Dino Skender je dobil taktični boj z Maurom Camoranesijem. Foto: www.alesfevzer.com
Dino Skender je dobil taktični boj z Maurom Camoranesijem. Foto: www.alesfevzer.com
Skender: Mariboru nismo dovolili veliko priložnosti

Junija so Ljubljančani domačo ligaško zmago nad Mariborčani dočakali po več kot šestih letih, prvič po marcu 2014. Na naslednjo so čakali manj kot pol leta.

"Psihološko ni bilo niti malo lahko. Ne razumem, kako in zakaj, a po porazu v Domžalah se je okoli nas ustvaril pritisk. Že derbi sam po sebi je veliko breme, zdaj so bile poleg tega nekatere okoliščine, ki so pritisk še povečale. Ker bi lahko Maribor ušel na sedem točk, je bilo še težje. Odgovorili smo na najboljši mogoči način. V prvem polčasu smo bili odlični v napadu in obrambi. V drugem pa smo se organizirano in kakovostno branili. Zelo cenim Camoranesija, šlo je za derbi, vse to je bil izziv. Zaradi več dejavnikov se je psihološki pritisk pomnožil, zato mi vse to skupaj daje veliko zadovoljstvo," je na novinarski konferenci po tekmi poudaril trener Olimpije.

"Ne razumem, zakaj se je ustvarila takšna negativna slika"

Brez dvoma bi bilo v primeru poraza njegovo nadaljevanje na klopi Olimpije zelo vprašljivo. "Tudi na novinarski konferenci pred derbijem smo 25 minut govorili o tekmi v Domžalah in samo dve minuti o Mariboru. Igralci o tem berejo, gledajo in poslušajo. Dobival sem sporočila ljudi, ki so mi pošiljali podporo, naj zdržim. Ne spremljam preveč ne medijev ne utripa v javnosti, toda ne razumem, zakaj se je ustvarila takšna negativna slika, saj vsi vemo, da smo ekipa v ustvarjanju. Danes smo potrdili, da smo na zelo dobri poti. Da bomo vsake tri dni igrali na najvišji ravni in na vsaki tekmi zmagali, pa je težko oziroma nerealno pričakovati," je pojasnil Skender.

Vedno zgovorni Osiječan je pozval k podpori ekipi, ki jo do 19. decembra čakajo še štirje obračuni s klubi iz spodnje polovice lestvice – s Celjem, Taborom, Bravom in Gorico. "Vem, da smo danes razveselili navijače in jim gotovo polepšali božič. Narediti moramo vse, da bomo do zimskega premora pravi na vsaki tekmi. Upam, da bomo tudi od medijev, javnosti, navijačev in simpatizerjev dobili nekaj podpore. Apeliram na vse, da tudi vi nam polepšate božič in nam daste mir, da še te štiri tekme oddelamo čim kakovostneje in da bodo imeli fantje glavo na mestu. Mislim, da zadnje tekme kažejo, da si resnično zaslužimo malo podpore."

Statistika tekme Olimpija – Maribor (vir: TV Slovenija)

Streli: 12:15 (v prvem polčasu 7:7)
V okvir vrat: 6:3 (4:2)
Koti: 3:9 (1:6)
Prekrški: 9:15 (3:9)
Posest žoge: 39:61 odstotkov (42:58)

Vedeli smo, da bo to težka tekma s psihološkega stališča. Poskušali smo čim manj razmišljati o razliki v točkah na lestvici, ampak samo o izvedbi na igrišču in kako bomo prišli do zmage. Odlično smo odigrali prvi polčas, natančno to, kar smo želeli, smo tudi delali. Vzpostavili smo zelo visok ritem. S tem smo lomili Maribor, morali bi imeti večjo prednost. Vedeli smo, da nam bo v drugem polčasu mogoče zmanjkalo nekaj energije, da se bomo morali braniti, saj bo Maribor krenil na vse ali nič. Tako je tudi bilo. V drugem polčasu smo se dobro branili, malce smo spremenili nekatere stvari v postavitvi. Na koncu je to prepričljiva in zaslužena zmaga. Mislim, da smo bili v vseh segmentih odlični. Vsa čast mojim igralcem.

