"Jasno je, da nismo zadovoljni s tem, kako smo danes odigrali začetek prvega in drugi polčas. Dva derbija smo odigrali zelo dobro, proti Taboru so manjkali samo zadetki. Tudi danes je bilo dovolj priložnosti, gol tekmeca je visel v zraku," je za TV Slovenija povedal Darko Milanič. Foto: www.alesfevzer.com

V soboto vijoličastim v Ljudskem vrtu ni uspelo streti Tabora Sežane (0:0), a so imeli vsaj priložnosti. Proti Celjanom si niso pripravili tako rekoč nobene res prave. V štirih spomladanskih krogih so tako kot Olimpija od 12 mogočih osvojili zgolj pet točk. Celje jih je v tem času osem in se prvič po septembru prebilo na tretje mesto na lestvici.

Sorodna novica Celjani dobili štajerski derbi; Olimpija znova na +4

Strelski post napadalcev
"V napadu nam ne gre. Zadetki so predvsem na plečih Kronavetra, in to nikakor ni dobro. Rok je zadnji dve tekmi začel zelo dobro, v drugem polčasu oziroma proti koncu tekme pa je malo ugasnil. Nekaj zelo težkih tekem je za nami, očitno se je malce izrabil in sta mu pošli energija in moč. Ker imajo drugi težave z realizacijo, sem ga pustil do konca na igrišču, čeprav je bil precej utrujen. Če pogledamo statistiko naših prihodov v kazenski prostor, predložkov in strelov na gol, smo v samem vrhu. Pri doseganju zadetkov pa iščemo pravo formo. Zahović jo je v lanski sezoni imel in je zabijal, letos je nima. Z izjemo Kronavetra drugi dajejo premalo. Biti morajo konkretnejši in začeti dosegati zadetke. Rudi, Andrej, "Meša", "Tava", vsi. Tudi od Koblarja, Mitrovića in Peričića pričakujem kakšen zadetek po prekinitvi. Imeli smo veliko kotov in položajev, ko smo bili nedaleč od tega, da bi dosegli gol, čeprav stoodstotnih priložnosti res ni bilo. Čeprav smo imeli veliko žogo, je bilo v napadu v drugem polčasu bistveno manj prometa. Bili smo sterilni,"
je na novinarski konferenci razlagal Milanič, ki je s svojimi fanti, če upoštevamo lanski pokalni finale proti Olimpiji, stadion Z'dežele poražen zapuščal že tretjič zapored.

Rok Kronaveter, ki je reševal prvake proti Olimpiji in Muri, je z 12 goli najboljši strelec Maribora, Luka Zahović jih je zbral sedem, a je zadnjič zatresel mrežo 24. novembra v Kidričevem. Trenutno je poškodovan. Rudi Požeg Vancaš (6) ni zadel vse od 9. novembra, Jasmin Mešanović (2) od 22. septembra. Marcos Tavares je svoj edini zadetek prispeval 25. avgusta, Nardin Mulahusejnović, ki je v Celju igral šele petič v tej sezoni, pa v prvem krogu 13. julija.

Neuspeh proti Taboru pustil posledice
V soboto Štajerce čaka nov zahteven dvoboj proti Bravu (prenos bo na TV Slovenija 2 in MMC-ju), ki je tako kot Celje spomladi še neporažen in je v zadnjih štirih krogih zbral osem točk. "Na treningih v teh dveh dneh dejansko ne moremo storiti ničesar, lahko pa s pogovori in da smo še bolj enotni, kot smo bili. Vedno razmišljamo o nečem novem, a imamo zdaj zelo malo časa na razpolago. Za nekaj izvesti dobro, moraš trenirati. Danes smo v zadnjem delu tekme spremenili postavitev, brez treninga, po občutku, ko smo poskušali zaradi sterilnosti nekaj na silo narediti. Želeli smo z Vilerjem in Požegom Vancašem visoko po bokih dobiti predložke ter okrepili napad s Tavaresom in Mulahusejnovićem, a fantje se niso znašli najbolje. S podobo na derbijih proti Olimpiji in Muri sem bil zadovoljen, tudi s podobo proti Taboru, ne pa z realizacijo. Danes se nam je poznalo prav to, kar se nam je zgodilo v soboto. Da nismo tam zmagali. Potem se ti zgodi takšna tekma, kot se je nam danes in je položaj popolnoma drugačen, kot če bi v soboto zmagali," je še omenil Milanič.

