Na stadionu Bonifika, kjer ima sedež FC Koper, so policisti skoraj štiri ure opravljali razgovore. Foto: www.alesfevzer.com
Na stadionu Bonifika, kjer ima sedež FC Koper, so policisti skoraj štiri ure opravljali razgovore. Foto: www.alesfevzer.com

V zvezi s predkazenskim postopkom, ki ga vodi kriminalistični sektor PU Koper, so koprski kriminalisti 19. 9. 2016, v prostorih FC Koper zbirali obvestila in zasegli dokumentacijo.

Anita Leskovec, tiskovna predstavnica PU Koper
Nakazilo FC Koper
Prvo prenakazilo z računa FC Koper na račun podjetja Milana Mandariča. 4.719,57 evrov je vse, kar je bilo na računu. Foto: MMC RTV SLO

Prišli so pogledat, ali dejansko obstajajo pogodbe in računi za storitve s podjetjem Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov, ki bi dokazovali, da terjatev 2,2 milijona evrov, ki jo je FC Koper priglasil v postopku prisilne poravnave, ni fiktivna.

"V zvezi s predkazenskim postopkom, ki ga vodi kriminalistični sektor PU-ja Koper, so koprski kriminalisti 19. 9. 2016, v prostorih FC Koper zbirali obvestila in zasegli dokumentacijo," je za TV Slovenija povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec.

Ne samo sodišča, sumi, da gre morda za fiktivne dolgove in izigravanje zakonodaje z namenom oškodovanja resničnih upnikov, so v akcijo pognali tudi policijo. Podjetje iz davčne oaze se je namreč nenadoma pojavilo spomladi, terjatev do kluba pa naj bi imelo, ker naj bi pomagalo pri novačenju igralcev. V nogometnih krogih pa so prepričani, da so se v resnici Popovičevi izmislili načrt, kako se znebiti dolga do Milana Mandarića. Na sodišče so vložili predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave, v katerem bi odpisali skoraj vse terjatve do kluba. Višina terjatve podjetja Swiss Sport Agency je, zanimivo, ravno dovolj visoka, da ima lahko odločilno besedo za uspešnost prisilne poravnave, s katero bi preglasovali in izrinili upnika Mandarića. Od tod tudi sum, da gre za navidezni dolg.

Zarubljen prvi obrok
Mandariću je klub pred kratkim dolgoval le 400 tisoč evrov, ker pa so ga, kot pravi, poskušali izigrati, je razdrl dogovor o obročnem odplačevanju, dolg pa se je znova povzpel na milijon evrov, ki si jih poskuša poplačati z rubežem. Potem ko so v FC-ju Koper v petek javnosti odgovarjali, da ne vedo za nikakršen sklep sodišča, ki Mandariću omogoča rubež milijona evrov dolga s klubskih računov, in s tem poskušali izpodbiti naše razkritje, podkrepljeno z objavo sklepa sodišča o rubežu, danes zagotovo morajo vedeti, da imajo blokiran račun, saj je banka NLB v petek opravila prvo prenakazilo. Z računa FC-ja Koper je na račun Mandarićevega podjetja prenakazala 4.719,57 evra. To je bilo namreč vse, kar je bilo na računu. Mandarić se je z evropskim plačilnim nalogom "obesil" tudi na klubski račun pri Zadružni Kraški banki v Trstu. Vztrajal bo, pravi, dokler ne izterja vsega dolga.

Bo Mandariću to uspelo? Zakonodaja, ki se nanaša na poslovanje javnih podjetij in podjetij v državni lasti z insolventnimi subjekti, z vidika skrbnega gospodarjenja ne dopušča prav veliko manevrov. Glavni pokrovitelj FC-ja Koper je s pol milijona letnih donacij Luka, velikodušno pa ga finančno podpirata tudi občina Koper in koprsko komunalno podjetje Marjetica, ki ga vodi Gašpar Mišič. Bodo ti ustavili donatorsko-pokroviteljska plačila?

Zaščitili bodo interese in ugled
Na naša vprašanja, ali zadnja dogajanja v klubu mečejo slabo luč na Luko in škodijo njenemu ugledu ter ali razmišljajo o prekinitvi sponzorstva, v Luki odgovarjajo: "V Luki Koper spremljamo dogajanje v nogometnem klubu Koper in skladno z določili sponzorske pogodbe bomo, če bo treba, zaščitili interese družbe in njen ugled. Sponzorska pogodba predvideva mesečna plačila, in če bo klub izpolnjeval pogodbene obveznosti, bi neplačevanje dogovorjenega sponzorstva pomenilo kršitev pogodbe, s čimer bi tvegali tožbo. Dejstvo, da je klub vložil predlog poenostavljene prisilne poravnave oziroma blokado njegovega računa zaradi vložene izvršbe s strani enega upnika, sponzorja ne odvezuje njegovih pogodbenih obveznosti."

Luka se distancira od žaljivih izjav
Na vprašanje, ali stojijo za zadnjimi javnimi izjavami župana Boris Popoviča in predsednika kluba Valterja Valenčiča, ki se nanašajo na aktualne klubske dogodke in poročanje medijev o njih, pa v Luki dodajajo: "Distanciramo se od izjav župana, ki sicer formalno ne zaseda nobene funkcije v klubu, in na splošno obsojamo vsakršen žaljiv govor."

V zvezi s predkazenskim postopkom, ki ga vodi kriminalistični sektor PU Koper, so koprski kriminalisti 19. 9. 2016, v prostorih FC Koper zbirali obvestila in zasegli dokumentacijo.

Anita Leskovec, tiskovna predstavnica PU Koper