Miral Samardžić se ponuja kot zamenjava za Branka Ilića v osrednjem branilskem paru s kapetanom Boštjanom Cesarjem. V starem dresu je v zadnjih dveh letih in pol zbral pet reprezentančnih nastopov, od tega dva v kvalifikacijah za Euro 2016. Foto: www.alesfevzer.com
Miral Samardžić se ponuja kot zamenjava za Branka Ilića v osrednjem branilskem paru s kapetanom Boštjanom Cesarjem. V starem dresu je v zadnjih dveh letih in pol zbral pet reprezentančnih nastopov, od tega dva v kvalifikacijah za Euro 2016. Foto: www.alesfevzer.com
Valter Birsa (Chievo)
Valter Birsa ima za seboj najboljšo sezono na tujem in je prvi kreator igre Chieva, za katerega je prispeval 5 golov in 7 podaj. "Osličkom" so sicer napovedovali boj za obstanek, zdaj pa so Verončani skočili v zgornjo polovico Serie A. Foto: EPA
Jan Oblak (Atletico Madrid) - Carlos Castro (Sporting Gijon)
Jan Oblak je po "dvojčku" Gijona zdaj pri 14 prejetih golih na 30 tekmah La Lige oz. pri 0,46 prejetega gola/tekmo. V španskem prvenstvu je ubranil 55 strelov, v Ligi prvakov 14 strelov, skupno pa je prejel 17 golov, s čimer je Škofjeločanu delež obramb padel na 80,2 odstotka. Foto: Reuters
Aljaž Struna (Palermo) - Mario Balotelli (Milan)
Od vseh reprezentantov, ki jih pokrivata Opta/WhoScored je statistično najbolje odigral Aljaž Struna, ki si je ob remiju Empoli - Palermo brez golov prislužil oceno 7,4. Sledila sta mu Nejc Skubij in Jasmin Kurtić s 7,3. Foto: Reuters
Robert Lewandowski (Bayern) - Dominic Maroh (Köln)
Po selektorjevih besedah Dominic Maroh nima nobenega reprezentančnega statusa. Osrednji branilec Kölna se je sicer v soboto takole soočil z Robertom Lewandowskim, ki je tudi odločil srečanje z edinim golom. Foto: Reuters

Za spremembo marčni reprezentančni zbor poteka v Kopru. Zvečer ob 19. uri bo NZS z uradnim opremljevalcem na potniškem terminalu Luke Koper predstavil najnovejšo različico nogometnega dresa, s katerim se bo Slovenija bojevala v naslednjih kvalifikacijah za SP 2018. A do gostovanja v Litvi je še celih pet mesecev, zato tekma v sredo z Makedonijo v Kopru (stadion Bonifika ob 18. uri) in nato ponedeljkovo gostovanje v Belfastu ponujata priložnost številnim novincem in dosedanjim rezervnim igralcem, da si izborijo mesto v zasedbi Srečka Katanca.

Med 23 izbranci le dva prava centerforja
Po reprezentančni upokojitvah in poškodbah je izbrana vrsta pošteno prevetrena in osvežena, odprtih vprašanj pa zlepa ne manjka. Najbolj izstopajoča je podhranjenost v napadu, saj sta med 23 reprezentanti le dva prava napadalca Milivoje Novaković in Roman Bezjak. "NovaGol" še čaka na prvi gol v 1. slovenski nogometni ligi, medtem ko je Bezjak med tednom zadel v hrvaškem pokalu.

Ko branilec zabije evrogol
Poteza tedna iz seznama najboljših slovenskih nogometašev po Katančevem izboru prihaja sicer ravno iz slovensko obarvane Rijeke. Na sobotni tekmi Rijeka - Inter Zaprešić je namreč v slogu najboljših napadalcev zablestel branilec Miral Samardžić. 29-letni Jeseničan je v 65. minuti na vrhu kazenskega prostora s prsmi sprejel žogo in jo z volejem silovito poslal proti golu, kjer je ob vratnici zadela malo mrežico za 3:0. Spektakularen gol, pravcati evrogol, vreden večkratnega ogleda! (video spodaj)

"En lep gol"
"Pa dobro. Bil je takšen položaj, kjer sem se znašel popolnoma sam, kar sem izkoristil na najboljši možen način in zabil en lep gol,"
se je po tekmi ob omembi gola smejalo stebru obrambe Rijeke. Za Samardžića je bil to že četrti prvenstveni gol v 23 nastopih v 1. HNL-u. Po prihodu v moštvo Matjaža Keka je nekdanji branilec Maribora in Tiraspola doživel mali strelski razcvet, saj je na primer lani prav tako dosegel štiri gole, pri čemer je zadel v vseh tekmovanjih, v katerih so nastopali Rečani.

