"Težko bi se strinjal, da gre za hitenje. Od ustavitve tekmovanj smo bili vseskozi v stikih z NIJZ-jem in ministrstvom za zdravje. Potrpežljivo smo čakali in pripravljali ustrezne ukrepe. Ustavili in končali smo vsa preostala tekmovanja in postopno uvajali protokole za posamezne situacije, najprej za individualno vadbo, pa za nekontaktno in kontaktno vadbo. Po rahljanju ukrepov so se začele prijateljske tekme, zdaj se lahko nadaljuje tudi prvenstvo. Ravnali smo odgovorno in korektno," je predsednik NZS-ja povedal v Odmevih na TV SLO.

Sorodna novica Kosič: "Na celjskem stadionu bi se hitro našla rešitev tudi za vrnitev gledalcev"

Prvoligaški nogomet je znanilec vrnitve v približno normalno življenje. Včeraj smo videli prvi dve tekmi, danes bo vodilna Olimpija gostovala v Sežani, jutri bosta še tekmi Bravo – Triglav in Domžale – Maribor (prenos na TV SLO 2).

Zakaj odločitev, da se nadaljujeta le Prva liga in pokalno tekmovanje? "Osnovni razlog je bil, ker bi si v preostalih ligah težko privoščili izpolnjevanje vseh teh protokolov. Gre tudi za najpomembnejše športno tekmovanje v državi. Tekme bodo določile, kdo bo prvak, kdo bo Slovenijo zastopal v Evropi in kdo bo izpadel iz lige. Teh odločitev je veliko in najboljše je, da se odloči na igrišču."

Bi se lahko zgodilo, da bi prvenstvo prekinili, če bi ena ekipa zbolela? "Pripravljene imamo ukrepe in se bomo ustrezno odzvali glede na to, kaj se bo dogajalo na terenu. Logično je, da lahko pride tudi do zapletov. Za zdaj vse poteka v redu. Opravili smo vsa potrebna testiranja pred začetkom. Okužb ni bilo."

Mijatović je še povedal, da kriza nogometu ni prinesla prav nič dobrega, ampak same težave. Seveda si želi, da bi se na stadione čim prej vrnili tudi gledalci: "Tekme brez gledalcev – to ni to. Nogomet se igra zaradi gledalcev. Do takrat, ko bo to mogoče, je v redu, da imajo vsaj gledalci pred TV-zasloni kaj od tega."

Pogovor s predsednikom NZS-ja Radenkom Mijatovićem