Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič tvega vse: ob zaostanku 6 točk je pet dni pred derbijem z vodilno Olimpijo zamenjal trenerja in vrnil svojega najljubšega strokovnjaka Darka Milaniča. Foto: MMC RTV SLO
Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič tvega vse: ob zaostanku 6 točk je pet dni pred derbijem z vodilno Olimpijo zamenjal trenerja in vrnil svojega najljubšega strokovnjaka Darka Milaniča. Foto: MMC RTV SLO
Darko Milanič v Stožicah na tekmi Olimpija - Luka Koper (28. 2. 2016)
Darko Milanič je bil v nedeljo v Stožicah na tekmi Olimpija - Luka Koper (2:0), kjer je že proučeval tekmeca, proti kateremu se bo vrnil v nogomet kot trener. Foto: www.alesfevzer.com
Krunoslav Jurčić na klopi Maribora
Prva liga se je jeseni končala burno in se enako razburljivo nadaljuje spomladi. Olimpija je decembra prodala prvega igralca lige Andraža Šporarja in kljub vodstvu odpustila Marijana Pušnika. Zdaj je Maribor najprej pripeljal Milivoja Novakovića, zdaj pa še odpustil trenerja Kruna Jurčića. Foto: BoBo
Milanič v sredo tudi uradno na klopi Maribora
Jurčića odločitev Zahoviča presenetila
Milanič s tribune gledal trening tekmo Maribora
Jurčić odpuščen, Maribor prevzema Milanič

Dopoldanski trening je načrtoval še Krunoslav Jurčić, ki pa je sinoči po odločitvi športnega direktorja Zlatka Zahoviča ostal brez službe. Zahovič in klub ne skrivata odločitve, da bo NK Maribor znova vodil Darko Milanič, čeprav uradne potrditve imenovanja 48-letnega Izolana za trenerja še ni.

Vodstvo zmotil tudi Jurčićev sistem
Vodstvo kluba je po ponedeljkovem večernem sestanku potegnilo radikalno potezo, pri čemer ni bil usoden samo sobotni poraz s Celjem (0:1). Pod Jurčićem je Maribor spremenil igralni sistem v postavitev 4-3-3, s katerim se je občutno izboljšala učinkovitost, a direktor Zahovič in ostali na Mladinski 29 ne verjamejo, da je to ustrezen sistem za igranje v Evropi, poroča za TV Slovenija Simon Šparavec.

Za usodo Jurčića seveda niso bili ugodni tudi porazi brez doseženega zadetka na zadnjih treh tekmah na pripravah v Beleku v Turčiji (Esbjerg 0:1, Astana 0:2, Dnipro 0:2). Prav tako naj ne bi bil najbolj navdušen nad prihodom Milivoja Novakovića.

Jurčić: Fantje so uživali v delu z mano
A kot je v izjavi za TV Slovenija dejal Jurčić, ki je medtem že v Zagrebu, sistem igre ne more biti vzrok za menjavo. "Slišal sem, da se v medijih pojavljajo neke zgodbice o sistemu. A to je smešno. Trener, ki prihaja v klub z 9 točkami zaostanka, mora prinesti nekaj svojega. Na nek način mora pretresti ekipo. Fantje so uživali v sistemu in v delu z mano. Ko sem prišel v Zagreb, sem dobil telefonska sporočila od skoraj vseh igralcev. Kadar dobiš taka sporočila, si lahko ponosen na svoje delo. To pove tudi vse o zgodbicah o sistemu in podobno. Če nekdo drug ni bil zadovoljen s sistemom in bi želel o tem odločati, je to nekaj drugega," je povedal Jurčić.
Milanič mora urediti zadeve s Celinom
Pred uradnim imenovanjem, ki naj bi se zgodilo v sredo, mora Milanič urediti še zadeve s svojeglavim lastnikom Leedsa Massimom Celinom. Po uspešnem vodenju Sturma v Gradcu je Milanič namreč na čelu Leedsa zdržal samo 32 dni, a kljub odstavitvi še naprej prejemal trenersko plačo po pogodbi, ki se izteče junija letos.

Treningi še pod vodstvom Gajserja
Torkov dopoldanski trening, ki je sicer potekal brez posebnosti, je tako v nasprotju z Zahovičevimi željami še vodil dosedanji pomočnik trenerja Saša Gajser, je za MMC sporočil dopisnik Šparavec. Gajser je dajal navodila igralcem tudi popoldne, ko so odigrali tekmo proti B-ekipi. Mimogrede: Novaković je treniral v polnem obsegu, po 10 minutah tekme je dosegel tudi prvi zadetek. Strelci ob zmagi s 6:0 so bili še Dervišević (2), Bohar, Tavares in Vršič. Pričakuje se, da bo "Nova" za Maribor na uradni tekmi debitiral v soboto ravno proti Olimpiji.

Milanič zaslužen za "evropski" Maribor
Kruno Jurčić je bil po samo pol leta dela odpuščen po porazu s Celjem (0:1) v uvodnem krogu spomladanskega dela Prve lige. Darko Milanič je med letoma 2008 in 2013 pustil neizbrisen pečat pod Kalvarijo. Osvojil je štiri naslove državnih prvakov (2009, 2011, 2012 in 2013), tri pokalne naslove in dva superpokala ter ekipo dvakrat popeljal v Evropsko ligo.

V soboto bo Maribor na ligaškem derbiju v Ljudskem vrtu gostil vodilno Olimpijo, ki ima po 23 odigranih krogih Prve lige zdaj 6 točk prednosti pred serijskimi slovenskimi prvaki. A prvi odzivi med navijači vijoličastih niso najbolj navdušujoči in prvič v 8,5 leta se je kritika osredotočila na športnega direktorja Zahoviča.

Trenerji se menjajo, stalnica je Zahovič
Od avgusta 2007, ko je najboljši strelec slovenske reprezentance v domačem mestu prevzel mesto športnega direktorja, se je na klopi Maribora izmenjalo sedem trenerjev. Najdlje je obstal ravno Milanič, ki kot edini tudi ni bil odstavljen, ampak je sam poleti 2013 odšel zaradi dobre ponudbe Sturma, kjer si je kot igralec tudi ustvaril veliko ime v Avstriji.

Olimpija menjala trenerja kljub vodstvu
Za primerjavo: v enakem obdobju 8,5-letnem obdobju je Olimpija imela kar 12 trenerjev, v zadnjem letu so ljubljanski klub vodili trije različni strokovnjaki. Še vedno je svež spomin, ko je bil po porazu v zadnjem krogu jesenskega dela odstavljen Marijan Pušnik, in to kljub 1. mestu na lestvici Prve lige.

Milanič v sredo tudi uradno na klopi Maribora
Jurčića odločitev Zahoviča presenetila
Milanič s tribune gledal trening tekmo Maribora
Jurčić odpuščen, Maribor prevzema Milanič