Kekova četa po porazu diha kot eno
"Po prvem in edinem porazu sezone pri Dinamu se je moštvo močno zbližalo, trdnejši smo, enotni, držimo skupaj in mislim, da je to glavni razlog za niz šestih zmag,"
je Samardžić pojasnil dvig forme Rijeke, ki pušča upanje na osvojitev pokalnega in/ali državnega naslova Hrvaške. Za zmagovit niz je bilo Kekovo moštvo namreč nagrajeno z nedeljskim izidom velikega hrvaškega derbija, ko je Hajduk doma z 1:0 ugnal vodilni Dinamo. Prednost Zagrebčanov pred Kvarnerci se je stopila na dve točki, do velikega prvenstvenega derbija 20. aprila Rijeka - Dinamo pa sta so še trije krogi in povratna tekma pokalnega polfinala.

Birsa bi moral podaji pripisati še gol
Konec tedna se je v najmočnejših ligah največji pečat pustil Valter Birsa. Organizator napada Chieva je bil vpleten v ključne dogodke tekme Sampdoria - Chievo, ki je z 0:1 pripadla osličkom. Birsa je najprej v 25. minuti z imenitno visoko podajo našel glavo Meggiorina Riccarda za prvi in na koncu edini gol na tekmi, kar je bila sedma asistenca 29-letnika v Serie A. Samo štiri minute pozneje so si gostje iz Verone priigrali najstrožjo kazen in k beli točki je pristopil Birsa, ki pri Chievu izvaja vse prekinitve. Šempetrc je ustrelil v levo, a je njegovo namero prebral Emiliano Viviano, ki je preprečil Birsi šesti prvenstveni gol.

Brez Godina kot riba na suhem
Najnapornejši teden je imel novi prvi vratar Slovenije Jan Oblak. Med tednom je branil 120 minut in še med izvajanjem kazenskih strelov, da se je Atletico le prebil prek PSV-ja v četrtfinale Lige prvakov. Kot običajno slovenski vratar ni imel veliko dela, a v nasprotju z lanskim dvobojem z Leverkusnom tudi ni bil junak loterije. V nedeljo je sledila popolnoma nenavdihnjena predstava Atletov, ki so z enim samim strelom dolgo vodili, nato pa v zadnjih 12 minutah postali žrtve preobrata Sporting Gijona (1:2). Ni naključje, da so Madridčani igrali brez poveljnika obrambe Diega Godina.

Ob obeh prejetih golih je bil Oblak nemočen, a s tem je postal ogrožen njegov naskok na vratarski rekord La Lige. Če želi popraviti dosežek Francisca Liana iz vrst Deportiva v sezoni 1993/94, lahko Oblak do konca prvenstva v preostalih osmih krogih prejme samo še tri gole, s štirimi pa bi izenačil Lianovih 0,41 gola/tekmo.

Uvertura v nov ciklus Rusija 2018
A zdaj se klubske dogodivščine za teden dni postavljajo ob stran, saj je tu prvi reprezentančni premor v letu 2016, ko naj bi Slovenija po neuspehu z Ukrajino za Euro 2016 pisala novo poglavje za pravljično izdajo zgodb o slovenskem nogometu. Makedonija in Severna Irska sta ogrevalni oviri pred jesenskim začetkom novega kvalifikacijskega ciklusa, kjer se bo bojevalo za tretji nastop na svetovnem prvenstvu.

Z reprezentančno upokojitvijo nekaterih nosilcev igre se odpira nov dok za "upokojene ladje", kjer so si mesto zaslužili igralci, ki so v izbrani vrsti Slovenije pustili močan pečat.


Prsa, vole in ob vratnici v malo mrežico - evrogol Samardžića



Bezjak zadel in podal na prvi polfinalni tekmi

Oblak dvakrat matiran v Gijonu (uradni vrhunci tekme)

Kirm s "prvo" podajo za vodilni gol Omonie

Omonia Andraža Kirma je na gostovanju pri New Salamis zmagala z 2:1, pri čemer je slovenski reprezentant s predložkom v 36. minuti poskrbel za vodilni zadetek. V ciprski ligi za prvaka Omonia zaseda 4. mesto s samo točko zaostanka za tretjim mestom, ki prinaša igranje Evropske lige.

Velikonja z novim "dvojčkom" že pri 21 golih v sezoni

Etien Velikonja se ne ustavlja in nadaljuje strelski niz. Drugič zapored in tretjič v zadnjih štirih krogih je prispeval dva gola za Lierse, ki se bojuje za obstanek v 2. belgijski ligi. Tokrat je 27-letni Šempetrc dvakrat zatresel mrežo na domačem terenu proti Heistu (4:0), posnetek drugega gola se začne ob 10:50.

