Dino Skender je po štirih zmagah prvič klonil na klopi Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Dino Skender je po štirih zmagah prvič klonil na klopi Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

"Morda smo bili tudi malce utrujeni, saj tri dni ni veliko časa za maksimalen počitek. Tako smo začeli tekmo, dobili zadetek in potem je bilo proti tako organiziranemu nasprotniku, kot je bil tokrat Aluminij, ki si zasluži vse čestitke, zelo težko. Ni bil naš dan, kar pa ne pomeni, da na naslednji tekmi ne bomo pravi. Tokrat nismo bili. Skušali smo spremeniti stvari v svoji igri, s klopi prinesti novo energijo in preobrniti potek, a ni šlo. Tak je nogomet, in to se dogaja. Glavno je, kako se bomo po takem porazu pobrali. Preprosto moramo biti pozitivni in ostati mirni. To je le ena slaba tekma, čaka nas pa še veliko izzivov, in verjamem, da bomo na pravi ravni," je povedal Dino Skender, ki je, odkar je prevzel Olimpijo, prvič izgubil.

Na vroči ljubljanski stolček je hrvaški strokovnjak sedel po blamaži zmajev na mestnem obračunu z Bravom. Najprej je Olimpija pod njegovo taktirko dosegla minimalni zmagi nad Domžalami (0:1) in na derbiju proti Mariboru (1:0), nato pa je razigrana napolnila mreži zadnjeuvrščenih, Triglava (3:7) in Rudarja (5:0). Aluminij je v Stožice prišel odlično pripravljen, izvrstno stal na zelenici in od prve minute uspešno onemogočal gostitelje.

Prva prvenstvena zmaga Aluminija v Stožicah

"Dobro smo skavtirali Olimpijo. Poznali smo njihove dobre in slabe strani. Temu smo se posvečali na treningih in se tako postavili na terenu. Fantje so vseh 90 minut v obrambi odigrali, kot smo se dogovorili. Čakali smo na svojo priložnost, na protinapad ali polprotinapad. Eden nam je dobro uspelo. Mogoče bi v nekaj napadih lahko odigrali malce mirneje in bi lahko morda dali še kakšen gol," je bil razumljivo s predstavo svojih varovancev zelo zadovoljen Slobodan Grubor.

Sorodna novica Kosič: Fantje so me navdušili s pristopom, odnosom in disciplino. Kapo dol.

Kidričani so tekmo že začeli dobro. Zgostili so sredino in onemogočali, da bi žoga prišla do Stefana Savića in Anteja Vukušića, ki sta bila na zadnjih tekmah zelo razigrana, predvsem v prvem delu dvoboja z Aluminijem pa popolnoma nevidna. Po nekajminutnem mrku stoženskih reflektorjev so gostje bolje nadaljevali in po mojstrovini Mihaela Klepača zadeli. V drugem delu so se napadi Olimpije stopnjevali, toda gostujoča obramba je bila še naprej zelo čvrsta in disciplinirana. Napak si praktično ni privoščila.

Na drugi strani napadalna četverica z Luko Menalom, Endrijem Cekicijem, Savićem in Vukušićem, ki je predtem na dveh tekmah dal kar sedem golov, ni imela svojega dne. Manjkala je tista zadnja odločilna podaja, tako da si zmaji zares lepih priložnosti niso priigrali veliko. Pri vseh strelih – največ jih je bilo v končnici dvoboja – pa je zanesljivo posredoval Luka Janžekovič. Olimpija je vse moči usmerila v napad, namesto bočnih branilcev sta v igro vstopila ofenzivnejša nogometaša, po izključitvi Mirala Samadržića pa so imeli zmaji na zelenici le še enega pravega branilca, toda gostujoča obramba je zdržala.

Klepač v Stožicah povedel Aluminij v vodstvo

"Aluminij je imel svoj dan. Res so se dobro branili in praktično nismo prišli do neke resne priložnosti. Trudili smo se, tega si ne moremo očitati, a preprosto ni šlo. Pride taka tekma, na žalost je v tem trenutku. Manjkal je tisti zaključek, preboj do gola. Njihov zadetek je bil res lep. Res so odigrali dobro tekmo, taktično so verjetno opravili vse naloge, ki jim jih je zadal trener. Pride taka tekma in treba se je pobrati. Časa ni veliko in že v četrtek nas čaka vse prej kot lahko delo. Še vedno smo na prvem mestu, imamo vse v svojih rokah, je pa res, da je pred nami težek razpored. Če želimo biti prvaki, moramo igrati na pravi ravni. Mislim, da bo napeto do konca in nogometni navdušenci ne bodo prikrajšani," je povedal ljubljanski vratar Nejc Vidmar.

