Kdo bo prvi prečkal ciljno črto? Olimpija ali Maribor? Morda Mura? Foto: www.alesfevzer.com
Kdo bo prvi prečkal ciljno črto? Olimpija ali Maribor? Morda Mura? Foto: www.alesfevzer.com

Če je trener Ljubljančanov po porazu v sredo v Domžalah pogrešal pravo grizenje svojih fantov in namesto tega dobil anemično igro, jim štiri dni pozneje glede pristopa ni mogel očitati ničesar: "Odigrali smo dobro, zaslužili bi si več. Zadovoljen sem z borbo in željo, ponosen sem na fante. Pustili so srce na igrišču in verjamem, da se nam bo to vrnilo na naslednjih tekmah."

Celje, Tabor Sežana in Bravo bodo zadnji trije tekmeci Olimpije v tej sezoni, Stanković pa meni, da si njegovo moštvo ne bo smelo privoščiti nobenega poraza. Za naslov zeleno-belim sicer zadostuje že sedem točk, saj imajo dve točki prednosti pred Mariborom in boljši izkupiček na medsebojnih tekmah.

Sorodna novica Brez golov na večnem derbiju v Ljubljani – kdo si sploh želi postati prvak?

V pokalu brez Vombergarja

"Vse je odvisno od nas in verjamemo, da nam bo uspelo. Zaradi ritma tekem so nihanja pričakovana, nikogar pa ne podcenjujemo. Redkokdo je pozimi verjel, da bomo po odhodu 14 igralcev še v igri za obe lovoriki," pravi Stanković, ki bo s svojimi varovanci že v sredo znova gostoval v Domžalah v polfinalu pokala.

"Nekatere igralce bomo morali spočiti. V obeh tekmovanjih želimo priti do konca, moramo se prilagoditi," je napovedal. Gotovo ne bo mogel igrati Andres Vombergar, ki se je poškodoval v prvem polčasu derbija, najverjetneje pa bo pripravljen za nedeljsko tekmo v Celju.

Vrhunca derbija: Vombergar v prečko, Kronaveter v Koruna

Elšnik: Hočemo obe lovoriki

Na novinarski konferenci po tekmi je sodeloval tudi kapetan Timi Max Elšnik. "Imeli smo dovolj priložnosti za zmago, zmanjkalo je malo sreče. Tudi sam bi lahko s prostega strela deset minut pred koncem odločil tekmo, žal je nisem. S 16 metrov bi moral bolje streljati, jezen sem bil nase. Vseeno smo lahko zadovoljni, vse je v naših rokah. Na zadnjih treh tekmah bomo morali imeti enak pristop kot danes. Tudi če bi zmagali, ne bi bilo še nič odločeno. Ne smemo se preveč ozirati na druge, mogoče smo v prejšnjih krogih prevečkrat to počeli," je ocenil Štajerec v vrstah zmajev.

Dodatne tekme v pokalu ne jemlje kot nebodigatreba obveznosti v natrpanem sporedu tekem. "Smo Olimpija in hočemo osvojiti obe lovoriki. Želimo se oddolžiti Domžalam za poraz pred dnevi v prvenstvu. Je pa res, da takšnega ritma tekem vsake tri dni nismo navajeni in je res težko. Posledica so tudi poškodbe in nihanja izidov. Povrhu še ta vročina, na soncu je čisto drugače kot zvečer. Ampak to je naša služba, ne bomo se pritoževali. Pridejo pa tudi utrujenost in napake."

Stanković se ne ubada z vnovičnimi napovedmi o slovesu predsednika Milana Mandarića, ki bi poleti rad zapustil Ljubljano. "Ne obremenjujem se s tem, kaj bo po koncu sezone. Želim, da jo končamo pozitivno, potem pa bomo videli. Ko je naš trenerski štab prišel v klub, so številni napovedovali, da bomo mogoče zdržali mesec dni. Vesel sem, da smo še v igri. Dvakrat, trikrat tedensko se pogovarjam s predsednikom. Upam in želim si, da bo ostal."

