Safet Hadžić (levo), sicer strokovni vodja mladinskega pogona in nogometne šole v klubu, je bil jeseni po poletju 2010 in pomladi 2017 že tretjič v vlogi
Safet Hadžić (levo), sicer strokovni vodja mladinskega pogona in nogometne šole v klubu, je bil jeseni po poletju 2010 in pomladi 2017 že tretjič v vlogi "gasilca" pri Olimpiji. "Vsekakor mi je žal, da ne bom več trener Olimpije. Dogovorili smo se za en teden in tega se držimo. Seveda mi srce govori, da bi rad vodil člansko ekipo Olimpije. Želim ji srečo in upam, da bo preprečila ideje in zamisli Maribora, ki želi postati prvak," je dejal 2. septembra, ko je moral po zmagi s 5:0 nad Rudarjem prepustiti vajeti že prej izbranemu trenerju Zoranu Barišiću. Foto: www.alesfevzer.com

Po vnovičnem remiju Ljubljančanov in zmagi Maribora se je prednost vijoličastih deset krogov pred koncem povečala na 12 točk, kar je največ v letošnji sezoni. S podobno distribucijo točk bi bilo prvenstvo lahko odločeno že veliko prej, morda prav v 32. krogu, ko se bosta večna tekmeca pomerila v Mariboru.

Olimpija se iz Murske Sobote vrača s točko in po videnem na igrišču je z neodločenim izidom 0:0 lahko celo bolj zadovoljna. A če Ljubljančani ne zmagajo, se pogledi vedno znova usmerijo proti nepredvidljivemu predsedniku Milanu Mandariću, ki ne trpi neuspehov.

Pevnik "ni zmogel več"
Tako je bilo tudi tokrat in nekaj minut pred 13. uro je iz kluba prišlo sporočilo za javnost, da Robert Pevnik ni več trener Olimpije.

"Pevnik je na Mandarića po sinočnji tekmi naslovil pismo (v katerem je sam ponudil odstop; glej spodaj, op. a.). Predsednik je zjutraj sklical nujni sestanek, na katerem se je o trenutnem stanju v klubu in nadaljnjih korakih pogovoril s sodelavci in trenerjem. Na koncu je sprejel Pevnikov predlog in ocenil, da je časa malo, da je pred klubom še veliko pomembnih tekem, zato je treba hitro ukrepati," so med drugim zapisali pri Olimpiji.

Celotno pismo, ki ga je Pevnik naslovil na Mandarića

"Spoštovani gospod predsednik. Vodenje Olimpije je zame od nekdaj predstavljalo izjemno čast in ponos. Hkrati pa sem se vedno zavedal tudi velike odgovornosti in pritiskov, ki jih ta posel prinaša s seboj. V preteklih treh mesecih sem skupaj s sodelavci skušal ta posel opraviti po najboljših močeh. Sledili smo viziji kluba in ciljem, ki ste jih tudi vi kot predsednik visoko zastavili v strategiji. V člansko moštvo Olimpije smo po najboljših močeh poskušali vključevati mlade razvijajoče se nogometaše, ki so prihodnost kluba. Hkrati pa smo se tudi trudili, da Olimpija tudi rezultatsko ne izgublja šampionskega videza. Delali smo trdno in vztrajno, o čemer pričajo tudi dobri rezultati. Nekje smo bili bolj, drugod manj prepričljivi, a zelo veseli in ponosni smo, če smo s svojim delom pripomogli k uresničevanju vizije največjega kluba v državi. Člani strokovnega štaba smo po pogovoru prišli do zaključka, da v danih okoliščinah, ob izjemnih medijskih pritiskih, velikih pričakovanjih javnosti in v tako kratkem času ne bi mogli doseči veliko več, zato menimo, da bi morda bilo najbolje, da vodenje članskega moštva v naslednjih mesecih zaupate drugemu strokovnemu štabu, nam pa omogočite, da nadaljujemo svoje delo v dobro Olimpije, a na položajih, kjer smo delali že pred prevzemom vodenja članskega moštva. Seveda smo pripravljeni pomagati tistim, ki bodo nadaljevali to pomembno delo, da bi se novi strokovni štab čim bolj in v čim krajšem času vključil v vodenje članskega moštva NK Olimpija."

Vodilni Maribor v derbiju gosti Domžale

Pevnik je sicer po tekmi povedal, da je miren. "Nikoli nisem negotov, pa naj se zgodi kar koli. Že prvi dan sem rekel, da sem ponosen, da sem trener Olimpije. Mislim, da Olimpija igra lepo, da se ustvarja neka nova ekipa. Na vse gledam pozitivno," ni bil ravno samokritičen.

Robertu Pevniku in ostalim članom strokovnega štaba se je predsednik Milan Mandarić zahvalil za opravljeno delo v preteklih mesecih in poudaril, da je bilo za NK Olimpija Ljubljana to delo dragoceno in da klub še naprej računa na Roberta Pevnika in sodelavce. Kot je izpostavil predsednik, se je večkrat v zgodovini Olimpije izkazalo, da so lastni strokovni kadri ključ moči nogometnega kluba.

