Dva nedeljska obraza Prve lige: Boj za preživetje v Ljubljani in veselje "murašev" v Murski Soboti.

Poplavljeno igrišče stadiona ŽAK v Ljubljani in še okrepljen naliv ob štirih stopinjah Celzija je vse prisotne v Spodnji Šiški napeljevalo k misli, da tekme Bravo ‒ Koper ni mogoče izpeljati ob predvidenem terminu, takoj po nedeljskem kosilu. Varnostniki, policisti, nekaj gledalcev in poškodovani ter vodstvi obeh klubov so bili kar šokirani, ko je sodniška zasedba pod vodstvom Mateja Juga in delegat tekme Danilo Levačič ocenila, da se kljub "malce slabšemu vremenu" lahko tekma začne in odigra. Na koncu se je celo zaključila, z 2:1 je slavil vodilni Koper, Bravo pa je zdrsnil na 4. mesto lestvice.

Za koga se že sploh igra nogomet ...

Stališče klubov na čelu z obema trenerjema je bilo jasno: razmere na prepojeni in poplavljeni zelenici ne omogočajo nogometne igre, in to dveh klubov, ki krojita vrh Prve lige Telemach. Nevarnosti in ovire: dejansko skrčena igralna površina na že tako premajhnem igrišču, do velike nevarnosti poškodb in predvsem mučenja žoge, ki je v absurdnih razmerah čakalo tako nogometaše kot gledalce, maloštevilne na tribuni, a tudi številnejše pred TV-zasloni.

Regularne razmere?

Zoran Zeljković, trener Kopra: "Zame ne."
Dejan Grabić, trener Brava: "Tudi zame ne."
ZZ: "Ne bi o tem, ker je tako in tako brez veze. Pred tekmo sva povedala svoje stališče."
DG: "Da. Tako je."

Enotno stališče trenerjev, ki pa sta vdana v usodo, da proti sodnikom in vodstvu tekmovanja, ki je v rokah Nogometne zveze Slovenije, zdrav razum ni mogel prevladati. Gostitelj tekme Bravo je imel rezervni načrt, po katerem bi se tekma z nedelje prestavila na torek in bi se odigrala v Stožicah, ki ima za slovenske padavinske razmere veliko ustreznejše odvodnjavanje. Za nameček Bravo do konca jeseni čakata še kar dve domači tekmi, a njihovo domovanje se je v nedeljo zgodaj popoldne spremenilo v dobro zorano in prepojeno njivo, ki čaka na setev ozimnih žit.

Več mišic in dlje nabiješ žogo, boljši si

Koprčani slavili na poplavljenem igrišču v Šiški

"Videli ste, kakšna je bila tekma. Bolj malo od nogometa. Prilagodili smo se razmeram. Dosegli smo dva gola iz igre in mislim, da smo zasluženo zmagali," je na kratko in nič kaj navdušeno enajsto zmago sezone opisal trener vodilnega Kopra Zoran Zeljković, otrok NK Ljubljane in nato tudi igralec Interblocka, ki mu je ŽAK torej domači stadion, iz česar je črpal navodila za igro.

"Dobro smo napadali prostor, igrali enostavno. V 2. polčasu je trener Grabić malo spremenil sistem in so imeli igralca več na sredini in so lažje pobirali t. i. "druge žoge" in so ustvarjali pritisk. A na koncu smo zdržali, organizirali smo se v obrambi. Od nogometa pa tole ... več kot imaš mišic in dlje kot nabiješ žogo, boljši si," je 41-letni Ljubljančan na koprski klopi pojasnil osnovni princip za uspeh v mešanici ragbija in vaterpola pod nazivom nogomet. "Ne podpiram takšnih tekem. Hvala Bogu, da se na koncu ni nobeden resneje poškodoval."

Vsako leto ista zgodba ‒ vreme v novembru in decembru

Identičnih misli je bil njegov vrstnik, ki že vse od poletja 2017 sedi na klopi Brava. Dejan Grabić se je zazrl v slovensko vremensko in nogometno realnost: "Takšne tekme nas še čakajo. Tako je vedno, a november je bil do zdaj še OK. Tukaj je nekaj treba narediti. Slovenski nogomet od tega nima nič."

