Bayern je postal deseti klub z več kot enim evropskim superpokalom. Foto: Reuters
Bayern je postal deseti klub z več kot enim evropskim superpokalom. Foto: Reuters

V 45. izvedbi tekmovanja so Bavarci drugič osvojili lovoriko, sicer pa je po nemškem prvenstvu in pokalu ter Ligi prvakov to že njihov četrti naslov v tem letu. Bayern je prvič superpokal osvojil leta 2013, ko je po streljanju enajstmetrovk izločil Chelsea. Takrat je Javi Martinez tudi vstopil s klopi, v 121. minuti pa izenačil na 2:2 in izsilil strele z bele točke.

Münchenčani so odigrali drugo uradno tekmo v tej sezoni, za Sevillo, aktualnega zmagovalca Evropske lige, pa je bila to sploh prva. Bayern je prekinil andaluzijski niz 21 tekem neporaženosti. Srečanje na Areni Puskas je v madžarski prestolnici spremljalo 20.000 gledalcev.

Javi Martinez je že drugič dosegel ključni zadetek v evropskem superpokalu. Foto: Reuters
Javi Martinez je že drugič dosegel ključni zadetek v evropskem superpokalu. Foto: Reuters

Ocampos popeljal Sevillo v vodstvo

Po prvem strelu na tekmi se je mreža že zatresla, povedla pa je Sevilla. Jesus Navas je z desne strani poslal predložek pred vrata, kjer je skok z Niklasom Sülejem dobil Luuk de Jong. Žogo je poslal proti vtekajočemu Ivanu Rakitiću, ki pa ga je pred strelom podrl David Alaba. Anthony Taylor je pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je v 13. minuti zanesljivo izvedel sicer zelo razigrani Lucas Ocampos, ki je žogo poslal v eno, Manuela Neuerja pa v drugo stran.

Goretzka izenačil na 1:1

V 22. minuti so prvič resneje zapretili Bavarci, potem ko je Robert Lewandowski podal Thomasa Müllerju, toda njegov poskus je ustavil Jules Kounde. Po pol ure igre se je velika priložnost ponudila poljskemu napadalcu, ki je stekel v protinapad, toda s posredovanjem se je izkazal Bono. Štiri minute pozneje je Bayern izenačil. Müller je z zunanjim delom nogometnega čevlja poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Lewandowski lepo žogo 'spustil' Leonu Goretzki, ta pa jo je rutinirano pospravil za hrbet Bona.

Takoj na začetku drugega dela se je z obrambo izkazal Neuer, potem ko je Sergio Escudero v kazenskem prostoru iskal de Jonga, Süle pa je podajo preusmeril proti svojim vratom. V 51. minuti je Leroy Sane našel pred vrati Lewandowskega, ki si je izmenjal dvojno podajo z Müllerjem in zadel iz neposredne bližine, zadetek pa je bil po posredovanju VAR-a razveljavljen. Bayern je žogo v mrežo pospravil tudi v 63. minuti. Strelec je bil Sane, toda Taylor je predtem dosodil prekršek Lewandowskega.

Sevilla je evropski superpokal osvojila enkrat. Najboljša je bila leta 2006. Foto: Reuters
Sevilla je evropski superpokal osvojila enkrat. Najboljša je bila leta 2006. Foto: Reuters

En Nesyri zapravil protinapad "za zmago"

V 87. minuti je imel po pritisku Bayerna zmago 'na nogi' Youssef En Nesyri. Maroški napadalec je pobegnil bavarski obrambi, sam stekel proti Neuerju, toda nemški vratar se je imenitno odzval in preprečil andaluzijsko vodstvo. Neuer se je izkazal tudi na začetku podaljška, ko je znova odlično ubranil poskus En Nesyrija. Žoga se je od njegove noge odbila v vratnico, je pa bil rezervist Seville v prepovedanem položaju, tako da bi bil tudi morebiten zadetek razveljavljen.

Bayern je stopnjeval pritisk, pobudo pa je kronal v 104. minuti. Diego Carlos je po kotu izbil, a le do Davida Alabe, ki je streljal s približno 14 metrov. Bono je žogo odbil predse, na mestu pa je bil Javi Martinez, ki je pet minut predtem stopil na zelenico, in jo z glavo poslal v mrežo.


Evropski superpokal:
BAYERN - SEVILLA 2:1 (1:1) - po podaljšku
Goretzka 34., Martinez 104.; Ocampos 13./11-m

Bayern: Neuer, Pavard, Süle, Alaba (112./Boateng), Hernandez (99./Davies), Kimmich, Goretzka (99./Martinez), Müller, Sane (70./Tolisso), Gnabry, Lewandowski.

Sevilla: Bono, Navas, Diego Carlos, Kounde, Escudero, Fernando, Rakitić (56./Torres), Jordan (94./Vazquez), Suso (73./Gudelj), Ocampos, de Jong (56./En Nesyri).

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)