Žan Vipotnik je odlično igral ob koncu jeseni in na zadnjih šestih tekmah dosegel devet od svojih desetih zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Vipotnik je odlično igral ob koncu jeseni in na zadnjih šestih tekmah dosegel devet od svojih desetih zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com

Koper, Olimpija, Domžale, Celje in Mura. To bo uvodnih pet tekmecev vijoličastih v drugem delu sezone, ki ga začenjajo 15 točk za vodilnimi Ljubljančani. Jeseni so tudi proti Olimpiji in Domžalam obakrat ostali brez točk, s Celjem so dvakrat remizirali, Muro pa dvakrat premagali.

"Pred nami je pet zelo težkih srečanj, ki bodo usmerila nadaljevanje sezone in krojila stanje na lestvici, a tudi celotno ozračje. Vsaka od teh tekem gre lahko v našo ali tekmečevo korist. Psihično moramo biti močni in znati nositi breme favorita. Žal začenjamo brez poškodovanega Marka Tolića in ob primanjkljaju pri Nemanji Mitroviću, ki še potrebuje nekaj dni, da bo po bolezni dosegel želeno stopnjo pripravljenosti," je na četrtkovi novinarski konferenci povedal trener Damir Krznar.

Ob koncu jeseni izjemno razpoloženi Tolić, ki si je 25. januarja na tekmi proti Slavii iz Sofije poškodoval gleženj, bo izpustil tudi derbi proti Olimpiji prihodnjo nedeljo v Ljudskem vrtu.

Maribor so zapustili Roko Baturina (konec posoje; Ferencvaros/Racing Santander), Danijel Šturm (posojen v Aluminij) in Vladan Vidaković (posojen v Dinamo Batumi), v ekipi pa za zdaj ostajata najboljši strelec Žan Vipotnik in vratar Ažbe Jug, za katera je bilo nekaj zanimanja iz tujine.

Največja zimska okrepitev pa je Josip Iličić. "Je neprimerno boljše pripravljen v primerjavi z jesenskim delom," pravi Krznar. "Jojo" Koper dobro pozna, tam je v sezoni 2007/08 prvič igral stran od doma za drugoligaša Bonifika.

Brez poraza že 13 tekem

Novinec Arnel Jakupović v nedeljo še ne bo mogel pomagati soigralcem. "Najprej ga moramo ustrezno pripraviti. Ker je vadil samostojno, ni imel moštvenega treninga, tako da bo potreboval še nekaj časa, da se vrne v tekmovalni ritem. V Domžalah je nazadnje igral na desni strani, a bo po mojih spoznanjih najbolj uporaben v vlogi napadalca ali napadalnega veznega igralca," je razložil mariborski trener.

Spomini na dva jesenska poraza proti Kopru (1:2 v gosteh in 0:1 doma) so še živi. "Že to dejstvo govori, da je Koper izredno zahteven tekmec. Za vse, očitno pa še posebej za nas. Pričakujem izredno težko tekmo, imeli smo priložnost videti dve pripravljalni srečanji Kopra. Na obeh tekmah so bili na zavidljivi ravni, kar zadeva obrambo. Imajo stabilnost v bloku. V napadalnem delu jih odlikujejo dobre rešitve, z globinskimi podajami in raznovrstnostjo."

Med pripravami so Štajerci odigrali šest dvobojev in ostali neporaženi, skupaj pa ne poznajo poraza že 13 tekem. "Čuti se odločnost v slačilnici. Matematično niti boj za naslov še ni izgubljen, tudi v prejšnji sezoni je bil vmesni pogled na lestvico manj prijeten, pa so fantje v spomladanskem delu poskrbeli za preobrat," meni Ivan Brnić.

"Priprave smo oddelali po načrtu, nekaj motečih okoliščin smo imeli le v zadnjih dneh ob vrnitvi iz Turčije in nižjih temperaturah, ko smo se morali prilagajati, a nam je ogrevano igrišče omogočilo izvedbo treningov. Fantje, ki so do zdaj nosili večji del bremena, so potrdili status prvokategornikov. Tudi mlajši so opozorili nase, predvsem Marcel Lorber. Imamo dovolj razlogov, da z optimizmom vstopamo v spomladanski del," dodaja Krznar.

