Ante Šimundža je kot igralec v vijoličastem dresu zbral 296 nastopov in dosegel 103 zadetke. Sobotna tekma proti Muri (ob 20.15) bo njegova jubilejna stota na klopi Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža je kot igralec v vijoličastem dresu zbral 296 nastopov in dosegel 103 zadetke. Sobotna tekma proti Muri (ob 20.15) bo njegova jubilejna stota na klopi Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

Kot je znano, so se vijoličasti po nizu slabih izidov v ponedeljek razšli z Damirjem Krznarjem. Na lestvici Prve lige Telemach so po 11. krogu na petem mestu, devet točk za vodilnimi Celjani.

"Privilegij in čast je, da sem bil med kandidati in da sem spet postal trener Maribora. Maribor je moje mesto in moj klub. Vse, kar se je zgodilo prej, so lepi spomini, zgodovina, od katere Maribor živi in na kar je lahko ponosen. Na to sem ponosen tudi sam, saj sem bil del tega. Toda v nogometu in življenju se je vedno treba dokazovati. Sem nisem prišel, ker imam rad Maribor, ampak sem prišel delat. Stvari so takšne, kot so. Če bi bilo vse v redu, verjetno mene ne bi bilo tukaj. Strinjam se s športnim direktorjem, ki pravi, da bo potrebna mobilizacija od prvega do zadnjega, tako na igrišču kot v pisarnah. Vsi se tega zavedamo. Potrebujemo podporo oziroma energijo navijačev, ki je bila vedno nekaj 'ekstra' v Mariboru, dejstvo pa je, da moramo sami to energijo sprovocirati. Do slovenske lige gojim veliko spoštovanje, zato mi je Maribor tudi predstavljal izziv. Projekt, ki smo si ga zadali, ne bo uresničen čez noč. To bo proces, v katerem bo potrebna reorganizacija. Iskali bomo korenine, na kakšen način je Maribor že dosegal uspehe. Pomislekov, da ne bi sprejel te službe, nikoli ni bilo," je v prvi izjavi povedal Šimundža.

Pričakujem odgovor ekipe glede na zadnja dogajanja. Fantje so v Mariboru, ker znajo in nekaj pomenijo. Verjamem, da niso pozabili igrati in da bodo pokazali boljšo podobo. Obljubiti zmage bi bilo zelo tvegano, lahko pa obljubim popolno osredotočenost na delo, s katerim želim vrniti klub na uspešno pot.

Ante Šimundža

"Trenerja ni treba posebej predstavljati. Zelo hitro smo našli skupni jezik in skupne interese. Gre za enega največjih trenerjev v Sloveniji, ki je hkrati lačen novih uspehov. Nekdo, ki ga poznamo in je po odhodu iz Maribora naredil ogromen preskok ter nadaljeval uspešno delo. Domov vračamo zelo motiviranega trenerja, s pripadnostjo in simpatijami do vijoličaste barve, kar je prav tako pomembno, tisto najpomembnejše pa je delo. Zato se bo dela lotil takoj. Šlo je za obojestransko željo, da bi pod njegovim vodstvom potekal že naslednji trening v sredo in bi vodil moštvo na sobotni tekmi z Muro. Z namenom, da dočakamo nov izziv z novo energijo. Da bi znova spremljali Maribor v drugačni podobi na igrišču, ki nam je domača in dobro znana. Z rezultatsko krivuljo znova obrnjeno navzgor," je dodal športni direktor Marko Šuler.

Pomočnik Šimundže bo njegov dolgoletni sodelavec Damjan Ošlaj, kondicijski trener pa Luka Bašić. Preostali člani strokovnega štaba ostajajo Mitja Pirih, Aleš Mertelj, Željko Filipović in Milan Vulović.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Že leta 1999 postal legenda Maribora

52-letni Šimundža je bil v Ljudskem vrtu že igralec in trener (od oktobra 2013 do avgusta 2015), nazadnje pa je deloval pri Ludogorcu. Svoje službovanje v Bolgariji je končal na začetku marca letos.

Med legende mariborskega kluba se je vpisal predvsem z zadetkoma leta 1999 v kvalifikacijah za Ligo prvakov proti Lyonu in v 1. krogu tega tekmovanja v Kijevu za zmago nad Dinamom z 0:1.

Službo izgubil po šovu Olimpije pod Kalvarijo

Jeseni 2013 je s klopi vodil Maribor do zgodovinske prezimitve v Evropi (do zdaj edine), ki so si jo Štajerci zagotovili z zmago nad Wiganom z 2:1. V 1/16 finala Evropske lige je bila nato močnejša poznejša zmagovalka Sevilla (2:2 v Mariboru, 2:1 v Sevilli). Sezono pozneje se je po uspehu nad Celticom s svojimi varovanci veselil uvrstitve v Ligo prvakov ter dvobojev s Chelseajem, Schalkejem in Sportingom.

Dvakrat je bil z vijoličastimi tudi državni prvak, avgusta 2015 pa se je od kluba izpod Kalvarije poslovil po izpadu v 2. predkrogu Lige prvakov proti Astani ter slabšem začetku državnega prvenstva in domačem porazu z 0:3 proti Olimpiji.

V času, ko je bil trener Maribora, je zanj igral tudi zdajšnji športni direktor Šuler. V klub je prišel decembra 2013.

Ljubljenec Viol ostal tudi ob uspehu Mure

Kakšen status uživa Šimundža v mestu pod Pohorjem, kjer tudi živi, med drugim dokazuje dogajanje maja 2021, ko se je v Ljudskem vrtu veselil naslova državnega prvaka z Muro. Sobočani so tedaj v zadnjem krogu na odločilni tekmi premagali vijoličaste z 1:3, med slavjem pa Anteju niso skandirali le gostujoči navijači, ampak tudi Viole.

Šimundža: Potrebna bo mobilizacija od prvega do zadnjega
Šimundža: Vrniti se moramo h koreninam