Nekdanji
Nekdanji "wunderkind" Mure, vsaj tako je bil označen v legendarni nogometni simulaciji Football Manager, je v Prvi ligi debitiral pri 16 letih. S Koprom je osvojil Pokal Slovenije leta 2015, po Rudarju je okusil pol leta tujine na Cipru, nato pa podpisal za Celje, kjer je lani z goli in podajami vendarle začel potrjevati velik talent. Foto: www.alesfevzer.com

"Raste pritisk, a raste tudi samozavest. Zdaj je pa na nas, kako bomo to skombinirali. Smo dobra klapa, dihamo drug za drugega. Da, pogovarjamo se o tem, da letos lahko več naredimo. Osebno si želim naslov in verjamem, da ga lahko s fanti tudi osvojimo," kapetan Celja Mitja Lotrič ne skriva osebnih ambicij, da bi 22. julija ob koncu Prve lige 2019/20 sam dvignil zlato žogo za naslov prvaka Slovenije. In 2:0 na sosedskem derbiju proti Rudarju je bil pomemben korak proti prvemu naslovu za Celje.

Celjani v drugem polčasu strli odpor Rudarja

Prvi podajalec in tretji strelec lige
Celjani so se pošteno namučili na sosedskem derbiju proti realno že izpadlim knapom, ki jih je v obup spravljal vratar Matjaž Rozman – petkov večer je končal s kar 11 obrambami. Na drugi strani igrišča je za pragmatično zmago zdaj prvih izzivalcev vodilne Olimpije poskrbel ravno Lotrič -– najprej je s petko prispeval že 9. podajo sezone, s čimer je zdaj sam prvi asistent prvenstva, na koncu pa je 25-letni Prekmurec še zabil 13. gol sezone, s čimer je tretji strelec lige.

Kvartet natresel že 45 golov
"Mi štirje napadalni igralci smo zdaj že nekaj časa skupaj, dve sezoni, z Luko Kerinom in Dariem Vizingerjem tri. Pozna se nam osebna povezanost, vemo, kako dihamo. Zasluge gredo celotni ekipi, sam sem pa osebno tudi vesel, da končno lahko pokažem, česa sem sposoben, in verjamem, da to kažem tudi na igrišču,"
je Lotrič v pogovoru za Val 202 opisal kemijo najbolj udarnega napada Prve lige, potem ko je dobremu prijatelju Mateju Radanu končno zabil gol in si tako za bonus prislužil še pijačo na račun vratarja Rudarja.

Mitja Lotrič, Dario Vizinger, prvi petkov strelec Luka Kerin in Ivan Božić so skupaj doslej dosegli 45 od skupaj 55 golov Celja, večinoma med seboj pa so si razdelili še 26 podaj. Učinek razigranega kvarteta je povsem enak strelskemu izkupičku Aluminija, kolektivno pa je nevarnejša samo Olimpija (52 golov s tekmo manj).

Sorodna novica Mura slavi prvo pokoronsko zmago; Celje še bližje Olimpiji

Osrednja tema vseeno še sama vrnitev in pravila
Ob nadaljevanju slovenskega državnega prvenstva v nogometu po trimesečni prekinitvi zaradi izbruha in razglasitve epidemije so celjske šampionske sanje vseeno morale še prepustiti osrednje mesto pogovora sami postkoronski vrnitvi, o protokolih, ki se jih morajo držati nogometaši, in odstotnosti navijačev.

Po tekmi pozdravili navijače na stopnišču
Gledalcev na Stadionu Z'Dežele, ki je s 13.059 sedeži uradno drugi največji stadion v Sloveniji, uradno ni bilo, a jih je bilo slišati. Pred in med tekmo zlasti iz lokalov pod osrednjo tribuno, po koncu tekme pa so člani navijaške skupine Celjski grofje prišli proslavit zmago na strmo stopnišče na severozahodu, s katerega se vidi na igrišče.

