Zlatko Zahovič je stopil pred novinarje. Foto: BoBo
Zlatko Zahovič je stopil pred novinarje. Foto: BoBo
Zlatko Zahovič
Ko je Zlatko Zahovič 1. julija 2013, uradno zaradi izčrpanosti, odstopil z mesta športnega direktorja, se je teden pozneje zgodil preobrat. Zbrale so se Viole, navijači so zbirali podpise v njegovo podporo, direktor kluba Bojan Ban pa ga je po peturnem sestanku uspel prepričati, da ostane ... Foto: BoBo
Zahovič: Tudi navijači naredijo napako
Je opravičilo Zahoviča dovolj?
"Največji mojstri so me učili, da je slačilnica zakon"

"Nisem prišel sem, da bi pral umazano perilo. Moj namen je, da je prav, da se pokažem in povem, kar je prav. Glede primera Ibraimi, moja reakcija je bila neprimerna in grozna, nikakor nisem ponosen na njo in se vsem prizadetim globoko opravičujem. To je glavno, kar moram kot človek narediti," je povedal Zahovič, ki je sporne SMS-e pisal, ko je bil na rojstnem dnevu s svojo hčerko. V polurnem odgovarjanju na novinarska vprašanja je svoje opravičilo večkrat ponovil.
Povod za izbruh afere se skriva v petkovem vdoru navijačev ultras na trening. Viole, tudi zakrinkane in nekatere oborožene celo z železnimi palicami, so povedale nogometašem Maribora nekaj krepkih in jim postavile ultimat z osvojitvijo vseh 24 mogočih točk do konca Prve lige TS.
Očitek Ibraimija, da je namerno namestil obisk Viol
Pri tem je prišlo tudi do prerivanja, Amir Dervišević pa je od "navijača" prejel zaušnico. Po odhodu Viol je sledil pogovor v krogu med igralci in vodstvom, pri čemer pa se je Ibraimi zoperstavil Zahoviču in zahteval, da kot športni direktor zaščiti nogometaše pred nasiljem. Po poročanju nekaterih medijev je bil podobnega mnenja tudi Željko Filipović. Po informacijah Večera je med Zahovičem in Ibraimijem počilo, ko je nogometaš športnemu direktorju očital, da jim je namerno namestil obisk Viol.

Zvečer je sledil Zahovičev klic Ibraimiju v tradicionalno klubsko karanteno pred sobotno tekmo z Domžalami (2:1). Isti večer je sledila izmenjava kratkih sporočil prek telefona, ki jih je v torek nogometaš iz Makedonije dal objaviti EkipiSN. V SMS-ih v srbohrvaščini Zahovič zmerja Ibraimija in ga podi iz kluba, medtem ko mu ta brez kletvic vrača z opozarjanjem, da se mu bo vse še vrnilo. Ibraimi je ponoči upošteval "željo" športnega direktorja ter po obvestilu trenerja Darka Milaniča in Jasmina Handanovića zapustil karanteno.

O dogajanju v slačilnici ne bo govoril
"Že v soboto sem stvari poskušal rešiti, na žalost ni uspelo. Predsedniku kluba (Dragu Cotarju, op. a.) sem dejal, da sem pripravljen za svoja dejanja tudi plačati. Rekel sem mu, da lahko tudi grem, da to ni nobena težava. Kaj je odločil upravni odbor, ste lahko prebrali," je pojasnil Zahovič, ki je še enkrat poudaril, da umazanega perila ne bo pral v javnosti in nikoli ne bo razpravljal o tem, kar se dogaja v slačilnici: "Od največjih mojstrov tega športa sem bil vzgojen, da je slačilnica zakon. Imam mali milijon odigranih tekem, slačilnic in težav. O slačilnici se ne govori nič. Profesionalec sem od 18. leta in videl sem vse vrste stvari." Zahovič je pripomnil, da do danes ni bral niti enega medija niti gledal nobene oddaje, ker se zna v takšnih primerih "izključiti".

"Večina fantov se ni znašla ob vseh uspehih"
Opozoril je, da so imeli nekateri fantje težave s spoprijemanjem z dosežki v zadnjih letih in vsem, kar ti prinašajo. "V klubu delamo velike stvari. Smo specifičen klub, k nam niso prišli izdelani igralci. Maribor je genialen klub in stvari se dogajajo, ker fantje tega niso navajeni in jih vse preseneti. Če bi vi vedeli, kaj delamo, bi se vam mešalo. Niti sanja se vam ne. Večina fantov se ni znašla ob vseh uspehih. Normalno, spontano je, da se slačilnica spremeni. Ker to ni naš oziroma njihov svet. Ne morem vam vsega povedati, ker mi etika tega ne dovoljuje. Ti moraš biti pa filter. A to ni opravičilo za mojo reakcijo. To, kar sem storil, je grozno in počutim se grozno," je dejal športni direktor in se vprašal: "Naredil sem napako, ampak, kaj zdaj? Ali naj kar ugasnemo klub?"