Dino Skender v pogovoru za TV Slovenija

"Enako je, ali zmagaš proti prvemu ali zadnjemu"

Precej manj zgovoren je bil Camoranesi. Maribor je po porazu konec oktobra v Murski Soboti z 2:0 klonil tudi na drugem gostovanju pri tekmecu za vrh. Prihodnjo soboto odhaja še v Koper. "Izgubili smo že v prvem polčasu. Oba zadetka smo prejeli v naših najboljših trenutkih. Ni kaj reči, Olimpija je zasluženo zmagala. Mislim, da je imela vsaka ekipa po tri priložnosti za gol. Zmagalo je učinkovitejše moštvo. Olimpija je iz treh priložnosti dosegla dva zadetka, mi nobenega. Škoda, da po četrt ure nismo izkoristili zelo lepe priložnosti," je Argentinec dejal v pogovoru za TV Slovenija in pozneje na novinarski konferenci.

Malo osvojenih točk proti ekipam iz zgornjega dela lestvice ga ne skrbi. "Na vsaki tekmi lahko osvojiš tri točke. Enako je, ali zmagaš proti prvouvrščenemu ali zadnjemu. Normalno je, da ima Maribor največ težav z ekipami z vrha. Če že moramo izgubiti kakšno tekmo, so to te tekme. Olimpija ima veliko kakovosti in je na enaki ravni kot mi. Če pogledam lestvico, sem miren. Do zdaj smo osvojili največ točk. Nič se ne spreminja, do konca sezone je še več kot 20 tekem."

Maribor je na zadnjih enajstih derbijih Olimpijo premagal le dvakrat. Kako si to razlaga? "Sam sem ekipo vodil samo na dveh derbijih. Ne vem, treba bo povprašati tudi druge trenerje. Tekme moramo obravnavati vsako posebej, nima smisla gledati preveč v preteklost," je odgovoril Camoranesi.

Lestvica:                             
MARIBOR             15  8 4 3 29:18 28
OLIMPIJA            15  8 3 4 20:12 27
MURA                15  7 5 3 17:8  26
KOPER               15  7 5 3 22:15 26
DOMŽALE             14  5 4 5 23:20 19
CB24 TABOR SEŽANA   14  5 3 6 16:17 18
CELJE               14  4 4 6 14:16 16
BRAVO               14  4 4 6 14:19 16
ALUMINIJ            15  3 4 8 10:25 13
GORICA              15  2 4 9 11:25 10

Mešanović: Poraz ne bo vplival na ekipo

Morda bi se razpletlo drugače, če bi pri izidu 0:0 v prvem polčasu na robu kazenskega prostora bolje reagiral Jasmin Mešanović, ki je v napadu vijoličastih nadomestil poškodovanega Jana Mlakarja. "Repas mi je lepo podal v prazen prostor. Ko sem dvignil glavo, sem videl prostor okoli vratarja in sem zato hotel streljati okoli njega. Lahko bi zaobšel Freliha, a moraš se odločiti v sekundi. Žal mi je. Upam, da bom naslednjič zadel," je dogodek iz 15. minute podoživel nogometaš iz Bosne in Hercegovine.

Mešanović kljub porazu ni obupoval in poskušal najti pozitivne vidike tekme. "Kdor razume nogomet, je videl, da se nismo v nobenem trenutku umaknili nazaj oziroma se prestrašili tekmeca. Pokazali smo značaj, a žoga ni želela v gol. Opravičujemo se navijačem, ker že dolgo nismo premagali Olimpije, toda najpomembnejše je, da na koncu izpolnimo cilj, to je naslov prvaka. Mislim, da ta poraz ne bo vplival na ekipo. Če bi bili na igrišču videti slabo, bi bile težave, a smo odigrali dobro tekmo. Po prikazanem bi morali izvleči vsaj neodločen izid, vendar smo po napakah prejeli dva zadetka. V nedeljo moramo premagati Gorico, da ostanemo na prvem mestu. Pred derbijem se sicer nismo obremenjevali s tem, da bi lahko Olimpiji z zmago pobegnili že za sedem točk."

