Jean Philippe Mendy je v garaži stadiona v Stožicah komajda ohranil mirno kri. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Jean Philippe Mendy je v garaži stadiona v Stožicah komajda ohranil mirno kri. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Rasistične žaljivke zasenčile večni derbi
Olimpija dobila derbi z Mariborom

Zaradi rasističnih zmerljivk na prejšnjem derbiju so morali Ljubljančani tekmo igrati pred praznimi tribunami brez navijačev. "Da ne bo nesporazumov: športno smo priznali poraz in poiskali razloge za slabšo predstavo v lastnih vrstah, čeprav športni direktor Olimpije Sašo Udovič v svojih komentarjih zavaja in želi sramotno vedenje predstavnikov domačega kluba pomesti pod preprogo ... Vendar nikakor ne moremo mimo tega, kar je moral med tekmo prestajati naš igralec Jean-Philippe Mendy, in želimo tudi s to novinarsko konferenco opozoriti na neokusno dogajanje," je uvodoma povedal direktor vijoličastih Bojan Ban.

"Dobivamo navodila o ničelni toleranci do rasističnih izpadov z vseh strani, žal pa smo bili v dveh tednih dvakrat na gostovanju v Ljubljani ter se obakrat soočili z žaljenjem človeškega dostojanstva in grobim kršenjem načel Uefe. Najprej gledalcev, zdaj še od neposrednih akterjev na igrišču ... Razumemo, da v ljubljanskem klubu niso veliko navzoči na evropskih igriščih, so pa najbrž že kdaj vsaj pred kakšnim TV-prenosom mednarodnih tekem opazili, katera so najpomembnejša sporočila Evropske nogometne zveze. Recimo ne rasizmu je osnova osnov. Rasizem je nevarnejši od vsakega prekrška na igrišču. Ves svet se zgraža, trudi in uspeva izkoreniniti rasizem, v naši Sloveniji pa ga doživljamo v najbolj nizkotni obliki in zardevamo pred tujo javnostjo," je dejal Ban.

Odziv Olimpije: "Po zelo resnih obtožbah NK Maribora smo v klubu opravili pogovor z našim igralcem Miroljubom Kostićem, ki zagotavlja, da Jeana-Philippa Mendyja ni žalil na rasni osnovi. Po naših podatkih o kakršnihkoli rasnih žaljivkah med igralci nista poročala niti delegat, niti glavni sodnik sobotne tekme. Verjamemo svojemu igralcu, ki zatrjuje, da ni bilo žaljenja na rasni osnovi. Če bodo uradne osebe ugotovile, da se je to res zgodilo, bomo seveda nemudoma ukrepali in sprejeli ustrezne sankcije."


Tarča žaljivk je bil napadalec Maribora Jean Philippe Mendy. Trener Olimpije Milorad Kosanović naj bi že v prvem polčasu izrekel nekaj neprimernih opazk na račun temnopoltega Mendyja. Igralcu Olimpije naj bi svetoval, naj se ne spušča v dvoboje z "retardirancem". Miroljub Kostić je bil prav tako sočen na zelenici. Postavnemu Francozu je zavrelo, ko je prišel Kostić iz slačilnice. Iz klubskega avtobusa se je pognal ven. Soigralci so ga komaj zadržali, da ne bi obračunal z nogometašem Olimpije. Padlo je veliko popolnoma neprimernih besed.

"V Mariboru bomo naredili vse, da bi ljubljanski vtis o Sloveniji popravili in zaščitili Jean-Philippa kot vsakega našega člana. Zato sta z nami danes tudi zakonca Mendy, ki pričakujeta otroka, in morata tik pred rojstvom preživljati takšne neprijetnosti. Odločila sta se, da bosta tukaj zasnovala družino. Ker sta spoznala, da v Mariboru in Sloveniji živijo odprti ljudje širokih življenjskih pogledov. Žal pa vsakič, ko je tekma v Ljubljani, dobita drugačen vtis. Slovenija je prijazna država, zato bomo vsi skupaj to dokazovali tudi v prihodnje. Ostro obsojamo početje iz Ljubljane in pričakujemo ustrezne ukrepe," je še dejal Ban.

Olimpija je tekmo sicer dobila z 2:0.

Rasistične žaljivke zasenčile večni derbi
Olimpija dobila derbi z Mariborom