Za Milanom Mandarićem je najboljša sezona v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Za Milanom Mandarićem je najboljša sezona v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Igor Bišćan
Kakšna bo prihodnost Igorja Bišćana? Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
V nedeljo je Olimpija postala državni prvak, v sredo pa je osvojila še pokal. Foto: www.alesfevzer.com
Mandarić se bo po moško pogovoril z Bišćanom

Po koncu izjemno uspešne sezone, ko so Ljubljančani po 25 letih osvojili dvojno krono, je misli strnil v pogovoru z novinarjem TV Slovenija Sašo Jerkovićem. "Občutki so seveda pozitivni. Ko nekaj obljubim, dam besedo in zastavim cilj ter se to na koncu izpolni, so emocije vedno velike in pozitivne. Vesel sem, ker sem izpolnil obljubo," je po osvojenem naslovu državnega prvaka in pokala Slovenije dejal Mandarić. Srbski poslovnež je Olimpijo prevzel pred tremi leti in jo takoj popeljal do naslova, ki ga je Ljubljana čakal več kot 20 let. Letošnja sezona je bila še uspešnejša, a Mandarić priznava, da je najtežja do zdaj: "Če sem pošten, so bile vse tri sezone naporne, a letošnja je bila res najbolj. Bila je najbolj stresna. Največ je bilo želja in pritiskov z vseh strani, da pridemo do cilja. Če pogledamo, teh dveh lovorik ni bilo lahko osvojiti."

"Ko so me vprašali, zakaj Slovenija in zakaj Olimpija, sem vedno rekel, da sem prišel sem s cilji in videl projekt. Mislil sem, da bomo potrebovali več let. Iskreno rečeno je bila tu nogometna revolucija. V kratkem času smo prebudili klub, ki je bil znamka, ki so ga imeli ljudje radi, a je bil, iskreno, pozabljen. Kar ste videli v zadnjih dneh, koliko je to pomenilo publiki, je dokaz, da se zgodba uspešno končuje," je dodal. Čeprav so vse glasnejše govorice o njegovem odhodu, pa konkretnega odgovora, kdaj bo odšel in komu bo predal vodenje kluba, ni podal: "Poslanstvo Olimpije se ne končuje, ampak mora naprej. Pokali ostajajo doma, v lepi zeleni Ljubljani. Tu se ne sme končati. Milan Mandarić je prišel, da naredi premik in naredi temelje, da se gre naprej. Če je tako, je njegovo poslanstvo lahko končano. Javno še nisem rekel, da odhajam, rekel sem le, da obstaja možnost. Konkretnega interesa, da bi kdo prevzel, še ni bilo. Olimpija mora dalje. Dokler ne najdemo zamenjave, so pred nami veliki izziv in obveze."

Kot morebitni naslednik se omenja uspešni poslovnež Joc Pečečnik, ki je bil v nogometu dejaven že z Interblockom. Mandarić je potrdil, da sta se z njim dvakrat sestala: "Pečečnik je uspešen poslovnež. Bil je že v nogometu, konkretno pa še ne morem govoriti o tem, saj ne vem, kako resna je situacija. Nismo še prišli do podrobnosti. Olimpija potrebuje močnega človeka, da to pelje naprej in zdrži nepotrebne pritiske, hkrati pa ima začrtano zgodbo. O teh podrobnostih se še nismo pogovarjali. Dvakrat sva se srečala, ne vem pa, kako resna je namera. Ne izmikam se vprašanju, a trenutno še ni konkretno. Moramo biti potrpežljivi."

V ponedeljek sestanek z Bišćanom
Nejasna je tudi prihodnost trenerja Bišćana, ki je ljubljenec navijačev, drugačen pa je bil njun odnos z Mandarićem: "Z njim osebno nimam nobenih problemov. Problemi so le z začrtanim ciljem, ki je bil, da razvijemo ekipo, ki mora biti ofenzivna in igrati nogomet, da zmaga, ne igrati, da ne izgubi. Imamo dobro šolo in veliko nadarjenih igralcev, ki imajo možnost, da postanejo vrhunski igralci. Na žalost odhajajo v tujino, saj vidijo, da tu ne dobijo priložnosti. To vidim kot problem. Moja želja je, da dobijo priložnost. Morda prvo leto ne igrajo proti Mariboru ali v finalu pokala, ampak lahko pa proti Ankaranu, Triglavu in drugim ekipam. To je začrtan cilj, ki ga mora spoštovati vsak. Nihče ni večji od kluba, ne igralec, ki je zvezdnik, ne trener, ne predsednik, klub je svetinja."

"Moja vizija za ta klub je takšna in taka je bila vsaka odločitev od prvega dne. Spoštujem publiko, ki ima rada Bišćana, kar je normalno, saj je osvojil dve lovoriki. Name ne bodo vplivali neki tretjerazredni športni časopisi, navijači ali kar koli. Vsa čast navijačem, ki so nam dajali fantastično podporo in jih zelo spoštujem. Oni potrebujejo pravi klub, zmagovito Olimpijo. Ne vem, zakaj so se zdaj ustvarili neki problemi, ki jih prej ni bilo. Če bom ostal jaz, bo on ali kateri koli drug trener, sprejel to vizijo. Ne zato ker me kritizirajo novinarji, da nimamo dovolj Slovencev, ampak ker želim, da jih imamo. Morajo dobiti priložnosti in se razvijati. To je moja vizija. Če kdo to želi ali ne, to ni moj problem. Moj problem je, da delam, kar je dobro za klub," je dodal Mandarić, ki se bo z Bišćanom sestal v ponedeljek.

Nova sezona je pred vrati, Olimpijo pa že kmalu čakajo kvalifikacije za Ligo prvakov. Lani so zmaji hitro izpadli iz kvalifikacij za Evropsko ligo. Kot je dejal Mandarić, je cilj, da se letos pusti bistveno boljši vtis. Zaveda se, da časa ni veliko. Potrdil je, da bo nekaj igralcev odšlo. Nekaterim se iztečejo pogodbe, za nekatere pa so tudi prišle ponudbe: "Moramo videti, kdo bo ostal in koliko igralcev potrebujemo, da bo moštvo še kakovostnejše, saj bo Evropa zahtevna in prinaša velik izziv. V kratkem času moramo to rešiti. Imamo kakovostne igralce, ki imajo željo in so ponosni, da nosijo zeleni dres. Na teh bomo osnovali temelje in pripeljali tri ali štiri kakovostne in izkušene nogometaše. Seveda dva ali tri slovenske igralce."

Celotni pogovor poglejte v spodnjem videu:

Mandarić se bo po moško pogovoril z Bišćanom