Podobne stvari se dogajajo v številnih klubih
Opomnil je, da se s podobnimi težavami ukvarjajo v marsikateri sredini. "Maribor ni edini klub, ki se mu je to zgodilo. To vam povem iz prve roke. Nekoč sem tri ure držal kljuko v slačilnici, da se ne bi prišli navijači pogovorit z nami," je bil slikovit Zahovič. O tem, kakšna bo usoda Ibraimija, je dodal: "Zame je najpomembneje, da povem, da se počutim grozno in se opravičim. Kar se tiče Ibraimija, pa je stvar časa. Glede svoje prihodnosti bo sam povedal, kaj želi.

"Naj bom tiho in ne delim svojih izkušenj?"
Ali bo po tej izkušnji kaj spremenil pri svojem načinu dela, je bilo eno izmed naslednjih vprašanj novinarjev. “Če spremenim svoj odnos do igralcev, bomo strogo profesionalci. Kam bo pa klub šel? Se bo kdo žrtvoval? Nekdo se mora žrtvovati, če hočemo, da v tem mestu nekaj raste. Mi v vodstvu kluba imamo izkušnje, ki jih lahko delimo. Očitajo mi vmešavanje v ekipo. Ali naj igralcem s svojimi izkušnjami povem, kaj se jim bo zgodilo na tekmi? Ali naj bom tiho in ne bodo vedeli, kako naj se obnašajo na igrišču? Če jim ne povem, ni v redu. Če jim povem, se pa vmešavam. Odločite se že enkrat, kaj je prav," je z dvignjenim glasom odgovoril "Zaho".

Novinci dodali energijo
Kljub vsem peripetijam športni direktor, kot kaže, verjame v uspešen konec sezone. "Prišli smo v idealno situacijo. Fantje igrajo dobro, borijo se spet, ker je malo nove energije in so prišli fantje, ki so lačni uspeha. Po vsakem velikem uspehu pride do zasičenja in v takšnem stanju je normalno, da te vsaka malenkost lahko zmoti. Igralci nikoli nimajo ogledala. Saj tudi sam, ko sem bil igralec, ga verjetno kdaj nisem imel," je sklenil Zahovič.

Derviševiću se je stokrat opravičil
Beseda je tekla še o petkovem incidentu navijačev. "Navijači so poleg igralcev najpomembnejši del kluba. Vedno imajo pravico izraziti svoje mnenje, ker nas maksimalno podpirajo. Poskušamo imeti čim boljše odnose z njimi. V imenu kluba in svojem imenu sem se stokrat opravičil Derviševiću. Nasilje oziroma primer, ki se je zgodil, pa nima veze s klubom. Da bi nekdo pošiljal navijače nad igralce, je isto, kot da bi nekomu rekel, da je kriminalec. Ti pošiljajo nekoga tepsti nekoga drugega. Viole lahko vedno pridejo in povejo svoje mnenje. Vse drugo pa normalno, da ne. V klubu nismo kriminalci, daleč od tega," je poudaril alfa in omega mariborskega kluba.

Fajićev primer? Zelo drugačen
Podobno zgodbo, kot se je zgodila Ibraimiju, je v sredo EkipiSN predstavil tudi Nusmir Fajić, ki je zadnjo tekmo za Maribor odigral avgusta 2014. "To so stvari, ki so zelo drugačne. Če bi govoril o vseh slabostih posameznih igralcev, bi bili trije ali štirje časopisi premalo. Ne vem, kaj so govorili, so pa govorili samo zato, ker niso igrali. A ne sme športni direktor ali trener nekomu reči, da ne bo igral, ker ni dovolj profesionalec? Seveda potem izpadejo zgodbe takšne in drugačne," je Fajićev primer komentiral Zahovič.

Spodaj si lahko ogledate celotno novinarsko konferenco Zlatka Zahoviča:

Zahovič: Tudi navijači naredijo napako
Je opravičilo Zahoviča dovolj?
"Največji mojstri so me učili, da je slačilnica zakon"