Mariborčani si do konca prvenstva ne morejo več privoščiti spodrsljajev, če želijo ubraniti naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani si do konca prvenstva ne morejo več privoščiti spodrsljajev, če želijo ubraniti naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Derbi 31. kroga Prve lige TS bo v Ljudskem vrtu, kamor prihaja Mura. Tudi o tem srečanju je pred dnevi tekla beseda v novinarskem omizju v oddaji Tretji polčas na Radiu Maribor.

Oddaja Tretji polčas

Eden izmed gostov je bil novinar TV Slovenija Simon Šparavec. "Morda ima Maribor večje težave, kot si mislimo. Moštvo in trenerja bo na novem preizkusu zanimivo spremljati. V Stožicah je bil Sergej Jakirović ob igrišču neprimerljivo živčnejši kot na prejšnjih tekmah, ko je zelo v miru pričakoval tisto 70. minuto in njegovih pet menjav. Motivacija Sobočanov bo velika, Maribor pa težko premaga Muro. Vprašanje je, kako se bodo v klubu spopadali z nekoliko slabšimi trenutki oziroma slabšim trenutkom, ki je prišel zdaj. Ker toliko zmagovalne miselnosti ta Maribor dandanes tudi več nima, če pogledamo postavo. Sploh če mu odvzamemo Roka Kronavetra in Nemanjo Mitrovića, kot se je zgodilo proti Olimpiji, ki sta najbolj povezovalna člena ekipe," je svoja opažanja strnil Šparavec.

Po informacijah iz mariborskega tabora naj bi Mitrović z zaščitno masko tokrat lahko igral, medtem ko vrnitve Kronavetra še ne bo.

Rajčevićevi rebri nista zlomljeni

Poškodba Aleksandra Rajčevića z derbija proti Olimpiji ni tako huda, kot so iz Maribora sporočili v ponedeljek. "Po dodatnem pregledu se je k sreči izkazalo, da rebri nista zlomljeni. Predvidoma bo lahko z ekipo še pred koncem sezone," so sporočili 15-kratni državni prvaki.

Mura nima veliko za izgubiti
"Mura bo igrala precej neobremenjeno. Dobro, gotovo ne bi bilo lepo, če bi jo do konca sezone prehitel Bravo. Toda znova bo Maribor naletel na ekipo, ki nima veliko za izgubiti. Olimpija je imela veliko za izgubiti, to je jasno, ampak je igrala relativno sproščeno. Mura zna biti strašansko neugodna za Maribor,"
napoveduje Jaša Lorenčič, avtor podkasta o slovenskem nogometu Ofsajd.

Jože Pepevnik z Vala 202 je opozoril, da so muraši ob nedeljskem porazu proti Domžalam (0:1) zamenjali tričetrt prve postave v primerjavi s finalno tekmo Pokala Slovenije štiri dni prej proti Nafti: "Med prvih enajst je bilo sedem menjav. Ante Šimundža lahko zdaj po tednu priprav pride v Maribor z najboljšo postavo, ki jo ima. Verjetno bo to tudi storil, zakaj ne bi."

Kot po štirih zaporednih zmagah ni bilo pretirane evforije, prav tako ni po prvem porazu depresije. Očitek z derbija gre na rezultat, druge zadeve so bile dobre. Nadzorovali smo tekmo, boljšega razpleta nas je stala neučinkovitost. S četrtega mesta smo se lotili lova na zaostanek, še vedno verjamem, da bomo na koncu mi tisti, ki se bomo veselili. Zavedamo se, da nas čaka zelo zahtevna naloga. V zadnjih šestih tekmah v Ljudskem vrtu ima Maribor proti Muri le eno zmago, kar je le še dodatno opozorilo.

Trener Maribora Sergej Jakirović za klubsko spletno stran

Ima Jakirović plan B?
Šparavec je poudaril, da se Maribor ne bo mogel v nedogled zanašati na to, da bo tekmece lomil v zadnjih 20 minutah: "Tudi v prihodnjih mesecih bo moral iskati načine, kako igrati, saj pet menjav ne bo več na voljo. Druge ekipe to gledajo, gotovo bodo trenerji tekmecev to prebrali, preučili in se na to ustrezno pripravili. Mariborčani so na derbiju igrali všečneje od Olimpije, več so pretekli in delovali konkretnejši, a na koncu odšli iz Stožic praznih rok."