Grabić želi selitev Bravo v Stožice

Rešitev za Bravo? Rumeno obarvani Ljubljančani so z 18 osvojenimi točkami za Koprom (20 točk) drugi najnevarnejši gost v prvenstvu. A doma na ŽAK-u se Bravo muči in je osvojil pičlih 9 točk (2 zmagi, 3 remiji in kar 4 porazi), manj sta jih na svoji zelenici zbrala le Radomlje (6) in Tabor (5). Obupne razmere so le še poudarile, da premajhna zelenica v Spodnji Šiški ne leži ekipi in igralcem, ki jih ima Grabić na razpolago.

"Da gremo v Stožice za vse domače tekme ... Kakor koli gledamo in se mogoče kdo ne bo strinjal, a nam majhno igrišče ne ustreza. Imamo močno, napadalno in hitro ekipo. Lahko si dovolimo, da je zadnja linija visoko. A potrebujemo prostor po osvojeni žogi. Tukaj smo lahko zelo nevarni, kar se je v tej sezoni že potrdilo. Že dve, tri sezone prosim nadrejene, ali bi lahko naredili kaj v tej smeri. A ŽAK je nas dom, vemo, da se ne moremo kar čez noč odločiti in oditi. A če želimo biti v eni resni zgodbi, bomo morali to narediti. Tudi zaradi razvoja igralcev in vsega tega ..." je trener Brava izzval vodstvo, naj se dogovori za selitev, če želijo ne nazadnje tudi bolje unovčiti in slediti svoji klubski filozofiji: razvoj in prodaja nogometašev, s čimer se preživlja drugi ljubljanski prvoligaš.

Polovica igrišča je bila pod vodo v prvi uri, ko so nenavadno sočasno z najhujšim nalivom tudi padli vsi trije goli. Kljub temu, da je nato dež v celoti ponehal, je celotni vzhodni rob igrišča (pod tribunami ŽAK-a) ostal poplavljen vse do konca in se tam skorajda ni igralo, razen, ko so Koprčani tja namerno prenašali žogo, da se je razbijal ritem Brava in trošil čas.

Izsiljena tekma klubov z vrha lestvice

"Imamo še dve domači tekmi. Na takšnem igrišču? Mi smo že zdaj imeli rezervni načrt s Stožicami. Govorilo se je pred tekmo, da bi se tekma prestavila na torek v Stožice. Ne vem, zakaj se je zapletlo," je Grabić skorajda vdan v usodo, da ga do konca jeseni čakata še dve domači tekmi na njivi.

Zeljković: "Rekli so, da ni mogoče."

"A ne vemo, zakaj. Škoda, ker bi lahko gledali res dober nogomet. Sploh glede na vložek: obe ekipi pri vrhu. Škoda za igralce in navijače," je sklenil Grabić, katerega Bravo tako zdaj za vodilnim Koprom zaostaja za devet točk oziroma tri zmage.

Kaj zmaga, važno, da ni bilo poškodb

Po koncu tekme so bili tako zmagovalci kot poraženci predvsem veseli, da ni bilo poškodb. Še zlasti je bilo to vidno pri Koprčanih, ki se niti niso zares veselili zmage, s katero so potrdili, da so točno po polovici sezone na 1. mestu Prve lige Telemach. Najbrž sicer k temu prispeva tudi dejstvo, da sta do zimskega premora predvidena še dva kroga, s čimer se tudi naziv jesenskega prvaka dejansko častno deli vodilnemu ob koncu koledarskega leta.

Vodijo od 4. kroga zaradi konstantne forme

"Na koncu lahko še vedno za šest točk zaostajamo," je Zeljković zavrnil kakšno globljo analizo prvega dela sezone, pri čemer seveda še ni mogel vedeti, kako se bo razpletel nedeljski večerni derbi v Murski Soboti.

