Agim Ibraimi je v Mariboru od poletja 2011 in je bil eden ključnih igralcev evropskih podvigov in serijskega osvajanja slovenskih naslovov prvaka. Na 160 tekmah v vijoličastem dresu je dosegel 40 golov in prispeval 43 podaj. Foto: www.alesfevzer.com
Agim Ibraimi je v Mariboru od poletja 2011 in je bil eden ključnih igralcev evropskih podvigov in serijskega osvajanja slovenskih naslovov prvaka. Na 160 tekmah v vijoličastem dresu je dosegel 40 golov in prispeval 43 podaj. Foto: www.alesfevzer.com

Dodatno pa je mojih nadaljnjih pojasnil vredna izjava, da bomo stvari reševali v družini. V kakšni družini? V družini, v kateri se govori o spolnem občevanju z materjo? V družini, v kateri se mečejo ljudje iz hiše? V družini, v kateri se žalita narodnost in vera? Seveda to ne pride v poštev.

Ibaimi o uradnem odzivu vodstva NK Maribor
Zlatko Zahovič
Alfa in omega Maribora Zlatko Zahovič se je po seriji žaljivih kratkih sporočil v soboto zvečer premislil in ponudil možnost sprave, ki pa je izgnani in razžaljeni Ibraimi ni sprejel. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Prvenec Novakovića zasenčil incident Ibraimija

Makedonski nogometni reprezentant je izbral EkipoSN, da bi nagovoril slovensko športno in medijsko javnost. Po ponedeljkovih izjavah je Ibraimi podkrepil obtožujoče besede proti športnemu direktorju Maribora z javno objavo kratkih sporočil, ki mu jih je poslal Zahovič.

Ibraimi: V kakšni družini?
"Izbrali so suspenz in molk, ob tem pa jaz ne morem odgovoriti z molkom, ker bi moje besede hitro odšle v pozabo, razvodenele bi in sčasoma dale prav človeku, ki nikakor nima prav. Dodatno pa je mojih nadaljnjih pojasnil vredna izjava, da bomo stvari reševali v družini. V kakšni družini? V družini, v kateri se govori o spolnem občevanju z materjo? V družini, v kateri se mečejo ljudje iz hiše? V družini, v kateri se žalita narodnost in vera? Seveda to ne pride v poštev,"
je odločitev za javno razkritje v EkipiSN pojasnil 27-letni Makedonec albanske narodnosti.

Ibraimi Zahoviča opozoril, da ni zaščitil igralcev
Povod za izbruh afere v trenutku, ko se je Maribor približal vodilni Olimpiji na vsega dve točki, se skriva v petkovem vdoru ultras navijačev. Viole, tudi zakrinkane in nekatere oborožene celo z železnimi palicami, so povedale nogometašem Maribora nekaj krepkih in jim postavile ultimat z osvojitvijo vseh 24 mogočih točk do konca Prve lige TS. Pri tem je prišlo tudi do prerivanja, Amir Dervišević pa je od "navijača" prejel zaušnico. Po odhodu Viol je sledil pogovor v krogu med igralci in vodstvom, pri čemer pa se je Agim Ibraimi zoperstavil Zlatku Zahoviču in zahteval, da kot športni direktor zaščiti nogometaše pred nasiljem.

Po izgonu iz karantene serija SMS-ov
Zvečer je sledil Zahovičev klic in Ibraimi je moral zapustiti tradicionalno klubsko karanteno pred sobotno tekmo z Domžalami (2:1). Isti večer je sledila izmenjava kratkih sporočil prek telefona, ki jih je zdaj Ibraimi dal objaviti EkipiSN. V SMS-ih v srbohrvaščini Zahovič zmerja Ibraimija in ga podi iz kluba, medtem ko mu Ibraimi brez kletvic vrača z opozarjanjem, da se mu bo vse še vrnilo.

"Maribor je vedno v mojem srcu, a ti nisi in že tako te nihče nima rad. Prosim te, da mi več ne pišeš in me ne kličeš, saj si dolgočasen, ko si pijan," mu odgovarja Ibraimi na rafal Zahovičevih enovrstičnic.

Pozneje Ibraimi obtoži Zahoviča, da žali njegovo (muslimansko) vero. "Hvala, ker si me ogovoril tako ... žališ mojo vero." Športni direktor Maribora mu je odgovoril: "Ne, ti mojo vero. To je nogomet! Tvoja mera je smrt." Ibraimi je prepričan, da se je Zahoviču zatipkalo in je mislil vero.

Sledi niz Zahovičevih sporočil:
- Ljubim te kot sina! Samo takšno razočaranje? Boli.
- Nisem več direktor, zdaj si to ti!
- Vse menjaš.

