Nardin Mulahusejnović je le eden izmed petih nogometašev Kopra, ki so v preteklosti igrali za Maribor. To so še Dare Vršič, Aleksander Rajčević, Matej Palčič in Timotej Dodlek. Foto: www.alesfevzer.com
Nardin Mulahusejnović je le eden izmed petih nogometašev Kopra, ki so v preteklosti igrali za Maribor. To so še Dare Vršič, Aleksander Rajčević, Matej Palčič in Timotej Dodlek. Foto: www.alesfevzer.com

22-letni napadalec iz Gračanice v Bosni in Hercegovini bo danes ob 18.00 s kanarčki gostoval v Ljudskem vrtu, kjer so ga konec junija 2018 predstavili kot "vijol’čni projekt za prihodnost". Od tega projekta je bilo bore malo, 190 cm visoki Mulahusejnović se je celo na klopi za rezerviste znašel zelo redko. V ekipi je bil v dveh sezonah na 72 prvoligaških tekmah Maribora zgolj 16-krat.

Mulahusejnović se v Kopru odlično počuti

Julija se je z vijoličastimi dogovoril za prekinitev pogodbe, ki ga je vezala do leta 2022, in kot prost igralec okrepil Koper. Tam za zdaj uspešno trese mreže, prejšnjo soboto je ob zmagi nad Domžalami z 2:0 prvič dosegel dva zadetka. V sredo je izpustil pokalno tekmo proti Aluminiju (3:1), da bi čim bolj svež pričakal srečanje z nekdanjimi soigralci v Mariboru. Pred derbijem osmega kroga Prve lige TS smo se z njim pogovarjali v petek popoldne.


Dogajanje v tem tednu je zasenčil razmah okužb z novim koronavirusom po vsej državi, tudi v Kopru od petka s soigralci po treningu ne morete na pijačo.
Res je. Ampak ne preostane nam drugega, kot da se s tem sprijaznimo. Najpomembnejše je, da lahko treniramo in igramo.

S kakšnimi pričakovanji gledate proti tekmi v Ljudskem vrtu?
Zadovoljni smo, da smo proti Domžalam in Aluminiju dosegli dve zmagi. Pozitivno gledamo tudi proti Mariboru. Pričakujem dobro tekmo. Naš cilj v Ljudskem vrtu bo pozitiven izid.

Koper po slabšem začetku sezone v zadnjem času kaže napredek.
Gotovo smo ujeli boljšo formo. V ekipi je veliko novih igralcev, tako da smo potrebovali nekaj časa za spoznavanje in za to, da smo razumeli, kakšne so trenerjeve zahteve. Mislim, da počasi iz tekme v tekmo igramo bolje. Zadovoljen sem, da zmagujemo in imamo dobre izide. Smo optimisti in si želimo biti čim bližje vrhu.

Zaradi prekinitve tekmovanja v drugi ligi je bil Koper od marca do avgusta skoraj pol leta brez odigrane tekmovalne tekme. Je tudi to po vašem mnenju botrovalo sorazmerno dolgemu lovljenju prave forme?
Brez dvoma. Ko sem prišel sem, nisem niti vedel, da toliko časa niso igrali tekem. Od začetka smo imeli nekaj težav, nismo bili na stotih odstotkih. Vsa čast soigralcem, da smo zdaj prišli v pravi ritem.

Kaj trener Miran Srebrnič zahteva od vas osebno?
V prvi vrsti zadetke, veliko poudarka pa namenja tudi taktiki. Pomembno je ekipno delo in to, da dajem maksimum. O trenerju lahko rečem res samo vse najboljše.

Edini zadetek za Maribor je dosegel 13. julija lani ob porazu proti Triglavu (1:2) v prvem krogu sezone 2019/20. Foto: www.alesfevzer.com
Edini zadetek za Maribor je dosegel 13. julija lani ob porazu proti Triglavu (1:2) v prvem krogu sezone 2019/20. Foto: www.alesfevzer.com

Ste si pred sezono zadali kakšen cilj, koliko zadetkov si želite doseči?
Gotovo si želim priti v strelski niz in doseči čim več zadetkov ter biti visoko na lestvici strelcev. S številkami pa se ne obremenjujem, grem iz tekme v tekmo. Zadovoljen sem, da z zadetki pomagam ekipi, vesel pa sem tudi, ko doseže gol kdo drug.

Zadetek proti Mariboru bi bil za vas še toliko slajši, kajne?
Na vsaki tekmi želim zatresti mrežo, tako bo tudi proti Mariboru. Seveda bi bilo še slajše, saj sem tam preživel dve sezoni. Toda ne razmišljam preveč o tem. Najpomembnejše je, da uživam. Ko dosežem gol, sem tako kot vsak napadalec najsrečnejši.

