Timi Max Elšnik in Albert Riera na novinarski konferenci po tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Max Elšnik in Albert Riera na novinarski konferenci po tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Nekaj manj kot deset tisoč gledalcev v Ljudskem vrtu je v 22. krogu Prve lige Telemach videlo sedmo zaporedno zmago vijoličastih v državnem prvenstvu (2:0), s katero so se vodilnim Ljubljančanom približali na 12 točk zaostanka. "Lep derbi je bil, odlično vzdušje. To so dnevi, za katere nogometaši živijo. Bila je dobra tekma, intenzivna, v nekaterih trenutkih smo želeli igrati prehitro, kar se na derbijih rado zgodi. Takšne tekme odločajo majhne podrobnosti. Ni bilo velike razlike med moštvoma. Tudi Maribor si ni ustvaril zelo veliko priložnosti," je pojasnjeval trener Olimpije.

Kapetan Timi Max Elšnik je dodal: "Čestitke Mariboru za zmago. Bil je trd derbi. Že pred tekmo je bilo čutiti napetost in tenzije, omenjala se je zaključna žogica, da bi lahko že odločili prvenstvo. To se je potem poznalo tudi na igrišču. Bilo je veliko raztrgane igre, prekinitev, VAR, kartoni. V vzdušju so gledalci lahko uživali, v igri pa malce manj. Na derbijih moraš po navadi na silo oziroma mišice izvleči rezultat. Maribor je izkoristil nekaj svojih priložnosti, mi jih žal nismo. Morda je bila ključna zapravljena 11-metrovka, s katero bi se lahko vrnili v igro, imeli smo tudi igralca več. Dvigniti moramo glave, še vedno imamo 12 točk prednosti. V pomlad smo vstopili s 13. Dobro je, da je že v sredo nova tekma, da ne bomo predolgo razmišljali o tem porazu. Verjamem pa, da bo Maribor po tej zmagi dobil še večji zagon in upanje v lovu za nami."

Elšnik je govoril o dogodku v 50. minuti, ko je bil po igranju z roko v kazenskem prostoru izključen Josip Iličić, vratar Maribora Ažbe Jug pa je ubranil 11-metrovko Mariu Kvesiću, s katero bi lahko Olimpija znižala na 2:1.

Vrhunec derbija: Jug ubranil 11-m po izključitvi Iličića

Riera prepričan, da bi morala Olimpija dobiti še eno 11-metrovko

Sodnik David Šmajc je sicer s svojimi odločitvami večkrat razburil igralce in gledalce na tribunah. "Delo sodnika je, da ima nadzor nad tekmo. Ko se enkrat odločiš za neki kriterij, je najbolje, da se ga držiš. Če pa je kriterij različen iz dvoboja v dvoboj, potem pride do živčnosti pri igralcih. Nogometaši se malo izgubijo, saj ne vedo, do katere meje lahko gredo. Mislim, da danes za obe ekipi ni bilo najboljše sojenje. Tudi poln stadion je imel na sodnika gotovo vpliv. Do nikogar pa ne gojimo zamer. Zares velike napake se zaradi VAR-a ne bi smele dogajati. Verjamem, da so bile vse odločitve pravilne in da ni bilo napak, čeprav naš trener pravi, da ni bilo prepovedanega položaja ob tisti odločitvi VAR-a v 80. minuti, da ne dobimo še druge 11-metrovke."

Sodniki so ljudje (vsi delamo napake), toda ali ni prišel VAR (stroj) v nogomet, da bi pravilno pomagal?,
Sodniki so ljudje (vsi delamo napake), toda ali ni prišel VAR (stroj) v nogomet, da bi pravilno pomagal?," je na Instagramu zapisal Albert Riera. "Zelo ravna črta," je dodal pod fotografijo spornega prepovedanega položaja in zapis opremil s smeškom. Foto: Zajem zaslona, Instagram

Riera je čisto na začetku novinarske konference o tem povedal: "Lahko bi govorili o več akcijah, sam sem se pri njemu pritoževal samo zaradi ene, ki se mi prej še ni pripetila. Na posnetku sem jasno videl, da Aldair ni bil v prepovedanem položaju, rad bi to preveril potem v miru. Zaradi igranja z roko bi morali dobiti še eno 11-metrovko, Milec pa bi bil izključen."

