VAR oz. videosodniki v nogometu preverjajo (ne)pravilnosti ob štirih dogodkih na igrišču: gole, najstrožje kazni, neposredne izključitve in preverjanje identitete. Foto: Reuters
VAR oz. videosodniki v nogometu preverjajo (ne)pravilnosti ob štirih dogodkih na igrišču: gole, najstrožje kazni, neposredne izključitve in preverjanje identitete. Foto: Reuters

VAR je po zmagoslavju na svetovnem prvenstvu v Rusiji 2018 osvaja tudi Evropo, kjer je Uefa dolgo nasprotovala dodatni vpeljavi tehnologije v nogomet. A tehnologija golove črte in videosodniki so povozili sistem dodatnih štirih sodnikov za goli, ki obenem ni bil poceni. Kot smo videi v soboto in nedeljo na slovenskih zelenicah, bi pravilna uporaba VAR-a pošteno spremenila potek in izid tekem Maribor ‒ Mura (1:1) in Krško ‒ Olimpija (1:4).

Sodniška zveza: Tavares bil v prekršku
Primer vzgonskega vetra v Ljudskem vrtu je bil v slovenski javnosti tako odmeven, da se je oglasila celo Zveza nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS), ki javno redko pojasnjuje sporne, kaj šele napačne odločitve svojih članov. A zgodilo se je tudi to, resda precej skromno razbobnana objava, vendar jasna. Kapetan Maribora Marcos Tavares je bil ob izenačujočem golu proti Muri v prepovedanem položaju, kar je sodniška zasedba pod vodstvom Nejca Kajtazovića (Kranj) narobe presodila.

Sorodna novica VAR nova vroča kost za glodanje ob nogometnih debatah

ZNSS je vijoličastemu taboru tako jasno sporočila, da obrambni vezist Mure Nik Lorbek s svojim dotikom žoge po podaji vezista Maribora Aleksa Pihlerja ni tako vplival na igro, da napadalec Maribora Tavares ne bi bil več v prepovedanem položaju. A če je javno pojasnilo sporne sodniške odločitve pohvalno, pa gre očitno res le za izobraževalne namene javnosti. Nejc Kajtazović bo po izpostavljeni napaki sodil že na dvoboju 21. kroga med Olimpijo in Celjem to soboto v Stožicah. Res pa je, da bo imel nova pomočnika - Roberta Vukana in Tomaža Klančnika.

Odločna zahteva nogometne javnosti
V MMC-jevi anketi, ki je spremljala torkov članek o VAR-u kot novi vroči kosti nogometnih debat, je 85 odstotkov uporabnikov podprlo uvedbo videosodnikov v slovensko Prvo ligo.

Volja zainteresirane nogometne javnosti v Sloveniji je jasna, kot so tudi omejitve, a hkrati je tehnologija vse bolj uveljavljena, široko uporabljana in s tem postopoma vse dostopnejša in tudi cenovno znosnejša.

NZS raziskuje možnosti in zbira informacije
Torej, kdaj bo Prva liga dobila VAR, kako in za koliko? Nogometna zveza Slovenije je bila ob MMC-jevem poizvedovanju zadržana pri konkretnejših odgovorih: "Vpeljava sistema VAR je v Sloveniji tako vprašanje časa kot denarja. Trenutno smo v fazi zbiranja informacij, kar je prvi korak do morebitne implementacije sistema. Raziskujemo možnosti in zbiramo informacije za uvedbo tehnologije, tako iz tehničnih kot finančnih vidikov glede na naš prostor in zmožnosti."

V tesnem sodelovanju s Hrvati
Ker zgledi vlečejo, zlasti sosedski, so ljubitelji slovenskega nogometa kar z zavistjo sprejeli božično novico, da bodo VAR že z naslednjo sezono vpeljali na Hrvaškem, nedavno pa si sicer nekoliko bolj postopen načrt uvedbe videosodnikov potrdili tudi v Srbiji. Ne nazadnje tudi cena 1,3 milijona evrov, kolikor bo stal celoten proces Hrvate, za nogomet ni astronomska številka. Ravno z uvajanjem VAR-a pri južnih sosedih pa je povezan slovenski VAR.