"Sam sem slišal celjske grofe že pred tekmo, po tekmi smo jih šli pozdravit. Upam, da se bodo že kmalu navijači in s tem tudi grofje vrnili na tribune," je Lotrič spregovoril o paradoksu, ko se je med tekmo slišalo navijanje iz nedrij osrednje tribune, kjer se je pred izbruhom koronavirusa v povprečju na domačih tekmah NK Celja zbralo 975 gledalcev.

Rudar verjame, da bo marsikomu trn v peti

Rudar Velenje tudi po 26 odigranih tekmah ostaja brez zmage in je ob zaostanku 16 točk za devetimi Domžalami obsojen na izpad. "Lepo, da smo sploh v tem položaju, da se o tem govori. Dejstvo je, da smo drugi in smo že kar nekaj časa neporaženi. S fanti se o tem pogovarjamo, tudi nocoj so pokazali svojo sposobnost. Smo pragmatično zmagali. Bi našel položaje, ko nismo bili pravi, a fantje so motivirani. Veselimo se srečanja z vodilno Olimpijo," je po tekmi povedal novi trener Velenjčanov Domen Beršnjak, ki je večino kariere preigral v Celju. V prvem delu so knapi pošteno nadigrali grofe, od katerih imajo kar 38 točk manj. Zaradi igranja z roko so jim razveljavili gol Pušaverja, ki so mu ob tem še zbili žogo s črte, v obup jih je spravljal Rozman.

"Če doslej nismo zmagali ... Realno je za nas ta sezona že izgubljena. A gre za spoštovanje do kluba in nas samih. Zagotovo se bomo borili do konca, tudi ko bomo uradno izpadli. No, mogoče pa tekma ali dve in se še zgodi kakšen čudež. Nenazadnje tudi NZS še ni čisto dokončno odločila, mogoče pa še čakajo in bodo razširili ligo na 12 klubov in ne bo izpada. V naši zgodovini smo že dvakrat izpadli in smo se tudi vrnili iz druge lige, smo klub s tradicijo," je veteran Damjan Trifković zagotovil, da bo Rudar preživel in se vrnil.

Radan o pravilih: Moramo se jih držati, a je vse pretirano
O samih pravilih, ki se jih morajo držati igralci, trenerji in preostalo spremljevalno osebje na tekmi, je imel jasno mnenje vratar Rudarja Matej Radan: "Moramo se jih držati, smo se kar prilagodili. A mislim, da je vse pretirano. Da moramo z maskami prihajati na igriše in držati razdaljo. Glede na to, da smo bili vsi testirani in vsi negativni, bi jih lahko tudi umaknili."

S prijateljem iz nasprotne ekipe se je strinjal tudi celjski kapetan Lotrič: "Tudi meni ne diši. Igralci smo vsi skupaj, treniramo, se vozimo, vsi smo bili testirani in negativni. Glede nogometa verjamem, da bi se jih sprostilo. Tudi glede tribun verjamem, da bi se lahko vrnili tudi gledalci na neki način."

Kosič verjame v hitro vrnitev gledalcev na tribune
Na novinarski konferenci trenerjev je bil celjski strateg Dušan Kosič prepričan, da se bodo v skladu s popuščanjem ukrepov po koncu epidemije gledalci vrnili že v kratkem. "Gledalci se bodo vrnili že kmalu. Verjamem, da na takšnem objektu, kot je celjski stadion, bi lahko hitro našli rešitev tudi za vrnitev gledalcev z omejitvami," je Kosič dal vedeti, da glede na zdaj veljavno dovoljeno zbiranje do 200 ljudi, na nogometnih stadionih, sploh večjih in urejenih objektih, kot so Stožice, Ljudski vrt, Stadion Z'Dežele, Fazaneriji, ni ovira tudi uvedba obvezne proste vmesne vrste in dodatnih nezasedenih sedežev med posamezniki.

