Igralskih izkušenj Kosiču in Čehu ne primanjkuje, medtem ko kot trenerja še nista delovala na tako visoki ravni. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Igralskih izkušenj Kosiču in Čehu ne primanjkuje, medtem ko kot trenerja še nista delovala na tako visoki ravni. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Cenim samo delo na igrišču. Nikoli me ni zanimalo, kaj se dogaja okoli igrišča. Vsa resnica je na igrišču. Ulica in šanki me ne zanimajo.

Aleš Čeh
Tomo Šokota (Olimpija)
Tomo Šokota je z Olimpijo podpisal enoletno pogodbo, ki jo bo skušal upravičiti s čim večjim številom golov. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Dušan Kosič, Tomo Šokota in Aleš Čeh ter Luka Velepič in Sanel Konjevič
Nove Olimpijine okrepitve sta predstavila direktor Luka Velepič in sekretar Sanel Konjevič, ki sta vztrajno zavračala kakršen koli komentar dogajanja v zadnjem mesecu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Pogled na lestvico po 7. krogu je za ljubljanske naviječe naravnost boleč: Maribor na vrhu, Olimpija na dnu. "Zmaji" delujejo kot razbita vojska in na šestih tekmah nove sezone ob katastrofalni razliki v golih 6:14 sploh še niso zmagali! Predtem se je dogodil še popolni polom v kvalifikacijah za Evropsko ligo proti Širokem Brijegu (skupni izid 0:5).

Kadrovanje izključno v rokah Kosiča
Vse to se bo zdaj spremenilo, obljublja vodstvo "zeleno-belih", ki je s tem namenom v klub na trenersko klop pripeljalo nekdanja odlična igralca Olimpije - Dušan Kosič je glavni trener, Aleš Čeh pa je njegov pomočnik. 39-letni Kosič, ki je predtem prekinil sodelovanje s tretjeligašem Krko iz Novega mesta, je v torek postal edini odgovorni za člansko moštvo Olimpije in s tem tudi za njegovo kadrovanje.

"Edini pogoj, ki sem ga postavil upravi, je, da o članskem moštvu odločava samo jaz in Aleš. Normalno je, da bodo tisti, ki plačujejo, na koncu dali zeleno luč za kakšno okrepitev ali kaj podobnega. Ne pričakujem, da bo vse idealno, a to je okvir, v katerem bom delal," je svoj pogoj za prevzem kluba razkril Kosič, ki je rekorder po številu nastopov v I. SNL (421 nastopov). Po katastrofalnem začetku nove sezone sta sredi avgusta odstopila športni direktor Simon Sešlar in trener Safet Hadžič.

Šokoto v senci trenerske menjave
Zadnja igralsko-kadrovska poteza, ki ni bila usklejena z novima trenerjema, je podpis pogodbe s Hrvatom Tomom Šokoto. 33-letni napadalec se je predstavil na novinarski konferenci z dresom številka 29, in čeprav je postal najbolje plačani igralec slovenskega državnega prvenstva, sta v središču pozornosti številnih medijev ostala nova trenerja.

Zdrav in pripravljen na delo na igrišču
"Ne bi rad veliko govoril. Rad bi začel takoj delati. Olimpija je v krizi, a to je velik klub, tako kot Dinamo na Hrvaškem. Želim dati vse od sebe in spraviti Olimpijo tja, kamor spada," pa je ob prvi uradni dolžnosti v novem klubu dejal Šokota. Zatrdil je, da so njegove poškodbe preteklost: "Nazadnje sem bil poškodovan leta 2005, od takrat pa je vse v redu. Videli boste na terenu."

Najprej z zdajšnjim moštvom
"Moštvo je obstoječe. Najprej ga bova z Alešem pregledala in se pogovorila o njem. Nato, če bo slučajno kje kakšna luknja, bomo mogoče poiskali kakšnega prostega igralca," je bil Kosič odločen, da na vrat na nos ne bo krpal "razglašenega" moštva, ki je sicer v precej drugačni podobi lani v I. SNL zasedlo 4. mesto.

Zadeve umiriti s sestankom s Cimetom
"Rad bi naredil tisto, v kar verjamem kot trener: da bi Olimpijo odpeljali tja, kamor spada. Olimpija mora biti prvi slovenski klub. V tem trenutku je situacija težka, tega se zavedamo, radi bi pripeljali pozitivno energijo. Radi bi zadeve umirili, se pogovorili s fanti. Rad bi, da igramo atraktiven nogomet, in to bova s pomočnikom tudi zahtevala od njih," je dejal novi trener Kosič, ki je zatrdil, da se bo srečal z "odstranjenim" kapetanom Sebastjanom Cimerotičem in se pogovoril o sodelovanju.

Čeh: "Cenim samo delo na igrišču"
Tudi kapetan Slovenije na SP-ju 2002 Aleš Čeh je bil odločen, da je lahko Olimpija precej višje kot v tem trenutku: "Verjamem, da me vsi poznate: kakršen sem bil kot igralec na igrišču, bom in sem že kot trener. Cenim samo delo na igrišču. Nikoli me ni zanimalo, kaj se dogaja okoli igrišča. Vsa resnica je na igrišču. Ulica in šanki me ne zanimajo. Mislim, da se bova s prvim trenerjem dobro ujela, igrali pa bodo samo tisti, ki si bodo s svojim pristopom to zaslužili."

Sledijo mini priprave v Moravskih Toplicah
Po petkovi prijateljski tekmi z avstrijskim drugoligašem bodo "zmaji" odpotovali na mini priprave v Moravske Toplice, od koder se bodo vrnili v torek. Sledili bodo treningi v Stožicah kot priprava na tekmo 8. kroga proti Domžalam. Tekma v petek, 10. septembra, ne bo pomembna samo pri lovljenju prve zmage, temveč tudi pri prepričevanju navijačev v projekt "velike Olimpije". Green Dragonsi so po neuspelem ponedeljkovem sestanku z vodstvom napovedali množičen prihod na severno tribuno, kjer bodo zahtevali odstop celotne uprave kluba.



Cenim samo delo na igrišču. Nikoli me ni zanimalo, kaj se dogaja okoli igrišča. Vsa resnica je na igrišču. Ulica in šanki me ne zanimajo.

Aleš Čeh