V isti sapi je Španec na klopi Olimpije nato nadaljeval, da noče več razpravljati o sodnikih. "Četudi je šlo za napako, osredinimo se raje na nogomet. S tem bomo naredili uslugo slovenskemu nogometu. Tudi pred tekmo sem bral članke o sodniku, ali je boljši za nas ali za njih. Nemogoče je, da bi kdo sodil v pomoč eni ekipi. Prepričan sem, da bomo tudi po tekmi veliko govorili o sodnikih. Kar nekaj odločitev ni bilo nam v prid, a bi prosil vse, da jim pomagamo. Njihovo delo ni lahko. Prosim, da me ne sprašujete več o sodnikih, saj na ta vprašanja ne bom odgovarjal."

Je pa še eno sporno sodniško odločitev, izključitev Aljaža Krefla v 62. minuti, pokomentiral Elšnik: "Krefl je prvi rumeni karton dobil, ker ga je Iličić po pomoti s komolcem zadel v glavo, ker je pač nekoliko višji. Krefl se je malce razjezil nanj, sodnik pa je obema pokazal rumeni karton. Toda šlo je za normalno interakcijo med igralcema, saj se nismo prišli sem objemat. Ni bilo nič grdega oziroma pretirane agresivnosti. Na koncu sta bila oba igralca izključena. Krefl je rekel, da pri drugem kartonu ni bilo kontakta. Kaže, da se je Božić malce ustrašil podplata in se je zadrl. V takšnih položajih po navadi ne daš kartona igralcu, ki že ima rumeni karton. Ne moremo pa reči, da je to ključno vplivalo na derbi."

Statistika tekme Maribor – Olimpija (vir: Šport TV)

Streli: 11:14 (prvi polčas 6:5)

V okvir vrat: 7:5 (5:2)

Koti: 3:4 (0:0)

Prekrški: 24:13 (10:6)

Posest žoge: 42:58 odstotkov (40:60)

Milec: Upam, da smo Olimpiji zadali mali "knockdown"

"Ni nujno, da si boš z več napadalci pripravil več priložnosti"

Nazaj k nogometu. Je bil Riera zadovoljen s svojimi taktičnimi odločitvami in izbiro igralcev na posameznih položajih? "Prepričan sem bil, da je to pravi način, da bi premagali Maribor. Eno je teorija, drugo praksa. Če tekmec iz prvih treh strelov dvakrat zadene, ti ne pomaga nobena taktika. Tudi sami smo bili večkrat okrog njihovega kazenskega prostora, učinkovitost pa ni takšna, kakor bi si želeli. Med tekmo smo morali zaradi zaostanka in Kreflovega rdečega kartona zamenjati nekaj položajev. Sprejemam tudi svoj del krivde, mogoče bi se moral odločiti drugače. Drugič bomo morda igrali s petimi branilci in bomo bolje igrali tudi v napadu. Razmišljanje, da si v napadu nevarnejši, če v igro pošlješ več napadalno usmerjenih nogometašev, je včasih napačno. Ni nujno, da si boš z več napadalci pripravil več priložnosti. Z Ruijem Pedrom in Sešlarjem v napadu sem želel, da osrednja branilca Maribora ne bi bila fiksirana, želel sem, da bi bila bližje Repasu in Antolinu, da bi bila zaposlena, mi pa bi napadali prostor. To je bil načrt. Če bi igrali s klasičnima napadalcema, kot sta Bristrić in Nukić, bi imeli manj premoči v kazenskem prostoru."

Svit Sešlar in Rui Pedro se v prvih dveh spomladanskih krogih nista vpisala med strelce. Foto: www.alesfevzer.com
Svit Sešlar in Rui Pedro se v prvih dveh spomladanskih krogih nista vpisala med strelce. Foto: www.alesfevzer.com

Elšnik je razmišljal še o ranljivosti Olimpije v obrambi: "Na začetku tekme smo nadzorovali žogo in bili več časa na njihovi polovici. Prvi zadetek smo prejeli po protinapadu. Pričakoval sem, da bo Maribor čakal na svoje priložnosti in bil nevaren iz protinapadov in polprotinapadov. To se nam ponavlja že vso sezono. Takšna ekipa smo, da napadamo in dominiramo v polju. Ostanemo odprti in vsi tekmeci si proti nam ustvarijo dve, tri konkretne priložnosti, tudi Gorica ali Radomlje. Maribor pa ima še več individualne kakovosti, ustvaril si je še nekaj več in zadel."

