Zlatko Zahović je moral zaradi ugovarjanja v petek predčasno zapustiti zelenico in se preseliti na tribuno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Zahović je moral zaradi ugovarjanja v petek predčasno zapustiti zelenico in se preseliti na tribuno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Birjukov in Milanič po superpokalu
Trk Tavaresa in Vidmarja - 11-metrovka ali ne?
Superpokalna lovorika Domžalčanom

Zahovića je ob porazu z 1:2 proti Domžalam najbolj zmotilo ravnanje sodnika Mateja Juga v 82. minuti, ko ni dosodil po njegovem mnenju čiste 11-metrovke ob trčenju Marcosa Tavaresa in vratarja Nejca Vidmarja (glej video desno!).

"Mislim, da smo dobili jasno sporočilo od sodniške organizacije, da enostavno Olimpija mora biti prva. In da bi bila Olimpija prva, mora biti Maribor poražen. Če ga ne morejo poraziti na igrišču, ga lahko sodniška organizacija z Vladom Šajnom na čelu. To je bila namerna napaka. Če je naš nogomet prišel na ta nivo, zakaj potem prvenstvo? Dajmo Olimpiji ta pokal, dajmo Šajnu ta pokal, ki je vodja vsega. Pri 11-metrovki je vratar Vidmar zaradi udarca, ki ga je zadal Tavaresu, komaj končal tekmo. Kdor tega noče videti, pač noče," je med drugim dejal športni direktor vijoličastih.
Poslušajte Zahovićevo izjavo:


Aprila so veliko prahu dvignili dogodki na tekmi med Rudarjem in Olimpijo, kjer naj bi "knapi" ostali brez dosojenih dveh najstrožjih kazni. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije se je tedaj na polemike odzvala in predstavila svoje stališče. Kako bo tokrat?

Klubsko izjavo za javnost objavljamo v celoti:

"Sezona se je komaj začela, a se žal že moramo ukvarjati s temami, ki ne bi smele biti v ospredju. Navijači so se veselili vrnitve nogometašev na igrišče, nogometna javnost z optimizmom napovedala nova dogajanja na iz leta v leto vse udobnejših slovenskih stadionih, že po prvi uradni tekmi pa ostaja temna senca. Superpokal je odšel v Domžale, tekmecem športno čestitamo za zmago, sodniške odločitve med tekmo pa puščajo veliko dvomov.

Pri NK Maribor smo se doslej držali načela, da se ne želimo ukvarjati s sojenjem, in smo se izognili komentarjem. Čeprav bi se ob vmesnih nepravilnostih lahko oglasili, se v celotni prejšnji sezoni nismo niti enkrat. Zavedamo se, da se napake dogajajo, so sestavni del športa. Toda prav tako pa ločimo med napakami. In težko je ostati miren, ko se napaka od napake razlikuje. Predvsem pa v trenutkih, ko že prihaja do namere, saj drugače ni mogoče oceniti odločitev g. Mateja Juga na petkovi tekmi superpokala po golu našega moštva za 1:2. Sploh pa ob odločitvi v 82. minuti, ko je "spregledal", da je domžalski vratar z očitnim prekrškom v kazenskem prostoru zbil na tla Marcosa Tavaresa in ni dosodil enajstmetrovke.

Pritožb na sojenje s podobnimi, argumentiranimi trditvami ni manjkalo tudi v prejšnji sezoni. Spomnimo se najbolj svežih primerov iz letošnje pomladi, ko niso skrivali ogorčenja v vrstah velenjskega Rudarja in CM Celja. Pri tem je nadvse zanimivo, da ima njihova zgodba skupni imenovalec - oškodovani so bili v tekmah z Olimpijo. Znamenite roke so se začele vrstiti prav v trenutkih, ko se je Olimpija vmešala v boj za mesta, ki peljejo v evropske pokale. Nizale so se pritožbe, prilagal se je videomaterial kot dokaz, da so bili oškodovani, a se je vse pometlo pod preprogo. Sodniška organizacija, ki daje vse dvomljive situacije v analizo, o tem ni razpravljala. Da je vse skupaj še bolj zanimivo, njihovo analizo smo videli v medijih. Toda znamenitih rok, torej najbolj spornih odločitev v tekmovalnem letu, na sestanku sodniške organizacije - po naših zaupnih, "notranjih" informacijah - sploh niso analizirali. Tudi o tem lahko predložimo dokaze.

Po tekmi superpokala smo se slišali s predstavniki drugih prvoligaških klubov, ki so istega mnenja. Kličejo nas tudi zaposleni na Nogometni zvezi Slovenije, prav tako z Združenja prvoligašev in so zelo zaskrbljeni. Zato želimo opozoriti na nepravilnosti takoj, že na začetku sezone. Če je to napoved vsega, kar se bo dogajalo v nadaljevanju sezone, slovenski nogomet ni na pravi poti. Naj se odloča na igrišču, ne v zakulisju. Sporočila so jasna. Pripravlja se prostor za odpiranje poti proti vrhu Olimpiji.

Ob vsem pa z naše strani visi v zraku predvsem vprašanje: ali se ponavlja primer zgodbe o uspehu, ki jo Slovenci spet želimo zrušiti?"

Birjukov in Milanič po superpokalu
Trk Tavaresa in Vidmarja - 11-metrovka ali ne?
Superpokalna lovorika Domžalčanom