Celje je prvo zmago v sezoni doseglo šele v petem krogu, a zdaj so že pri 13. S tretjim zaporednim uspehom so se utrdili na drugem mestu, kamor so se prvič povzpeli ravno pred prekinitvijo zaradi epidemije. Četa Dušana Kosiča je neporažena osem krogov, nazadnje so klonili 23. novembra doma proti Olimpiji (1:3), za kar se bodo skušali oddolžiti v naslednjem (27.) krogu v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Celje je prvo zmago v sezoni doseglo šele v petem krogu, a zdaj so že pri 13. S tretjim zaporednim uspehom so se utrdili na drugem mestu, kamor so se prvič povzpeli ravno pred prekinitvijo zaradi epidemije. Četa Dušana Kosiča je neporažena osem krogov, nazadnje so klonili 23. novembra doma proti Olimpiji (1:3), za kar se bodo skušali oddolžiti v naslednjem (27.) krogu v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com

Tisoča prvoligaška tekma Celja
O samem savinjsko-šaleškem derbiju, ki je bil jubilejna tisoča prvoligaška tekma NK Celje, je Kosič povedal: "Pričakovali smo takšno tekmo. Rudar ima spodoben kader in je motiviran. Priigrali so si kar nekaj priložnosti, nas je reševal vratar Matjaž Rozman, ki je briljantno oddelal svoj posel. V drugem polčasu smo si skozi zgoščeno obrambo nasprotnika priigrali dva gola za zmago, ki je zelo pomembna za naprej."

Pragmatična zmaga pred Olimpijo
Če so v zadnjih sezonah najbližji tekmeci Mariboru in Olimpiji vnaprej prepuščali boj za naslov, je zdaj to vsaj v Celju drugače. "Lepo, da smo sploh v tem položaju, da se o tem govori. Dejstvo je, da smo drugi in smo že kar nekaj časa neporaženi. S fanti se o tem pogovarjamo, tudi nocoj so pokazali svojo sposobnost. Smo pragmatično zmagali, bi rekle tudi nekoč veliko boljše ekipe v nocojšnjem primeru," je Kosič opozoril na dejstvo, da so bili večino tekme podrejeni in manj nevarni, a so na koncu osvojili tri točke, s čimer se v naslednjem krogu pripravlja vzdušje za pravi prvenstveni derbi.

Drugo Celje namreč naslednjo soboto ob 18.00 gostuje v Ljubljani. "Veselimo se srečanja z vodilno Olimpijo," se smeji ikoni zeleno-belih na celjski klopi. S tem se bo končala tretja četrtina sezone 2019/20, kar pomeni, da se bosta trenutno vodilna kluba Prve lige med seboj udarila še v zadnjem, 36. krogu. Mogoče se bodo takrat le uresničile sanje Savinjčanov o prvem zgodovinskem naslovu prvaka za Celje.

Mura v gosteh ugnala Aluminij

V "šumi" za ograjo vseeno tudi navijači
Prva pokoronska tekma se je igrala v Kidričevem, kjer se je v šumi pred prekinitvijo v povprečju zbiralo po 679 gledalcev na tekmi. Zdaj jih tehnično seveda ni bilo, a zaradi narave športnega parka Aluminija, ki je sredi gozda, je bilo na drugi strani ograj vidnih kar nekaj gledalcev, ki pa so večinoma stiskali pesti za gostujočo Muro, ki je s slavila zmago s 3:1.

Grubor: Poraz ni tragedija
Aluminij je izpustil priložnost, da bi se vrnil na drugo mesto in ostal ob boku Celja ter na lovu za Ollimpijo. "To ni nobena tragedija. Res smo izgubili tri točke. Ključni trenutek tekme je bila izključitev Ivana Kontka. Takoj nato smo iz prekinitve še prejeli zadetek. Razumljivo, da je bilo potem težko kaj narediti. Priložnosti, ki smo jih imeli, nismo izkoristili. Morali bi biti konkretnejši. Prva tekma. Gremo naprej," je trener Aluminija Slobodan Grubor komentiral razplet prve tekme 26. kroga.