"Po koncu jeseni bi podajal kakšne prave zaključke. Za zdaj gremo v želeno smer. Res vodimo že vse od 4. kroga dalje, kažemo konstantno formo, kar je zelo pomembno. A pred nami je še zelo dolga pot," se zaveda trener FC-ja Koper, ki pa več ne beži od dejstva, da so zdaj Primorci resno vpleteni v boj za naslov državnega prvaka, prvega po edinem naslovu v sezoni 2009/10.

S tarčo na hrbtu vse do konca?

Vas zanimajo taktična navodila za nogometni vaterpolo? Dejan Grabić:
Vas zanimajo taktična navodila za nogometni vaterpolo? Dejan Grabić: "Naš načrt je bil enostavno dvigati žoge prek njihove zadnje vrste in napadati "drugo" žogo. Skratka: ni kratkih podaj, ni povratnih podaj, ker je to nemogoče na tem igrišču v teh razmerah. Pri teh odločitvah smo bili zelo slabi. Pri Koprčanih pa se je od prve žoge videlo, kako čvrsto so šli v tekmo. Če je moralo izbiti, se je izbilo in tja usmerilo soigralce. To je razlika med našim 1. in 2. polčasom, ko smo to počeli v redu in smo ustvarjali pritisk. Gre za odločitev, dogovor, na koncu pa odločajo izkušnje igralca. V 1. polčasu sem prav užival, kako Koprčani dobro to izvajajo in kako dobro jih je pripravil trener Zeljković." Foto: www.alesfevzer.com

Če so zunaj Obale, po prvi četrtini prvenstva večinoma pričakovali, da Koper ne bo mogel ohraniti dotedanjega ritma zbiranja točk, pa nasprotno bližnjim spremljevalcem kanarčkov deluje, da uspevajo še naprej zlasti, ker ni izrecnega pritiska po naslovu, kot je pri Olimpiji in Mariboru, ki se redno zapletata v takšen in drugačne težave.

"Pritisk obstaja. Igralcem vedno govorim, da ga moraš znati prenesti. Če želiš nekaj narediti v karieri kot igralec ali kot trener, se moraš znati spoprijemati s pritiskom. Gledamo na lestvico in vemo, da nam dihajo za ovratnik, kar smo tudi pričakovali. Imamo tarčo na hrbtu, kar jo bomo imeli verjetno vse do konca," Zeljković potrjuje vtis, da se na Bonifiki dobro zavedajo priložnosti, ki se jim ponuja. Glavni cilj Kopra ostaja preboj v Evropo, a ne nazadnje jim ravno letošnja evropska zgodba Mure govori, kako se lahko priigra jesen in s tem tako bogate nagrade Uefe kot izpostavljenost kluba ter igralcev.


Šimundža: Odločilna je bila učinkovitost v napadu

Popolnoma druga slika slovenskega prvoligaškega nogometa se je pokazala v nedeljo zvečer v Murski Soboti, kjer se je Fazanerija napolnila do dovoljene polovične skupne kapacitete.

Mura se je tri dni po odmevnem slavju nad Tottenhamom proti Mariboru (3:1) veselila prve ligaške zmage po 16. oktobru in osvojila zelo pomembne tri točke, s katerimi ohranja upanje na ubranitev naslova državnega prvaka. Če bi sinoči proti vijoličastim izgubila, bi ji vodilni dvojec ob odigrani tekmi manj ušel že za 14 točk.

Mura sanjski teden zaokrožila še z zmago nad Mariborom

Sobočane čaka še preloženo srečanje proti Olimpiji (datum še ni določen), do zimskega premora pa se bodo pomerili s Sežančani in Koprčani. 12. decembra bodo poskušali na Bonifiki še zmanjšati zaostanek za moštvom na vrhu lestvice.

