Med udeleženci razprave so bili med drugim Drago Balent, Tone Jagodic (Olimpijski komite Slovenije), Blaž Bolcar, Sanel Konjević in Gojko Zalokar (direktor Ljubljanskega maratona). Foto: Vid Ponikvar/Sportida.com
Med udeleženci razprave so bili med drugim Drago Balent, Tone Jagodic (Olimpijski komite Slovenije), Blaž Bolcar, Sanel Konjević in Gojko Zalokar (direktor Ljubljanskega maratona). Foto: Vid Ponikvar/Sportida.com
Miroslav Žaberl
Miroslav Žaberl je poudaril, da se samo z represijo ne da preprečiti izgredov navijačev. Pomembna je tudi preventiva oziroma vzgoja navijačev. Foto: Vid Ponikvar/Sportida.com
Janez Bukovnik in Miroslav Žaberl
Predsednik uprave Športne loterije Janez Bukovnik se z Nogometno zvezo Slovenije dogovarja o zanimivem projektu, s katerim želijo na stadione Prve lige privabiti več mladih obiskovalcev in njihovih staršev. Foto: Vid Ponikvar/Sportida.com
Tone Jagodic in Blaž Bolcar
Športni pravnik Blaž Bolcar (desno): "Poznam nekaj primerov podjetij, ki nočejo postati pokrovitelj enega ali drugega nogometnega kluba ravno zaradi večnih derbijev, ker se nočejo povezovati z izgredi. Zame je nepredstavljivo, da je metanje pirotehničnih sredstev in stolov prepoznano kot folklora oziroma nekaj, kar spada k derbiju. V urejenih državah je to zelo ostro obsojeno." Foto: Vid Ponikvar/Sportida.com

Največ izgredov navijačev je v zadnjih letih na nogometnih derbijih med Olimpijo in Mariborom, za zdaj pa pristojni še niso našli učinkovitega recepta, da bi na tribunah končno zavladal mir. "Zelo sem vesel, da sta se oba derbija v četrtfinalu Pokala Slovenije preložila na leto 2013, ker sem se glede na zadnje dogodke v Mariboru zelo bal organizirati to tekmo. Že večkrat sem rekel, da se ne bo v državi nihče zganil, dokler ne bo padla ena mrtva glava," je povedal Sanel Konjević, direktor nogometnega kluba Olimpija.
Poudaril je, da se kot organizator tekem srečuje z mnogimi omejitvami, kar se tiče tega, komu lahko prepreči vstop na stadion, prav tako ocenjuje, da je v Sloveniji premalo usposobljenih varnostnih služb za ustrezno varovanje takšnih prireditev. Izrazil je tudi bojazen, da zaradi novega pravilnika, po katerem bodo morali plačevati policijo (v veljavi je od 26. novembra), klubi ne bodo preživeli leta 2013.

Personalizacija vstopnic zvodenela
Miroslav Žaberl
z ministrstva za notranje zadeve je pojasnil, da bo organizator moral plačati dodatne stroške varovanja samo v primeru tveganih prireditev, kjer bo potrebna pomoč posebnih policijskih enot. Dodal je, da se je poskušalo izgrednikom vstop na stadione preprečiti s personalizacijo vstopnic, ki pa je žal zvodenela, ker se tudi klubi niso držali dogovorov o personalizaciji. Morda bo težave rešila nova zakonodaja o policiji, s katero želijo uveljaviti dva ukrepa, s katerimi bi kaznovali nasilne navijače: prepoved udeležbe na športni prireditvi in prepoved potovanja na športno prireditev.

"S prepovedjo obiskovanja tekem za eno leto bo izgrednik kaznovan, če bo njegova zgodovina kazala na nevarnost ponovitve dejanja, kar pomeni, da je že bil obravnavan v zvezi s prekrškom na športni prireditvi. Če bo posameznik takšen ukrep kršil, se mu bo lahko izrekla globa ali pa se ga bo pridržalo. Če bo dvakrat ali večkrat ujet pri kršenju ukrepa, pa se bo moral javljati na policijski postaji v času določene športne prireditve," je razložil Žaberl in v isti sapi nadaljeval, da z represijo ne bo mogoče rešiti vsega. Delovati bo treba tudi na področju preventive oziroma vzgoje navijačev.