Trenerja o pravilih in protokolih za tekmo

Slobodan Grubor: "Naenkrat je prišlo veliko novih pravil. Ko si moraš zapomniti toliko novosti, mogoče res nekoliko izgubiš pri zbranosti za samo tekmo. To nas vseeno ni preveč motilo, smo se prilagodili in igralci na zelenici so pokazali dobro tekmo."

Ante Šimundža: "Vsi smo v nekem novem položaju z vsemi temi protokoli. Od prihoda na stadion, novi vhod, merjenje. A to so dejavniki, na katere ne moremo vplivati. Fantje se jih držijo in so dobro odreagirali."

Tekmo prelomila izključitev
Zdesetkani Aluminij brez Leka, Klepača in Štora je razpadel po izključitvi Ivana Kontka v 73. minuti. "Jutri po analizi te tekme bomo začeli razmišljati o pokalnem polfinalu. Nezbranost v obrambi je pripeljala do prvega gola. Drugi gol je bil posledica rdečega kartona in prekinitve, pri kateri smo bili površni. Zadovoljen sem bil z dogajanjem na igrišču. A ko po izključitvi prejmeš takoj gol ob igralcu manj, je zelo težko," je sedmi poraz sezone povzel Grubor, ki se bo skupaj z varovanci lahko hitro oddolžil Muri.

Revanša za večjo nagrado – finale pokala
V torek ob 17.30 na Brdu namreč ista kluba igrata polfinalni obračun Pokala Slovenije, a obe strani sta zmanjševali pomen in vpliv petkovega obračuna na dvoboj za preboj v pokalni finale. Bržkone tudi zaradi zmanjševanja pričakovanj in pritiska, saj je dejstvo, da bo torkov zmagovalec nato veliki favorit za osvojitev pokala, saj bo na drugi strani finalnega obračuna v 24. junija stal boljši iz drugoligaškega polfinalnega para Radomlje - Nafta.

Zmaga lahko tudi marsikaj zamegli
"Zame osebno naslednja tekma z istim tekmecem pomeni, da je to nekaj povsem drugega. Drugo tekmovanje, drugi ambient. Ta tekma lahko samo pozitivno ali negativno vpliva na pripravo na pokal in nič drugega. Lahko nam tudi marsikaj zamegli, zaradi česar moramo biti zelo previdni,"
je v značilnem slogu svaril trener Mure Ante Šimundža.

"Prisotna je bila velika želja po igri. Ključni trenutek je bila izključitev in gol iz sledeče prekinitve. Dobili smo igralca več in povedli z 2:1 ter pripeljali tekmo do konca," je na kratko prelomni trenutek tekme opisal še gostujoči trener, ki pa se je zato bolj razgovoril o strelcu na koncu odločilnega gola.

19-letni Kai Cipot je raznovrstni napadalno usmerjeni igralec, ki se je iz vezista prelevil v napadalca, medtem ko je oče Fabijan iz napadalca napredoval v odličnega branilca. V letošnji sezoni je Kai dosegel tudi 19 golov na 16 tekmah mladinske lige, s čimer je postal kralj strelcev nedokončane 1. SML. Foto: www.alesfevzer.com
19-letni Kai Cipot je raznovrstni napadalno usmerjeni igralec, ki se je iz vezista prelevil v napadalca, medtem ko je oče Fabijan iz napadalca napredoval v odličnega branilca. V letošnji sezoni je Kai dosegel tudi 19 golov na 16 tekmah mladinske lige, s čimer je postal kralj strelcev nedokončane 1. SML. Foto: www.alesfevzer.com

Kai Cipot na nogometnem zemljevidu Slovenije
Po odbitku je mrežo Aluminija drugič stresel Kai Cipot, 19-letni napadalec, sin Murine legende Fabijana Cipota. Prvoligaški prvenec v sedmem nastopu med slovensko elito, pri čemer je drugič začel v prvi postavi. Prvič je med člani zablestel konec lanskega oktobra, ko je zadel na povratni tekmi pokalnega četrtfinala z Domžalami.

