Kako bo šlo Olimpiji prihodnja dva meseca, ko bo morala igrati brez svojega prvega vratarja, ki je bil hkrati na startu sezone tudi prvi igralec prvenstva? Na sliki posredovanje Matevža Vidovška ob strelu Andreja Kotnika, ko je branil prav s poškodovano levo dlanjo. Foto: www.alesfevzer.com
Kako bo šlo Olimpiji prihodnja dva meseca, ko bo morala igrati brez svojega prvega vratarja, ki je bil hkrati na startu sezone tudi prvi igralec prvenstva? Na sliki posredovanje Matevža Vidovška ob strelu Andreja Kotnika, ko je branil prav s poškodovano levo dlanjo. Foto: www.alesfevzer.com

Na začetku 5. minute je Matevž Vidovšek ob globinski žogi Kopra prehitel napadalca Kaheema Parrisa, a ob tem je z levo roko trčil ob nogo Jamajčana. Za nekaj minut je vratar Olimpije obležal, a nadaljeval tekmo, na kateri se je izkazal s tremi obrambami, najbolj ob strelu prvega strelca lige Andreja Kotnika, in na koncu ostal nepremagan v Prvi ligi.

"22-letnik ima zlomljeno dlančnico in bo z igrišč odsoten najmanj dva meseca," so pri Olimpiji objavili slabo novico za vodilno ekipo Prve lige. Vidovšek je v prvih šestih krogih sezone 2022/23 ostal nepremagan na vseh šestih tekmah, pri čemer je zbral 17 obramb, s čimer je tlakoval pot do popolnega izkupička zeleno-belih.

Kdo sta rezervna vratarja Olimpije?

Uradno je rekorder Nejc Vidmar še vedno član Olimpije, s katero ima še enoletno pogodbo, a ni član ekipe. Vlogo 2. vratarje je prevzel 22-letni Denis Pintol, ki je pred novo sezono prišel iz Primorja. V 2. SNL je za Brda, Krko in Primorje zbral 67 nastopov, medtem ko v Prvi ligi še ni branil. Tretji vratar zmajev je 17-letni Žan Mauricio, ki je čuvaj mreže ekipe do 19 let. Pozimi je podpisal profesionalno pogodbo, v Prvi ligi pa še ni branil.

Sorodna novica Obramba Olimpije pri štirih ničlah, rekord Domžal je še daleč
Matevž Vidovšek je kot otrok Dravograda še pred 17. letom odšel v Italijo k Atalanti, ki ga je nato posojala naokoli. Konec septembra 2020 se je Korošec pridružil Olimpiji, za katero je debitiral v zadnjem krogu preteklega prvenstva, letos pa je začel kot prvi vratar in takoj navdušil. Foto: www.alesfevzer.com
Matevž Vidovšek je kot otrok Dravograda še pred 17. letom odšel v Italijo k Atalanti, ki ga je nato posojala naokoli. Konec septembra 2020 se je Korošec pridružil Olimpiji, za katero je debitiral v zadnjem krogu preteklega prvenstva, letos pa je začel kot prvi vratar in takoj navdušil. Foto: www.alesfevzer.com

660 minut nepremagan, a še daleč od Vidmarjevega rekorda

Vključno s tekmo zadnjega, 36., kroga pretekle sezone je Vidovšek tako v Prvi ligi nepremagan že 660 minut (brez sodniških dodatkov). Sedem tekem brez prejetega gola pa so tudi sploh edini nastopi Vidovška v Prvi ligi! Lov na rekord Nejca Vidmarja bo tako moral počakati na okrevanje mladega Korošca. Vidmar je v dresu Domžal ob izteku sezone 2013/14 in predvsem na začetku sezone 2014/15 ostal nepremagan neverjetni 1002 minuti!

V tisti sezoni so Domžale prvi zadetek prejele šele v 11. krogu, ko so tudi utrpeli prvi poraz. A rekordni start sezone ni prinesel končnega uspeha, saj je naslov prvaka na koncu zanesljivo osvojil Maribor. Podrobneje v 927. delu rubrike Športni SOS.

Sešlar zrežiral zmago vodilne Olimpije na Bonifiki

Najboljši start sezone: devet zmag

V času, ko se Olimpijina mreža ni zatresla, so zmaji natresli 10 golov in po dobljenem prvenstvenem derbiju v Kopru s popolnim izkupičkom vladajo na vrhu lestvice. Drugouvrščeni Koper zaostaja zdaj že za šest točk, tretjeuvrščena Mura pa za devet točk.