Sorodna novica Celjani v boju za naslov naredili velik korak naprej

V zadnjih sezonah sta se za lovoriko bojevala večna tekmeca Olimpija in Maribor. Letos se je v boj vmešalo Celje, iz troboja pa je po porazu vijoličastih v Sežani postal dvoboj. "Celje že celo sezono deluje odlično, pridno, delovno, pošteno … Take stvari se nagrajujejo in tako je v nogometu. Zato so tudi tu z nami pri vrhu. Tudi mi smo zasluženo tu, vse bomo naredili, da na vrhu tudi ostanemo. Za vsemi nami je težko obdobje. Turbulentno. Položaj z novim koronavirusom je bil specifičen. Če nam uspe osvojiti naslov, bo tudi nekaj posebnega, čeprav ne bomo mogli deliti veselja z navijači. Kot trenutno kaže, gre res v tej smeri, da bi zadnja tekma lahko odločala, vendar ne preskakujmo zadev. Čakata nas še dve teži preizkušnji. Vemo, kaj pomeni Mura doma, četudi ni poln stadion. Tabor je razigran in je že naredil težave Mariboru," je dodal Vidmar.

Do konca so še trije krogi in prav v zadnjem se bosta pomerila kandidata za naslov Celje in Olimpija. Zmaji imajo še točko naskoka, a imajo tudi težji razpored. Medtem ko bodo gostovali v Murski Soboti, v Stožice pa prihaja Tabor, se bodo varovanci Dušana Kosiča pomerili z zadnjima, doma s Triglavom in v Velenju z Rudarjem. Na težkem gostovanju v Fazaneriji bodo Ljubljančani igrali oslabljeni. Kaznovana sta steber obrambe Samadržić, ki je rumeni karton, s katerim je izgubil pravico nastopa na naslednjem srečanju, prejel že v tretji minuti obračuna, in Savić, ki je rumeno kazen prejel zaradi simuliranja. "Verjamem, da imamo dovolj kakovosti tudi na klopi, da poskušamo nadomestiti vsakega igralca. Seveda pa se bo njuna odsotnost poznala. Poraz spremljajo še takšne stvari, ki niso pozitivne. Izgubili smo dva pomembna igralca, a se moramo izvleči iz tega," je dejal Skender.

Analiza tekme Olimpija – Aluminij

"Ostati moramo mirni. Vse je v naših rokah. Še vedno smo prvi in odvisni od sebe. Vemo, da nas čaka težek razpored in da res ne bo lahko, ampak če zaigramo, kot smo na štirih tekmah predtem, smo lahko optimisti. Gledati moramo nase. Ko pride tekma s Celjem, bomo razmišljali o njih, do takrat pa samo o sebi," je sklenil ljubljanski trener, njegov kolega na klopi Aluminija pa je glede razpleta prvenstva pristavil: "Vse je mogoče, in to je čar nogometa. Vesel sem, da je prvenstvo tako zanimivo, da ni samo vprašanje vnaprej ali Olimpija ali Maribor. Naj bo napeto do konca. Upam, da bo čisto do zadnjega kroga."

Kidričani bodo najprej gostili Domžale, nato gostovali v Murski Soboti, zatem pa se bodo na svoji zelenici pomerili še z Mariborom. Za vijoličastimi zdaj zaostajajo štiri točke in so še vedno v igri za evropska tekmovanja: "Premor zaradi koronavirusa nam ni šel na roko. To se je videlo od začetka. Imeli smo veliko težav, ne moremo računati na nekaj igralcev, saj imamo težave s poškodbami. Ves čas smo nekaj kombinirali in se iskali. Smo pa zdaj napravili zanimivo prvenstvo. Ne bomo se obremenjevali s tem, kaj nas čaka. Osredotočeni smo na Domžale, ki tudi potrebujejo točke. Zagotovo smo zdaj bolj samozavesti. Če premagamo Domžale, pa bomo počasi začeli gledati, kaj se dogaja z Mariborom. Če se bo pokazala priložnost, jo bomo skušali maksimalno izkoristiti."