Na pustno soboto so si nekateri obiskovalci tekme v Stožicah omislili tudi posebno obleko. Foto: www.alesfevzer.com
Na pustno soboto so si nekateri obiskovalci tekme v Stožicah omislili tudi posebno obleko. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani bodo v soboto dobri dve uri prej kot vijoličasti igrali v Kranju, šlo bo za dvoboj edinih moštev, ki sta v uvodnih dveh spomladanskih krogih dvakrat zmagali. Triglav je v novogoriškem Športnem parku slavil z 2:1 in sploh prvič v sezoni povezal dve zmagi zapored.

Tekmec je v obrambi taktično zelo dobro stal in potem v določenih trenutkih pokazal tudi kakovost, ki jo je v tej sezoni že do zdaj. So dobri nogometaši in zelo dobro vodeni. Zmaga je dobra, a jo bomo zelo hitro "spakirali" in pozabili, ker želimo biti bistveno bolj dinamični, živi, preprosto boljši.

Darko Milanič

Zgodnjepopoldanski termin Olimpijine tekme ‒ 14.45 ‒ bo podoben, kot je bil tokrat Mariborov. V izjavi po srečanju ga je omenil tudi trener Darko Milanič.

"Bali smo se te tekme, bali smo se termina, bali igrišča, celega paketa s temperaturo, ki te relativno uspava. Za dinamiko se moraš res močno potruditi. Zgodilo se je to, da je skozi vso tekmo nismo imeli, razen ko smo imeli igralca manj na igrišču. Imel sem občutek, da smo takrat začeli teči. Tudi tekmec je začutil svojo priložnost in nam nekaj ponudil, kar smo super izkoristili. Zelo sem zadovoljen, da nam je uspelo osvojiti tri točke na zelo težkem igrišču," je razmišljal po zmagi z 1:0 nad Aluminijem. 5. avgusta lani je bil na dvoboju istih tekmecev v "šumi" izid 2:5.

Bogatinov: Popustili smo v osredotočenosti
V 60. minuti so Mariborčani ostali brez Aleksa Pihlerja, ki je previsoko zamahnil z roko, oplazil po obrazu Lucasa Horvata, sodnik Rade Obrenović pa mu je zaradi drugega rumenega kartona pokazal predčasno pot pod prho.

Igralec več je do tedaj v obrambi odlično organiziranemu in v napadu kar nekajkrat nevarnemu Aluminiju bolj škodil kot koristil. "V trenutku številčne premoči smo psihološko padli, popustili smo malo v osredotočenosti. Iz prekinitve smo zelo prepoceni prejeli zadetek. Tavares in Zahović sta povsem neovirano stala tik pred vrati, igralci, zadolženi za njiju, niso bili niti blizu," je gol iz 66. minute po kotu Amirja Derviševića opisal Oliver Bogatinov.

Maribor se je v Kidričevem rešil z igralcem manj
Pogovori in analiza po tekmi Aluminij - Maribor

"Ekipa, ki se je branila, v bistveni prednosti"
Milanič je ključne trenutke opisal takole: "Z igralcem manj smo začeli delati tisto, kar bi morali že prej, torej malo preskočiti igro. Gostitelji so bili taktično dobri, disciplinirani. V prvem polčasu so se dejansko posvetili samo obrambi. Nismo mogli razviti igre v globino, niso nam dali prostora. Od začetka tekme smo imeli v načrtu, da bi s preskokom igre prišli v položaje blizu njihovega kazenskega prostora in potem začeli igrati. To smo počeli preredko, predvsem z Mešanovićem. Ko smo nekajkrat prišli višje, se je ustavilo. Pri tem nismo bili vztrajni. Ko nam enkrat, dvakrat ni uspelo, smo začeli igrati počasi s podajami, to na tem igrišču ne gre. Igrišče je bilo zelo slabo, videlo se je, kakšne težave imajo na koncu tekme oni z organizacijo igre, ko so želeli nekaj narediti. To pomeni, da je bila ekipa, ki se je branila, v bistveni prednosti."

Po porazu v Kranju (3:0) se je bilo težko zbrati. V tekmo smo šli pazljivo. Imeli smo svoje priložnosti, ki jih žal nismo izkoristili. Če proti Mariboru ne zadeneš, te kaznuje iz prekinitve ali ene priložnosti. Vemo, kaj so bili naši cilji pred sezono, to je vsaj osmo mesto. Če bo priložnost za kaj več, bomo to izkoristili. Za zdaj ni nobenih skrbi.

Jure Matjašič, nogometaš Aluminija

V prvi postavi dva najstnika
Prvič je v začetni enajsterici dobil priložnost 18-letni vezist Nino Žugelj, ki je četrt ure igral že prejšnji teden proti Muri. V drugem polčasu ga je zamenjal Marcos Tavares. Na 19. rojstni dan je na levem boku namesto poškodovanega Mitje Vilerja igral Žan Kolmanič. Za naslednje srečanje pa je poleg Pihlerja Milanič izgubil še Dina Hotića (štirje rumeni kartoni).

"To je bila že druga tekma, na kateri nam ni uspelo zadeti, čeprav smo si pripravili nekaj priložnosti. Ob koncu prvega polčasa smo imeli izjemno priložnost, ko se je žoga po strelu Petroviča odbila od obeh vratnic, tudi v drugem polčasu je šel Matjašič ena na ena z vratarjem in mu ni uspelo zadeti. Nakazali smo, da kljub odhodom pomembnih igralcev po polovici sezone gradimo neko novo moštvo, tudi neko novo identiteto. Mislim, da se je to videlo na igrišču proti vodilni ekipi. Upam, da bo čas pokazal, da smo na pravi poti," se je tolažil Bogatinov.

