Josip Iličić je v 77. minuti podal Janu Repasu za zmagoviti zadetek Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić je v 77. minuti podal Janu Repasu za zmagoviti zadetek Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

"Dajte si duška, ker je to zadnjič," je novinarsko konferenco po derbiju proti Olimpiji (1:2) z dvoumnim stavkom začel "Jojo", a pozneje pojasnil, kaj točno je mislil s tem. Zelo verjetno še ne bo končal kariere (pogodbo ima do poletja 2025), težko pa bo imel še kakšen podoben medijski nastop v tej sezoni.

"Pred novinarje pridem, ko je čas za to. Preprosto sem se malo izoliral, ne zato, ker bi imel kaj proti vam, ampak ker sem osredotočen nase. Veste, koliko težav sem imel s fizično pripravljenostjo. Moj glavni cilj je bil, da uživam na igrišču, to mi je uspelo doseči. Če lahko v 90. minuti naredim drseči start, je nekaj 'narobe' (nasmešek). Srečen sem za soigralce in zase. Smo na pravi poti, spomladi na igrišču še nismo izgubili. Sploh ne gledamo na lestvico, želimo si le zmagati na vsaki tekmi," je dejal po velikem slavju Maribora v Ljubljani.

Izjavi Zeljkovića in Šimundže po derbiju v Stožicah

Poleg razglabljanj o klubu pričakovano ni izostalo vprašanje, kaj lahko pove o tem, da je bil na tribuni tudi Matjaž Kek. Nekateri špekulirajo, da bi v zadnjih mesecih prerojenega Iličića lahko videli tudi junija na evropskem prvenstvu v Nemčiji.

"Selektor je videl, da smo zmagali. Gotovo je zadovoljen, ker prihaja iz Maribora. Nimam kaj drugega dodati. Veseli me, da je prišel, po vsem tem, kar se mu je zgodilo. Videl je pravo tekmo, veliko dobrih igralcev in dobrih akcij. To je lahko le pozitivno zanj in za slovenski nogomet," je ostal diplomatski 36-letni Kranjčan.

Takšne tekme je najlepše igrati. V karieri sem doživel veliko lepih trenutkov, a ko doma pred svojo družino in svojimi navijači igraš derbi, je nekaj posebnega. Tudi ko sem leta 2010 z Mariborom igral evropske tekme, so bili tisti občutki težko primerljivi s čim drugim. Najlepše je igrati doma pred nabito polnim stadionom. Takšnih tekem bi zaradi vzdušja in številčnega občinstva moralo biti več. Vemo, da v Mariboru zdaj igramo brez gledalcev, kar pa nima smisla. Vzdušje daje igralcem adrenalin in moč. V času pandemije covida-19 sem z Atalanto igral proti Realu in Liverpoolu pred praznimi tribunami, to ni isti občutek.

Josip Iličić

Na srečo si ni zlomil prsta

V drugem polčasu se je za trenutek zdelo, da je staknil poškodbo na nogi in ne bo mogel nadaljevati tekme, a je po oskrbi pred klopjo Maribora lahko ostal na zelenici do konca srečanja. "Mislil sem, da sem si zlomil prst. Zdravnik mi ga je uredil, spil sem dve tableti in se vrnil na igrišče. Takšnih tekem nočem izpuščati," je komentiral ta dogodek.

Maribor je sicer slabo začel dvoboj in prejel zadetek že v 6. minuti, nato še nekaj časa trpel, potem pa prevzel vajeti igre in v drugem polčasu z dvema zadetkoma zlomil Olimpijo. Delo mu je olajšal tudi rdeči karton Justasa Lasickasa v 71. minuti.

"Če izvzamemo uvodnih 15 minut, na katere moramo čim prej pozabiti, smo odigrali odlično tekmo. Bili smo zelo nevarni. Olimpija je začetni zagon maksimalno izkoristila, potem smo se zbrali in odreagirali kot prava ekipa. Pokazali smo svojo kakovost in zasluženo zmagali. Že v drugem delu prvega polčasa smo bili boljši, v drugem pa smo dominirali. Mislim, da bi se tudi brez Olimpijine izključitve končalo z našim uspehom. Izid bi bil lahko še višji, v drugem polčasu nismo Olimpiji pustili tako rekoč nič. Mogoče bi si zaslužila še kakšen zadetek v prvem polčasu, kakšnih 70 minut pa smo prevladovali mi."

