Mitja Viler je odigral 300. tekmo v dresu Maribora, ki pa mu ne bo ostala v lepem spominu. Foto: BoBo
Mitja Viler je odigral 300. tekmo v dresu Maribora, ki pa mu ne bo ostala v lepem spominu. Foto: BoBo
Darko Milanič je v petih mesecih izgubil oba derbija v Ljudskem vrtu. Obakrat so imeli vijoličasti prednost. Sobotni poraz je bil precej manj usoden. Foto: BoBo
Zarifović: Dogovorili smo se, da jih moramo pritisniti
Jug ob koncu ognjevitega derbija ujezil Mariborčane

Razočaranje na obrazu igralcev in trenerja Darka Milaniča je bilo veliko, čeprav imajo vijoličasti še vedno dve točki naskoka pred večnimi tekmeci. Veliko bolj boleč je bil poraz 19. maja z 2:3, ki je Olimpiji zagotovil drugi naslov državnega prvaka v zadnjih treh letih. Sobotna tekma je potekala podobno, Maribor je znova zapravil vodstvo na domači zelenici (1:2).
V drugem polčasu igra razpadla
"Zadovoljen sem s prvim polčasom. Vse smo imeli pod nadzorom. Zlahka smo prišli pred njihov gol. Dogovorili smo se, da bomo drugi polčas začeli točno tako, kot smo končali prvega. To se ni zgodilo. Ustavili smo se, imeli smo štiri igralce, ki so bili preveč pasivni, in tako ni mogoče dobiti derbija. Ne morem verjeti, da se nam je lahko to zgodilo na tako pomembni tekmi! Po zaostanku z 1:2 je bila tekma z naše strani razbita. Imeli smo še dve veliki priložnosti za izenačenje. Mlakar je šel sam proti vratom, nad Zahovićem pa je bil prekršek za enajstmetrovko. Škoda, da se nam je drugi polčas ponesrečil. Nismo bili agresivni in igra je razpadla," je pojasnil Milanič.
Trener 14-kratnih slovenskih prvakov je želel v igro poslati Jana Mlakarja pri izidu 1:1. Ravno ko je pripravljal menjavo, je Tomislav Tomić dosegel evrogol. "Mlakar je bil že pripravljen za vstop v igro pri izidu 1:1. Na sredini igrišča bi imeli pet igralcev. Zamudil sem za minuto. Ko smo zaostajali, sem moral nato vse spremeniti. Z izključitvijo Hotića je bilo še več nervoze v igri."
Odziv Hotića nedopusten
Glavna tema v Ljudskem vrtu sta bili dve sporni odločitvi sodnika Mateja Juga. V prvem polčasu so Ljubljančani izrazili nezadovoljstvo po prekršku Denisa Klinarja, ki je bil storjen znotraj kazenskega prostora. V drugem delu so gostitelji zahtevali enajstmetrovko po prekršku nad Luko Zahovićem. Dino Hotić je izgubil živce, odrinil je Juga in prejel rdeči karton.
"Pogledal sem si posnetek in mislim, da je bil jasen prekršek nad Zahovićem. Luko sem vprašal v garderobi in rekel mi je, da je bil prekršek. Tudi tisti igralci, ki so pogledali to na telefonu, so menili tako. Kar se tiče dogodka v prvem polčasu, je Klinar naredil prekršek, nisem pa prepričan, da je bil znotraj kazenskega prostora. Tistega posnetka še nisem videl. Reakcija Hotića je bila nedopustna. Imeli smo dovolj časa, da bi še spremenili izid," je dejal Milanič.
Dervišević potrebuje nekaj odmora
Avgusta je Maribor v Stožicah odpravil Olimpijo kar s 3:0. Blestel je Amir Dervišević, ki pa je precej padel v formi v zadnjem mesecu. Nabralo se je veliko število tekem.
"Dervišević je odigral ogromno tekem. Letos je odigral zares veliko dobrih tekem, prejel je številne pohvale. Bil je večkrat glavni akter. V drugem polčasu je bilo treba šprintati. Imeli smo več nerazpoloženih igralcev in to se proti tako kakovostni ekipi pozna," je še dodal Milanič.
Tretji poraz Maribora v tej sezoni
V letošnji sezoni je Maribor izgubil na prvi tekmi tretjega predkroga Evropske lige v Glasgowu z 1:3, v Prvi ligi pa je bil nemočen v Murski Soboti (1:4). Izolan poudarja, da sobotni poraz ni usoden: "Prvenstvo je dolgo. Seveda bi bilo lepše, če bi ohranili prednost ali jo celo povečali. Tekmovanje je res dolgo, nova priložnost bo prišla zelo hitro. To je bil šele tretji poraz v letošnji sezoni. Nihče si ni mislil, da se bomo sprehodili do naslova."
Viler v klubu 300
Mitja Viler je postal deveti član kluba 300 pri vijoličastih. Od 9. julija 2010 je nepogrešljiv član kluba. "Derbi je imel vse komponente in o njem se bo govorilo še ves teden. Ritem igre je bil dober, seveda so se dogajale napake igralcev in tudi sodnikov. Zdaj se moramo zbrati in razmišljati moramo o naslednji tekmi," je povedal 32-letni Koprčan, ki je 22. avgusta lani popeljal Maribor v skupinski del Lige prvakov.
V živo ni mislil, da je bila 11-m, posnetek ga je prepričal
Glavna tema v garderobi je bila seveda nedosojena najstrožja kazen deset minut pred koncem: "Zahović je najprej iskreno povedal, da ni bilo prekrška za enajstmetrovko. Pogledali smo si posnetek, sodnik je bil dobro postavljen. V živo mi ni delovalo, a po ogledu posnetka mislim, da je bila najstrožja kazen. Sodnik je bil blizu, dobro je videl. Enajstmetrovke nam nihče ne bo vrnil. Izgubili smo in zdaj gremo naprej."
Do konca jesenskega dela ne želijo pokvariti vsega
"Ob odmoru smo se dogovorili drugače, a smo postali pasivni. Če bi prvi polčas trajal še pet minut, bi verjetno zadeli še enkrat. Odmor ni prišel ob pravem času. Želeli smo nadaljevati v ritmu s konca prvega dela, a nam ni uspelo. Olimpija je izenačila na 1:1 in psihološko se je položaj obrnil. Tudi po zaostanku z 1:2 smo imeli priložnosti, tudi z igralcem manj bi lahko izenačili," je še dodal Viler, ki je pogled usmeril že proti naslednjim izzivom. "Do zimskega odmora je še sedem tekem. Trener poskrbi, da smo vsi spočiti. Odmor se bliža, še vedno smo prvi, imamo dve točki naskoka in moramo paziti, da zdaj ne pokvarimo vsega od konca jesenskega dela."
Zahtevna naloga v Domžalah
Mariborčane čaka že v sredo zahtevna četrtfinalna tekma Pokala Slovenije v Domžalah, kjer bodo branili minimalno prednost 1:0.

Zarifović: Dogovorili smo se, da jih moramo pritisniti
Jug ob koncu ognjevitega derbija ujezil Mariborčane