Iz Olimpijinega sporočila za javnost

Hadžić na treh tekmah vodil ekipo že jeseni
Četrtkov remi je bil vseeno premalo, da bi se Pevnik obdržal na trenerskem stolčku, ki ga je zasedel 8. januarja, ko je imela Olimpija devet točk zaostanka za Mariborom. Do tedaj je bil trener mladincev.

Že danes ga bo zamenjal Safet Hadžić, ki je jeseni kot "gasilec" vodil ekipo na dveh prvenstvenih tekmah in evropskem gostovanju v Trnavi po odhodu Aleksandra Linte in pred prihodom Zorana Barišića. Tokrat naj bi dobil "stalno" službo.

O novi menjavi se je špekuliralo že na začetku tedna, potem ko je Olimpija proti Rudarju zapravila vodstvo z 2:0 in 3:1, a je Pevnik dobil še eno priložnost. Ta je po pogovorih z Mandarićem tudi v sredo dejal, da se s prihodnostjo ne obremenjuje. Dodal je, da dela tako, kot bi bil vsak dan njegov zadnji, da čuti podporo vodstva kluba in igralcev ter da na neki način že sestavlja ekipo za evropske tekme.

Bo remi v Murski Soboti odnesel Pevnika?

Kronaveter obsedel na klopi
Pevnik na Fazaneriji ni ponudil priložnosti Roku Kronavetru, v začetni enajsterici pa sta bila vezist Endri Cekici in ob odsotnosti kaznovanega Mackyja Bagnacka branilec Mirza Mujčić, ki sta doslej odigrala le peščico minut. Po poškodbi in več kot enomesečnem počitku se je v vlogi rezervista vrnil Jucie Lupeta.

Olimpija si je pripravila malo priložnosti, kar je bila tudi Pevnikova prva opazka. "Morali bi biti konkretnejši v napadu. Tekma je bila zelo dinamična, agresivna kot vedno v Murski Soboti. Rezultat je pozitiven, lahko bi zmagali mi, lahko bi zmagali oni. Na koncu je delitev točk realna. Na vročem gostovanju smo imeli svoje trenutke, rad bi čestital igralcem za požrtvovalno igro," je dejal Pevnik.

To je bila težka tekma v težkih vremenskih razmerah. Nismo si ustvarili dovolj priložnosti in zagotovo smo pričakovali več. Mura je bila dober tekmec in mislim, da je končni rezultat pošten.

Nogometaš Olimpije Stefan Savić za klubsko spletno stran

Šimundža zelo zadovoljen s pripravo zelenice
Z zadnjo tezo Pevnika se v taboru Mure ne strinjajo. Mura je nanizala šest strelov v okvir vrat. Najbližje vodstvu je bila ob strelih Matica Maruška, ta je zadel soigralca Špira Peričića, in Žana Karničnika, ki je v 75. minuti zadel prečko.

"Moram reči, da bi bili glede na zahtevnost tekme in zahtevnost igrišča na začetku zadovoljni s točko, a glede na potek na igrišču mislim, da smo si zaslužili več. Pokazali smo večjo željo za doseganje zadetkov. Mislim, da si je Olimpija v drugem delu ustvarila le eno priložnost od daleč, v prvem polčasu praktično nič. Mi smo imeli kar nekaj priložnosti, zadeli smo tudi prečko in bi lahko iztržili kaj več. Imam občutek, da smo bili bližje zmagi, a izid je vseeno zelo pozitiven," je povedal trener Mure Ante Šimundža, ki je bil še posebej zadovoljen s pripravo zelenice, saj je razmeroma dobro zdržala obilno deževje v zadnjih dneh in naliv v drugem polčasu. "Glede na lansko leto je igrišče v veliko boljšem stanju. Klub se je izredno potrudil, da smo lahko gledali pravi nogomet."

Do konca meseca na Fazaneriji še dva spektakla
Domači navijači so nekajkrat glasno vzklikali proti sodniku Damirju Skomini, enkrat so zaman zahtevali tudi 11-metrovko. Koprčan je bil njihova tarča že na prvi medsebojni tekmi septembra, ko ni pokazal na belo točko po igranju Matica Črnica z roko v kazenskem prostoru, za kar se je takrat opravičil.

Prekmurci, ki so pred tem trikrat zapored zmagali in na sedmih spomladanskih tekmah prejeli le dva zadetka (!), bodo v nedeljo gostovali pri Celju, ki ima na 5. mestu točko več. Boj za uvrstitev v kvalifikacije za Evropsko ligo bo še zelo zanimiv, saj štiri moštva od 3. do 6. mesta (Domžale, Aluminij, Celje in Muro) ločijo le štiri točke.

Mura ima svoje načrte seveda tudi v pokalu. V sredo, 24. aprila, se na Fazaneriji obeta nov spektakel, saj bodo Sobočani poskušali nadomestiti zaostanek z 0:1 s prve polfinalne tekme proti Mariboru. Štiri dni pozneje se bosta ekipi na istem stadionu pomerili še v prvenstvu.