Velikonja je na 24 tekmah dosegel kar 21 golov za vodstvo na lestvici strelcev. Zaradi reforme belgijske nogometne piramide obstanek prinaša samo prvih osem mest in Velikonjev klub je pet krogov pred koncem na 9. mestu, kjer pa po novem za trojico klubov zaostaja samo še za dve točki.

Vučkićev gol za zmago Wigana

Nekdanji veliki up slovenskega nogometa ima za seboj pomemben teden. Haris Vučkić je najprej postal oče, žena je v petek rodila hčerko Hano, nato pa je zablestel še v dresu Wigana. Zaradi novih zdravstvenih težav je v prvi polovici sezone dobil zelo malo priložnosti v angleški tretji ligi, a to se je spremenilo z novim letom. 12. januarja je prvič zadel za Wigan, v soboto pa je po 20 minutah igre v 80. minuti izkoristil priložnost in s preigravanjem ter mirnim zaključkom poskrbel za zmago z 1:0 nad Bradfordom. Vučkićev Wigan se je tako obdržal na dragocenem 2. mestu League One, ki prinaša neposredno napredovanje v Championship (angleško drugo ligo). Gol je presrečni 23-letni napadalec posvetil ženi in hčerki, hkrati pa je glasno potrkal na vest trenerja Garyja Caldwella, da mu nameni mestu v začetni enajsterici.

Mihelić natančen z bele točke v Izraelu

Rene Mihelič letos igra v Izraelu, kjer je postal nosilec igre Hapoela Raanane. V nedeljo je dosegel tretji gol v prvenstvu in pripomogel Raanani k pomembni zmagi s 3:0 nad Maccabijem Haifo v skupini za prvaka. Miheličev Hapoel zaseda 3. mesto, a s kar 14 točkami zaostanka za mesti, ki prinašajo Evropo. V 32. minuti je otrok Maribora izvedel najstrožjo kazen, pri kateri je premeteno nakazal levo smer, srbski reprezentančni vratar Vladimir Stojković se je vrgel, Rene pa je poslal žogo v desno za 1:0.

Cvijanović dokončal hitri protinapad Al Arabija

Goran Cvijanović se je pozimi preselil v Kuvajt, kjer se je z Al Arabijem zdaj prebil v finale pokala. V polfinalu je Cvijanovićev klub s 4:0 premagal Al Salmijo, pri čemer je tretji gol dosegel ravno slovenski napadalni vezist, ki je ob protinapadu hitro pretekel celotno igrišče in izkoristil nesebično podajo soigralca. V finalu Al Arabi na začetku aprila čaka Al Kuvait.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za marčni tekmi (23)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCarpi (ITA)Verona - Carpi 1:2vso tekmo (6,8)
2 obrambi, 2 pobrani žogi, podaje 4/27 (15 %)
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - PSV *8:7 (LP)
Gijon - Atletico 2:1

vso tekmo (6,0)
vso tekmo (6,2)

1 obramba, 3 pobrane žoge, podaje 20/21 (95 %); 1 obramba, 1 pobrana žoga, podaje 12/14 (86 %)
Nejc VidmarOlimpija

Olimpija - Rudar 5:0

vso tekmo

1 obramba = 17. nepremagan, ni prejel gola 749 minut!

BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Sampdoria - Chievo 0:1vso tekmo (7,0)

podaje 10/12 (83 %)

Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

Hull - Forest 1:1
Derby - Forest 1:0

vso tekmo (6,0)
vso tekmo (6,6)

3 skoki, podaje 29/42 (69 %); posredovanje, skok, podaje 25/35 (71 %)

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Vicenza - Cagliari 0:2

81' (0:1)/
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Rijeka - Slaven 2:1 (P)
Rijeka - Inter 4:0

vso tekmo
vso tekmo
/; v 65' za 3:0 = 4. gol
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Konya. - Istanbul 1:1vso tekmo (7,3)2 preigravanji, 4 skoki, 2 posredovanji, podaje 17/29 (59 %)
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Hajduk - Dinamo 0:2 (P)
Hajduk - Dinamo 1:0
/
vso tekmo
na klopi;
/
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Empoli - Palermo 0:0vso tekmo (7,4)2. ocena Palerma, strel, 2 preigravanji, 2 posredovanj, podaje 42/52 (81 %)
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Panionios 1:1/na zboru v Kopru
VEZISTI (9)
Valter BirsaChievo (ITA)Sampdoria - Chievo 0:1

68' (0:1) (7,1)

podaja v 25' za 0:1 = 7. podaja, 2 strela, 2 izgubljeni žogi, podaje 21/29 (72%)