Že proti Olimpiji Jakirovićev načrt tako ni uspel. "Jakirović se je na derbiju zanašal na nekaj, kar je uspevalo proti slabšim ekipam. Tiste menjave, na katere se je na prvih štirih tekmah najbolj zanašal, so se na derbiju skrile. Govorimo zlasti o Požegu Vancašu, ki je bil praktično neviden na igrišču. Tudi Dervišević je dal manj od tistega, kar so od njega pričakovali trener in navijači. Še najvidnejši od tistih, ki so prišli v igro, je bil Tavares. "Fizična" postava, ki jo je Jakirović postavil na začetku tekme, je Olimpiji povzročala več težav kot tista 'navdahnjena' v drugem polčasu," je spomnil Šparavec.

"Nisem prepričan, da je imel Jakirović res plan B, o katerem je govoril oziroma rad govori. Maribor je povrh vsega prejel zadetek v 59. minuti, torej ravno pred menjavami, kar je kar malo ironično. Ne vem, kdo bi lahko v Stožicah zabil zadetek. Presenetilo me je tudi, da je bil Jakirović na novinarski konferenci po tekmi zadovoljen z igro, da je fante pohvalil in jim čestital. Za poraz na derbiju!?" se je vprašal Lorenčič.

Pogovor z Matjažem Kekom o končnici državnega prvenstva
Samardžić: Igramo manj napadalen nogomet, a štejejo le izidi

Po pravem rezultatu še prava igra?
Ljubljančani bodo pred kamerami TV Slovenija že pred večernim severovzhodnim spopadom v Ljudskem vrtu gostovali v Kranju pri predzadnjeuvrščenem Triglavu, ki jo je konec februarja presenetil v Stožicah (0:2). Kaj je slavje na derbiju pomenilo za Olimpijo?

"Zaradi te zmage bi lahko zrasla psihološko, saj je premagala Maribor, ne da bi igrala zares dobro. Zdaj, ko je dosegla rezultat, lahko nekoliko bolj sproščeno išče tudi pravo igro. Skenderja v bistvu še ne poznamo," meni Pepevnik. Olimpija, ki ne bo mogla računati na kaznovanega Maria Jurčevića, je na gostovanjih neporažena že več kot sedem mesecev, jeseni je izgubila v Kidričevem in Murski Soboti.

Brata Wilmots motivirana pričakujeta obračun z Olimpijo

Razpored Olimpije ugodnejši
Zeleno-belim
gre na roko lažji razpored na naslednjih treh tekmah, na katerih se bodo poleg Triglava pomerili še z Rudarjem in Aluminijem. Maribor bo v četrtek gostoval v Sežani, nato bo doma igral proti Celju. "Mislim, da bo Olimpija do konca prvenstva izgubila nekaj točk, večje vprašanje pa je, ali jih bo Maribor osvojil dovolj, da jo bo ujel," pravi štajerski glas Vala 202.

"Razpored Olimpije je neprimerno ugodnejši od Mariborovega. Upam si napovedati, da je Olimpija v velikanski prednosti v boju za naslov. Sam bi rekel, da ima trenutno najmanj 75 odstotkov možnosti. Olimpija je na derbiju pokazala tudi dobršno mero zrelosti in premagala Maribor na način, s katerim je Maribor včasih premagoval Olimpijo. Zdi se, da je Skender iz te ekipe ta hip potegnil največ, kar je lahko," se je v vlogo Nostradamusa prelevil Šparavec.

Kaj lahko storijo Celjani?
"Za zdaj je šok terapija pri Olimpiji uspela. Očitno je Skender uspel najti tisto, česar Safet Hadžić ni. Čeprav nam je Hadžić romantično vsem simpatičen, je človek, če pogledate fotografije od začetka sezone, res osivel. Morda ni imel vseh rešitev za to ekipo,"
je ugotavljal Lorenčič.

Seveda ne gre odpisati Celja, ki z odigrano tekmo več le za točko zaostaja za Olimpijo, s katero se bo doma srečalo v zadnjem krogu 22. julija. "Prihodnjo nedeljo v Mariboru mu bo štelo veliko. Je pa res, da Celje pod pritiskom velikokrat popusti. Dvakrat je bilo v prvenstvu drugo, devetkrat je igralo v finalu pokala in samo enkrat zmagalo. Pritisk jih zlomi, to smo videli tudi že v tej sezoni, denimo proti Taboru pred dvema tednoma, pa še kje."

Skender: Zmaga Triglava v Stožicah je pravo opozorilo
Pogovor s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radetom Mijatovićem