Dobre igre Celjanov so na tribune vrnile tudi navijaško skupino Celjski grofje. Foto: www.alesfevzer.com
Dobre igre Celjanov so na tribune vrnile tudi navijaško skupino Celjski grofje. Foto: www.alesfevzer.com

"Imel sem občutek, da bi lahko še dolgo igrali, pa ne bi dosegli zadetka. Predvsem v drugem polčasu nismo našli rešitev za njihovo zaprto igro. Na začetku tekme nismo bili najbolj sigurni, potem smo popolnoma ujeli ritem in bili po mojem mnenju zelo dobri. Imeli smo kakovostno iniciativo, ker smo bili nevarni. Škoda, da nismo dosegli zadetka. V drugem polčasu sem pričakoval branjenje tekmecev in da bomo dominantni, vendar nam je izgubljena žoga, po kateri smo prejeli zadetek iz protinapada, vse porušila, njim pa dala dodatno energijo. Potem je bilo težko. Intenzivno se branijo in so zelo hitri v protinapadih. Ni nam uspelo priti niti blizu," je že pred tem trener Maribora povedal v studiu TV Slovenija.

Maribor do zdaj dosegel 40 golov, lani na koncu 82
Celjani so v 24 krogih dosegli 48 zadetkov, torej v povprečju natančno po dva na tekmo. Za kar 27 sta poskrbela Dario Vizinger (15) in Mitja Lotrič (12), ki sta se med strelce vpisala tudi včeraj. Maribor je po dveh tretjinah prvenstva pri številki 40. V celotni lanski sezoni jih je zbral 82, od tega Zahović 18, Jan Mlakar 13, Tavares in Dino Hotić pa po 9.

Vijoličasti skupno petič v tej sezoni niso zatresli mreže. Petkrat so tudi izgubili, po dvakrat proti Celju in Triglavu ter na gostovanju v Sežani. Septembra so izpadli že v osmini finala Pokala Slovenije v Kopru.

Celjski nogometaši drugič letos dobili štajerski derbi
Mihelič: Čutim, da lahko prinesem nekaj dobrega

Drugič po vrnitvi v Maribor je v drugem polčasu priložnost dobil Rene Mihelič, ki med pripravami ni odigral nobene tekme: "V Mariboru je vedno pritisk, saj se vedno bori za lovorike. Vedeli smo, da bo težka tekma. Celje se je dobro branilo, dobro so stali na igrišču. Prihajali smo do 20 metrov od vrat oziroma do kazenskega prostora, a ni bilo prave zadnje podaje. Sami se moramo pobrati iz tega, začeti zmagovati in zbirati točke. Ne vidim velikega problema, predvsem moramo začeti dosegati zadetke. Sam se trudim, vsako tekmo poskušam storiti, kar se da najbolje. Vsak trening oddelam maksimalno, na tekmah pa moram izkoristiti vsako minuto, ki jo dobim. Čutim, da lahko prinesem nekaj dobrega. Tokrat sem igral bolj v paru v sredini, trener pa mi je dal naloge, da grem malo višje pri organizaciji igre. Tu lahko prinesem marsikaj in upam, da bom to tudi pokazal. Vesel sem, da lahko znova igram za klub, pri katerem sem začel igrati s šestimi, sedmimi leti in kjer sem odrastel."

Analiza po tekmi Celje – Maribor (2:0)
Ekipa
ZRPGToč.
Olimpija24145551:2947
Maribor24127540:2443
Celje24119448:2542
Aluminij24126641:2342
Mura24911437:2938
Triglav23831231:5127
Domžale24751233:4426
Bravo24671129:4225
Tabor Sežana23651225:3623
Rudar240101423:5510