Matic ČrnicDomžaleCelje - Domžale 1:2vso tekmo v 66' z 11-m za 1:1 = 7. gol
Josip IličićFiorentina (ITA)Frosinone - Fiorentina 0:086' (0:0)3 streli, 3 preigravanja, podaje 33/47 (70 %)
Andraž KirmOmonia (CIP)Nea Salamis - Omonia 1:293' (1:2)
poglej video
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Rayo 2:2 51' (1:1) (6,6)preigravanje, posredovanje, podaje 5/8 (63 %)
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Bologna 2:072' (2:0) (7,3)strel, 3 skoki, 2 posredovanji, podaje 20/31 (50%)
Benjamin VerbičFC Köbenhavn (DAN)FCK - Randers *2:1 (P)
Nordsjaelland - FCK 2:0
/;
77' (1:0)

zunaj postave; /, prvi poraz po 17 tekmah
Blaž VrhovecCeljeCelje - Domžale 1:2vso tekmopodaja v 25' = 3. podaja
Miha ZajcOlimpijaOlimpija - Rudar 5:0vso tekmov 9. minuti zadel vratnico
NAPADALCI (3)
Roman BezjakRijeka (HRV)Rijeka - Slaven 2:1 (P)
Rijeka - Inter 4:0
vso tekmo
77' (4:0)

v 10' za 1:0 = 3. gol v pokalu; /

Enej JeleničLivorno (ITA II)Trapani - Livorno 1:0 59' (0:0) v 84' = 6. karton
Milivoje NovakovićMariborMaribor - Krka 2:1vso tekmo v 85' = 2. karton
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Besiktas - Antalya. 1:0/poškodovan
Denis PetrićAngers (FRA)Angers - Lorient 5:1/na klopi
Ažbe JugSporting (POR)Sporting - Arouca 5:1/na klopi
BRANILCI
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Empoli - Palermo 0:0vso tekmo (7,0)posredovanje, podaje 20/23 (87 %)
Dominic MarohKöln (NEM)Köln - Bayern 0:1vso tekmo (6,6)1 skok, 2 posredovanji, podaje 20/33 (69 %)
Aleš MejačRijeka (HRV)Rijeka - Slaven 2:1 (P)
Rijeka - Inter 4:0
/
na klopi;
na klopi
Martin MilecRoda (NIZ)Cambuur - Roda 0:1/poškodovan - izpustil prvo tekmo za Rodo

VEZISTI

Armin BačinovićLanciano (ITA II)

Lanciano - Cesena 2:0

vso tekmo/
Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Grasshopper - Lugano 0:1-kartoni ()
* Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Bayer - Villar. 0:0 (EL)
Stuttgart - Bayer 0:2

/

poškodovan - konec sezone

Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Besiktas - Antalya. 1:0

/

poškodovan
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)

Union - Eintracht 3:1

vso tekmopodaja v 62' za 1:1 = 2. podaja
Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Konya - Istanbul 1:1

22' - 84' (6,6)

v 29' = 3. karton, 2 strela, preigravanje, 2 posredovanji, podaje 42/46 (91 %)
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)Rubin - Mordovia 1:1vso tekmo (6,9)1 skok, 2 posredovanji, izgubljena žoga, podaje 30/43 (70 %)
NAPADALCI
* Robert BerićSt. Etienne (FRA)ASSE - Montpellier 3:0-

po hudi poškodbi se je vrnil na trening

Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)St. Gallen - Young Boys 2:3/na klopi
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Lierse - Heist 4:0vso tekmo v 32' za 2:0, v 91' za 4:0 = 20. in 21. gol sezone
Tim MatavžGenoa (ITA)

Napoli - Genoa 3:1

/na klopi
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)Sevilla - Basel 3:0 (EL)
Sion - Basel 0:1
-poškodba - konec sezone
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)Heerenveen - Heracles 0:1/poškodovan
"Upokojene ladje" - nogometaši, ki so se poslovili od reprezentance, v kateri so počutili pečat
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Roma - Inter 1:1vso tekmo (7,3)2. ocena Interja, 5 obramb, skok, podaje 14/27 (52 %)
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Nürnberg - Leipzig 3:1vso tekmopremagali vodilno moštvo 2. Bundeslige
Zlatko DedićFSV Frankfurt (NEM II)Heidenheim - FSV 2:2/zunaj postave
Branko IlićUrava Red (JAP)Gvangžu - Urava 2:2 (LP)
Šonan - Urava 0:2
/
/
zunaj postave
Robert Korenbrez kluba--prekinil pogodbo z Melbourne Cityjem
Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Gvangžu - Urava 2:2 (LP)
Šonan - Urava 0:2

vso tekmo;
79'
(0:2)
podaja v 89' za 2:2;
/
Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

Omija - Hirošima 1:5

45' (2:0)

v 31' = 1. karton

Marko ŠulerMariborMaribor - Krka 2:1vso tekmo/

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

* - poškodovana reprezentanta