Trenerja sta si želela več na derbiju

Rožman: Ogromno rezerv pri kontinuiranem napadu

V taboru Maribora so imeli po tekmi v Stožicah mešane občutke, predvsem zaradi neizkoriščenih priložnosti v drugem polčasu. Trener Rožman je derbi videl takole: "Malce slabše smo začeli, bilo je malce nervoze, kar je normalno za tekmo v končnici prvenstva, potem smo prevzeli pobudo in imeli dober nadzor nad igro. Predvidevali smo, da se bo Olimpija v drugem polčasu še bolj odprla, dočakali smo tudi dve, tri dobre tranzicije. Ustvarili smo si dve izraziti priložnosti, tam se je tekma lomila, žal mi je, da ju nismo izkoristili. Če bi tedaj dosegli zadetek, bi ga v idealnem času. Ko potegnemo črto, pa je remi realen."

Troboj za prvaka: kdo ima boljše karte?

Zadovoljen je bil z odnosom igralcev, prostora za napredek v igri pa je veliko: "Imamo še ogromno rezerv pri kontinuiranem napadu, medtem ko smo bili v obrambi na pravi ravni. V obrambi smo se prilagodili in igrali s petimi zaradi njihove širine igre. Ivanoviću smo bili zelo blizu in mislim, da smo ga zelo dobro ustavili. Z izjemo začetka tekme smo ustavili tudi njihove predložke. Resda nam je pri tem na roko šla tudi poškodba Vombergarja, kar je bil za njih gotovo hendikep, predvsem v skoku, pri dolgih žogah, grajenju in lovljenju drugih žog."

V napadu je manjkala konkretnost: "Vedeli smo, da bomo imeli dovolj polprotinapadov in protinapadov. Dobro smo prišli pred njihovo zadnjo vrsto, potem pa se nam je žoga ustavila med nogami. Bilo je ogromno prostora in v nekaj položajih bi z malo več predrznosti in hrabrosti lahko bolje reagirali."

Gorica, Koper in Mura bodo zadnje ovire za Maribor od 15. do 22. maja. "Kljub turbulentni sezoni je pozitivno to, da smo še vedno v boju za naslov. Tekme si zelo hitro sledijo, treningov ni veliko, nihanja v igri so pri vseh ekipah ogromna. Trenerji in igralci bi si vsi skupaj želeli še več kakovosti, borba in želja, ki ju je pri nas manjkalo, pa mislim, da zdaj sta. Prvenstvo bo do zadnje sekunde zelo zanimivo. Napovedal sem, da bo z zadnjih štirih tekem za naslov potrebnih devet točk, še vedno sem istega mnenja."

Protega: Remi najbolj razveselil Muro

Pihler: Smo na pravi poti in se počasi dvigamo

Aleks Pihler je dejal, da se Maribor z remijem v Ljubljani nikakor ni zadovoljil, ampak je poskušal priti do vseh treh točk: "Nismo odnehali do konca, po drugi strani pa smo morali ostati mirni in dobro stati v obrambi, da slučajno ne bi prejeli zadetka."

Derbi znova ni navdušil sladokuscev, tudi eden izmed kapetanov vijoličastih je kot enega izmed razlogov navedel toplejše vreme: "Poskušali smo dati nekaj ritma v tekmo, a je Olimpija dobro stala na igrišču in potem je težko razviti zelo gledljiv nogomet. Prvič po dolgem času smo igrali tudi v vročini (24 stopinj Celzija, op. a.). Ne blestimo, a trdo delamo na treningih, da bi to popravili. Zdi se mi, da smo na pravi poti in se počasi dvigamo."

Mariboru v tej sezoni na štirih tekmah ni uspelo premagati Olimpije. "Lepo je zmagati na derbiju, a končni cilj je pomembnejši od tega," je za konec poudaril Pihler.

Muraši niso izkoristili priložnosti za skok na vrh
Studio po tekmi Olimpija ‒ Maribor
Analiza prvega polčasa tekme Olimpija ‒ Maribor