Grozen začetek, a na koncu zmaga Maribora v Ljubljani

Šimundža: Zelo pomembno je, da smo ostali mirni in se nismo bali napak

Trenerju Anteju Šimundži se je na začetku tekme že začel prikazovati film izpred štirih mesecev in pol, ko je bil Maribor tisti, ki je bliskovito odprl dvoboj. "Skozi glavo mi je šel domači derbi na začetku decembra, ko smo bili mi tisti, ki smo po 22 minutah vodili s 3:0. Zelo pomembno je, da smo ostali mirni in se nismo bali napak ter igrali naprej tako, kot smo si želeli, ne pa da bi si izmišljevali nekaj novega. Bil je grozen začetek, šli smo iz napake v napako, ampak po 15 minutah smo se zbudili, začeli prevzemati pobudo, dobivati samozavest in igrati, kot smo načrtovali. 75, 80 minut, vključujoč dodatke obeh polčasov, smo bili precej boljši tekmec. Pokazali smo večjo željo in spoštovanje do derbija, tako da je zmaga zaslužena."

Slavje z navijači. Foto: www.alesfevzer.com
Slavje z navijači. Foto: www.alesfevzer.com

Z menjavama ob odmoru so Štajerci v drugem polčasu zakrpali luknje, potem ko sta imela v prvem delu na boku Lasickas in Raul Florucz preveč prostora.

"Ni mi bila všeč leva stran, a tako Mark Strajnar kot Maks Barišić nimata veliko izkušenj s takih tekem, Maks je prvič igral derbi. To sta morala doživeti. Po menjavah (vstopila sta Martin Milec in Marko Božić, op. a.) smo pridobili predvsem prevlado, ki se je kazala že v drugem delu prvega polčasa. Do tega smo prišli s tehnično dovršenimi igralci. Skoraj ves čas smo bili na njihovi polovici, mislim, da jim nismo dopustili niti enega strela."

Zmagovalca je v 77. minuti s strelom z roba kazenskega prostora odločil Jan Repas, ki je dvakrat zadel že na derbiju v Ljudskem vrtu. "Repas ima dober strel, zelo natančen. Velikokrat se raje odloči za podajo, danes je, hvala Bogu, streljal. Napreduje kot igralec, je v službi moštva," je poudaril Šimundža.

Zeljković: Nismo bili dobri pod pritiskom

Zoran Zeljković je imel več pripomb na prvi prejeti gol, ki ga je v 65. minuti dosegel Hilal Soudani. "Igralec, ki je prišel v igro (Saar Fadida, op. a.), bi moral drugače reagirati. Vezni bi moral steči za veznim (Repasom, op. a.), to je bila glavna težava prvega gola. V celoti gledano nam na tej tekmi menjave niso prinesle tistega, kar smo si želeli. Je pa res, da je včasih težko priti s klopi in kaj narediti, če ekipa ne deluje tako, kot bi morala."

Sorodna novica Maribor s preobratom po petih letih osvojil Stožice

Trener Olimpije je bil nezadovoljen, ker se njegovi varovanci v drugem polčasu niso držali dogovorjenega v slačilnici ter še naprej hitro izgubljali dvoboje in žoge.

"To se nam je dogajalo že v drugem delu prvega polčasa, bili smo premalo agresivni. Med odmorom smo se veliko pogovarjali, da moramo čuvati žogo in iti višje. Nismo bili dobri pod pritiskom, že pri igri od vratarja smo izgubljali žoge, morali bi jo dlje časa zadržati. S tem nam je začela padati samozavest. Predolgo smo bili na svoji tretjini. Krilni igralci Maribora so bolj vezni igralci in so veliko hodili v sredino, zato so imeli tam višek. Morali bi biti pogumnejši in več igrati s 'kmečko' taktiko, ena na ena. Imeli smo idejo, kako bi jih najlažje prebili, na ta način smo tudi zadeli. Premalo smo obračali stran in izkoriščali te položaje, saj vemo, da se njihovi krilni nogometaši tudi težko vračajo v obrambo. Potem je še Justas po nepotrebnem naredil neumen prekršek za rdeči karton, ko je bil igralec zelo daleč od gola. Maribor je zasluženo zmagal."