Krznar: Pred nami je pet zelo težkih tekem

V Turčiji prvič na pripravah tudi Koper

V Kopru so pred nadaljevanjem prvenstva prav tako optimisti, njihov cilj je uvrstitev v evropska tekmovanja, tudi oni pa se prvemu mestu ne bodo kar tako odpovedali. "Olimpija je daleč, a dokler bo v teoriji ulovljiva, bomo sanjali, da se lahko zgodi tudi čudež. Nazadnje smo prejšnji petek proti Dunajski Stredi igrali proti zelo kakovostnemu tekmecu in remizirali z 1:1. V celoti gledano smo bili boljši, lahko bi tudi zmagali. Pokazali smo resnost, kar me pred nadaljevanjem prvenstva veseli. Verjamemo v svoje sposobnosti in da bomo v nedeljo dokazali, da smo na pravi poti. Obljubljam hrabro igro Kopra, želim si čim več gledalcev na tribunah," je na druženju z novinarji dejal trener Zoran Zeljković.

Del zimskih priprav so Koprčani prvič opravili v Turčiji (12 dni), med drugim so remizirali z ukrajinskim velikanom Šahtarjem, zadnji pripravljalni tekmi pa so odigrali doma. "Ker je prišlo kar precej novincev, smo se odločili za priprave v Turčiji, da se fantje bolj zbližajo. Mislim, da nam je to uspelo, da smo se prav odločili in da nam bodo priprave gotovo prinesle kaj dobrega. Tudi vreme je bilo v tistem času v Sloveniji slabše in tu ne bi mogli tako kakovostno trenirati," je pojasnil predsednik kluba Ante Guberac.

Barišić se je uspešno vrnil po desetih mesecih prisilnega počitka

Odšli Rajčević, Kolobarić in Šušnjara

Od novincev si največ obetajo od 23-letnega francoskega napadalca Timotheja Nkade, ki je prišel iz Reimsa. 20-letni Kenijec z belgijskim potnim listom Wilkins Ochieng se je šolal pri Clubu Bruggeju in igra na levem krilu, Anglež Matthias Fanimo pa na desnem krilu. Nazadnje je bil član hrvaškega prvoligaša Slavena Belupa.

Hrvaški branilec Karlo Bilić je bil od poletja brez kluba, predtem pa je igral v Šibeniku. Zadnji je ekipo dopolnil švedski vezist William Milovanović, prišel je iz tamkajšnje drugoligaške ekipe Utsiktens.

V Kopru so dobili tudi okrepitev iz Maribora, to je mladi reprezentant Vid Koderman, po dolgotrajnem desetmesečnem okrevanju po poškodbi je znova v pogonu lani najboljši strelec Maks Barišić (prvo tekmo je odigral 1. februarja), na pripravah so bili še trije nogometaši iz mladinske šole.

Poslovili so se Aleksander Rajčević (Kras Repen), Dario Kolobarić (Gorica), Luka Šušnjara (Tabor Sežana), Danilo Šipovac (konec posoje; Zrinjski Mostar/Leotar Trebinje) in Cristojaye Daley (konec posoje; Harbour View). Za najboljšega strelca Andreja Kotnika se resno zanima romunski prvak Cluj, ki ga bo spremljal tudi na tekmi proti Mariboru.

Koper je 31. julija na Bonifiki premagal Maribor z 2:1. Foto: www.alesfevzer.com
Koper je 31. julija na Bonifiki premagal Maribor z 2:1. Foto: www.alesfevzer.com

Ekipo sestavili z mislimi na evropsko poletje

"Trdo smo delali. Prve tekme bodo hitro pokazale, ali smo bili uspešni. Verjamemo, da smo se še okrepili in da bomo v nadaljevanju prvenstva še boljši. Se je pa treba zavedati, da imamo veliko novih igralcev in ne gre vse čez noč. Mislim, da bomo napredovali iz tekme v tekmo, saj nekateri novinci v zadnjem času niso bili v tekmovalnem ritmu. Tudi Barišić eno leto ni igral, gotovo bo potreboval čas, hkrati pa bo velika okrepitev. Imamo ogromno širine, tako da imam sladke skrbi. Ko se za nekaj boriš, je dolga klop zelo pomembna," je poudaril Zeljković.