Konjević: Neskladje med teorijo in prakso
"Poznam nekaj primerov podjetij, ki nočejo postati pokrovitelj enega ali drugega nogometnega kluba ravno zaradi večnih derbijev, ker se nočejo povezovati z izgredi. Zame je nepredstavljivo, da je metanje pirotehničnih sredstev in stolov prepoznano kot folklora oziroma nekaj, kar spada k derbiju. V urejenih državah je to zelo ostro obsojeno," je bil jasen športni pravnik Blaž Bolcar. "Velik del krivde je pri klubih. Če policija malo ostreje reagira, klubi zaščitijo navijače," se je iz občinstva oglasil novinar Sportskih novosti Branko Vekić.
Konjević se je odzval z besedami, da je veliko neskladje med teorijo in izvajanjem zakonov v praksi: "Na zadnjem domačem derbiju smo omejili vstop Violam, dali smo jim izključno poimenske vstopnice in dva dni pred tekmo smo vedeli, kdo prihaja v Ljubljano. Mislili smo, da tisti, ki so na prejšnjih tekmah kršili zakone, ne bodo prišli na derbi, a se je zgodilo ravno nasprotno. Policisti so ob tem celo dejali, naj jih vseeno spustimo na stadion, češ da jih imajo tam bolj pod nadzorom, kot če jim zavrnejo vstop in bodo delali težave po mestu."

V zadnjem letu brez primera zasvojenosti s stavami
Glede liberalizacije trga športnih stav je direktor Direktorata za šport Drago Balent povedal, da na direktoratu ne bodo zagovorniki pretirane liberalizacije, podpirajo pa zdravo konkurenco.
Predsednik uprave Športne loterije Janez Bukovnik je poudaril, da je ta edina, ki v Sloveniji dela v skladu z zakonom: "Imamo več kot 20 tujih ilegalnih stavnic, ki ponujajo stave v slovenščini, a ne plačujejo davkov in koncesnin. Mi moramo vse to plačevati." Dodal je, da sicer nima nič proti še trem, štirim stavnicam v Sloveniji, saj je Športna loterija tako organizirana, da je že zdaj konkurenčna vsem: "Smo nekje v sredini glede kvot, omogočamo pa stave na približno 6.000 dogodkov na teden. Na Hrvaškem je bilo nekoč 16 stavnic, danes so samo še štiri."

Povedal je še, da si želijo šport predvsem ohraniti čist in mu nekaj vrniti. "Pri nas morajo ljudje staviti vsaj na tri dogodke skupaj, zato je težko, da bi se nekdo dogovoril za izid. Upam, da nam bo uspelo narediti zelo zanimiv projekt z Nogometno zvezo Slovenije (NZS), da privabimo na stadione Prve lige mlade obiskovalce in njihove starše. V zadnjem letu pri nas tudi ni bilo niti enega primera zasvojenosti s športnimi stavami."

55 odstotkov stav na nogometne tekme
Je pa Konjević opozoril, da vsaj v zadnjem času NZS in posledično klubi niso videli denarja iz naslova Športne loterije, čeprav igralci športnih stav največ vplačil - 55 odstotkov - opravijo na nogometne tekme. "Vsako sezono dobim ponudbo za sodelovanje neke tuje stavnice, a zaradi zakonskih odredb, pa tudi zato, ker smo klubi skupaj z NZS-jem začeli pogovore s Športno loterijo, tega nismo izkoristili," je pojasnil direktor NK Olimpija.
"Če se bo trg liberaliziral, bodo morale gotovo tudi tuje stavnice nekaj prispevati, tako kot prispeva Športna loterija. Zelo vprašljivo je, ali bo Športni loteriji uspelo zadržati monopol, ki ga ima. V Franciji ga njihova loterija, denimo, ni. Omejevanje vstopa tujih stavnic je razumljivo, če ne plačujejo koncesnine, v nasprotnem primeru pa ne," je pristavil Bolcar.