VAR je postal del vrhunskega nogometa. Foto: EPA
VAR je postal del vrhunskega nogometa. Foto: EPA

Z NZS-ja sporočajo, da so na zadnji seji Komisije za profesionalni nogomet prvoligaškim klubom predstavili informacije o projektu in prihajajočih dejavnostih, ki vključujejo certificiranje VAR-sodnikov in stadionov.

Sorodna novica Vpeljava sistema VAR je v Sloveniji tako vprašanje časa kot denarja

Najprej pri mladincih in kadetih
Testiranje tehnologije VAR je najprej steklo na tekmah 1. slovenske mladinske in kadetske lige v NNC-ju Brdo, medtem ko bo prvi "off-line" test s produkcijskim partnerjem izveden na finalu članskega pokalnega tekmovanja. Projektna ekipa VAR, tehnično osebje in produkcijski partnerji trenutno opravljajo oglede posameznih prizorišč in preverjajo razpoložljive kapacitete. Na tekmah v mladinskih kategorijah v sistemu VAR ob tem elitni slovenski sodniki končujejo postopek certificiranja Fife in bodo posledično izpolnili vse formalne pogoje za sojenje v sistemu VAR.

Poskusno že prihodnje leto?
Odločitev o morebitni implementaciji tehnologije VAR v slovenski nogometni prostor bo sprejeta po pridobitvi mnenja Fife. Nogometna zveza Slovenije razmišlja, da bi sistem VAR poskusno vpeljala v 1. slovensko nogometno ligo s sezono 2021/22 na posameznih tekmah, postopoma pa na vseh prizoriščih.

Pri NZS-ju so še zapisali, da težijo h konstantnemu napredku na vseh področjih, z implementacijo tehnologije VAR pa bi izdatno prispevali k regularnosti in legitimnosti tekmovanj.