Aluminij je imel več časa žogo v svoji posesti (55:45 odstotkov), sprožil je več strelov (16:9), je pa bilo razmerje v strelih v okvir vrat 3:5 za Maribor.

Nogometaši Maribora so imeli na najbližjem gostovanju tudi številčno podporo Viol. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Maribora so imeli na najbližjem gostovanju tudi številčno podporo Viol. Foto: www.alesfevzer.com

Pevnik: Verjemite, da bomo igrali še bolje
Eden izmed igralcev, ki so pozimi zapustili Kidričevo, se je v soboto predstavil v Stožicah. Napadalec Rok Kidrič je odigral prve uradne minute v dresu Olimpije, na zelenico je prišel v 65. minuti namesto Jucieja Lupete. Tri minute pozneje so domači prek Stefana Savića dosegli drugi zadetek in Celje premagali z 2:0. V zadnji minuti prvega polčasa se je med strelce vpisal Matic Črnic.

"Igramo hitro in Kidrič potrebuje še nekaj časa, da se bo ujel z idejami, ki jih imajo naši igralci. Verjamem, da bo okrepitev, sicer pa imamo tudi še druge napadalce. Če se bo dokazal, bo igral, če se ne bo, pa ne bo igral," je dejal trener Robert Pevnik.

Zadetka s tekme med Olimpijo in Celjem

Savić in Asmir Suljić, sicer tudi sostanovalca na pripravah, sta pri golu sijajno kombinirala v kazenskem prostoru. Pevnik v napadu pogreša še nekaj več odločnosti: "Delamo na tem, da bi še večkrat streljali na gol. V tem trenutku pa je najpomembneje, da prihajamo v kazenski prostor s štirimi, petimi, šestimi igralci. Če prihajaš v priložnosti, boš tudi dosegal zadetke. Mislim, da smo odlično začeli tekmo. Ustvarili smo si šest, sedem polpriložnosti, igrali dinamično, dobivali druge žoge. Sredi prvega polčasa je igra malo padla, a smo v pravem trenutku dosegli zadetek. Drugi polčas je bil absolutno naš. Celje ni naredilo nič, naše priložnosti so se vrstile ena za drugo. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bomo še drugič zadeli. Potem smo tekmo mirno pripeljali do konca."

V glavi trenerja Olimpije je zdaj le naslednja tekma."O Mariboru ne razmišljam, razmišljam le o Triglavu. Zelo pomembno bi bilo, da bi povezali tri zmage. Dvigniti želimo kakovost igre, dinamičnost, borbenost. Verjemite, da bomo igrali še bolje. Vem, da še ni perfektno, veliko sprememb je, a smo na pravi poti."

Pred 4.000 gledalci v Fazaneriji manjkali le goli

Debi mladega Burina
V obrambi je prvoligaški debi doživel še ne 18-letni Matija Burin, ki je dobil prednost pred Markom Putinčaninom. Ta je na štoperskem položaju igral prejšnjo nedeljo v Krškem. Po odhodu mladega Koprčana z igrišča v 71. minuti je vlogo branilca prevzel kar Tomislav Tomić.

"Burin je odlično delal na treningih. Prišel je iz reprezentance, tudi tam je odlično odigral, prejeli smo pozitivne informacije, zato je dobil priložnost. Mislim, da je bil popolni zadetek. Dokazal je, da lahko maksimalno računamo nanj. Imamo pa še veliko mladih fantov. Putinčanina pa ni bilo v ekipi, ker smo potrebovali napadalce. Kvoto tretjega tujca smo tako zapolnili z Endrijem Cekicijem," je pojasnil Pevnik.

Kosič: Naivno smo jih pokrivali, zelo mladostniško
Precej manj zadovoljen je bil po porazu seveda trener Celja Dušan Kosič: "Moramo priznati, da je Olimpija zasluženo zmagala. Mislim, da je bil drugi del prvega polčasa dober, imeli smo neke situacije, iz katerih bi lahko šla tekma v drugo smer. S tistim obdobjem sem bil zadovoljen, tudi z disciplino v igri. Potem smo prejeli zadetek v nepravem času. V slačilnici smo se dogovorili, da se poskušamo spet vrniti v igro, v drugi polčas smo šli s tem namenom, a je bilo malo dobrega v igri. Nekako smo razpadli, ni bilo več discipline v igri, imeli smo premalo razpoloženih igralcev. Morali bi natančneje odigrati. Ko greš tri na ena proti golu in si ne podaš v pravem trenutku oziroma zamudiš pravi trenutek oddaje žoge, ne moreš zmagati. Tudi igrišče je bilo hitrejše, kot smo ga mi navajeni, s tem pa igra. Olimpijini napadalci so zelo neugodni in imeli smo velike težave. Naivno smo jih pokrivali, zelo mladostniško. Ko tekmeca enkrat pustiš, da gre v šprintu proti vratom, ga je težko ujeti. To smo precej slabo počeli. Seveda pa ima Olimpija neko kakovost, ki je bila danes dovolj za zmago."

Pregled 21. kroga Prve lige TS