Okroglo mizo SportForuma z naslovom Slovenski navijač: od huligana do
Okroglo mizo SportForuma z naslovom Slovenski navijač: od huligana do "gledališčnika"? je povezoval novinar Radia Slovenija Boris Ličof (tretji z leve). Zanimiva razprava v dvorani Mercurius v BTC-ju je trajala skoraj dve uri. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
SportForum o navijačih: Danijel Komič
SportForum o navijačih: Dušan Marciuš
SportForum o navijačih: Zoran Janković
SportForum o navijačih: Aleš Kaučič
SportForum o navijačih: Branko Florjanič
SportForum o navijačih: Miroslav Žaberl

Vprašanje, kako ustaviti nasilje na stadionih, se je mnogim v Sloveniji zastavilo po neredih Viol na nogometnem derbiju med Olimpijo in Mariborom 29. septembra v Stožicah.

Predstavnik ministrstva Miroslav Žaberl je pojasnil, da se s spremembami zakona obetajo ostri ukrepi proti nasilnim posameznikom, saj bodo ti vsaj za določen čas lahko kaznovani tudi s prepovedjo obiskovanja športnih prireditev. Takšni posamezniki bodo morali policiji tudi sporočiti, kje bodo v času neke prireditve. Žaberl je poudaril, da to ni neustavni poseg v pravico posameznika do svobode združevanja.

Zaradi izgredov prisiljeni k dodatnim ukrepom
"S tem želimo odstraniti le tisto peščico posameznikov, ki povzročajo ekscese. V preteklosti smo že uvedli personalizacijo vstopnic, prepovedali točenje alkoholnih pijač na stadionih in vstop pijanim osebam, vendar se izgredi še vedno dogajajo. Zato smo prisiljeni, da z nekimi dodatnimi ukrepi poskušamo skrajnežem preprečiti dostop na športna igrišča. To je cilj tega novega zakona," je še dejal Žaberl in dodal, da zakon korenito spreminjajo tudi pri drugih pooblastilih policije.
Še ta mesec bo celoten zakonski sveženj šel v javno obravnavo, h kateri bodo povabljeni tudi navijači. Ostrejše kazni je podprl tudi predsednik Združenja klubov I. slovenske nogometne lige Branko Florjanič.

V videonovicah na desni strani si lahko ogledate nekaj najzanimivejših razmišljanj Danijela Komiča, Dušana Marciuša, Zorana Jankovića, Aleša Kaučiča, Branka Florjaniča in Miroslava Žaberla.

"Kdor dobi tri ali štiri kazni, ne hodi več na tekme"
Vodja navijaške skupine Green Dragons Danijel Komič je razložil, da so navijači do novega zakona skeptični predvsem zaradi njihovih izkušenj iz preteklosti: "Odvzem pravice do ogleda nogometne tekme je sporen s stališča, da so se že dogajale napake policije, da je kaznovala ljudi, ki niso bili krivi. Praksa na slovenskih stadionih je taka, da ko se prižge bakla, je po tekmi popisan naključni obiskovalec tiste tribune in dobi kazen. V večini primerov so ljudje kaznovani, ne glede na to, ali so prekršek naredili ali ne."

Komič je povedal, da tudi že obstoječe zakonske rešitve izgrednikom dajo misliti. "Nam je izziv in prizadevamo si, da tiste, ki naredijo kakšen prekršek, usmerjamo na prava pota. Velikokrat nam uspe, saj izgredniki niso vedno eni in isti. Kazni so visoke in verjemite, da nekdo, ki dobi tri ali štiri takšne kazni, ne hodi več na tekme, ker ve, da lahko zaradi svojega temperamenta ali zaradi česa drugega spet dobi 1.000 evrov kazni. Takih primerov je veliko."

"Javnost ima o navijačih predsodke"
Ošvrknil je še medije, ki večinoma poročajo le o izgredih, premalo pa o pozitivnih stvareh. Poudaril je, da navijači nočejo, da ima javnost o njih predsodke, če njihovega ustroja oziroma delovanja ne pozna, vidi pa samo tisto, kar se pojavi enkrat ali dvakrat na leto.

Podobno je razmišljal predsednik navijaškega kluba Slovenija Supporters Aleš Kaučič, ki je navedel primer priprtja štirih slovenskih navijačev na nedavni tekmi proti Estoniji v Talinu: "Dva gotovo nista prižgala nobenega pirotehničnega sredstva. Varnostniki so morali opraviti svoje delo in očitno naključno izbrali "grešnike"."

Največ lahko storijo sami
Dušan Marciuš
, ugledni strokovnjak s področja varnosti na stadionih, je bil do navijačev oster in je dejal, da so prvi, ki lahko izločijo nasilneže v svojih vrstah. "Če bi si pogledali posnetke, bi lahko natančno prepoznali vaše člane, ki so delali škodo," je dejal Komiču.

Glede izgredov Viol na omenjenem derbiju, ko so po koncu tekme polomili 298 stolov, je povedal, da bi po njegovem mnenju po tistem, ko varnostniki niso mogli vzpostaviti reda in nagnati navijačev s stadiona, morala prej posredovati policija. Ta se sicer izgovarja, da za ostrejše posredovanje ni imela zakonske podlage.

"Zakone je treba izvajati"
Marciuš je bil kritičen tudi do navedb, da ni mogoče preganjati storilcev: "Seveda imajo možnost to storiti! Imamo videonadzor, osebe, fotografije in oškodovanca. In imamo kazenski zakonik, ki pravi, da je poškodovanje tuje stvari kaznivo. V zakonu je že vse napisano. Ne vem, zakaj bi govorili o nekem novem zakonu o navijačih, ljudi zapirali in tako naprej. Saj vse piše. Zakonodaja je urejena! Če ni dovolj en zakon, je drugi zakon, zakon o prekrških, ogromno stvari ... To je treba samo izvesti."
Razprava o spremembah zakona o policiji bo v prihodnjih tednih očitno še naprej burna ...

SportForum o navijačih: Danijel Komič
SportForum o navijačih: Dušan Marciuš
SportForum o navijačih: Zoran Janković
SportForum o navijačih: Aleš Kaučič
SportForum o navijačih: Branko Florjanič
SportForum o navijačih: Miroslav Žaberl