Maribor v Ljudskem vrtu ni premagal Olimpije že od novembra 2017. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor v Ljudskem vrtu ni premagal Olimpije že od novembra 2017. Foto: www.alesfevzer.com

V slabega pol leta se je na novinarskih konferencah Maura Camoranesija marsikaj tudi "izgubilo s prevodom", zato se je nastop (začasnega) trenerja Saše Gajserja dan pred osrednjo tekmo 24. kroga Prve lige TS zdel še prepričljivejši. Dolgoletni pomočnik poudarja, da razmišlja samo o Olimpiji. S tem, kakšno vlogo bo imel v prihodnosti, se ne ukvarja.

Trenutno prvi mož v strokovnem štabu Maribora je odločen: "Tekme se ne bojim, prepričan sem, da bomo odigrali dobro. Navijačem obljubljam pravi Maribor, razigran, odgovoren, borben. Kdor tega ne bo delal, ne bo igral. Ne rečem, da prej tega nismo počeli, smo pa premalo. Popraviti moramo odgovornost v igri, to je glavna kakovost, ki jo ta Maribor mora imeti. Potem bodo imeli tudi fantje v napadu lahko svobodo. Želim, da še bolj izrazijo kakovost v napadu, pred vrati moramo še bolje igrati. Spoštujemo Olimpijo, a mislim, da imam na razpolago veliko večjo kakovost kot njihov trener."

Iz taborov Maribora in Olimpije pred sobotnim derbijem

Doma želijo v napadu narediti nekaj več

Štajerci so brez domače zmage nad tekmeci iz Ljubljane že od novembra 2017, ko je za slavje z 1:0 v 6. minuti poskrbel Marcos Tavares. Veliko več točk Mariborčani osvajajo v Stožicah, kjer so na začetku decembra po dolgem času sicer izgubili (2:0). Oktobra je bilo v Ljudskem vrtu 1:1.

"Psihološki trenutek je v nogometu zelo pomemben. V Ljubljani lažje sprejemamo nekatere odločitve, doma smo vseeno pod psihološkim pritiskom, da v napadu naredimo nekaj več. Nismo mirni v igri," pravi Gajser.

Sodelovanja s Camoranesijem zaradi spoštovanja načela, da nekatere stvari morajo ostati v slačilnici, ni želel podrobneje analizirati, a je poudaril, da je z Argentincem sodeloval v redu in ni bilo nobenih težav: "Smo nogometni ljudje, znali smo se pogovarjati in sodelovati."

Velika čast in odgovornost je voditi Maribor. Glavna stvar, ki jo želim videti v ekipi, je borbeni duh. Znanje fantje imajo. Hitro prepoznam njihovo malodušje v igri, ko se zanasaš preveč na soigralce, da bodo popravili tvojo napako. Tega pri meni ne bo, to bo prepovedano.

Saša Gajser

Pohvale za Tavaresa

Po številnih eksperimentih pod vodstvom nekdanjega asa Juventusa se je Gajser v sredo v Sežani zatekel k preverjenemu sistemu 4-4-2. "Ne bom rekel, da sistem ni pomemben, ni pa ključen. Pomembno je, kako fantje izvajajo svoje naloge. Moj namen ni bil spreminjati sistema, ker ne bi bil v redu, ampak zmagati. Verjel sem v ta sistem, fantje pa so naloge izpolnili. 4-4-2 je v DNK-ju Maribora. Nekateri fantje ga poznajo in smo ga lažje vpeljali, glede na to, da nismo imeli niti enega treninga."

Pomemben delež k uspehu s 4:0 so dodali nogometaši, ki so do zdaj igrali manj, denimo Gregor Bajde, Andrej Kotnik in Tavares: "Potrebovali smo psihološko stabilnost na igrišču in Tavaresevo karizmo. Odigral je vrhunsko, se boril, ekipi je dal točno to, kar je potrebovala. Zadržal je žogo in bil pozitiven v slačilnici. Veliko mojega dela je v Sežani opravil on, saj so fantje čutili pritisk. Tudi Bajde in Kotnik sta odigrala vrhunsko. Verjamem v vse igralce. Obljubim, da se bom s Kotnikom veliko ukvarjal, kdaj bo zapela tudi šiba, saj ima veliko kakovost, a je na igrišču ne izrazi v tolikšni meri, kot bi si jaz želel."

Blaž Vrhovec, ki je proti Celju nerodno trčil, se za derbi vrača v ekipo. Kotnik ima manjše težave s hrbtom, nad manjšimi bolečinami toži tudi Rudi Požeg Vancaš. V moštvu je spet Amir Dervišević.

Športni direktor Maribora Šuler dobil že 47 trenerskih ponudb

Elšnik: Edini cilj so vse tri točke

Olimpija po zmagah na prvih dveh tekmah spomladanskega dela prvenstva proti Kopru (1:2) in Muri (2:0) na zadnjih dveh preizkušnjah ni slavila, obakrat je bilo 0:0.

"Imeli smo določene težave v napadu, srečanji sta bili tudi nekoliko specifični. V Kidričevem je težko igrišče, proti Domžalam pa je manjkalo nekaj poškodovanih in kaznovanih nogometašev. Edini cilj v Mariboru so vse tri točke," je napovedal kapetan Timi Max Elšnik, ki je zaradi kartonov izpustil dvoboj z Domžalčani pred tremi dnevi.

Trener Goran Stanković je dodal: "Vidi se, da smo do zdaj skupaj odigrali samo sedem tekem, tri med pripravami in štiri v prvenstvu. Verjamem, da se bomo izboljšali."

Glavni sodnik bo Nejc Kajtazović.


Ključnega pomena bo, da držimo kompaktno sredino, da tekmec ne bo mogel kombinirati po sredini.

Nogometaš Maribora Jan Repas

Prva liga TS, 24. krog

Sobota ob 15.00:
CELJE – CB24 TABOR SEŽANA

Ob 17.15:
MARIBOR – OLIMPIJA

Nedelja ob 14.30:
BRAVO – MURA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Ob 16.30:
DOMŽALE – GORICA

Ponedeljek ob 16.00:
ALUMINIJ – KOPER

Lestvica:
MARIBOR            23 12 7  4 46:28 43
OLIMPIJA           23 12 7  4 29:15 43
MURA               23 10 7  6 27:17 37
DOMŽALE            23  8 9  6 33:28 33
BRAVO              23  8 9  6 26:24 33
KOPER              23  9 6  8 31:30 33
CELJE              23  7 5 11 23:27 26
CB24 TABOR SEŽANA  23  7 5 11 25:33 26
ALUMINIJ           23  4 9 10 17:33 21
GORICA             23  3 6 14 15:37 15