Miran Šubic zagotavlja, da je Triglav zdrav klub. Foto: MMC RTV SLO
Miran Šubic zagotavlja, da je Triglav zdrav klub. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin se je že kmalu po nastopu mandata znašel v nezavidljivem položaju. Foto: MMC RTV SLO
Topić zadovoljen z odločitvijo NZS-ja
V naslednji sezoni še vedno deset klubov

Žreb parov bo v četrtek na Brdu pri Kranju, kjer je včeraj izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije sprejel (pričakovano) odločitev, da za nastop med deseterico prižge zeleno luč še Triglavu in Muri 05.

Šubic: Odločitev pametna, razvojna in nogometna
Kranjčani, ki jim NZS konec maja ni podelil licence za nastopanje v prvi ligi, ker v lanski sezoni v predpisanih rokih niso izpolnili meril za začasno licenco, so se med elito obdržali le zaradi odločitve Aluminija in Interblocka, da se odpovesta napredovanju med najboljše.

"Mislim, da je odločitev pametna, razvojna in nogometna. Od vsega začetka smo poudarjali, da smo si ta status priborili pošteno na igrišču in da to v športu največ šteje. Včasih ne dovolj, ampak zdaj se je izkazalo, da vendarle dovolj. Ta odločitev je mogoče tudi dokaz, da v slovenskem nogometu ščitimo zdrave klube in pametne razvojne usmeritve. To pa Triglav ima," je torkovo odločitev izvršnega odbora NZS-ja za TV Slovenija komentiral Miran Šubic, predsednik Triglava, ki je v pretekli sezoni sicer zasedel sedmo mesto.

Odgovornosti za zaplete ne zanikajo
Kontroverzni predsednik Gorenjcev, ki je prejšnji mesec najprej odstopil, a se že dan pozneje znova vrnil na čelo kranjskega kluba, se je v svojem slogu tradicionalno razpisal tudi na klubski spletni strani. "Odmevov je bilo veliko, a evforije ni in ne sme biti. Moramo trdo delati, da bomo v prihodnje znali preprečiti administrativne ovire za naše nogometne dosežke! Zahvaljujemo se vsem, ki so tak razplet sprejeli z odobravanjem in obenem lahko samo ponovimo: nihče nam ni ničesar podaril, a obenem svoje odgovornosti za zaplete ne bomo in nismo zanikali. Drastična kazen pa je bila nauk za vse, ne samo za nas - javnost je ni sprejela, nogometna družina je ni podprla (kljub izjemam, ki so pač nujnost). Želimo pošteno tekmovati kot do zdaj, naša trma je nagrajena na igrišču! Gorenjska pa mora zdaj sprejeti in dojeti, da nas ne čaka nič dobrega, če nam ne bodo vsaj malo pomagali! Čaka nas kopica aktualnih nalog, a nogometaši so tisti, ki so si vse to zaslužili najbolj!" je zapisal.

Čeferin: NZS več ne more narediti
Na drugem koncu Slovenije, v Prekmurju, se veselijo vrnitve v prvo ligo po šestih letih. Leta 2005 si je Mura sicer na igrišču zagotovila obstanek, a ni dobila licence, ker ni izpolnjevala tako pravnih kot finančnih meril. Naslednik Mure, Nogometno društvo Mura 05, je svojo pot začelo v tretji ligi, že v prvi sezoni napredovalo v drugo, zdaj pa izkoristilo priložnost in se kot četrtouvrščeno moštvo druge lige odzvalo vabilu NZS-ja, ki se je znašel v nezavidljivem položaju in je želel na vsak način "zakrpati" ligo 10.

Predsednik zveze Aleksander Čeferin je v torek poudaril, da se pred končno odločitvijo o sprejetju Mure v prvo ligo ni sešel samo z vodstvom kluba, ampak tudi z županom Murske Sobote: "Zagotovil je maksimalno podporo občine. Nogometna zveza v tem trenutku več ne more narediti!"
Topić: Ne želimo razočarati NZS-ja
Nogometna Slovenija upa, da bo nova sezona manj turbulentna od zadnje, v kateri sta imela velike finančne težave Nafta in Primorje. Ajdovski klub je račun za nastop v prvi ligi naposled tudi drago plačal - praktično z bankrotom. V Murski Soboti, poleg Maribora najbolj nogometnem mestu v Sloveniji, so že napovedali, da želijo vsaj tretjino proračuna zapolniti z denarjem od vstopnine. Ljudje so lačni prvoligaškega nogometa, gostovanj v Fazaneriji se veselijo tudi drugi klubi.

"Vsi smo neizmerno veseli, da se je izvršni odbor NZS-ja odločil tako, kot smo vsi potiho pričakovali. Mislim, da so si naši navijači in zvesti privrženci nogometa to pozitivno odločitev zaslužili. Današnji dan je dan za šampanjec in kozarec hladnega piva. Jutri nas čaka trdo delo, da prikažemo, da smo si zaslužili to povabilo, ki nam ga je NZS namenil, da ne bomo razočarali NZS-ja in predvsem da ne bomo razočarali našega zvestega občinstva," pravi predsednik Mure 05 Miroslav Topić.

Kakšno bo stanje v slovenskem prvoligaškem nogometu čez leto dni, bo pokazal čas.

Topić zadovoljen z odločitvijo NZS-ja
V naslednji sezoni še vedno deset klubov