Đorđe Ivanović je v 48. minuti poskrbel za vrhunec tekme v Sežani in dosegel svoj deseti zadetek v letošnji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Đorđe Ivanović je v 48. minuti poskrbel za vrhunec tekme v Sežani in dosegel svoj deseti zadetek v letošnji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Vodilna Olimpija je svoje opravila, naslednje srečanje jo čaka na velikonočno soboto 3. aprila v Novi Gorici. Njena tekma 27. kroga proti Bravu je bila namreč zaradi skrbi za stožensko zelenico preložena na 7. april. Maribor, ki zaostaja dve točki, čez dva dni odhaja na Fazanerijo, in lahko z zmago prehiti Ljubljančane. Na drugi strani pa bi zmaga Mure pomenila njeno približanje vijoličastim le na točko zaostanka.

Že osmi krog, ki je bil v tej sezoni odigran med tednom, sta vodilni ekipi včeraj preživeli brez prask. Olimpija je s 3:0 slavila v Sežani in niz neporaženosti podaljšala na 12 tekem, nazadnje je konec novembra klonila v Domžalah.

Kraška "škatlica vžigalic" že dolgo ni več trdnjava, kot je bila na začetku sezone, ko je Tabor zmagal na prvih petih domačih tekmah in piko na i postavil prav proti Olimpiji (2:1) ter se po osmih odigranih krogih zavihtel celo na prvo mesto na lestvici. Sežančani na zadnjih petih domačih srečanjih niso zmagali, tretjič so izgubili.

Učinkovita Olimpija do gladke zmage v Sežani

"Prehitro" dosegli gol

Zeleno-belim je delo olajšal zadetek že v 3. minuti, ko je v svojem drugem nastopu zadel nekdanji kapetan Crvene zvezde Vujadin Savić. Po burni končnici jesenske tekme v Stožicah je dogajanje sicer že takoj na začetku vnovič razburilo tabor češnjic, iz katerega so se pritoževali, da je sodnik David Šmajc nepravilno dosodil strel iz kota, vratar Jan Koprivec pa je menil, da je bil nato nad njim storjen še prekršek.

V preostanku prvega polčasa Olimpija ni delovala ravno šampionsko, bolj je lahko zadovoljna s predstavo v drugem delu, potem ko je trener Goran Stanković ob odmoru opravil kar tri menjave. Med drugim je na zelenico prišel Andres Vombergar in v 50. minuti ob pomoči domačega branilca dosegel svoj prvi zadetek po 19. decembru ter postavil končni izid. Dve minuti prej je Đorđe Ivanović po prodoru s sredine igrišča osmešil obrambo Tabora, pri katerem so manjkali trije standardni možje Klemen Nemanič, Marko Ristić in Kevin Doukoure Grobry. "Đole" se je pri tretjem zadetku izkazal s podajo.

"V drugem polčasu smo se malce drugače postavili in bilo je veliko lažje. Hitro smo povišali vodstvo, nato pa samo še poskušali nadzorovati in umiriti srečanje," je povedal kapetan Timi Max Elšnik.

"V prvem polčasu smo 'prehitro' dosegli zadetek in imeli nato mrk. V drugem smo malce osvežili moči, pokazali čisto drugi obraz in zasluženo zmagali. Zelo vesel sem za Vombergarja in Ivanovića, da sta zadela, saj je to pomembno, da znova dobita samozavest. Premor bomo izkoristili, da se kondicijsko in taktično dvignemo ter za počitek. Glede na to, kako smo sestavili ekipo in opravili priprave, je premor dobrodošel," je dodal Stanković, ki se je postavil po robu svojemu nekdanjemu moštvu.

Domači trener Igor Božič kljub visokemu porazu ni bil preveč razočaran: "Igrali smo odprto. Dokler je bil izid aktiven oziroma živ, mislim, da smo bili v vseh elementih igre z izjemo učinkovitosti boljši od Olimpije. S prvim polčasom sem bil zadovoljen, saj smo igrali kontinuirano v napadu in bili suvereni, premalo pa smo streljali od daleč. Radi bi zadržali dobre stvari in izboljšali izkoristek priložnosti, potem bi bili na pravi poti. Želimo si, da bi bile osvojene točke posledica naše dobre igre."

Vijoličasti v drugem polčasu strli Koprčane

Trije zadetki Maribora po strelih iz kota

Tako kot Tabor tudi Koper ni več moštvo, kakršno je bil jeseni. Konec oktobra je imel v Ljudskem vrtu pod taktirko zdaj rezervista Dareta Vršiča precej priložnosti za kaj več kot remi (1:1), tokrat je klonil s 4:2. V strelih v okvir vrat je bilo 7:2.

Mariborčane je na začetku tekme jezil sodnik Dragoslav Perić. Najprej je v 14. minuti pokazal na belo točko po domnevnem prekršku Luke Uskokovića (zamenjal je poškodovanega Špira Peričića) nad Nardinom Mulahusejnovićem, nato pa ni piskal 11-metrovke za Maribor, ko je Nikola Krajinović porinil Aleksa Pihlerja. 10 minut pred koncem prvega polčasa je s prvim golom v sezoni izenačil Marcos Tavares.

V drugem delu so gostitelji še dvakrat zadeli po strelu iz kota (Tavares je bil podajalec za 2:1), končni izid pa je z lepim strelom z roba kazenskega prostora postavil Jan Mlakar. Zanimivo bo videti, ali se bo v ponedeljek znašel na seznamu Mileta Ačimovića za domači Euro.

"Ponavljati bo treba nekatere stvari v igri, da nam bo prišlo v avtomatizem. V določenih obdobjih smo znova prehitro izgubljali žogo, lahko bi ostali bolj mirni. Gremo korak za korakom, pa bo videti bolje," je izjavil trener Saša Gajser.

Branilcu Kopra in dolgoletnemu članu vijoličastih Aleksandru Rajčeviću vrnitev pod Kalvarijo ne bo ostala v lepem spominu: "Prekinitve v drugem polčasu so nas čisto pokončale. Zadetke smo prejeli na prelahek način. Maribor je zasluženo zmagal."

27. krog

Sobota ob 15.00:
ALUMINIJ – DOMŽALE

Nedelja ob 14.45:
MURA – MARIBOR
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Ob 19.30:
KOPER – CELJE

Ponedeljek ob 15.00:
GORICA – CB24 TABOR SEŽANA

Sreda, 7. aprila, ob 17.15:
OLIMPIJA – BRAVO

Lestvica:                             
OLIMPIJA          26 14  8  4 34:16 50
MARIBOR           26 13  9  4 52:32 48
MURA              26 12  8  6 31:18 44
DOMŽALE           26 10 10  6 37:29 40
KOPER             26 10  6 10 33:36 36
BRAVO             26  8 10  8 26:26 34
CB24 TABOR SEŽANA 26  8  6 12 28:36 30
CELJE             26  7  5 14 23:32 26
ALUMINIJ          26  5  9 12 18:36 24
GORICA            26  4  7 15 17:39 19