"Bila je dobra tekma, premagali smo odlično moštvo. Veseli smo, treba je biti vesel, ampak vemo, da smo šele na polovici prvenstva. Poraz bi nas oddaljil od vrha, a črto bomo potegnili po 36 krogih. Privilegij je, da v tako kratkem času odigraš dve tako pomembni tekmi. Fantje so danes bolj ali manj opravili dobro. Resda nismo bili dobri v vseh segmentih igre, a smo bili z glavo pri stvari. Prisotna je bila želja po zmagi, odločilna pa je bila naša kakovost in učinkovitost pri zaključkih v napadu. Že na začetku tekme smo pokazali, da želimo zmagati, želeli smo narekovati ritem. Tudi Maribor je seveda v določenih obdobjih pokazal, da ima kakovost in da lahko dominira," je dvoboj s Štajerci za Šport TV opisal Ante Šimundža.

Karanović: Nisem videl tistega, kar smo trenirali

Po uspešni majski bitki za naslov prvaka (1:3) in septembrskem popolnem izkupičku v Ljudskem vrtu (1:2) je bila to tretja zaporedna zmaga Mure nad Mariborom. Prav poraz proti Prekmurcem je pred dobrima dvema mesecema s stolčka dokončno odnesel Simona Rožmana. Zdaj je na svoji deveti tekmi prvi ligaški poraz doživel tudi Radovan Karanović.

V Murski Soboti se je odigral pravi derbi, na zelenicah dober nogomet, kjer je bila Mura znova boljša od Maribora, iskrilo pa se je tudi na tribunah in žal tudi v parku pred tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
V Murski Soboti se je odigral pravi derbi, na zelenicah dober nogomet, kjer je bila Mura znova boljša od Maribora, iskrilo pa se je tudi na tribunah in žal tudi v parku pred tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

"Zelo sem razočaran nad tem, kako smo začeli tekmo. Že od prve minute na igrišču nismo stali tako, kot smo se dogovorili. Žanu Karničniku smo dovolili igrati, to nas je stalo dveh prejetih zadetkov. V drugem polčasu smo se poskušali vrniti v igro tudi s spremembo sistema, a je na takšni tekmi težko zmagati, če nisi na pravi ravni vseh 90 minut. Danes nismo bili na ravni, na kateri sem si želel, da bi bili. Žal nisem videl tistega, kar smo trenirali in na kar smo se pripravljali. Proti Muri ne moreš tako igrati," je za Šport TV dejal trener Maribora, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom ni mogel računati na Marka Alvirja, tik pred srečanjem pa je zaradi slabega počutja ostal še brez Blaža Vrhovca.

Še nekaj statistike tekme Mura ‒ Maribor: streli 11:10, v okvir vrat 4:4, koti 1:5, posest žoge 54:46 odstotkov.

Učinkovita Mura končala zmagoviti niz Maribora

Kopru prva polovica sezone

Končni izkupiček nepopolnega 18. kroga, s katerim se je iztekla prva polovica sezone 2021/22, pomeni, da je Koper zdaj sam v vodstvu. Maribor je na -3, Olimpija z dvema tekmama manj na -9, kar je trenutna temperatura tudi Brava. Predvsem pa ne gre odpisati branilca naslova Muro, ki za Koprom zaostaja za občutnih 11 točk, a ima tudi še v dobrem koronsko tekmo pri Olimpiji. A vprašanje, ali se ne bo odigrala šele na začetku spomladanskega dela ...

28 Viol po pretepu s Black Gringosi ni smelo na tekmo

V okviru nedeljskega nogometnega derbija 18. kroga med Muro in Mariborom (3:1) je posredovala policija. Kot so sporočili iz murskosoboške policijske uprave, je ob 18.20 v mestnem parku v bližini Kardoševe ulice prišlo do pretepa med pripadniki organizirane navijaške skupine Black Gringos in pripadniki organizirane navijaške skupine Viole.

Zaradi udeležbe v množični kršitvi je policija 28 pripadnikom navijaške skupine Viole, ki so sodelovali pri pretepu, prekinila potovanje in jih predčasno pospremila nazaj v Maribor. "Z namenom izsleditve in ugotavljanja kršiteljev, prisotnih v pretepu, bomo policisti zbirali obvestila in zoper kršitelje tudi ustrezno ukrepali," so napovedali pri PU-ju Murska Sobota.