"Glede na prikazano na prijateljskih tekmah, sem prepričan, da smo dobro trgovali. Ampak pripravljalne tekme so eno, prvenstvo pa drugo, tako da bomo po nekaj krogih hitro ugotovili, ali so ti fantje dodana vrednost ali smo naredili kaj narobe. Po dolgem času sem malo oziroma skoraj nič sodeloval pri prestopih. Zaupam sinu Ivici (športnemu direktorju, op. a.) in trenerskemu štabu. Kar smo pričakovali, smo tudi dobili. Koper ima znova širino in mlado ekipo. Za prihodnost se ni treba bati," ga je dopolnil Guberac.

"Prepričan sem, da se bomo uvrstili v Evropo, bo pa težek boj, saj se za štiri mesta bori šest ekip. Če nam ne bo uspelo, pa tudi ne bo konec sveta. Verjamem, da bomo v prihodnjih letih stalnica v Evropi in da bomo osvojili še kakšno lovoriko. Imamo 20, 22 enakovrednih igralcev. Mislim, da smo imeli jeseni tudi nekaj nesreče in da se nam bo spomladi to povrnilo," je še dodal alfa in omega koprskega kluba.

Koper je tako pozimi že zlagal igralski mozaik tudi z mislimi na evropsko poletje, kjer je lani nepričakovano obstal že na prvi oviri proti Vaduzu. "Ko izgubiš veliko igralcev, ni lahko. Mislim, da je bil to eden izmed glavnih razlogov, zakaj nismo bili uspešni v Evropi. Zdaj si želimo dolgoročno zgodbo. Sestavili smo ekipo za Evropo in verjamem, da se bomo poleti tam odrezali bolje kot lani," je sklenil Zeljković.

Guberac: Prepričan sem, da smo dobro trgovali

Pripravljalne tekme Maribora

18. januarja (Maribor):
MARIBOR – ALUMINIJ 2:0 (0:0)
Iličić, Vipotnik.

22. januarja (Belek):
MARIBOR – ČUKARIČKI 2:1 (2:0)
Vipotnik, Iličić 11-m.

25. januarja (Belek):
MARIBOR – SLAVIA SOFIJA 1:1 (1:0)
Vipotnik.

28. januarja (Belek):
MARIBOR – ŠAHTAR DONECK U-19 1:1 (1:0)
Baturina.

28. januarja (Belek):
MARIBOR – DINAMO KIJEV 2:0 (0:0)
Antolin, Brnić.

1. februarja (Belek):
MARIBOR – ŠAHTAR DONECK 4:4 (1:3)
Brnić 2, Kronaveter, Božić.


Pripravljalne tekme Kopra

7. januarja (Umag):
KOPER – OSIJEK II 4:4 (0:3)
Wilkins, Stanojević, Nkada, Požeg Vancaš.

14. januarja (Koper):
KOPER – RADOMLJE 3:2 (1:2)
Palčič, Wilkins, Kambič.

15. januarja (Dekani):
JADRAN DEKANI – KOPER 4:3 (3:1)
Hrvatin, Kotnik, Edomwonyi.

21. januarja (Belek):
KOPER – CRVENA ZVEZDA 0:1 (0:1)

25. januarja (Belek):
KOPER – ZORJA LUGANSK 0:1 (0:0)

27. januarja (Belek):
KOPER – ŠAHTAR DONECK 2:2 (1:1)
Wilkins, Edomwonyi.

1. februarja (Koper):
KOPER – RUDAR VELENJE 3:2 (2:1)
Koderman, Nkada, Barišić.

3. februarja (Koper):
KOPER – DUNAJSKA STREDA 1:1 (0:0)
Fanimo.


Sorodna novica Kdo lahko ujame Olimpijo?

Prva liga Telemach, 21. krog

Sobota ob 15.00:
OLIMPIJA – BRAVO

Ob 17.30:
CELJE – MURA

Nedelja ob 13.00:
GORICA – KALCER RADOMLJE

Ob 15.00:
KOPER – MARIBOR

Ob 17.30:
DOMŽALE – CB24 TABOR SEŽANA

Lestvica:
OLIMPIJA           20 15 3  2 39:16 48
KOPER              20 10 5  5 31:18 35
CELJE              20  9 7  4 30:23 34
MARIBOR            20 10 3  7 45:27 33
DOMŽALE            20  8 7  5 31:24 31
MURA               20  8 7  5 31:25 31
BRAVO              20  6 4 10 19:18 22
GORICA             20  2 7 11 14:30 13
KALCER RADOMLJE    20  2 7 11 15:42 13
CB24 TABOR SEŽANA  20  2 6 12 14:46 12