Olimpija na krilih izjemnega Ivanovića dobila derbi v Stožicah

Poziv k preložitvi tekme v Celju

Medtem ko Mariboru ni uspelo zadeti, je za Olimpijo osmič v tej sezoni zatresel mrežo Đorđe Ivanović, petič (na zadnjih sedmih tekmah) pa Andrej Vombergar.

"'Đole' je bil včeraj pod injekcijami, da je lahko danes igral. Bil je milimeter oddaljen od tega, da ne bi. Vprašanje je, ali bi imeli brez njega glavo in rep. Z Vombergarjem nam dajeta globino, lahko zadržita žogo in sta nevarna. Oba sta znova porabila tudi veliko moči za pomoč v obrambi," je napadalni dvojec pohvalil Skender. Mihail Caimacov je v statistiko vpisal četrto podajo, s čimer je za Daretom Vršičem (6) drugi najboljši podajalec lige.

"Povedal sem že, v čem je naša težava: še vedno se sestavljamo. Veliko igralcev ni na ravni, da lahko vsake tri, štiri dni energijsko zdrži vse skupaj. Imamo veliko nogometašev, ki so se vrnili po poškodbah oziroma daljšem obdobju neigranja. Nekaj mesecev niso kontinuirano igrali. Potem pa se vsi čudijo, zakaj izgubimo ali slabše začnemo kakšno tekmo. Temu se ni treba čuditi, preprosto je to posledica fizioloških procesov v telesu, to je normalno. Štiri, pet igralcev je bilo na koncu z močmi že v 35. ali 40. minuti. Proti najtežjim tekmecem kažemo svojo kakovost, gotovo pa potrebujemo še čas, da pridemo na najvišjo raven. Vse, kar počnemo v zadnjem času, je odlično. V kratkem obdobju slabih dveh tednov smo proti Muri in Mariboru pokazali, da lahko igramo proti enim in drugim ter da smo lahko boljši in zmagamo," je dodal trener Olimpije, ki bo moral zaradi drugega rumenega kartona naslednje srečanje spremljati s tribune.

Derbi se vedno lahko obrne v eno ali drugo smer. Naše reakcije po izgubljeni žogi niso bile dobre, Olimpija je dobila skoraj vse t. i. druge žoge. Zasluženo je zmagala. Izkoristila je svoje priložnosti, ki jih je imela še kar nekaj.

Nogometaš Maribora Rudi Požeg Vancaš v pogovoru za TV Slovenija

Vodstvo tekmovanja je pozval k temu, da zaradi zagotavljanja pravičnih izhodišč obeh tekmecev preloži za nedeljo predvideno tekmo proti Celju (prenos ob 14.00 na TV SLO 2 in MMC-ju) na poznejši termin, saj Celjani v četrtek zaradi zamrznjenega igrišča v Sežani niso igrali. "Če ne bomo na najvišji ravni, se bodo znova vsi čudili. Upam, da bo tekma preložena na ponedeljek ali torek. Velika razlika je že, ali počivaš samo tri dni ali pa imaš med dvema tekmama štiri dni. Športni direktor Rudonja se že dogovarja."

Podobno je razmišljal branilec Michael Pavlović: "Pozna se en dan več, ki smo ga imeli za počitek. Tekaško smo bili na veliko višji ravni kot v Domžalah, kjer smo gostovali tri dni po tekmi proti Aluminiju."

Analiza po koncu tekme Olimpija – Maribor
Analiza po prvem polčasu tekme Olimpija – Maribor
Zvesta navijača Olimpije in Maribora sta tokratni derbi spremljala na kavču