Damir Skomina je pred dvema tednoma spisal zgodovino, ko je kot prvi sodnik v Ligi prvakov spremenil odločitev po ogledu videoposnetka. Od slovenskih mednarodnih sodnikov sta VAR-ovo licenco prejela tudi že Matej Jug in Slavko Vinčič. Foto: Reuters
Damir Skomina je pred dvema tednoma spisal zgodovino, ko je kot prvi sodnik v Ligi prvakov spremenil odločitev po ogledu videoposnetka. Od slovenskih mednarodnih sodnikov sta VAR-ovo licenco prejela tudi že Matej Jug in Slavko Vinčič. Foto: Reuters

"Tesno sodelujemo tudi s Hrvaško nogometno zvezo, ki bo VAR uvedla pred NZS-jem, predvsem zaradi drugačnega finančnega položaja, saj je bila hrvaška reprezentanca svetovni podprvak," so potrdili na Brdu. Hrvaška nogometna zveza (HNS) bo pokrila 20-odstotkov stroškov, 80-odstotkov pa jih bodo pokrili iz Fifinega razvojnega programa Fifa Forward, ki z letom 2019 stopa v novo obdobje. Za primerjavo: lani je NZS iz omenjenega programa pridobila četrt milijon evrov, ki jih je namenila za izboljšanje delovanja medobčinskih zvez, sodniške in trenerske organizacije.

Pred meseci je Vlado Šajn, predsednik sodniške zveze in član Uefine sodniškega odbora, pojasnjeval, da je sam strošek videosodnikov za posamezno tekmo ocenjen na med 1.500 in 2.500 evri. Za Prvo ligo bi to v sezoni pomenilo med 270 in 450 tisočimi evri, k temu je treba prišteti še nabavo šestih dodatnih kamer za vsak prvoligaški stadion in seveda izobraževanje za VAR. Glede na to, da je tudi hrvaška Prva liga 10-člansko klubsko tekmovanje s 36 krogi, torej identičnim tekmovalnim sistemom kot SNL, se končni strošek uvedbe videosodnikov v Sloveniji ne bi smel razlikovati od hrvaškega. Za primerjavo: uvedba tehnologije golove črte na 10 stadionih bi stala približno podobno, a je primerov uporabe in preverjanja glede z uporabnostjo VAR-a neprimerno manj.

The International Football Association Board že 133 let skrbi za pravila v nogometni igri in morebitne spremembe, ki veljajo za ves svet. Spremembe nogometnih pravil se potrdijo, če zanje glasuje 6 od 8 članov
The International Football Association Board že 133 let skrbi za pravila v nogometni igri in morebitne spremembe, ki veljajo za ves svet. Spremembe nogometnih pravil se potrdijo, če zanje glasuje 6 od 8 članov "varuhov zakonov Igre," kot se glasi uradno geslo nogometnega sveta modrecev. Foto: AP

Kakšne prilagoditve bo predlagal Ifab?
Uvajanje VAR-a poteka po jasno določenih smernicah, ki jih določata Fifa in Ifab (Mednarodni nogometni odbor). Ifab je organ, ki že 133 let bdi nad nogometnimi pravili, jih opredeljuje, pojasnjuje, spreminja in določa. Osemčlanski odbor, kjer ima Fifa štiri glasove, po enega pa starši nogometa Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska, je sestavil enoten protokol in po njem izobraženim sodnikom ter zvezam deli licence za uporabo VAR-a.

Ifab bo ravno v soboto v Aberdeenu imel redno letno zasedanje, kjer bo osrednja točka ravno preverjanje VAR-a. Pretresli bodo dosedanjo prakso, ki se je začela konec leta 2016, na podlagi dosedanjih izkušenj in tudi težav pa bodo predlagane tudi nekatere spremembe, tako za pravila nogometne igre kot zlasti za protokol uporabe videosodnikov.

Trenutno sistem videosodnikov uporablja Fifa, 5 celinskih nogometnih zvez oz. vse z izjemo Concacafa (Severna in Srednja Amerika ter Karibi) in kar 21 državnih tekmovanj, med katerimi najmanjša oz. finančno najbolj skromna liga prihaja iz Češke. V postopku licenciranja sta še Izrael in Švica, v nedeljo pa bodo potrdili nove pristopnike, kot je Hrvaška.

Do poletja več znanega o VAR-u v Sloveniji
Glede na prihajajoče zasedanje Ifaba in prve konkretne korake na Hrvaškem, kjer bodo predvidoma krstili VAR na finalu hrvaškega pokala, so se pri NZS-ju odločili za varno pot potrpežljivosti in učenja z zgledom. "Javnost bomo seznanili s projektom, ko bomo imeli terminsko in vsebinsko določen koncept, ki bo tudi potrjen s strani ustreznih organov NZS-ja. Ocenjujemo, da bomo več na temo VAR-a in implementacije lahko povedali do poletja letošnjega leta," so za MMC pri NZS-ju napovedali, da bodo bolj konkretno in otipljivo o VAR-u v Sloveniji lahko govorili najkasneje poleti.