19. avgusta lani je Rok Kronaveter na prvem derbiju v Stožicah v sodnikovem podaljšku prvega polčasa zastreljal 11-metrovko, ko bi lahko izenačil na 1:1. Na koncu je Maribor zmagal s 3:0. Foto: BoBo/Borut Živulović
19. avgusta lani je Rok Kronaveter na prvem derbiju v Stožicah v sodnikovem podaljšku prvega polčasa zastreljal 11-metrovko, ko bi lahko izenačil na 1:1. Na koncu je Maribor zmagal s 3:0. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Pred derbijem še močneje zadišalo po 15. vijoličasti zvezdici

"Spomini na številne prejšnje derbije v Stožicah so prijetni, morda pa so najslajši tisti, ko zmagaš z enim golom razlike. Ne bi imel nič proti, če bi se takšen scenarij ponovil tudi v soboto. Ne bi pa rekel, da bo razplet derbija odločil o naslovu, saj je še daleč do konca sezone. Na igrišče ne bomo šli z mislijo o prednosti," je bil v napovedi nekoliko previden branilec vijoličastih Aleksander Rajčević.

A bolj ali manj jasno je, da Olimpijo ohranjajo v igri le osvojene tri točke, s čimer se strinja tudi trener Robert Pevnik. Če ne bi v zadnjih minutah v Kranju zapravila vodstva in ostala praznih rok, bi bila v položaju, da lahko zaostanek zniža celo na vsega štiri točke, vendar je bil to račun brez Triglava.

"Če bomo učinkoviti, zmaga ni vprašljiva"
Zagotovo bo zaradi poraza v prejšnjem krogu na tribunah kakšen gledalec manj (do srede zvečer so prodali nekaj več kot 5.000 vstopnic), a na zelenici se bo vseeno iskrilo.

Prenos tekme na TV Slovenija 2 in MMC-ju

V studiu vas bo v soboto že ob 20.00 pozdravil Saša Jerković z gostom Nenadom Protego. Z reporterskega mesta se bo pol ure pozneje oglasil Aleš Potočnik, ob njem bo strokovni komentator Branko Zupan.

"Vemo, da je Maribor odlična in izkušena ekipa, ki zna igrati na rezultat, to pa je tudi najpomembneje na derbijih. Ampak verjamem, da smo mi bolj igrivi, da imamo več ideje v igri, boljše posameznike. V spomladanskem delu smo imeli zelo malo slabih trenutkov, ki pa so nas stali treh točk. Maribor zabije gol iz nič, mi pa imamo veliko priložnosti, ki jih moramo še bolje izkoriščati. Tako bomo igrali tudi zdaj in vem, da bomo spet imeli veliko priložnosti. Če bomo učinkoviti, zmaga ni vprašljiva. Mislim, da smo dobro pripravljeni in smo sposobni to narediti. Verjamem v svojo ekipo," je bil na novinarski konferenci odločen Pevnik.

Prvi derbi sezone v Stožicah se je sredi avgusta bolje končal za varovance Darka Milaniča, ki so zmagali s 3:0. Zeleno-beli pa so na drugi tekmi konec oktobra v Ljudskem vrtu slavili z 2:1.

Darko Milanič si je v soboto tekmo proti Gorici ogledal v družbi slovenskega selektorja Matjaža Keka. Ta je v torek v reprezentanco vpoklical Luko Zahovića. Iz Olimpije v izbrani vrsti ni nikogar. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Darko Milanič si je v soboto tekmo proti Gorici ogledal v družbi slovenskega selektorja Matjaža Keka. Ta je v torek v reprezentanco vpoklical Luko Zahovića. Iz Olimpije v izbrani vrsti ni nikogar. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Mariborčani zelo motivirani in samozavestni
Tudi pri Mariboru imajo še vedno nekaj težav s poškodovanimi igralci. Jan Mlakar, Blaž Vrhovec, Luka Uskoković, Gregor Bajde in Marko Šuler vadijo po individualnem programu, sta se pa treningom z ekipo priključila Mitja Viler in Martin Milec. Zaradi kartonov bo počival Denis Klinar.

Milanič poudarja, da priprave na tekmo, na kateri bi bili Mariborčani najbrž poleg zmage zadovoljni tudi z drugim "tipom", torej remijem, potekajo po ustaljenem ritmu: "Ko je na sporedu derbi, je vse bistveno lažje. Fantje si želijo odigrati odlično tekmo in to se vidi od prvega dne v tednu. V tekmo gremo zelo motivirani in samozavestni."

"Olimpija zagotovo ima individualno kakovost. Igra na svoj način, poskuša izkoristiti karakteristike svojih igralcev. Delo ne bo lahko, tokrat bomo morali biti izredno dobri v več segmentih," še dodaja trener Maribora, ki je v prejšnjem krogu tekmo proti Gorici zaradi kazni moral spremljati od daleč. "Moram iskreno priznati, da mi na tribuni ni bilo všeč," je povedal o tem.

"Bil je na magnetni resonanci. Izvidi niso preveč dobri, tako da mislim, da so za njegov nastop zelo majhne možnosti," je Robert Pevnik povedal o poškodbi kolena Jucieja Lupete. Nik Kapun po operaciji ahilove tetive do konca sezone ne bo več igral. Se pa po kazni štirih tekem zaradi udarca Roka Kidriča decembra v Kidričevem v ekipo vrača Macky Bagnack. Foto: www.alesfevzer.com

"Krona" upa, da bo lahko igral 90 minut
Pevnik se veseli, da bo po poškodbi gležnja prvič to pomlad v začetni postavi Rok Kronaveter: "Vemo, da Suljić igra odlično, ampak vsakogar se da nadomestiti. Imamo širok kader, Kronaveter je velika pridobitev za našo igro. Odigral je že veliko derbijev in odločil že veliko tekem."

"To je odlična priložnost, da se vrnemo v zmagovalni niz. Naredili bomo vse, da zmanjšamo zaostanek. Upam, da bom lahko igral vseh 90 minut," je dejal še ne stoodstotno pripravljeni "Krona".

V Mariboru so zanikali torkovo pisanje Dela, da je njihov klub pred derbijem zahteval sestanek z vodstvom sodniške organizacije. V soboto bo sodil najboljši slovenski sodnik Damir Skomina.

Sorodna novica Triglav v zadnjih izdihljajih tekme šokiral Olimpijo; Maribor na +10

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 23. krog

Sobota ob 14.45:
CELJE ‒ TRIGLAV

Ob 17.00:
MURA ‒ KRŠKO

Ob 20.30:
OLIMPIJA ‒ MARIBOR

Sodnik: Damir Skomina

Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Nedelja ob 17.00:
ALUMINIJ ‒ RUDAR

Ob 20.00:
GORICA ‒ DOMŽALE

Ekipa
ZRPGToč.
Maribor22164259:1852
Olimpija22126448:3142
Domžale2297644:3034
Aluminij22931035:3530
Celje2279627:3430
Mura2268827:2726
Triglav22741131:4525
Rudar22731224:4724
Gorica22571027:3722
Krško22371216:3416
Pevnik prepričan, da si bo Olimpija pripravila veliko priložnosti
Pragmatični Maribor sproščeno na sobotni derbi
Kronaveter: Z zmago na tekmi sezone se lahko vrnemo v boj za naslov