Šest zaporednih zmag na začetku prvenstva je izjemen začetek Olimpije, a za izenačenjem lastnega klubskega rekorda bodo Ljubljančani potrebovali brezhibno uvodno četrtino prvenstva. Po devet zmag na startu 1. SNL sta doslej nanizala Olimpija v sezoni 1994/95 in Maribor v sezoni 1999/2000.

"Olimpija ima po šestih tekmah maksimalnih 18 točk in brezhibno razliko v zadetkih 10:0. Toda to so le številke. Nismo osredotočeni na rekorde, je pa lepo, da ne prejemamo golov. Prej ali slej ga bomo seveda prejeli, ampak za zdaj nam gre sijajno,” je po slavju na Bonifiki dejal trener Ljubljančanov Albert Riera. "Ni me sram reči, da vozim ferrarija, toda pot do cilja je še dolga. Seveda z njim želim osvojiti naslov. To govorim od prvega dne, ko sem prišel."

Ne samo derbi, tudi dobrodelna tekma

Bonifika je bila za prvenstveno tekmo prvič polna po 12 letih. Samo v sezoni 2010/11, ko se je odprl prenovljen oz. novi stadion v Kopru, se je na ligaški tekmi Bonifika napolnila do vrha, prav tako proti Olimpiji. Tokratni sobotni večerni termin sredi avgusta je privabil tudi ogromno število ljubljanskih navijačev, še več pa seveda domačih. Pri 3600 gledalcih na tribuni je pomembno vlogo imela tudi akcija FC-ja Koper in društva Palčica Pomagalčica "napolnimo Bonifiki", kjer so se zbirala sredstva za dečka Urbana, ki ima prirojeno mutacijo na genu CTNNB1.

Sorodna novica Povratna tekma Maribora s Clujem na TV SLO 2

Z grenkim remijem na odločilno tekmo v Cluj

Nedelja je prinesla malce olajšanja v Mariboru, saj se je branilec naslova dvignil s samega dna 10-članske lige, a hkrati povečal zaostanek za Olimpijo na ogromnih 14 točk. Po 2:2 na štajerskem derbiju s Celjem se tako vijoličasti z remijem podajajo v Cluj na odločilno tekmo za evropsko jesen v Konferenčni ligi.

A novi trener Damir Krznar, ki je na prvih dveh tekmah remiziral, po nedeljski tekmi ni skrival razočaranja v slačilnici. Marko Božić je dvema goloma prinesel lepo prednost z 2:0, predvsem je tokrat izkoristili priložnosti, ki jih ni v četrtek na prvi tekmi s Clujem, a nato je znova udarila na dan poroznost mariborske obrambe. 21-letni Nigerijec Charles Ikwuemesi je bil nerešljiva uganka in je še pred odmorom poskrbel za končnih 2:2.

Hitri Nigerijec Ikwuemesi zagotovil Celjanom točko v Ljudskem vrtu

"Kiks, zagotovo spodrsljaj. Želeli smo zmagati. Ko so prišli igralci v slačilnico, sem videl sklonjene glave. A sem jih spodbudil in smo v nadaljevanju prevzeli odgovornost," je po tekmi v Ljudskem vrtu povzel Krznar. Hrvaškega trenerja na klopi Maribora zdaj čaka prvo gostovanje, in to ključno za nadaljevanje sezone. V četrtek ob 19.00 v Cluju igrajo povratno tekmo za vstop v skupinski del Konferenčne lige (prenos na TV SLO 2/MMC-ju!), za kar pa mora Maribor zmagati v Romuniji, saj se je prva tekma končala z 0:0, pravilo gola v gosteh pa ni več.

Branilec Žužek že v Bariju

Ob tem, ko je Koper izgubil prvenstveni derbi, je bilo tudi potrjeno, da ostajajo brez obrambnega stebra ekipe. Žan Žužek je izpustil tekmo z Olimpijo, v Italiji pa so ga nogometni mediji že opazili na letališču v Bariju, kjer ga čaka zdravniški pregled pred prestopom v tamkajšnjega drugoligaša. Bari naj bi Kopru za 25-letnika odštel okoli 300 tisoč evrov odškodnine.