Rudi Zavrl: Slovenski klubi preveč odtujeni od lokalnega okolja

Nogometni utrip v Sloveniji narašča oz. bi v sklepnih tednih ligaške sezone moral naraščati. A kot kaže, tesnega točkovnega boja za naslov državnega prvaka ne bo, Celje ima visoko prednost, do konca mora igrati še petkrat, tudi proti Olimpiji in Mariboru.

Gost tokratne epizode valovskega nogometnega podkasta Žoga je okrogla je prvi predsednik nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl. V pogovoru o številnih temah se je razgovoril tudi o stanju slovenskega klubskega nogometa.

"Vedno sem bil optimističen glede slovenskega klubskega nogometa in tudi zdaj sem. A ne smemo si zatiskati oči pred stanjem v slovenski ligi. Mislim, da razmere niso najboljše, ne pri obisku tekem, ne pri proračunih klubov, ne pri vpeljevanju mladih igralcev. Skrb vzbujajoči so tudi prestopi v tujino, kam naši igralci odhajajo, skrbi število povprečnih tujcev, ki igrajo pri nas, tudi menedžment klubov z odzivom tujih pokroviteljev in vlagateljev. Agenti v nekaterih sredinah direktno kreirajo oz. vplivajo na kadrovsko politiko kluba. Težave obstajajo, vendar je ob pogledu na igrišče treba reči, da si bo Celje zaslužilo naslov. Igra najbolj konstantno, z najširšim krogom igralcev, tudi primerno infrastrukturo, tako da jim je treba izreči vse čestitke."

Rudi Zavrl je med leti 1962 in 1975 igral za Ljubljano, Olimpijo, Svobodo in Primorje. Leta 1985 je postal generalni sekretar NZS-ja, leta 1989 pa predsednik, kar je ostal vse do leta 2009. Ob slovesu je bil imenovan za častnega predsednika NZS-ja. Foto: www.alesfevzer.com
Rudi Zavrl je med leti 1962 in 1975 igral za Ljubljano, Olimpijo, Svobodo in Primorje. Leta 1985 je postal generalni sekretar NZS-ja, leta 1989 pa predsednik, kar je ostal vse do leta 2009. Ob slovesu je bil imenovan za častnega predsednika NZS-ja. Foto: www.alesfevzer.com

Premalo gledalcev na tribunah

Kljub infrastrukturi, ki se v slovenskem nogometu počasi, a vendarle premika na bolje, pa Rudi Zavrl na tribunah pogreša več gledalcev.

"Pri nas zelo pogrešamo odzivnost sredin, kjer klubi domujejo. Vidimo, da tekmujejo klubi brez tradicije, ki niso vpeti v svoje okolje. To sicer velja za vse kolektivne športe. Nočem biti odvetnik nogometne zveze, a ta sama po sebi kot institucija ne more postoriti vsega oz. nima pristojnosti. Klubi bi morali postoriti več. Če gledamo nam primerljive lige, je klubska scena z vidika pripadnosti sredini precej bolj razvita. Maribor je v Sloveniji edina sredina, kjer je dihanje mesta popolnoma v simbiozi s klubom, najbrž tudi v Murski Soboti. Povsod drugod to pogrešamo, nekatere sredine, kot so Koper, Nova Gorica in Kranj, pa so to popolnoma izgubile," razmišlja dolgoletni predsednik slovenske nogometne zveze in dodaja: "Zelo nenavadno je, da ni nobene odzivnosti občinstva. V aprilu in maju, ko se končujejo vsa nacionalna prvenstva, so glede na velikost držav drugod stadioni lepo polni. Pripadnost klubov svoji sredini je zelo velika, pri nas pa na derbije Celje–Maribor ali Celje–Olimpija pride nekaj sto gledalcev."

Sorodna novica Rezervist Bajde zagotovil Celjanom nove tri točke

Široka in močna klop se obrestuje Celjanom

Celje je v soboto zmagalo 22. v sezoni, v gosteh je z 2:1 premagalo Rogaško, zmago pa doseglo z dvema goloma Gregorja Bajdeta po vstopu v igro v drugem polčasu. To je bila za Celje peta zmaga na zadnjih šestih tekmah na prvenstvu.

"Celje ne igra več tako vpadljivo in atraktivno kot jeseni. Mislim, da nihče niti ni pričakoval, da bodo Celjani skozi vseh 36 krogov vse nasprotnike nadigrali in premagali z več goli razlike. Rogaška pa je tako ali tako v tej pomladi dokazala, da zna sploh doma izkoristiti močne plati svoje igre. Pričakoval sem težave za Celje, se pa pozna njihova širina klopi. Krznar ima vedno na klopi pet, šest, morda sedem nogometašev, ki jih lahko po potrebi glede na tip tekme in nasprotnika pošlje na igrišče. Znova se mu je to obrestovalo. Zdaj je točkovna prednost tako velika, da je vprašanje le, kdaj bo Celje prvak," je o novih celjskih treh točkah povedal radijski nogometni reporter Jože Pepevnik.

Sorodna novica Ob remiju Brava in Maribora trije razveljavljeni goli; zmaga Olimpije v Domžalah

Vroča Olimpijina klop

Celjsko občinstvo bi lahko morda nov naslov prvaka dočakala prav konec meseca na tekmi proti prvemu zasledovalcu, Olimpiji. Ta je zasidrana na drugem mestu, v sredo jo čaka derbi z Mariborom, vodstvo kluba pa je ob govoricah o menjavi trenerja Zorana Zeljkovića v petek javno podprlo z izjavo za javnost.

Sorodna novica Šimundžo po remiju v Šiški žalosti različno dojemanje pravil v nogometu

"Morda je premalo tekem do konca sezone, da bi Zeljkovića res zamenjali. A je jasno, da ko vodstvo javno brani trenerja, da se v hiši pogovarjajo o menjavi. Ne verjamem, da bi ga v tako kratkem času res odslovili," o dogajanju v zeleno-belem taboru pravi radijski nogometni reporter Boštjan Janežič in dodaja: "Pri Olimpiji upravniki razmišljajo, da je nogomet proizvodnja. Ukvarjajo se neposredno z moštvom, gledajo, kaj raste v mladinskem pogonu, kako bodo denar delili z menedžerji. Teh spon se je težko rešiti. Najzvestejši navijači se pritožujejo, reagirajo, a kolektivne mestne zavesti, da bi se vse skupaj lahko spremenilo, ni."

Spomin delegata na maj 1990 in Dinamo – Crvena zvezda

Tokratni gost Rudi Zavrl se je v oddaji razgovoril tudi o razvoju mladih slovenskih nogometašev, fluktuaciji igralcev v slovenskih klubih, njihovih ciljih v evropskih okvirjih ter tudi delegiranju razvpite tekme med zagrebškim Dinamom in beograjsko Crveno zvezdo maja 1990 na Maksimiru. Na koncu epizode kot vedno tudi nogometni kviz.