A na koncu, 20 ur po zadnjem sporočilu in zmagi Maribora nad Domžalami je Zlatko Zahovič poslal Ibraimiju sporočilo z namenom sprave: "Pridi jutri, da razrešimo kot ljudje!"

Za izjave samo Milanič, a ne o Ibraimiju
Odnosi med nosilcem igre Maribora in Zahovičem so porušeni, v javnosti se pere umazano perilo, medtem pa so vijoličasti ujeti v oster tekmovalni ritem. V četrtek igrajo prvo polfinalno tekmo z Zavrčem, zaradi česar so v Ljudskem vrtu za torek dopoldne napovedali izjave, a na voljo je bil le trener Darko Milanič.

Milanič ni bil pripravljen govoriti o aferi Ibraimi, razen da za pokal ne računa nanj. "Priložnost bodo dobili ostali Bohar, Bajde, Sallalich, Janković. Kakšen od mljaših Moravec in Ahmedi. In jo bodo morali izkoristiti," je dejal Milanič, ki se kot trener ne čutil pristojnega za komentiranje potez vodstva. Tako ostaja vprašanje, ali bodo v Mariboru še naprej molčali ali se bodo bolj konkretno odzvali z besedami in mogoče tudi dejanji.

Mandarić pomiril strasti in obdržal Nikolića
Svoje velike notranje težave ima tudi vodilna Olimpija. Po dveh remijih je izbruhnila afera o posneti rasistični opazki trenerja Marka Nikolića, ki ga je razbesnelo proslavljanje izenačenja Blessinga Elekeja. V ponedeljek je v Ljubljani potekal dolg krizni sestanek, med katerim je bila trenerska usoda srbskega trenerja že na zelo tanki nitki.
A končalo se je z javnim opravičilom in razlago, da je šlo za izjavo v afektu. O primeru Nikolića in "črnemu idiotu" so se danes, v torek, razpisali tudi vplivni britanski mediji, kot so BBC, Guardian, Independent, Telegraph ...


V torek popoldne se je sestal upravni odbor Maribora in v "aferi Ibraimi" sprejel stališče, ki ga v celoti objavljamo spodaj:

"V NK Maribor obžalujemo incident, ki se je zgodil v petek ob prihodu navijačev na trening. Želja kluba je bila, da se vse zadeve rešujejo znotraj naših zidov, v krogu članov vijoličaste družine. Stališča so dobro znana, s takšnimi načeli delovanja smo v zadnjih letih skupaj prehodili celotno pot in v težkih okoliščinah ustvarili uspešen projekt. Žal pa je bilo v zadnjem primeru prekršeno načelo, da zadeve iz slačilnice niso tema za javnost, saj se je Agim Ibraimi odločil enostransko podati svojo plat zgodbe.

Kot vedno in v vseh sferah življenja, zasebnih, poslovnih ter seveda tudi nogometnih, obstajata dve plati. Nič drugače ni tudi v tej zgodbi. V klubu smo se odločili, da ne bomo razkrivali podrobnosti, posegali po pranju umazanega perila v javnosti in smo tudi v izjavi o suspenzu igralca poudarili, da bomo zadeve reševali interno.

Edino vodilo v delovanju je klubski uspeh. V vodstvu NK Maribor smo bili seznanjeni s celotnim potekom dogajanja. Seveda nas ne veseli, da je prišlo do spora med igralcem in športnim direktorjem kluba. Ker pa je treba upoštevati tudi predzgodbo in nadaljevati z vizijo, da se igralec v nobenem trenutku ne sme postaviti nad klub in upoštevanju vseh drugih okoliščin, je naše stališče, ki smo ga izkazali že s podaljšanjem pogodbe z Zlatkom Zahovičem, jasno - športni del naj nadaljuje uspešno zgodbo in strne vrste v zaključku sezone, Agim Ibraimi pa ostaja v statusu suspendiranega nogometaša, ki do dokončnega sklepa ne trenira z ekipo ter ne sodi med kandidate za nastop na naslednjih tekmah.

Ekipa je pokazala enotnost in neomajnost že z odzivom na sobotni tekmi proti Domžalam. Z zmago smo zmanjšali zaostanek za prvim mestom le še na dve točki. Vse aktivnosti kluba tako potekajo k uresničitvi skupnega cilja in naredili bomo vse, da ga tudi dosežemo."

Dodatno pa je mojih nadaljnjih pojasnil vredna izjava, da bomo stvari reševali v družini. V kakšni družini? V družini, v kateri se govori o spolnem občevanju z materjo? V družini, v kateri se mečejo ljudje iz hiše? V družini, v kateri se žalita narodnost in vera? Seveda to ne pride v poštev.

Ibaimi o uradnem odzivu vodstva NK Maribor
Prvenec Novakovića zasenčil incident Ibraimija