"Sodeč po očetu, bi bil zelo presenečen, če ne bi bil tako fizično močan. Kai Cipot je igralec, ki je v tej sezoni že dobil priložnost v Evropi, bil je eden ključnih dejavnikov za spremembo poteka tekme v pokalu. Preprosto je odigral dobro tekmo - ne bom rekel odlično, imel je tudi minuse. A če se bo zadovoljil s tem, bo zelo hitro konec. On je na začetku, prikazal se je na nogometnem zemljevidu Slovenije. Samo trdo delo, višji cilji in zagnanost ga bodo pripeljali še na višji nivo. Zagotovo ima razpon v fazi napada na kar treh različnih položajih. Glede na potrebe mu zaupam, da se bo znal prilagoditi. To je ena od stvari, ki so potrebne, če želi nogometno odrasti in postati igralec, na katerega se računa," je Šimundža natresel nekaj svaril in napotil za prihodnji uspeh Kaija v črno-belem dresu.

Mojstrovina Pečnika iz spornega indirekta
Muraši se niso strinjali, da je Damir Skomina dosodil indirektni strel, saj bi po njihovem mnenju Matic Maruško pod pritiskom napadalca zabil avtogol, če ne bi bilo odlične obrambe Matka Obradovića. Zaradi premikanja v zidu je sledila še ponovitev indirektnega strela, iz katerega je Tilen Pečnik dosegel mojstrski gol za izenačenje. "Fenomenalno izveden drugi strel. Ponovitev mu je pomagala pri večji umirjenosti pred strelom, ob prvem poskusu so se malo zapletli. Indirektni streli je položaj, v katerem je strelec v prednosti," je strelca Aluminija pohvalil Šimundža.

Pogovor s predsednikom NZS-ja Radenkom Mijatovićem

Najhitreje v Evropo prek pokala
Aluminij je ostal pri 45 točkah, Mura pa je skočila na 41 točk, s čimer se znova zgoščuje prostor v prvi peterici – ob tekmi manj ima vodilna Olimpija 9 točk več od Prekmurcev. Sobočani se uradno ne obremenjujejo z Evropo, a tako kot Kidričanci dobro vedo, da pokal ponuja hitro pot v Evropo, ki bi z denarnimi nagradami že v štartu zagotovil dobro podlago za prihodnjo sezono. V prihajajoči sezoni bi se edina prvoligaška kluba, ki sta v letu 2019 poslovala z otipljivim dobičkom, tako lahko samo še utrdila pri vrhu slovenskega nogometa.

Nihče ni zares vedel, kaj pričakovati
Za začetek je prevladalo zadovoljstvo, da se je sezona 2019/20 sploh lahko nadaljevala in se bo, tako vsi upajo, tudi končala na zelenicah, četudi je bilo pred vnovičnim zagonom ogromno dvomov in vprašanj. "Težka tekma, dolg premor, priprave, nihče ne ve, v kakšnem stanju si zares. Že po osmih tednih priprav in do 10 pripravljalnih tekmah ne veš povsem, kaj šele po treh, štirih tednih in dveh prijateljskih tekmah zdaj. Si v negotoveem položaju, pri čemer je zelo pomembna mentalna pripravljenost, naša motivacija, naša želja po napredovanju. Zagotovo pogrešamo 12. igralca, a se zavedamo, da so navijači vedno z nami," je v Kidričevem po deseti zmagi sezone razmišljal Šimundža.

Tekmovalni šport v Sloveniji se je udarno vrnil in – sodeč po prvih dveh petkovih tekmah – se po trimesečni prekinitvi zdaj napoveduje prijetno nogometno pooletje, kjer se vsaj pokalni, če ne tudi državni naslov nasmiha klubom, ki niso ravno vajeni lovorik.

Reportaža iz Celja: Kako drugačna je organizacija tekme?