Rade Mijatović je predsednik NZS-ja od decembra. Foto: BoBo
Rade Mijatović je predsednik NZS-ja od decembra. Foto: BoBo

Na žalost ni bilo dovolj argumentov, da bi Kopru podelili licenco. Žal mi je za NK Koper, ker gre za klub s tradicijo in zgodovino.

Ankaran prvič v Prvi ligi
Koper: Mijatović komentiral odločitev, Popovič (še) ne

"To je znak vsem, da je treba igrati po športnih in finančnih pravilih. Komisija je neodvisen organ, zjutraj jim je uspelo spisati obrazložitev. Odločitev ni bila znana prej. Namigovanj je bilo veliko, od tega, da se bo licenca podelila, do tega, da se ne bo. Sam sem zanjo izvedel včeraj okrog 23.00. Na žalost ni bilo dovolj argumentov, da bi Kopru podelili licenco. Žal mi je za NK Koper, ker gre za klub s tradicijo in zgodovino. Ta regija je močno nogometna. Upam, da bodo tudi v tem delu Slovenije, glede na to, da je nekaj ekip napredovalo v drugo ligo, Ankaran pa ima možnost priti v prvo ligo, mladi igralci še naprej imeli priložnost, da se uveljavljajo," je dodal Mijatović na Brdu pri Kranju, kjer se je danes pred tekmo proti Malti zbrala članska reprezentanca. Koper bo po novem nastopal v primorski ligi, ki je po rangu četrta.

Kot je znano, so zaradi odločitve o nepodelitvi licence Kopru odpadle dodatne kvalifikacije za popolnitev prve lige, v katerih bi morala nastopiti Aluminij in Ankaran. Klub iz Ankarana bo sicer moral še skozi licenčni postopek, da bo tudi formalno postal član prvoligaške druščine. Se Mijatović ne boji, da bi Ankaran postal klub, v katerega bi Koper samo preselil zdajšnje igralce? "V tem trenutku je težko o tem špekulirati. Dejstvo je, da je bil Ankaran v drugi ligi tretjeuvrščeno moštvo in je z odpovedjo drugouvrščenega Doba dobil možnost za nastopanje v prvi ligi. Špekulirati vnaprej ne bi bilo korektno. Načeloma pa se tega ne bojim. Nogometna zveza Slovenije zaupa svojim organom, poskušamo ustvarjati okolje, ki je korektno. Če se bodo dogajale stvari, ki so v nasprotju s pravilniki nogometne zveze, bomo vedno ukrepali."

Bolje je, da ne nastopijo, kot da izstopijo
Kar nekaj pomislekov in kritik je vzbudila odločitev NZS-ja na začetku tedna, da bo po odpovedi Doba v kvalifikacijah nastopal Ankaran, čeprav v posebnem pravilniku NZS-ja piše, da se teh udeleži drugouvrščeno moštvo druge lige. "Glede na to, da nas je Dob pisno obvestil, da se ne namerava udeležiti dodatnih kvalifikacij, ker ne misli napredovati v prvo ligo, je edino normalno, da se liga popolni skozi tekmovanje in se da možnost prvemu naslednjemu, ki je na lestvici za Dobom. To je bila odločitev odbora za nujne zadeve in mislim, da je bila edina pravilna. Na najboljši mogoč način, na športni način, torej na igrišču je treba odločiti, kdo gre v prvo ligo," je pojasnil Mijatović. Nadaljeval je: "O tem, da bi se Aluminij v prvo ligo uvrstil neposredno (brez kvalifikacij), nismo razmišljali, saj v pravilniku piše, da igra tudi devetouvrščena ekipa prve lige kvalifikacije. S tem ne bi bile kršene nobene pravice Aluminija, kvečjemu bi bili na boljšem, saj bi igrali proti slabšemu tekmecu iz druge lige. Pošteno je, da se v športnem boju odloča o tem."

Kako pa komentira odločitev Doba, ki se je že večkrat odpovedal napredovanju v višjo ligo, podobnih primerov pa je bilo še nekaj? "Vsak klub preračuna svoje zmožnosti in ima pravico, da se nastopu v višji ligi odpove. Verjetno je to nekorektno do igralcev, hkrati pa tudi korektno, da se vnaprej pove, če finančno ne zmorejo, da v ligi ne nastopijo. Bolje to, kot da potem izstopijo iz lige in naredijo težave vsem drugim. Prav tako mislim, da je bolj pošteno, da se pred kvalifikacijami tem odpoveš, če ne misliš potem nastopiti v višji ligi, in ponudiš priložnost nekomu drugemu."

Na žalost ni bilo dovolj argumentov, da bi Kopru podelili licenco. Žal mi je za NK Koper, ker gre za klub s tradicijo in zgodovino.

Ankaran prvič v Prvi ligi
Koper: Mijatović komentiral odločitev, Popovič (še) ne