Martin Koželj je poudaril, da je incident na Fazaneriji prioritetna zadeva, zato pričakuje hitro rešitev. Foto: MMC RTV SLO
Martin Koželj je poudaril, da je incident na Fazaneriji prioritetna zadeva, zato pričakuje hitro rešitev. Foto: MMC RTV SLO

Na tekmi 21. kroga Prve lige Telemach med Muro in Mariborom so izbruhnili nemiri. Glavni sodnik je srečanje prekinil v 57. minuti zaradi metanja pirotehničnih sredstev iz sektorja mariborskih navijačev na in ob igrišče. V močni eksploziji ob igrišču, kjer so se ogrevali predvsem Murini igralci, je bilo poškodovanih šest članov Mure – pet nogometašev in član strokovnega štaba.

18-letni Niko Kasalo bo zaradi poškodb ušesa in dodatnih preiskav v UKC-ju Maribor na opazovanju ostal najmanj do srede.

"Niko Kasalo je mlad fant. Ves čas smo v stiku z njim. Upam, da bo jutrišnji dan že bolj pozitiven in bo lahko normalno funkcioniral čim prej. Čas je, da NZS konkretno pove, kam gremo s temi stvarmi v prihodnje," je v pogovoru za TV Slovenija poudaril športni direktor Mure Robert Koren.

Koren: Čas je, da NZS konkretno pove, kam gremo

Tekma v Kopru preložena
Nekdanjemu reprezentantu, ki je zadel za edino zmago Slovenije na svetovnih prvenstvih junija 2010 proti Alžiriji, se je izpolnila želja, saj bo tekma Mure v naslednjem krogu prve lige preložena. V sredo ob 17.30 bi morali Prekmurci gostovati v Kopru. Nov termin bo znan naknadno. Naslednji dvoboj ekipo iz Murske Sobote čaka v nedeljo, ko na Fazanerijo prihaja ekipa iz Radomelj.

"Številčno smo zelo oslabljeni. Verjamem, da bosta NZS in Koper prisluhnila. Vsi moramo nekaj narediti, da se ta tekma ne odigra. Mi potrebujemo kakšen dan več, da vse skupaj damo vsaj malo na stran," je že pred uradno preložitvijo povedal Koren.

Stališče NZS-ja je v pogovoru s Sašo Jerkovićem razložil generalni sekretar Martin Koželj (pogovor lahko preberete spodaj). Ta je bil zvečer skupaj s Tinom Mudražijo z mariborske filozofske fakultete tudi gost Odmevov.

Pogovor z Martinom Koželjem (NZS) in Tinom Mudražijo (FF Maribor)
Mudražija: Bolj kot s kaznimi bomo uspeli z izobraževanjem in vzgojo mladih

Tin Mudražija, poznavalec nogometa s filozofske fakultete v Mariboru, je v Odmevih med drugim povedal: "Mislim, da težave v slovenskem nogometu niso tako velike, kot se jih po tem incidentu poskuša predstaviti. Nogomet v Sloveniji, predvsem pa navijaška subkultura, sta v zadnjih 30 letih zelo napredovala. Rasizem ni več težava, pretepov na stadionih je vse manj, je pa res, da je pirotehnika še vedno zelo velika težava, še posebej na derbijih med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu in Stožicah. Bolj kot s kaznimi bomo uspeli z izobraževanjem in vzgojo mladih. Mislim, da je v Murski Soboti deloval t. i. volk samotar, ki je izkazoval svoje frustracije mimo navijaške skupine. To je zelo pogost pojav na Zahodu. Proti temu se je precej težko bojevati."

Generalni sekretar NZS-ja pričakuje hitro disciplinsko odločitev po incidentu na Fazaneriji

Se je Nogometna zveza Slovenije že odzvala? So ukrepi že pripravljeni?
NZS se je v nedeljo odzval s sporočilom za javnost. Najostreje obsojamo dejanje, ki se je zgodilo na nedeljski tekmi. Obsojamo vsa dejanja, ki so povezana z nasiljem ali z drugim neprimernim vedenjem na nogometnih tekmah.

Ste že pripravili morebitne kazni za udeležene, za Maribor?
Disciplinski postopek vodi disciplinski sodnik, ki je neodvisen in samostojen organ. V skladu s pravilniki in predpisi NZS-ja bo odločeno, ko bo uveden disciplinski postopek, v katerem bodo razjasnjene vse objektivne okoliščine, ki so vplivale na to zadevo. To je prioritetna zadeva in pričakujemo odgovore, ki si jih vsi čim prej želimo.

V koliko dneh lahko pričakujemo ukrep?
Nimam pristojnosti, da bi lahko govoril o tem. Gre za pomembno zadevo in verjamem, da se bo zelo hitro odločilo.

