Trener Maribora Ante Šimundža je tako skušal umiriti navijače na nedeljskem derbiju na Fazaneriji. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Maribora Ante Šimundža je tako skušal umiriti navijače na nedeljskem derbiju na Fazaneriji. Foto: www.alesfevzer.com

V 57. minuti nogometnega derbija na Fazaneriji je neznani storilec iz sektorja, ki je bil namenjen organizirani mariborski navijaški skupini Viole, proti igrišču vrgel močnejši pirotehnični izdelek, ta je padel na tla ob igrišču. Zaradi detonacije je bilo poškodovanih sedem ljudi, med njimi tudi otrok, pobiralec žoge. Že takoj po nedeljski tekmi je bilo znano, da je poškodovanih pet igralcev Mure in kondicijski trener omenjenega kluba – dva sta bila huje poškodovana, štirje pa lažje. Zaradi poškodb policisti zbirajo informacije o sumu storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Sorodna novica "Treba je najti sistemsko rešitev in potegniti ločnico med navijaštvom in huliganstvom"

Policisti obravnavajo tudi dve kaznivi dejanji poškodovanja tuje stvari, pri tem je bila poškodovana oprema na stadionu in parkiran osebni avtomobil. Obravnavali so še dve kršitvi zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi mamili in tri kršitve zakona o javnih zbiranjih (dvakrat zasežena pirotehnična sredstva in enkrat kršitve organizatorja). Po tekmi so policisti obravnavali eno kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru.

"Gre za prve ugotovitve, saj policisti nadaljujemo zbiranje obvestil in ugotavljanje dejanskega stanja zaznanih kršitev," so zaključili pri policiji.

Javni poziv policije

"Policisti pozivamo vse, ki bi razpolagali z informacijo o osebi, ki je odvrgla pirotehnični izdelek na igrišče oz. s posnetkom same detonacije ali storilca, da o tem obvesti policijo na telefonsko številko 113 oz. anonimni telefon 080-1200."

Dogodke na tekmi preiskuje tudi Nogometna zveza Slovenije. Ta je v ponedeljek potrdila uvedbo disciplinskega postopka po omenjeni tekmi.

Disciplinski postopek teče tako proti organizatorju tekme, nogometnemu klubu Mura, ter tudi proti mariborskemu klubu zaradi incidenta s pirotehničnim sredstvom, je za Odmeve v ponedeljek pojasnil generalni sekretar NZS-ja Martin Koželj. Oba kluba imata 72 ur od začetka postopka za predložitev odgovorov.

Policija išče storilca navijaškega incidenta

Odziv NK-ja Maribora
Vodstvo NK-ja Maribor, ki je že v nedeljo izrazilo obžalovanje zaradi dogodka, je na današnji novinarski konferenci sporočilo, da čaka na razjasnitev okoliščin in njegovih posledic. "Najpomembnejše spoznanje trenutno je, da se stanje poškodovanih izboljšuje. To velja tudi za Nika Kasala, ki je moral ostati v bolnišnični oskrbi in ga je športni direktor Marko Šuler tudi obiskal ter mu ponudil vse razpoložljive oblike pomoči od NK-ja Maribor," je povedal sodelavec službe NK-ja Maribor za stike z javnostjo Stipe Jerić.

Sklepi o razpletu nedeljske tekme z Muro, ki je bila zaradi incidenta predčasno prekinjena, še niso znani. "Klub je bil včeraj pozvan, da v 72-urnem roku poda izjavo disciplinskemu sodniku v povezavi z dogodki," je še dejal Jerić in dodal, da klub po svojih močeh sodeluje v vseh postopkih, "da bi to prenevarno početje, ki ne sodi na stadione, dobilo epilog".

Sorodna novica V navijaških izgredih poškodovanih šest članov Mure

Zakaj bi izgubili točke, če nismo naredili nič narobe?
Trenutno so Mariborčani osredotočeni na tekmo z Bravom. "Žal nam je vsem, tudi nam igralcem, kar se je zgodilo, a zdaj mora biti fokus na četrtkovi tekmi," je dejal mariborski igralec Sven Šoštarič Karič. Trener Šimundža je dodal, da takšnih dogodkov, kot so jim bili priča v nedeljo v Murski Soboti, ne morejo popolnoma odmisliti, a se morajo posvetiti nadaljnjim tekmam. Ne zdi se mu pošteno, da bi zaradi tega izgubljali točke.

Po besedah Šimundže je NK Maribor še vedno samozavestna ekipa. "Od prvega dne priprav smo začeli graditi to mentaliteto. Treba je zdržati do konca prvenstva in potem nadaljevati. Bravo je zelo tekmovalna ekipa, ne izbira sredstev, kako priti do točk, ima svoj način igre," je povedal.

"Trenutno stanje na lestvici ni ravno rožnato. Vsako točko, ki je na razpolago, potrebujemo," je dodal Šoštarič Karič. Tudi on meni, da ne bi bilo pošteno, da bi se točke z nedeljske tekme pripisale Muri. "Zakaj bi izgubili točke, če nismo naredili nič narobe? Nismo bili povod za to, kar se je zgodilo," je dejal.

Sam je bil v nedeljo v trenutku incidenta na drugi strani igrišča, zato ni točno videl, kaj se je dogajalo. "Bil je kaos, nihče ni vedel, kaj točno se dogaja," je povedal. Tudi sicer poskušajo nogometaši v času tekme v mislih čim bolj izklopiti dogajanje zunaj igrišča in se osredotočiti na svoje delo v ekipi, je dejal.

Podobno je povedal Šimundža. Kot je dejal, sami ne morejo biti odgovorni za vedenje navijačev, ne čuti se tudi kompetentnega glede ponujanja rešitev, s katerimi bi takšne dogodke v prihodnje preprečili. "S svojim odnosom, profesionalnostjo, človečnostjo, obnašanjem smo lahko samo vzor," je dejal.

Sramota

"Več kot imaš navijačev, večja so tveganja"
Jerić je poudaril, da še vedno ni jasno, kdo, kako in zakaj je v nedeljo zanetil eksplozivno sredstvo, zato je še prezgodaj za dokončne zaključke. Pojasnil pa je, da klub "veliko dela" z navijači. "Delamo največ, kar je mogoče, treba pa je vedeti, da je Maribor klub, ki ima največ navijačev v Sloveniji. Več kot imaš navijačev, večja so tveganja, da so med njimi tudi določeni problematični posamezniki. Nikakor ne gre vseh metati v en koš, v tem primeru gre za peščico, nad katero kot klub ne moremo imeti 100-odstotnega nadzora," je dejal.

Varovanje četrtkove tekme bo po navedbah Policijske uprave Maribor "opravljeno na podlagi izdelanega načrta varovanja, ki bo prilagojen varnostni oceni dogodka". Ob tem poudarjajo, da je za red na nogometni tekmi pristojen organizator (z rediteljsko oziroma varnostno službo), pomoč pa mu lahko nudi tudi policija.

Kasalo ostaja na pregledih; o izgredu spregovorili Mariborčani