelo pomembne tri točke v boju za obstanek. "Gotovo potrebujemo neki niz. Jeseni nam je manjkalo tudi nekaj sreče. Pomembno je, da smo pomlad začeli pozitivno. Mislim, da bo iz tekme v tekmo lažje," pravi kapetan Goran Cvijanović.

Tudi srbski trener Aleksandar Jović lažje diha: "Potrdili smo točko, ki smo jo osvojili v Ljubljani proti Bravu, igralci pa so dobili prepotrebno samozavest, znova začeli verjeti vase in v svoje sposobnosti. Gorica ima zdaj klop, na kateri so igralci, ki lahko v obdobju, ko se tekma lomi, nekaj ponudijo. To je tisto, kar bo v zahtevnem ritmu srečanj, ki prihajajo, odločilno."

22. krog bo na sporedu konec tedna, na TV SLO 2 in MMC-ju si boste lahko v nedeljo ogledali dvoboj Aluminij – Olimpija.

Preložena tekma 20. kroga

Sreda ob 15.00:
ALUMINIJ – CELJE

22. krog

Sobota ob 14.30:
BRAVO – KOPER

Ob 17.15:
MARIBOR – CELJE

Ob 20.00:
MURA – GORICA

Nedelja ob 15.00:
DOMŽALE – CB24 TABOR SEŽANA

Ob 16.45:
ALUMINIJ – OLIMPIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Lestvica:
OLIMPIJA           21 12 5  4 29:15 41
MARIBOR            21 11 7  3 42:27 40
MURA               21  9 7  5 24:15 34
KOPER              21  8 6  7 30:27 30
DOMŽALE            21  7 8  6 31:27 29
BRAVO              21  6 9  6 20:22 27
CB24 TABOR SEŽANA  21  7 5  9 24:27 26
CELJE              20  6 5  9 20:23 23
ALUMINIJ           20  3 7 10 16:33 16
GORICA             21  3 5 13 14:34 14