Opozoril pa je tudi na stare težave zeleno-belih v napadu: "Malce se matramo, saj je težko prebiti bloke. Če res ni odličnega predložka, je težko priti do dobre priložnosti. Tistih polprotinapadov, ki smo jih tokrat imeli, pa nismo dovolj dobro izkoristili."

Sorodna novica Maribor nadigral Olimpijo, junaka vijoličastih Brnić in Jug

Nikomur ne dovoli, da bi porušil pozitivo

Riera je kljub tretjemu porazu v sezoni ohranil pozitivno razmišljanje: "Po tekmi sem rekel vsem igralcem, da si zaslužijo velik objem. Lahko izgubimo danes, v sredo, v soboto ... Toda kar je ta ekipa naredila v petih mesecih, se ne more pozabiti. Zaslužijo si spoštovanje. Ne bomo jih zdaj obsojali, ker so enkrat izgubili. Kot sem že velikokrat rekel, bomo prejemali zadetke in izgubljali tekme. Nismo najboljši na svetu, ne pa tudi najslabši."

Španec poudarja, da bo slaba volja težko načela njegovo moštvo: "Ne smem jim dovoliti, da ne bi trenirali z veseljem. Seveda nismo stroji, vzdušje ne more biti ves čas na enaki ravni, toda moram vonjati in čutiti neko pozitivo ter ne dovoliti nikomur, da jo poruši. Mislim, da sem boljši pri ustvarjanju dobrega vzdušja kot trener. Tudi če bi izgubili trikrat zapored, bi znal poskrbeti, da igralcev to ne bi preveč potrlo. Kot trener pa se moram še veliko naučiti. Rekel sem jim, naj se objamejo, pozabijo na današnjo tekmo in se osredinijo na naslednjo proti Gorici."

Timi Max Elšnik o razpletu derbija:
"Maribor je zasluženo zmagal, ni se mi pa zdelo, da mi nismo imeli rešitev in da so bili oni po igri toliko boljši. Ko so imeli dober izid, se jim ni bilo več treba toliko ukvarjati s svojo igro. Igrali so preprosto z dolgimi žogami naprej. Tudi prvi zadetek so dosegli na takšen način po odbiti žogi. V zadnje pol ure je bilo po izključitvi Krefla ob igri devetih proti devetim več prostora in jim je tudi to morda šlo na roko. Specifična tekma, čisto drugačna kot tista prejšnja v Stožicah. Spet smo imeli igralca več, a tega nismo znali unovčiti."

O Žanu Vipotniku:
"Trenutno mu gre vse kot po maslu. Ne morem pa reči, da je pri zadetku vse naredil fenomenalno. Če smo čisto realni, je bil prvi strel polna 'bomba' v Vidovška. Po odbiti žogi je znova streljal na polno, zgrešil žogo, pa se je od tal odbila v mrežo. Ko ti gre, gre. Čestitke za gol. Dobro se je gibal, da se je sploh znašel v takšnem položaju. Ne vem, če je ravno on prevesil tehtnico na njihovo stran, je pa opravil svoje delo."

O Josipu Iličiću:
"'Jojo' je malo impulziven, saj ga poznamo. Verjetno tudi išče določeno spoštovanje pri tekmecih in sodnikih, da ga bodo malo zaščitili. Verjamem, da mu ni všeč, ko jih dobi po nogi ali gležnju. Tudi drugi igralci bi najbrž storili enako, a niso tolikokrat izpostavljeni takšnim udarcem in dvobojem. Po mojem mnenju ni on problematičen, le znajde se večkrat v takšnih položajih. Najbrž pa je včasih bolje biti tiho, kot da sodniku z vročo glavo rečeš kaj nespametnega."