Izet Rastoder je od članov Olimpije, ki so morali plačati tudi po 300 evrov članarine, za štiri leta prevzel vso odgovornost za dogajanje v ljubljanskem prvoligašu. Foto: www.alesfevzer.com
Izet Rastoder je od članov Olimpije, ki so morali plačati tudi po 300 evrov članarine, za štiri leta prevzel vso odgovornost za dogajanje v ljubljanskem prvoligašu. Foto: www.alesfevzer.com

Ali je lahko klub brez navijačev in je lahko klub brez denarja? ... Olimpija mora biti prvak države in čestitke Mariboru za evropsko ligo."

Vprašanji in poudarek iz nagovora župana Ljubljane Zorana Jankovića
NK Olimpija
NK Olimpija od ponovnega rojstva leta 2005 še ni osvojil nobene najpomembnejše lovorike v Sloveniji, po jesenskem delu Prve lige pa zaseda 4. mesto in je oddaljen iz troboja Domžale, Maribor, Celje za naslov prvaka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Delegati so Izetu Rastoderju na 10. redni skupščini Športnega društva NK Olimpija zaupali 4-letni mandat predsednika društva, pri čemer je bil sicer edini kandidat za predsednika. Rastoder je dobil 139 glasov za, eden je bil proti, dva delegata pa sta se vzdržala.

"V čast mi je, da bom še naprej predsedoval tako uglednemu klubu, kot je Olimpija. Menim, da smo v vseh teh letih, odkar sem se aktivno vključil v delovanje kluba, naredili vse, da Olimpija nemoteno deluje. V prihodnje si želimo uspehe tako na domačih in mednarodnih zelenicah," je po izvolitvi v brani izjavi povedal Rastoder, ki pa ni imel nobenega predstavitvenega nastopa, kjer bi razkril cilje in projekte ljubljanskega prvoligaša.


Predsednik po novem odloča o prav vsem

Na sami četrtkovi skupščini v hotelu Lev v Ljubljani so člani društva potrdili povsem nov statut društva, ki je vse vzvode moči dokončno dal v roke Rastoderju. Po novem bo predsednik društva imenoval tako preostale štiri člane izvršnega odbora kot celotni nadzorni odbor. Novi statut je bil gladko potrjen, v razpravi pa sta se oglasila samo dva nasprotnika sprememb, ki pa sta na svojo stran pridobila samo enega somišljenika. Nasprotnika sta na skupščini izpostavila neskladnost sprememb statuta z zakonom o društvih, na kar je predsedujoči skupščini odgovoril, da so statut pripravljali v sodelovanju z več pravniki. Veljavnost novega statuta in zakonsko skladnost mora sicer še potrditi upravna enota Ljubljana. Izid glasovanja: 140 za, 3 proti.

Za nameček ima po novem predsednik tudi možnost veta na odločitve izvršnega odbora, hkrati pa lahko sam zamenja člane, kar začne veljati z dnem objave na spletni strani kluba. Prav tako predsednik sam odloča o funkciji športnega direktorja kot tudi o vseh zaposlenih v klubu.

Predstavili so tudi poslovanje društva v poslovnem letu 2013 (in ne v letošnjem letu). Med drugim je krovno društvo ŠD NK Olimpija zabeležilo 217.383 evrov presežka prihodkov nad odhodki, a skupno je negativni kapital društva znašal 1,7 milijona evrov, predvsem na družbi Nogometno društvo, d. o. o., kar je v bistvu članska ekipa Olimpije.

V letu 2013 pridelali milijon evrov minusa
Nogometno društvo je v koledarskem letu 2013 pridelalo dober milijon evrov izgube oz. natančno 1.093.760 evrov minusa, pri čemer pa so prihodki znašali le 879.260 evrov. Skupna izguba članskega moštva Olimpije je tako z 31. 12. 2013 znašala točno 1.833.868 evrov. Ob predstavitvi poslovnega poročila je bilo izpostavljeno, da dolg do Rastoder, d. o. o., znaša dva milijona evrov, v letu 2013 pa se je povečal za 644.000 evrov. Lastnik podjetja je seveda novi-stari predsednik kluba, ki tako pokriva izgubo nogometnega moštva.

Župan mesta obljubil vso podporo
Skupščino je sicer obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković in med drugim povedal, da morajo za uspeh Olimpije vsi stopiti skupaj, da bo MOL zeleno-belim stal ob strani tudi z denarjem. Obljubil je, da bo prihodnje leto dokončano še eno igrišče v Stožicah, prav tako pa poudaril, da bo prej ali slej prenovljen tudi Plečnikov stadion za Bežigradom, ki bo tudi na voljo Olimpiji.

V disciplinsko komisijo kluba so delegati izbrali Milenka Aćimovića, Dejana Kopasića in Klemena Janežiča ter Andreja Kračmana kot rezervnega člana.

Zunaj dvojno preverjanje in rentgenski pregled, znotraj varnostniki
Sama skupščina je potekala v neobičajnih ostrih varnostnih ukrepih, saj so bili udeleženci najprej preverjeni že na hotelskem vhodu, nato pa seveda še ob vpisu. Pred samim vhodom v kongresno dvorano pa je sledil celo čisto pravi "letališki pregled" z oddajo garderobe in sprehodom skozi rentgen. Ob 143 prijavljenih delegatih/članih z glasovalno pravico je lahko prisostvovalo še 70 nečlanov, pri čemer pa je za varnost znotraj dvorane skrbelo že deset varnostnikov. A kakšnega izpada kljub strahovom novega-starega klubskega vodstva ni bilo, ostal je le nenavaden občutek ...

Ali je lahko klub brez navijačev in je lahko klub brez denarja? ... Olimpija mora biti prvak države in čestitke Mariboru za evropsko ligo."

Vprašanji in poudarek iz nagovora župana Ljubljane Zorana Jankovića