Dušan Kosič je odigral 421 tekem v prvi slovenski nogometni ligi, zdaj pa je ugriznil v trd trenerski kruh. Olimpijo je prevzel v veliki krizi, pot iz nje ne bo lahka. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Kosič je odigral 421 tekem v prvi slovenski nogometni ligi, zdaj pa je ugriznil v trd trenerski kruh. Olimpijo je prevzel v veliki krizi, pot iz nje ne bo lahka. Foto: MMC RTV SLO
Tomo Šokota
Tomo Šokota je trčil z Alešem Mertljem. Hrvat ni dobil pravih podaj. Foto: MMC RTV SLO
Novinarska konferenca po derbiju v Stožicah
87. derbi pripadel Mariborčanom

Zeleno-beli so na lestvici na zadnjem mestu, zbrali so le sedem točk in kriza je bila lepo vidna tudi v sredo na zaostali tekmi 4. kroga Prve lige si v Stožicah. Zanimanje v Ljubljani je bilo zares veliko. Povsem polna novinarska tribuna, približno 9.000 gledalcev in izjemno navijanje za obema goloma so dali 87. večnemu derbiju (sedmemu, če štejemo le novo Olimpijo) pravo kuliso.

Šokota: Daleč smo od gola
Ljubljančani so bili po porazu zelo potrti. Največja okrepitev Olimpije Tomo Šokota ni prišel do izraza v napadu: "Vzdušje je bilo super, navijači so odlično navijali. Na žalost izid ni bil dober, zato smo vsi nezadovoljni in nesrečni. Po naši napaki smo prejeli gol in nato se je bilo težko vrniti v tekmo. Na zadnjih nekaj tekmah smo odigrali dobro, tokrat pa smo ponovno padli. To tekmo je treba čimprej pozabiti in se pripraviti na naslednje tekme.
"Daleč smo od gola, težko si pripravimo priložnosti. Sam v napadu težko nekaj naredim. Ne pritiskamo dovolj na vrata nasprotnika, tudi uporabnih žog je premalo. Treba bo več tvegati, brez pravega pritiska se nasprotnik ne bo zlomil. V drugem polčasu smo igrali precej bolje kot v prvem. Upam, da se bo to naslednjih tekmah popravilo," je povedal 33-letni Zagrebčan, ki je šest sezon igral za Dinamo, vmes pa tudi za Benfico in Porto.

Slovenske lige se ne sme podcenjevati
Zdaj že dobro pozna slovensko ligo: "Veliko ekip zna igrati čvrst nogomet. Te lige se ne sme podcenjevati. Maribor ima odlično mlado ekipo. Z zavzetim delom bi se lahko marsikdo dokazal tudi v tujini, to sta dokazala tudi Josip Iličič in Armin Bačinovič v Palermu."

Jovič: Zaslužili smo si najmanj točko
Boban Jovič
je z več kot 20 metrov stresel prečko v sodnikoverm podaljšku. Žoga se ni odbila prek črte, imel je zares veliko smolo. "Zelo sem razočaran. Maribor je zabil gol iz edine prave priložnosti. Mi smo igrali, se borili do konca, a zadeli le prečko. Res nismo imeli sreče, ki nam je tokrat obrnila hrbet. Gledalci so se zbrali v takem številu, dali so nam veliko podporo v tem težkem položaju. Nismo si zaslužili poraza, Maribor praktično ni nič pokazal. Nadigrali smo jih, na koncu so se le še branili in čakali na protinapade. Zaslužili smo si najmanj točko. Škerjanc je imel priložnost, jaz sem zadel prečko," je povedal 19-letni Jovič, ki je izgubil žogo v 26. minuti v dvoboju z Marcosom Tavaresom. V nadaljevanju akcije je Robert Berič dosegel odločilni zadetek.
"Olimpija nujno potrebuje zmage in to je za nas zdaj težak položaj. Vsaka naslednja tekma je izjemno pomembna, res potrebujemo točke, le to šteje. Očiten je napredek v igri. Dvakrat smo zmagali, dosegli tudi sedem golov. Zdaj se je znova ustavilo. Težave imamo z realizacijo, vsako tekmo si pripravimo nekaj velikih priložnosti, a ne dosežemo gola
," je še pojasnil Jovič.

Kosič: Težko je zmagati, če imaš 150 netočnih podaj
Trener Kosič je tekmo videl malce drugače, vijoličastim je čestital za zmago: "Maribor je zmagal zasluženo. Mi smo naredili preveč napak. Težko je dobiti tekmo, kjer imaš 150 netočnih podaj. Na sredini nismo imeli ideje, kako nasprotnika s hitro igro prebiti. Poceni smo izgubili žogo na popolnoma neprimernem mestu, oni pa so to znali kaznovati. Pristop k tekmi je bil pravi, borbenost je bila velika, a to je bilo bistveno premalo za Maribor."

Kvaliteta se zaenkrat še ni dokazala
"Obe navijaški skupini bi iz srca pohvalil, vzdušje je bilo zares pravo, takega se ta derbi zasluži. Vse je bilo perfektno, moti me le poraz. Ta neuspeh otežuje položaj, pričakovali smo dvig na lesvici. Še enkrat bi poudaril, da imamo kvaliteto in izplavali bomo iz tega. Imamo nekaj smole s poškodbami. Zavedam se, da za vse te izidi niso dovolj, položaj ni enostaven. Še vedno trdim, da se bomo še v letošnji sezoni borili za mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja. Žalostno je, da se učimo na svojih napakah in ne na napakah nasprotnika," je še dodal Kosič, ki je rekorder po številu odigranih tekem v slovenski ligi.

Že čez 17 dni v Ljudskem vrtu
Ljubljančani v soboto ob 20.00 gostujejo v Lendavi, Nafta je na odličnem drugem mestu in zmajem prav gotovo ne bo lahko. Po reprezentančnem premoru ne bo treba dolgo čakati na nov večni derbi, že 16. oktobra se bosta velika tekmeca pomerila v Ljudksem vrtu.

Novinarska konferenca po derbiju v Stožicah
87. derbi pripadel Mariborčanom