Na 153 tekmah Prve lige v dresih Gorice, Maribora in zdaj Olimpije je Etien Velikonja dosegel 53 golov in k temu dodal še 19 podaj. Pred golom proti Celju je nazadnje v Sloveniji zadel v 34. krogu sezone 2011/12, ko je prispeval dva gola za zmago Maribora nad Olimpijo s 3:2. Foto: www.alesfevzer.com
Na 153 tekmah Prve lige v dresih Gorice, Maribora in zdaj Olimpije je Etien Velikonja dosegel 53 golov in k temu dodal še 19 podaj. Pred golom proti Celju je nazadnje v Sloveniji zadel v 34. krogu sezone 2011/12, ko je prispeval dva gola za zmago Maribora nad Olimpijo s 3:2. Foto: www.alesfevzer.com
Dare Vršič in Maribor po zmagi v 1. krogu nad Koprom
Dare Vršič je vstopil s klopi v 62. minuti in poživil igro ter je že pred golom v 94. minuti razmišljal, da bi zaključil napad s spodkopanim udarcem, kar se je na koncu izkazalo za zmagovito potezo. Foto: www.alesfevzer.com
Darko Milanič in Saša Gajser
Izredno veselje trenerskega dvojca Maribora Milanič - Gajser, ki sta si oddahnila, saj bi njuni varovanci kmalu še tretjo tekmo zapored odigrali z 0:0. Foto: www.alesfevzer.com
Domžale - Radomlje, sodnik Balažič Dejan
Oba novinca oz. bolje rečeno povratnika v Prvo ligo TS Radomlje in Aluminij sta izgubila v 1. krogu, oba na gostovanju z 2:0. Foto: Reuters

"Po koncu vsake tekme se štejejo in pomnijo le tri točke, medtem ko umetniški vtis hitro utone v pozabo. Marsikdo se bo verjetno obregnil ob to trditev, češ da Rodolfo Vanoli išče izgovore za morebitne slabše predstave svojega moštva," je po tekmi povedal trener prvakov Rodolfo Vanoli po prigarani zmagi Ljubljančanov nad Celjem (1:0). V sredo čaka Olimpijo povratna tekma s Trenčinom v boju za Ligo prvakov, pri čemer morajo v Žilini zmagati za dva gola.

Gol za prepotrebne tri točke na štartu
Začetek je bil udaren: vratnica Blessinga Elekeja in mojstrski gol s prostega strela Etiena Velikonje, a če bi gledali samo od 6. minute dalje, so bili Celjani celo podjetnejši in bi si zaslužili izenačenje. Osamljeni Matej Podlogar je v 72. minuti iz idealnega položaja zgrešil žogo. "Gol je prinesel tri točke, ki so zelo pomembne ob začetku sezone. Veseli smo te zmage," je bil zadržan mož odločitve Velikonja, ki je za Olimpijo zadel tudi ob ligaškem debiju.

Olimpija premočno pogreša poškodovano četverico
Trener Vanoli po dveh neprepričljivih igrah znova opozarja na val poškodb. "Vam bo v hipu jasno, zakaj toliko poudarjam manjkajoče igralce. V prvi vrsti govorimo o nosilcih igre – Kronavetru, Mitroviću, Vidmarju in Kapunu -, ki bi v našo igro vnesli dodatno dimenzijo kakovosti."

Vrhovec zablestel v vlogi vratarja
Še bolj napeto kot v soboto pred komaj 1.200 gledalci v Stožicah je bilo v nedeljo zvečer v Ljudskem vrtu, kjer se je zbralo 2.000 gledalcev, ki pa so na gol čakali vse do zadnjih sekund. Vijoličasti so sicer hitro zatresli mrežo Luke Koper, a je bil Gregor Bajde v prepovedanem položaju. Nato se je igralo gor in dol, pri čemer so imeli Koprčani prek Rubena Belima nevarnejše poskuse, po strelu Zlatana Muslimovića je vodstvo Primorcev na golovi črti preprečil Blaž Vrhovec, najodmevnejša okrepitev v moštvu Darka Milaniča in Zlatka Zahovića. In ko je tudi Milivoje Novaković zapravil standardni zicer, je vse dišalo po remiju.

"Nekaj več stresa, kot so pričakovali"
Sodnik Dragoslav Perić (Kranj) je kljub menjavam, poškodbam in zavlačevanjem podaljšal igro le za tri minute, ki so se nato že iztekle, a akcijo Maribora je pustil do konca in Mitja Viler je v ogenj poslal Dareta Vršiča, ki je elegantno zadel v 94. minuti.

“Nekaj več stresa smo si naredili, kot smo si mislili. Ampak cilj je dosežen, zmagali smo,” je po tekmi za spletno stran Maribora povedal junak tekme Vršič, ki je nadaljeval: "Ne smemo pozabiti, da je ekipa nekoliko spremenjena, pomlajena vstopila v novo sezono. Za uvod v prvenstvo se nam je izšlo po željah. Koprčani se niso prišli branit, imeli so kakšno priložnost, a smo zasluženo zmagali.” Mariborčane zdaj v četrtek čaka povratna tekma v Sofiji pri Levskem, kjer jih v 3. predkrog Evropske lige pelje tudi remi z goli.

Občinski prestiž za spodbudo pred Belorusi
Novo sezono 2016/17 so najprepričljiveje začele Domžale, ki jim dobro kaže v Evropski ligi, doma pa so za uvod dobile občinski derbi z Radomljami (2:0). ''Ne maram besede rutina in tudi ta zmaga je bila daleč od rutinirane. Veseli me, da smo na igrišču prikazali veliko vsebine in bili nagrajeni z dvema goloma, čeprav bi lahko z boljšo učinkovitostjo zmagali tudi z višjo razliko. Višje zmage sem si želel le zaradi tega, da bi bili igralci nagrajeni za številne priložnosti, ki so si jih ustvarili," je za spletno stran Domžal svoj pogled razkril trener Luka Elsner, ki zdaj že načrtuje, kako do domače zmage v četrtek proti Šahtjorju iz Soligorska (Belorusija).

Gorici steklo po uvodnem golu
Ob boku Domžalčanov so na vrhu Prve lige tudi Goričani, ki so z 2:0 odpravili novinca Aluminij. "Prva tekma ni nikoli lahka. Tudi ta je bila težka. Aluminij je povratnik v Prvo ligo in že kot tak poln motiva. Glede naše igre lahko rečem, da smo prvi del prvega polčasa odigrali pod povprečjem. Do prvega gola ni bilo v redu. Potem nam je steklo," je za klubsko stran povedal strelec Sandi Arčon. Gorica je prek Mirana Burgića še dvakrat stresla okvir, a je tudi vratnica preprečila častni gol Aluminija.

Najlepši gol 1. kroga - Filip Dangubić
Z delitvijo točk se je končala samo uvodna tekma prvenstva Rudar - Krško (1:1), pri čemer je za remi z najlepšim golom 1. kroga poskrbel Filip Dangubić.
V drugem krogu, ki pa bo v senci razpleta evropske zgodbe Olimpije, Maribora in Domžal, bo vodilni trio gostoval, vijoličasti pa bodo gostili Rudar.

Maribor do zmage v izdihljajih tekme (in goli z nedeljskih tekem)



Olimpija branjenje naslova začela z 1:0

Evrogol Dangubića za remi v Velenju (od 0:53 dalje)

Vršič tik ob koncu zadel za zmago Maribora
Vršič tik ob koncu zadel za zmago Maribora