Bo kazen, ki jo bo dobil Maribor, najstrožja do zdaj?
Ne vem, ker gre za disciplinskega sodnika. Ko bodo zbrana vsa dejstva, bo temu primerna tudi kazen.

Kako se krivda za nedeljski dogodek deli tudi na drugo stran, tudi na stran Mure?
Gre za kompleksno vprašanje, skupaj moramo poiskati sistemski odgovor. To pomeni, da sodelujemo s predstavniki države, zakonodajalci, policijo, nogometnimi klubi, navijači in drugimi, ki so pomembni, da se zadeva sistemsko uredi.

Je bilo varovanje na tekmi v Fazaneriji na primerni ravni?
Pred tekmo je bil izveden varnostno-organizacijski sestanek ob 8.30. Policija je pripravila oceno ogroženosti. Mislim, da je bilo dobro načrtovano. Po tem dogodku je jasno, da je še veliko rezerve in marsikaj bi se lahko bolje obravnavalo.

Kako lahko ob celotni varnosti navijači na stadion prinesejo toliko pirotehnike?
Upam, da nam bo ta dogodek odprl oči in nas spravil za isto mizo, kjer bomo lahko skupaj poiskali poti, da zadeve rešimo sistemsko za vnaprej.

Varnostnikom dovoljen le površinski pregled vrhnjih oblačil in prtljage

Pomeni to tudi, da bo posamezniku prepovedan vstop na nogometno tekmo po takšnem prekršku?
Mislimo, da je stvari treba sistemsko obravnavati. Treba je potegniti ločnico med navijaštvom in huliganstvom. Vedno na koncu za posameznim dejanjem stoji neka oseba. Mislim, da je treba poiskati posameznega krivca, ki bi tudi nosil odgovornost. Nogometni klubi nosijo vso objektivno odgovornost za svoje navijače.

Bo Maribor kaznovan tudi zaradi tega, ker je bil v preteklosti pokroviteljski do Viol?
Disciplinski sodnik sprejema sklepe. To ni pristojnost NZS-ja.

Je zdaj čas za najstrožjo kazen klubu oz. za dramatične spremembe, ko gre za tovrstne prekrške v našem tekmovanju?
Predvsem si najprej želimo, da nihče od udeležencev ne bi čutil trajnih posledic. Vsi si želimo, da se zadeve uredijo in se tovrstni incidenti ne ponovijo.

Si prizadevate tudi za to, da se spremeni tudi zakonodaja?
Seveda. To je eden izmed korakov, da pridemo do sistemske ureditve.

Sorodna novica Nogometaš Mure v bolnišnici najmanj do srede; Viole incident pripisale "neodgovornemu posamezniku"

Delegat na tekmi na Fazaneriji je vztrajal, da se srečanje nadaljuje. Je storil prav?
Zagotovo so se vsi, ki so imeli pooblastilo na tej tekmi, pravilno odločili. Disciplinski postopek bo razjasnil vse okoliščine.

Ste se že pogovarjali s predstavniki Mure?
Smo se pogovarjali s predstavniki klubov. Vsi so bili prestresni. Vsem je bilo izjemno hudo za vse, ki so bili udeleženi pri tem poku.

Kakšna je možnost, da se tekma registrira z izidom 3:0 za Muro?
Ne bi rad ustvarjal sklepov že vnaprej.

Kako bo nedeljska tekma vplivala na preostanek prvenstva? Naslednji krog je že sredi tedna. Mura ima zdaj še več težav zaradi tega dogodka.
Zadeva ni preprosta in maksimalno se ji bomo posvetili. Verjamem, da bomo čim hitreje prišli do disciplinskega sklepa.

Kaj to pomeni za tekmo Mure v Kopru v sredo?
Težko komentiram, ker je treba najprej razjasniti vse okoliščine in poiskati maksimalne rešitve za naprej.

Bo ta dogodek neka prelomnica na naših stadionih? Se napovedujejo strožji ukrepi? Bo to konec za neotesance, ki se pojavljajo na nogometnih stadionih?
NZS-ju je žal za incident. S tem je odvzeta celotna pozornost nogometu in nogometašem. Upam, da bo to ločnica med preteklostjo in prihodnostjo. Upam, da bomo skupaj poiskali pot, ki nam bo omogočila, da bomo prišli na tekme spremljat prelep nogomet, in ne vse drugo. Taki incidenti zagotovo nimajo prostora na nogometni tekmi.

Po izgredu v Murski Soboti se vrstijo pozivi, naj krivce kaznujejo
Pogovor s kliničnim psihologom Aleksandrom Zadelom o navijaškem incidentu
Pestra zgodovina navijaških izgredov na slovenskih stadionih