Timi Max Elšnik je odigral 150. tekmo za Olimpijo, pred derbijem je iz rok direktorja kluba Igorja Barišića in športnega direktorja Gorana Boromise prejel priznanje. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Max Elšnik je odigral 150. tekmo za Olimpijo, pred derbijem je iz rok direktorja kluba Igorja Barišića in športnega direktorja Gorana Boromise prejel priznanje. Foto: www.alesfevzer.com

Elšnik: Preveč in prehitro smo rinili v isto smer skozi gnečo

Kapetan Timi Max Elšnik je obžaloval predvsem prvi polčas, ko bi Olimpija lahko povedla tudi z 2:0. "Ključna je bila naša neučinkovitost v uvodne pol ure, ko je bil Maribor malce presenečen in v šoku, takrat ni vedel, kaj se dogaja. Prihajali smo v zelo dobre položaje, če bi ušli na dva zadetka prednosti, bi nam bilo precej lažje. Tako pa so Mariborčani zdržali do polčasa, se nato prilagodili in drugi polčas oni začeli z naletom, mi pa smo se zaleteli v njihov zid. Ko smo z igralcem manj prejeli še en gol, nismo imeli več pravih možnosti."

Osrednji člen vezne vrste zeleno-belih se je jezil, ker s soigralci na sredini igrišča niso iskali preprostejših rešitev. "Manjkala nam je prava podaja prostim igralcem, samo to bi morali najti iz njihovega pritiska. S tem bi jih veliko bolj umirili, oni pa bi porabili tudi več energije. Na začetku tekme nam je to dobro uspevalo, bili smo zelo nevarni na bokih z igro dva proti enemu, v drugem polčasu pa ne. Preveč in prehitro smo rinili v isto smer skozi gnečo, želeli smo nekaj na silo odigrati in pri tem izgubljali žoge, potem pa je Maribor ustvarjal pritisk na nas. V zadnjem času prepoceni prejemamo zadetke proti koncu tekem, redko se zgodi, da gre za res mojstrsko akcijo tekmecev, ko ne moreš nič storiti. Večinoma delamo začetniške napake in stojimo predaleč od igralcev. Že nekaj srečanj nam ni uspelo ohraniti mreže nedotaknjene."

V predzadnjem krogu prvenstva 11. ali 12. maja bo na sporedu še en derbi v Ljudskem vrtu. "Poskusili jim bomo vrniti in ostati pred njimi na lestvici, razlika je štiri točke. To bi si želeli tudi, če bi bili oboji na 7. in 8. mestu. Predvsem pa si želimo popraviti vtis in igro. Potem bodo prišle tudi točke in prava uvrstitev na lestvici. Danes z izjemo uvodne pol ure nismo bili na pravi ravni. Je pa Maribor trenutno kakšen razred boljši, kot je bil septembra, ko smo ga premagali v Stožicah. Takrat se mi je zdel precej nemočen. Vidi se roka trenerja in to, da so se sestavili."

Iličić: Ne smemo živeti od zmage na derbiju
Sodnika Matošo hvalili vsi po vrsti

Za spremembo je bilo tokrat sojenje deležno samih pohval. Martin Matoša iz Loga pri Brezovici si je prislužil visoko oceno in izbrane besede akterjev tekme.

Josip Iličić: "Super sojenje. Poštena igra, čvrsta, ritem, to je najpomembneje. V Sloveniji po navadi zaostajamo pri tem, da ni ritma in da se igra prekinja za vsak dotik. Majhnih prekrškov skoraj ni bilo. Mislim, da so gledalci uživali in so lahko zadovoljni, ne glede na to, za koga navijajo. Tako mi kot Olimpija smo pokazali, da zmoremo odigrati takšne tekme. Trener nam je rekel, da je to za nas Liga prvakov. Igralec mora pri takšni igri hitreje razmišljati in se navaditi na takšen ritem. Le tako se bo slovenski nogomet dvignil. Dokazali smo, da imamo dovolj kakovostne igralce za to."

Ante Šimundža: "Sodnik je bil na zelo visoki ravni, top. Glede sojenja je bil to eden boljših derbijev v zadnjih letih, pristop je bil evropski. Želim si, da bi vsi sodniki sledili temu primeru. Način, kako je vodil tekmo, kako je bil suveren in kako je avtomatsko pridobil spoštovanje igralcev, to vidim samo v Ligi prvakov."

Zoran Zeljković: "Sojenje je bilo zelo dobro, moram ga pohvaliti, ni bilo prekinitev ob majhnih prekrških. Všeč mi je, da se pusti moška igra."