Ste veliko v stikih z nekdanjimi soigralci?
Da, z veliko igralci sem ostal v stikih. Slišimo se, šalimo in podobno. Največkrat se slišim s Kenanom Pirićem in Luko Koblarjem, s katerima sem v Mariboru preživel največ časa. Tu so še Požeg Vancaš, Dervišević, Matko ... Z vsemi sem v dobrih odnosih, vsi so super fantje. Oboji pričakujemo dobro tekmo, vesel sem, ker jih bom znova videl.

Kdo je za vas najboljši branilec Maribora? S kom boste imeli največ dela?
Bomo videli na igrišču. Vsi so dobri, nikogar ne bi izpostavljal. Maribor je na zadnjih tekmah igral v sistemu s tremi branilci, toda to zame ne igra veliko vloge.

Kako gledate na vašo dveletno epizodo v Mariboru, kjer ste dobili res malo priložnosti za dokazovanje?
Trenerji so se odločili, da so v tistem trenutku boljši drugi. To sem spoštoval, vseskozi sem bil korekten, prav tako Maribor. Ni bilo težav. Potem se je pojavila priložnost, da se razidemo. Zadovoljen sem, da sem zdaj v Kopru, da igram in dosegam zadetke.

Verjetno ni bilo lahko, ker ste bili pri vijoličastih na stranskem tiru.
Vsakemu igralcu, ki se znajde v takšnem položaju, je težko. Toda na vse skupaj ne želim gledati le negativno. Imel sem priložnost, da se učim od trenerja, kot je bil Milanič. Moral sem potrpeti in naposled odšel nekam, kjer igram.

Je bil ključni člen pri vašem prestopu v Koper res Dare Vršič, ki vas je priporočil predsedniku kluba Anteju Gubercu?
Gotovo je tudi to pripomoglo k temu, saj me prej niso niti toliko poznali. Tudi ko sta Maribor in Koper konec maja igrala prijateljsko tekmo, nisem bil v ekipi. Velika stvar je, da je Dare zastavil dobro besedo zame. Hvaležen sem mu za vse, kar je naredil zame in kar počne zame še danes. Da sem danes član Kopra, gredo zasluge tudi njemu. Klub se je nato dogovarjal z mojim menedžerjem in našli so skupni jezik.

Kako pomembno vlogo ima Vršič za Koper?
Dare je na vsaki tekmi tako "napaljen", željan igre in ima zmagovalno miselnost, da bi bilo lahko vsakega mlajšega igralca sram, če ga pri tem ne bi posnemal. Tako se morajo obnašati vsi igralci. Liga je zelo izenačena, na vsaki tekmi je treba dati maksimum. Dare je kot človek in igralec veliko ime v slačilnici. Uživa največ spoštovanja, je naš vodja na igrišču in zunaj njega.

Sorodna novica "Fešta" v Kopru: Vršič potopil Maribor

Na zadnjih tekmah so se predstavile tudi vaše nove okrepitve Maks Barišić, Bojan Knežević in Claudio Spinelli.
Maks je prinesel veliko dobrega, pri skoraj vsakem mojem zadetku je bil podajalec oziroma udeležen v akcijo. Knežević tudi igra odlično v vezni vrsti. Spinelli je prišel iz velikega kluba (Genoa, op. a.) in dobro dela.

Vaš predsednik napoveduje, da bo Koper prihodnje poletje igral v Evropi.
To je gotovo cilj našega predsednika, mi mu moramo slediti. Verjamem, da je ekipa tega sposobna. Vse bomo naredili, da izpolnimo ta cilj.

Septembra je bil vaš nekdanji klub Zrinjski v kvalifikacijah za Evropsko ligo boljši od Olimpije. Ste pričakovali, da se bo ta dvoboj razpletel v korist kluba iz Mostarja?
Malo pred tem smo s Koprom igrali proti Olimpiji in verjel sem, da lahko Zrinjski premaga Olimpijo. Vesel sem bil, da jim je uspelo.

Zadnji vpoklic v mlado reprezentanco Bosne in Hercegovine ste prejeli pred letom dni. Pričakujete zdaj nov vpoklic zaradi dobre forme?
Novembra bom igral na zadnji kvalifikacijski tekmi proti Belgiji, selektor mlade reprezentance je že navezal stik z mano. Če ne bo težav s koronavirusom, bom zraven. Žal pa nimamo več možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo v Sloveniji in na Madžarskem.

V domovini so vam pred leti nadeli vzdevek novi Džeko. Je Edin Džeko tudi vaš vzornik?
Všeč so mi takšni napadalci, kot je on, in v čast mi je, da me primerjajo z njim. Je moj vzornik, tako kot Ibrahimović, spremljam pa vse napadalce, ki so po konstituciji oziroma slogu igre podobni meni.

Kako tekmo proti Kopru pričakujejo v taboru Maribora?