Lestvica pomladi (sedem krogov)

Maribor 15, Domžale 13, Olimpija, Mura in Triglav po 12, Celje 11, Rudar 8, Aluminij 7, Gorica 4, Krško 2 točki.

Štor zrežiral zmago Aluminija nad Gorico

Pri Aluminiju se je prebudil nekdanji veliki up Maribora Štor
Ta mesec se bosta še dvakrat srečala tudi Olimpija in Aluminij v Stožicah, prvič že v nedeljo. Kidričani so celo najuspešnejše moštvo v ligi na domačih tekmah, na svojem igrišču so zbrali že 27 točk. V gosteh so jih osvojili 10, a so spomladi na vseh treh tekmah ‒ v Kranju, Domžalah in Murski Soboti ‒ izgubili s 3:0.

Ljubljančani (kaznovana sta Lupeta in Goran Brkić) bodo morali biti pozorni na v zadnjem času izjemno razpoloženega 20-letnega napadalca Luko Štora, ki je na zadnjih štirih tekmah dosegel štiri zadetke, dva v četrtek proti Gorici (3:1).

Nogometaš iz Velikih Žabelj pri Ajdovščini je kot otrok igral prav za Gorico, nato pa se je pri 15 letih preselil v Maribor, kjer je v kadetski ligi v sezoni 2014/15 na 26 tekmah v statistiko vpisal 31 golov, dva več kot tedanji soigralec Žan Celar, ki zdaj blesti pri mladincih Rome.

V mladinski ligi je v naslednjih dveh sezonah zbral 20 oziroma 22 zadetkov, s čimer je bil obakrat drugi najboljši strelec lige. Članskega debija v prvi ekipi Maribora ni dočakal, januarja 2018 so ga vijoličasti najprej posodili v Aluminij, letos pa prodali.

Maribor trepetal za zmago v Krškem

Domžale v Ljudskem vrtu brez Ibričića
Nogometaši v Prvi ligi TS torej še niso dobro "arhivirali" 26. kroga, že so tu tekme 27. kroga. Vrhunec bo sobotni obračun najboljših ekip pomladi Maribora in Domžal v Ljudskem vrtu, ki sta v zadnjih dveh krogih dvakrat zmagala.

Tekmo si boste lahko od 16.45 dalje ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju, studijski del se bo začel 15 minut prej. Pri Domžalah zaradi kartonov ne bo igral režiser igre Senijad Ibričić, ki je proti Triglavu (6:1) dosegel hat-trick.

"Ibričić je zanje pomemben člen, o tem ni dvoma. Ob njegovi odsotnosti bodo drugačni, a v svoji prepoznavni podobi. Ne moremo mimo dinamike in načina igre, ki ga gojijo: globina, vtekanje, raznovrstno branjenje. Čaka nas zahteven dvoboj proti živahni, agresivni ekipi. Proti Krškemu, ki je v zadnjih tednih spremenilo DNK in ga je težko premagati, so fantje odgarali, Saša Gajser je znova dobro opravil svoje delo," je za spletno stran Maribora izjavil trener Darko Milanič.

O vračanju poškodovanih je dodal: “Mešanović dobro napreduje, naslednji teden bo najbrž že v ekipi. Šuler je v petek opravil prvi nogometni trening, obetavne so tudi napovedi pri Pihlerju, tako da Uskoković ostaja edini, ki bo manjkal dlje časa.”

Za obstanek Triglav - Rudar in Gorica - Krško
Poleg boja za Evropo bo zanimivo tudi v boju za obstanek, v tem krogu se bodo zadnji štirje pomerili med sabo. V soboto k Triglavu prihaja Rudar brez kapetana Damjana Trifkovića, ki je proti Celju (0:3) prejel rdeči karton, v nedeljo pa bo v Novi Gorici srečanje najslabših ekip pomladi Gorice (ta bo brez kaznovanega napadalca Andrije Filipovića) in Krškega.

Čeprav Krčani zaostajajo devet točk za Gorico in Rudarjem ter še dve več za Triglavom, se še niso predali. Njihove zadnje predstave so boljše, kot kažejo izidi, v sredo so dodobra namučili tudi Maribor (0:1).

Hat-trick Ibričića za visoko zmago Domžal
Gladka zmaga Celja v Velenju

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 27. krog

Sobota ob 14.30:
TRIGLAV - RUDAR

Ob 16.45:
MARIBOR - DOMŽALE
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Nedelja ob 14.30:
CELJE - MURA

Ob 17.00:
OLIMPIJA - ALUMINIJ

Ob 19.00:
GORICA - KRŠKO

Ekipa
ZRPGToč.
Maribor26186263:2060
Olimpija26139454:3548
Domžale26117855:3840
Aluminij261141143:4037
Celje26910737:3837
Mura2699836:2736
Triglav26841436:5828
Gorica26681232:4426
Rudar26751429:5926
Krško26381518:4417